Råd inför betäckning

Den allra första frågan man som stoägare bör ställa sig är: Är mitt sto lämpligt för avel? Detta kan man få veta t ex genom att visa sitt sto vid premiering eller unghästtest och få det bedömt.

Har man ett äldre sto kan det ha tävlingsmeriter som ökar dess värde för aveln. Det är dock ingen bra anledning att avla på ett sto bara för att det inte håller för tävling/ridning. Anledningen till att det inte håller kan ju vara ärftlig. Är du osäker på om ditt sto är lämpligt att avla på, ta kontakt med kunniga personer för råd, t. ex. SWB:s avelsrådgivare eller domare.

– Välj godkänd hingst till ditt sto (läs mer på sidan Hingstar)
– Innan du låter betäcka ditt sto kontrollera att hingsten du valt har löst betäckningslicens. (Se Faktablad för respektive hingst på Språngrulla)

Har du ett sto som fått diplom på unghästtest eller kvalitetsbedömning kan du utnyttja Stimulanspaketet.

Föl- och ammajouren
Ibland är olyckan framme och ett sto eller föl överlever inte förlossningen eller tiden strax efter. För att hjälpa Sveriges uppfördare har ASVT (Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen), SWB (Swedish Warmblood Association), SH (Svenska Hästavelsförbundet) och SFAF (Svenska Fullblodsavelsföreningen) startat en gemensam föl- och ammajour.

Henrik Hult är den person som har jourtelefon 0733 – 14 13 16, det går också att kontakta honom via email henrik@asvt.se.

Mer att läsa om föl- och ammajouren och om Henrik Hult hittar Du på ASVT:s hemsida

Mjölkersättning
Equilana – Brogaarden i Sweden AB, tel: 040 – 48 07 58
Salvana – OP Agentur, tel: 0418 – 801 50
KRAFFT-Milk, tel: 011 – 28 36 65
Felican HB

Att tänka på inför fölningen
– Du bör inte flytta ditt sto under den sista månaden före fölning.
– Du får inte transportera ett dräktigt sto
– mindre än 35 dygn före den beräknade fölningen
– Tidigare än 7 dygn efter fölningen.
– Ordna övervakningen av ditt sto så att hon störs så lite som möjligt. Det vanligaste är att fölningen sker på efternatten när allt är lugnt.
– Förvarna gärna din veterinär om när fölningen ska ske så att du snabbt kan få hjälp om något skulle gå fel. En normal fölning är oftast över på 10 – 30 minuter.
– Ordna i god tid med betesgång för sto och föl tillsammans med andra ston med föl. Fölungar som leker med varandra bygger upp sin kropp på ett naturligt sätt.
– Tänk på att ditt SWB-föl skall signalementbeskrivas, chipmärkas och DNA-typas innan fölet kan registreras och få sitt pass. Gör detta i god tid! Passa t.ex. på att få ditt föl avritat när du är på premiering eller fölbesiktning. Läs mer under Registrering.