Unghästtester – SWB | Swedish Warmblood Association

Unghästtester

Varje vår arrangerar SWB tillsammans med regionala avelsföreningar unghästtest runtom i Sverige. Unghästtest är ett utmärkt mål för den unga hästen och är även en möjlighet att kvala till Breeders Trophy. Unghästtesterna består av klasser för 3- och 4-åriga hästar som bedöms i gångarter, hoppning och exteriör. Unghästtestet för de treåriga hästarna innebär visning av hästen för hand, löshoppning samt ett frivilligt ridprov. De fyraåriga hästarna visas ridna och har möjlighet visas i antingen löshoppning eller uppsutten hoppning. Utöver bedömningarna för de unga hästarna arrangeras även Öppen Klass, där äldre hästar har möjlighet att delta.

Under 2017 inleddes ett förändringsarbete där den största förändringen var att alla bedömningar samlades till våren för att ge en bra start på säsongen och inte konkurrera med tävlingar på sensommaren/hösten. Vi kan konstatera att årets förändringar föll väl ut och vi kommer under 2018 fortsätta med att arrangera unghästtesterna under vårterminen. Till nästa års bedömningssäsong kommer de 4-åriga hästarna ha möjlighet att genomföra det som tidigare benämnts som treårstest, om detta in redan gjorts när hästen var tre år. Det har också beslutats att åldersgränsen på den öppna klassen tas bort och det är även tillåtet att visa hingstar som är äldre än fyra år.

Varför Unghästtest?

 •  ett utbildningsmål för inridningen/kontrollpunkt av unghästen
 •  ett viktigt selektionsurval för ston till avel
 •  en talangjakt för hästar till sporten
 •  en mötesplats för köpare och säljare
 •  en kvalväg till Rikssto, 3-årschampionat & Breeders Trophy
 •  en kvalväg till kvalitetsklasser, stimulanspaketet och selektionspaket
 •  ett tillfälle för råd om fortsatt utbildning och träning av kunniga domare

På en bedömning ska man alltid komma ihåg att det är unga hästar som visas upp, de kan förändras mycket från dag till dag. Domaren bedömer hästen som den visar sig just denna dag. Unghästtestet är inte slutmålet för hästen utan ett delmål i utbildningen innan fortsatt karriär inom sport och avel.

Samlade resultat 3-åringar 2017
Samlade resultat 4-åringar 2017

Förändringar inför 2018

 • Unghästtesterna arrangeras mellan 31 mars – 1 juli av SWBs regionala avelsföreningar.
 • Trårstestet kommer att vara öppet upp för 4-åriga hästar som inte tidigare har genomfört ett treårstest. De 4-åriga hästarna genomför testet och bedöms då på samma sätt som de 3-åriga hästarna. Resultatet kommer att vara avelsvärdegrundande och en fyraårig häst kan också få diplom, men resultatet är ej kvalificerande till någon form av final.
 • Korrigering av hoppbanan för de 4-åriga hästar som hoppas uppsuttet.
 • Fr.o.m. 2018 tas åldersgränsen för öppen klass bort. Dessutom kommer det att vara fritt fram att visa hingstar äldre än 4 år i öppen klass, vilket tidigare inte varit tillåtet. För hästar som deltar i öppen klass (5 år och äldre) är visningsmomenten valfria. 5-åriga ston som haft föl som 4-åring deltar dock precis som tidigare på samma villkor som 4-åriga hästar.
Unghästtest för 3-åriga hästar
Unghästtest för 3-åringar är den unga hästens allra första utbildningsmål. Den opåverkade hästen bedöms i tre delmoment; exteriör, gångarter i frihet och vid hand samt löshoppning. Ett frivilligt ridprov tillkommer, för att få diplom är dock ridprovet obligatoriskt vilket även gäller för att uppnå prestationsklass eller kvala till 3-årschampionatet. Även en grundlig id-kontroll görs för att säkerställa hästens identitet. Utförlig information kan du läsa om i Bedömningsreglementet.
Utbildningsfilmer - Unghästtest för 3-åriga hästar
SWB har tagit fram en rad utbildningsfilmer med matnyttig information, tips och råd inför testet från bland annat domare, visare och uppfödare.

 

Ta del av filmerna HÄR.

Unghästtest för 4-åriga hästar och 5-åriga fölston
Unghästtesten för de 4-åriga hästar och 5-åriga fölston är ett utbildningsmål och en kontrollpunkt av den grundutbildade hästen där fokus ligger på hästens ridegenskaper. På fyraårstestet bedöms hästen i tre delmoment, gångarter, exteriör och hoppning. Gångarterna visas uppsuttet och hästens exteriör visas vid hand. I hoppning kan 4-åringarna välja att visas i löshoppning eller hoppning under ryttare. Du hittar mer information om fyraårstestet i Bedömningsreglementet.

Från och med år 2018 har fyraåriga hästar som inte har bedömts som treåring möjlighet att delta i SWBs treårstest. Om du har en 4-årig häst som inte har bedömts som treåring, klicka på ‘Unghästtest för 3-åriga hästar’.

 

 

Öppen klass för äldre hästar
I ‘Öppen klass’ får alla ston och valacker som är registrerade i SWB delta. Även hästar som redan genomfört unghästtest som 3- eller 4-åring får starta igen. Bedömningen genomförs som ett fyraårstest och svårighetsgraden är samma som för 4-åringarna. Det är också möjligt att välja disciplin genom att t ex välja bort hoppningen.

Bedömningsresultatet kan användas för avelsvärdering av ston men inte för uträkning av avelsindex eller som kval till championat eller finaler. Deltagarna kan inte heller få diplom.

Är du intresserad av att delta med din häst? Kontakta en förening som arrangerar unghästtest och förhör dig om möjligheten. Den öppna klassen är frivillig för avelsföreningarna att arrangera.
Utförlig information kan du läsa om i Bedömningsreglementet.

 

3-årschampionat

 

Vid SWBs Unghästtester för 3-åriga hästar kan man kvala till 3-årschampionatet i hoppning och dressyr. Det arrangeras i samband med Breeders Trophy av Swede Horse. Kvalregler kan du läsa om här.

Breeders Trophy för 4-åriga hästar & 5-åriga fölston
Vid SWBs Unghästtester för 4-åriga hästar kan man kvala till Breeders Trophy i hoppning och dressyr. Det arrangeras i samband med Breeders Trophy av Swede Horse. Kvalregler kan du läsa om här.
Arrangörer av unghästtest

För dig som är arrangör av Unghästtest hittar du matnyttig information, mallar för proposition och allt du behöver veta på vår Arrangörssida.

SWB är helt beroende av alla frivilliga och ideellt arbetande entusiaster i de regionala arrangörsföreningarna. Ett STORT TACK till er alla! Utan era insatser skulle bedömningarna av flera tusen hästar årligen aldrig kunna genomföras. Denna gemensamma handbok för arrangörer av Unghästbedömningar, Fölbedömningar och Exteriörbedömning av ston är till för att ge stöd och handledning i planering och genomförande.
faperplace.com