Unghästtester

Alla unghästtester är nu avklarade.

Mycket glädjande är att antalet 4-åringar som bedömdes i år har ökat med ca 10% till 185 st jämfört med förra årets bedömningar. Andelen visade 3-åringar håller sig på ca 30 % med 641 unghästar som blivit bedömda.

Totalt kan i år över 800 modersston tillgodoräkna sig sina avkommors resultat i sitt avelsindex även fadershingstarna får sina index styrkta. Dessutom får alla ungston som gjorde unghästtestet ett eget avelsindex. Avelsindexet är ett mått på hennes värde i aveln. och beräknas på hennes egna prestationer men även på de prestationer hon har ärvt från sina släktingar.

Samlade resultat 3-åringar 2017
Samlade resultat 4-åringar 2017

 

Förändringar 2017

 • Unghästtester för 3-, 4-åringar och 5-åriga fölston samt Öppen klass arrangeras mellan 1 april – 2 juli av SWBs regionala avelsföreningar.
 • Ny hoppbana för hästar som hoppas uppsuttet med lättare alternativ för de som hoppar för lägre poäng.
 • Kval till Breeders Trophy via Unghästtest för 4-åringarna sker på våren. Kvalgränsen för 4-åringarna i hoppning är sänkt.
 • Test för 4-åringar får arrangeras t o m 6 sept men utan kvalmöjlighet.
 • De vanliga kvalen via tävling finns kvar på hösten.
 • Ridprovspoängen för 3-åringarna tas bort.
 • Vaccination även för 3-åringarna.

 

 

Under 2017 inleddes ett förändringsarbete med anledning av vikande deltagarantal på kvalitetsbedömningarna och ökat antal tävlingar för de yngsta hästarna. Vi kan konstatera att årets förändringar föll ganska väl ut. Där den största förändringen var att alla bedömningar samlades till våren för att ge en bra start på säsongen och inte konkurrera med tävlingar på sensommaren/hösten.

Förändringsarbetet pågår dock fortfarande. En remiss om bedömningarnas utseende 2018 ligger just nu ute för synpunkter hos SWBs föreningar och aktiva personer inom avel och sport. Svaren sammanställs under hösten.

 

Varför Unghästtest?

 •  ett utbildningsmål för inridningen/kontrollpunkt av unghästen
 •  ett viktigt selektionsurval för ston till avel
 •  en talangjakt för hästar till sporten
 •  en mötesplats för köpare och säljare
 •  en kvalväg till Rikssto, 3-årschampionat & Breeders Trophy
 •  en kvalväg till kvalitetsklasser, stimulanspaketet och selektionspaket
 •  ett tillfälle för råd om fortsatt utbildning och träning av kunniga domare

 

På en bedömning ska man alltid komma ihåg att det är unga hästar som visas upp, de kan förändras mycket från dag till dag. Domaren bedömer hästen som den visar sig just denna dag. Unghästtestet är inte slutmålet för hästen utan ett delmål i utbildningen innan fortsatt karriär inom sport och avel.

 

Datum och propositioner för unghästtest 2017

Unghästtesterna arrangeras mellan 1 april – 2 juli av SWBs regionala avelsföreningar. 2017 kan dispens för test av 4-årigar på hösten t o m den 2 september ges.

Datum och propositioner för unghästtest publiceras här löpande.

