Avelsvärderingsnämnd

Avelsvärderingsnämnden – AVN – är den del av SWBs organisation som beslutar om hingstars avelsgodkännande och ansvarar för den avelsvärdering som styr dessa hingstars fortsatta användning i aveln. Inom AVN finns kompetens inom avelskunskap och genetik samt erfarenhet av och kunskap om praktisk hästbedömning i ett internationellt perspektiv gällande exteriör, löshoppning, hoppning under ryttare och gångarter under ryttare. Det finns mycket god insikt och kännedom om svensk och internationell ridsport och både praktisk och teoretisk kompetens inom veterinärmedicin.

Avelsvärderingsnämndens ledamöter:

Christina Olsson

Ordförande, huvuddomare exteriör

Christina är utbildad husdjursagronom med specialinriktning på häst och han har under ca 30 års tid fött upp egna hästar med inriktning på både gångarter och hoppning. Christina är exteriör och gångartsdomare och har bedömt hästar i ca 20 år. Hon arbetar som chef på STCs avelsavdelning med ansvar för avel-och registreringsfrågor. Hon är ledamot av AVN sedan 2002.

Frenk Jespers

Huvuddomare gångarter

Frenk har tidigare varit domare i cirka tio år i KWPNs avelsvärderingsnämnd. Han slutade i den rollen 2008 för att fokusera mer på träning. Frenk är också grundaren och en av de permanenta domarna vid det välkända PAVO Cup. Han är en mycket respekterad ryttare, tränare, uppfödare och domare inom hela ridvärlden. Frenk är tränaren bakom Grand Prix ekipaget Kirsten Beckers på den världsberömde hingsten Jazz. Han har också tränat det turkiska OS-laget.

Mikael Nolin

Huvuddomare hoppning

Mikael jobbar som unghästutbildare och tävlar själv aktivt med egna meriter upp till svår klass i hoppning. Han har visat flertalet hingstar på bruksprov och är en mycket uppskattad domare vid unghästtest.

Malena Behring

Veterinär ledamot

Malena har arbetat som veterinär i över tjugo år och har specialkompetens i hästens sjukdomar. Malena har arbetat som distriktsveterinär och även med travhästar på nuvarande stuteri Broline. Under många år arbetade hon som klinikchef på stordjusavdelningen på Hallands djursjukhus i Slöinge. Sedan 2008 driver Malena egen privat veterinärpraktik. Hon är ledamot av AVN sedan 2003.

Emma Thorén Hellsten

SWBs avelsledare och administrativt ansvarig

Emma är husdjursagronom och har doktorerat inom hästavel på SLU. Hon är sedan 2007 anställd på SWB som avelsledare. Emma har i sin doktorsavhandling studerat hur några av de största avelsförbunden arbetar med avelsvärdering av varmblodiga ridhästar. Hon är AVN-ledamot sedan 2008.

Pieter Kersten

Sportrepresentant hoppning

Pieter Kersten kommer närmast från KWPNs motsvarighet till AVN där han varit ansvarig hopprepresentant sedan 2002. Han började sin karriär på 70-talet i dressyr och tävlade på internationell nivå innan han 1980 sadlade om till hoppning och blev även här framgångrik svårklassryttare. Pieter driver Stal Kersten där han både föder upp och tränar dressyr- och hopphästar upp till internationell Grand Prix.

Susanne Gielen

Sportrepresentant gångarter

Susanne är välkänd ryttare och har de senaste tre decennierna varit i topp i unghästchampionaten. Susanne har vid många tillfällen tilldelats lovord för sitt sätt att rida och utbilda hästar och har också tävlat i svår internationell dressyr. De senaste 11 åren har Susanne varit verksam på Flyinge där hon ansvarat för utbildning av både hästar och ryttare.