fbpx
Välj en sida

Avelsbeskrivningar

Avelsvärderingsnämnden, AVN, sammanställer varje år användningsråd för de hingstar som blivit nygodkända vid bruksprovet. Det är nyttig information som är till hjälp för dig som stoägare i ditt val av hingst. Du kan som komplement även vända dig till vår kompetenta avelsrådgivning. Vilket år en hingst blivit godkänd hittar du på respektive hingsts BLUP-sida.

Hingstar godkända vid bruksprov 2019

4-åriga hingstar

Dressyr

Dantes Specter
Dantes Specter kan användas för dressyravel till de flesta typer av lättare ston. Han kan bidra med bakbensaktivitet, galoppkvalité samt ridbarhet och inställning.

Kane
Kane kan användas för dressyravel till de flesta typer av ej krokhasiga ston för att förbättra storlek, typ, gångartskvalité i samtliga gångarter, rörelseriktning i uppförsbacke, elasticitet, självbärighet och ridbarhet.

Liberace for U (SWB)
Liberace for U kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston för att förädla och förbättra typ, gångartskvalité i samtliga gångarter, självbärighet, ridbarhet och inställning.

Vivaldon
Vivaldon kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston. Han kan förbättra typ och exteriör och bidra med ridbarhet, rörelseriktning i uppförsbacke, elasticitet och självbärighet, framförallt i galopp.

Hoppning

Balstakko
Balstakko kan användas för hoppavel till ston som inte är alltför mycket i framvikt. I hoppningen kan han bidra med kraft i avstampet, snabba reflexer, elasticitet i språnget (atletiskt scope), säker taxeringsförmåga, positiv försiktighet på hinder samt hoppvilja och ridbarhet.

Chageorge
Chageorge kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston med nöjaktigt korrekt frambensställ och kan bidra med hoppteknik, positiv försiktighet, inställning och ridbarhet.

Kintaro
Kintaro kan användas för hoppavel till de flesta typer av inte alltför tunga ston för att förbättra inställning, ridbarhet, scope och hoppteknik, framförallt användning av bålen i språnget.

Main Cornet
Main Cornet kan användas för hoppavel till de flesta typer av ridbara ston som har en naturlig balans och bärighet för att förbättra sporthästtyp, hoppteknik och elasticitet i språnget (atletiskt scope).

Quebec VDL
Quebec VDL kan användas för hoppavel till ston som inte är alltför mycket i framvikt. Han kan bidra med kraft och snabbhet i avstamp på hinder och inställning till hoppning.

Ramsbergs Vincent
Ramsbergs Vincent kan användas för hoppavel till inte alltför korta ston med storlek. Han kan bidra med galoppkvalité, bra avstamp på hinder, hoppteknik, ridbarhet och inställning. 

Direktkvalificerade hingstar

Hoppning

Casall Sem
Casall Sem kan användas för hoppavel till de flesta typer av nöjaktigt korrekta ston med bra frambensteknik. Han kan förbättra typ, galopp och ridbarhet.

Coupe de Coeur
Coupe de Coeur kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förbättra typ, exteriör, galoppkvalité, hoppteknik och scope.

L’Esprit
L’Esprit kan användas för hoppavel till de flesta typer av inte alltför långa ston för att förbättra galopp och hoppteknik, särskilt frambensteknik.

Hampshire VDL
Hampshire VDL kan användas för hoppavel till ston av modern sporthästtyp. Han kan bidra med hoppteknik, särskilt snabba reflexer.

Party Dance
Party Dance kan användas för hoppavel till ston av modern sporthästtyp. Han kan bidra med galoppkvalité och hoppteknik.

Viking Hästak
Viking Hästak kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förbättra taxering på hinder, galopp, avstamp på hinder, kvickhet, frambensteknik och ridbarhet.

Dressyr

Bon Coeur
Bon Coeur kan användas för dressyravel till de flesta typer av lätta, kvicka ston. Han kan bidra med skrittkvalité, rörlighet och bogfrihet i alla tre gångarter samt ridbarhet.

Fullblodshingst

Center Divider xx
Center Divider kan användas som förädlare i sporthästaveln till ston med naturlig resning. Kan bidra med god inställning, bakbensaktivitet i alla gångarter och balans i galopp.