Unghästtest
3-4 år, 5 åriga fölston, Öppen klass
Regional avelsförening
28-29 april Flyinge (end 3-år)  SWB Malmöhus
5-7 maj Strömsholm (3+4år+5år fs+Öp kl) Mälardalens Varmblodsklubb
7 maj Frödinge (end lösh.) Norra Kalmar läns Hästavelsförening
13 maj Kumla (3+4+5år fs+Öp kl) SWB Örebro
13-14 maj Tingsryd (3+4+5år fs+ Öp kl) Kronobergs Varmblodsförening
14 maj Sjonhem (3+4+5år fs+ Öp kl) SWB Gotland
14-15 maj Bollerup (3+4+5 år fs+ Öp kl) Österlens Hästvänner
20-21 maj Falkenbergortens Rf (3+4+5år fs+Öp kl) Halländska Hästavelsföreningen
20 maj Riddersberg (end 3år) Jönköpings läns Varmblodsförening
21 maj Nybro (end 3år) Södra Kalmar läns Varmblodsklubb
20-21 maj Vänersborg (3+4+5år fs+Öp kl) SWB Väst
25 maj (end 3år) Nordvästra Skånes Hästvänner
27 maj Osby (end 3-år) SWB Norra Skåne
28 maj Lillerud (3+4+5år fs+Öp+ASRP) Wermlands Hästavelsförening
28-29 maj Grevagården (3+4+5år fs+Öp kl) Ädla Hästen i Skaraborgs län
1 juni Flyinge (elevföreträde, end 3år) SWB Malmöhus / Flyinge Hästsport
2-4 juni Linköping (3+4+5år fs+Öp+ASRP) SWB Östergötland
6 juni Avesta (3+4+5år fs) SWB Dalahästen
6 juni Näsbyholm (end 3-år+ASRP) SWB Södermanland
9 juni Norrbottens Hästavelsförening
11 juni Vännäs (3+4+5år fs+Öp+ASRP) Västerbottens Hästavelsförening
10-11 juni Timrå (3+4+5år fs+Öp kl) Mellersta Norrlands Hästavelsförening
18 juni Högbo (end 3år) Gävleborgs Hästavelsförening
1 juli, Målsryd (end 3år) Södra Älvsborgs Läns Hästavelsförening
1-2 juli Osby (3+4+5år fs) SWB Norra Skåne
1-2 juli Strömsholm (3+4+5år fs+Öp kl)  Mälardalens Varmblodsklubb
Unghästtest för 3-åriga hästar

Unghästtest för 3-åringar är den unga hästens allra första utbildningsmål. Den opåverkade hästen bedöms i tre delmoment; exteriör, gångarter i frihet och vid hand samt löshoppning. Ett frivilligt ridprov tillkommer, för att få diplom är dock ridprovet obligatoriskt vilket även gäller för att uppnå prestationsklass eller kvala till 3-årschampionatet. Även en grundlig id-kontroll görs för att säkerställa hästens identitet. Utförlig information kan du läsa om i Bedömningsreglementet.

Unghästtest för 4-åriga hästar & 5-åriga fölston

Unghästtesten för de 4-åriga hästarna är ett utbildningsmål och en kontrollpunkt av den grundutbildade hästen där fokus ligger på ridegenskap. Kvalitetsbedömningen är stonas bruksprov! I avelsarbetet är det viktigt att vi använder rätt ston, då är kvalitetsbedömningen ett bra system att få en allsidig bedömning. 5-åriga ston, som haft föl med SWB-licencierad hingst är också välkomna. De får ett bonusår och deltar tillsammans med 4-åringarna. Utförlig information kan du läsa om i Bedömningsreglementet.

Öppen klass för äldre hästar

I Öppen klass får alla ston och valacker t o m 10 år som är registrerade i SWB delta. Även hästar som redan genomfört unghästtest som 4-åring får starta igen. Bedömningen genomförs som en kvalitetsbedömning och svårighetsgraden är samma som för 4-åringarna. Det är också möjligt att välja diciplin t ex välja bort hoppningen.
Bedömningsresultatet kan användas för avelsvärdering av ston. Men inte för uträkning av avelsindex eller som kval till championat eller finaler. Deltagarna kan inte heller få diplom.
Är du intresserad av att delta med din häst? Kontakta en förening som arrangerar unghästtest och förhör dig om möjligheten. Den öppna klassen är frivillig för avelsföreningarna att arrangera.
Utförlig information kan du läsa om i Bedömningsreglementet.

3-årschampionat

Vid SWBs Unghästtester för 3-åriga hästar kan man kvala till 3-årschampionatet i hoppning och dressyr. Det arrangeras i samband med Breeders Trophy av Swede Horse. Kvalregler kan du läsa om här.

Breeders Trophy för 4-åriga hästar & 5-åriga fölston

Vid SWBs Unghästtester för 4-åriga hästar kan man kvala till Breeders Trophy i hoppning och dressyr. Det arrangeras i samband med Breeders Trophy av Swede Horse. Kvalregler kan du läsa om här.

Arrangörer av unghästtest

För dig som är arrangör av Unghästtest hittar du matnyttig information, mallar för proposition och allt du behöver veta på vår Arrangörssida.

SWB är helt beroende av alla frivilliga och ideellt arbetande entusiaster i de regionala arrangörsföreningarna. Ett STORT TACK till er alla! Utan era insatser skulle bedömningarna av flera tusen hästar årligen aldrig kunna genomföras. Denna gemensamma handbok för arrangörer av Unghästbedömningar, Fölbedömningar och Exteriörbedömning av ston är till för att ge stöd och handledning i planering och genomförande.