Hingstar godkända vid bruksprov 2018

3-åriga hingstar, dressyr:

Go First
Go First kan användas för dressyravel till långlinjerade ston som inte har för små hovar. Han kan förbättra halsansättning och halsens form. I gångarterna kan han tillföra lätthet samt god bakbensaktivitet och bärighet.

Vivaldon
Vivaldon kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston. Han kan förbättra frampartiets exteriör. I gångarterna kan han bidra med rörelseriktning uppförsbacke samt galoppkvalité, framförallt självbärighet.

3-åriga hingstar, hoppning:

Balstakko
Balstakko kan användas för hoppavel till ston som inte är för långa och alltför mycket i framvikt. I hoppningen kan han tillföra kraft i avstampet, elasticitet i språnget, säker taxeringsförmåga, positiv försiktighet på hinder samt hoppvilja.

C-Future
C-Future kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston. I hoppningen kan han tillföra kraft i avstampet, god ryggverkan och benteknik bak, taxeringsförmåga, balans och inställning.

CCStuds Kuba Libre (SWB)
CCStuds Kuba Libre kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston. I hoppningen kan han tillföra god teknik, snabb reaktionsförmåga, balans och inställning.

4-åriga hingstar, dressyr:

Demand (SWB)
Demand (SWB) kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston för förbättring av sporthästtyp. I gångarterna kan han bidra med rörelseriktning uppförsbacke samt förmåga till samling, förbättra trav och galoppkvalitet, framförallt avseende bakbensaktivitet, bärighet och elasticitet.

Dortheasmindes Rockey
Dortheasmindes Rockey kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston, gärna ston med god bakbensaktivitet och förmåga till samling. I gångarterna kan han bidra med bogfrihet, elasticitet och steglängd.

4-åriga hingstar, hoppning:

Baloué Hp (SWB)
Baloué Hp (SWB) kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston med nöjaktigt korrekt benställning. Han kan förbättra typ, galopp, ridbarhet och bidra med storlek. I hoppningen kan han tillföra bra avstamp, snabba reflexer och försiktighet.

Calido’s Sohn
Calido’s Sohn kan användas för hoppavel till de flesta typer av inte alltför långa ston med nöjaktigt korrekt frambensställ. I hoppningen kan han kan bidra med ett atletiskt scope, god benteknik, snabb reaktionsförmåga och försiktighet. Han kan också tillföra god ridbarhet och en positiv inställning.

Point Break (SWB)
Point Break (SWB) kan användas för hoppavel till de flesta typer av inte alltför korta ston med nöjaktigt korrekt benställning. I hoppningen kan han kan bidra med ett starkt kvickt avstamp, atletiskt scope, god benteknik och ryggverkan, mycket snabb reaktionsförmåga och spänst.

5-åriga hingstar, dressyr:

Americano GJ (SWB)
Americano GJ (SWB) kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston. Han kan bidra med naturlig resning och storlek. Prestationsmässigt kan han bidra med bogfrihet, självbärighet och elasticitet i samtliga gångarter samt positiv känslighet, reaktivitet och god ridbarhet.

Bergsjöholms Valbonne (SWB)
Bergsjöholms Valbonne (SWB) kan användas för dressyravel till de flesta typer av inte alltför korta ston med nöjaktigt korrekt frambensställ. Han kan bidra med storlek och typ. Prestationsmässigt kan han bidra med bärighet, framförallt i galopp och ”power”.

Shiseido GJ (SWB)
Shiseido GJ (SWB) kan användas för dressyravel till ston med modern typ, bra självbärighet och god förmåga till samling. Prestationsmässigt kan han förbättra skrittkvalité och bidra med avspändhet, mycket bra ridbarhet och inställning, rörlighet och bogfrihet.

5-åriga hingstar, hoppning:

Copycat
Copycat kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston med nöjaktigt korrekt frambensställ och god bakbensteknik vid hoppning. I hoppningen kan han bidra med god frambensteknik, snabb reaktionsförmåga och god inställning.

Kannatol
Kannatol kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston och bidra med goda proportioner och linjer. Prestationsmässigt kan han bidra med bärighet och elasticitet i galoppen, mycket scope, försiktighet och reaktionsförmåga.

Knockout RMH (SWB)
Knockout RMH (SWB) kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston, gärna ston med en stark överlinje. Prestationsmässigt kan han bidra med mycket bra ridbarhet, funktionell reglerbar galopp, atletiskt scope med såväl god benteknik som god ryggverkan, samt snabb reaktionsförmåga och god hinderuppfattning.

Direktkvalificerade hingstar, hoppning:

Cascari
Cascari kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston av god sporthästtyp.

Crown Z
Crown Z kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förbättra sporthästtyp, ridbarhet och hoppteknik.

Fidelio Ask
Fidelio Ask kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston. Han kan bidra med storlek, galoppkvalité och positiv ridbarhet.

For Ever Jump
For Ever Jump kan användas för hoppavel till ston av god sporthästtyp som inte är för mycket i framvikt och har ett korrekt bakbensställ. Han kan bidra med bra hoppteknik.

Jack
Jack kan användas för hoppavel till de flesta typer av inte alltför tunga ston. Han kan bidra med god ridbarhet och bra hoppteknik.

Kannando Hästak
Kannando Hästak kan användas för hoppavel till de flesta typer av nöjaktigt korrekta ston. Han kan förbättra typ, frambensteknik, scope och ridbarhet.

Singular LS La Silla
Singular LS La Silla kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston. Han kan förbättra scope, elasticitet, försiktighet och hinderklokhet.

Utrillo Hästak
Utrillo Hästak kan användas för hoppavel till ston av god sporthästtyp med ett avspänt sinnelag. Han kan bidra med ridbarhet.

 

Hingstar godkända vid bruksprov 2017

3-åriga hingstar, dressyr:

Demand (SWB)
Demand (SWB) kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston. Han kan tillföra energi och samarbetsvilja samt förbättra trav och galoppkvalitet, framförallt avseende bakbensaktivitet, bärighet och elasticitet. Han kan vidare bidra med god sporthästtyp och korrekt benställning.

Formalin (SWB)
Formalin (SWB) kan användas för dressyravel till de flesta typer av inte alltför små ston. Han kan tillföra samarbetsvilja, spänst och rörlighet samt takt, bärighet, och elasticitet i samtliga gångarter, särskilt i galopp.

3-åriga hingstar, hoppning:

Baloué Hp (SWB)
Baloué Hp (SWB) kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston med nöjaktigt korrekt benställning. Han kan tillföra snabba reflexer, försiktighet och bra avstamp på hinder. Sannolikt kan han också tillföra viss storlek.

Calido’s Sohn
Calido’s Sohn kan användas för hoppavel till de flesta typer av inte alltför långa ston. Han kan bidra med ett atletiskt scope, god benteknik, snabb reaktionsförmåga och försiktighet.

4-åriga hingstar, dressyr:

Aideean (SWB)
Aideean (SWB) kan användas för dressyrhästavel till de flesta typer av ston. Exteriört kan han bidra med god sporthästtyp i form av goda proportioner och linjer, mycket god halsansättning samt korrekt benställning. Prestationsmässigt kan han ffa tillföra kvalitéer i skritt och i galopp i form av rytm, bärighet och elasticitet samt överlag god ridbarhet.

Conde Nord
Conde Nord kan användas för dressyrhästavel till de flesta typer av ston som inte är för raka i ländparti och kors. Prestationsmässigt kan han ffa tillföra kvalitéer i trav och galopp där han kan bidra med framåtgripande frambensrörelser samt i galopp rytm, bärighet och elasticitet, samt överlag god samarbetsvilja och energi.

Ironman H
Ironman H kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston. Exteriört kan han användas som typförbättrare och för att tillföra ädelhet. Prestationsmässigt kan han bidra till att förbättra ridbarhet, samarbetsvilja, talang för samling samt gångartskvalitéer överlag.

4-åriga hingstar, hoppning:

Ike
Ike kan användas för hoppavel samt allroundavel till de flesta typer av ston. Exteriört kan han tillföra goda proportioner och linjer. I hoppningen kan han tillföra scope, god ryggverkan, samt förbättra benteknik bak. I övrigt kan han bidra med balans och bärighet i galopp och god ridbarhet.

I’m very special F
I’m very special F kan användas för hoppavel till de flesta typer av inte alltför korta ston. Prestationsmässigt kan han till föra scope och förbättra bakbensteknik.

Ipanema CC
Ipanema CC kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston med nöjaktigt korrekt frambensställ. Prestationsmässigt kan han bidra med en avspänd inställning i kombination med försiktighet på hinder samt ett bra scope.

Mr Vain GJ (SWB)
Mr Vain GJ (SWB) kan användas för hoppavel till de flesta typer av inte alltför korta ston. Han kan med stor sannolikhet med fördel även användas till allroundavel, tack vare sina goda grundgångarter. Exteriört kan han användas för att tillföra ädelhet och elegans. Prestationsmässigt kan han förbättra grundgångarter, framförallt balans och bärighet galopp samt ryggverkan, avstamp och reaktionsförmåga i hoppning. Generellt kan han bidra med en orädd och positiv inställning.

5-åriga hingstar, dressyr:

Dragon Welt
Dragon Welt kan användas för dressyravel till inte alltför lågställda ston. Prestationsmässigt kan han förbättra bakbensaktivitet, bärighet, rörlighet, elasticitet och energi i samtliga gångarter. Generellt kan han bidra med ett synnerligen ändamålsenligt temperament – en kombination av uppmärksamhet, avspändhet och energi – samt utmärkt ridbarhet.

Harlem D
Harlem D kan användas för dressyravel till de flesta typer av inte alltför korta ston och kan exteriört bidra med harmoni och viss ädelhet. Prestationsmässigt kan han tillföra steglängd och rörlighet i skritt samt bärighet och rytm i galopp.

5-åriga hingstar, hoppning:

Cayenne de Clarence
Cayenne de Clarence kan användas för hoppavel till ston som inte är alltför mycket i framvikt, gärna med överlag god exteriör. Prestationsmässigt kan han tillföra bra avstamp, atletiskt scope, bra benteknik och ryggverkan, hinderklokhet och försiktighet samt tilltalande mod och fin balans i språnget.

Conthallon Rouge
Conthallon Rouge kan användas för hoppavel samt allroundavel till de flesta typer av avspända ston och kan exteriört bidra med ädelhet och goda proportioner. Kan i hoppningen bidra med starkt avstamp, scope och försiktighet. I övrigt kan han tillföra goda galoppkvalitéer i form av bärighet, energi och elasticitet.

Quintet
Quintet kan användas för hoppavel till ston med nöjaktigt korrekt frambensställ och god galoppkvalité för hoppning. I hoppningen kan han tillföra snabba reflexer, försiktighet och hinderklokhet.

Prestationshingstar, hoppning

Crusader Ice (SWB)
Crusader Ice (SWB) kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston. Han kan förbättra både typ och hoppegenskaper där han kan bidra med såväl atletiskt scope, rygg- och benteknik, försiktighet och reaktionsförmåga.

Vinnio II W Z
Vinnio II W Z kan användas för hoppavel till de flesta typer av inte alltför små ston. Han kan bidra med stor hinderklokhet, mycket god inställning, scope och bra avstamp.

Agathon S (SWB)
Agathon S (SWB) kan användas för hoppavel till ston av lätt, ädel modell med stark överlinje och goda galoppkvalitéer. Han kan i hoppningen bidra med scope, starkt avstamp, reaktionssnabbhet, mod, positiv känslighet och hoppvilja.

Direktkvalificerade hingstar, dressyr:

Zafferano (SWB)
Prestationsmässigt kan Zafferano (SWB) bidra med bärighet, bakbensaktivitet och takt i gångarterna samt med gott temperament, ridbarhet och samarbetsvilja. Exteriört kan han bidra med goda proportioner och korrekt benställning.

Romeo
Exteriört kan Romeo bidra med fina långa linjer, resning och viss ädelhet. Kan i övrigt bidra med fin frambensaktion men bör användas till ston med god bakbensaktivitet och förmåga till samling.

Görklintgårds Quinto
Exteriört kan Görklintgårds Quinto bidra med goda proportioner och viss resning. Kan i övrigt bidra med en god spänst i trav och god galoppkvalité avseende bärighet och energi.

Direktkvalificerade hingstar, hoppning:

Casanova Hästak
Casanova Hästak kan bidra med bra avstamp på hinder, kvick och lätt hoppning, hinderklokhet och samarbetsvilja. Han kan också bidra med power och balans i galoppen samt en mycket fin sporthästtyp.

Cooper van de Heffinck
Cooper van de Heffinck är en i Belgisk Varmblod avkommeprövad hingst. Han har där visast sig exteriört lämna storlek, avkommor som är längre än genomsnittet, med rak överlinje, upprätade kotor samt smala hovar med höga trakter.  I hoppningen har han visat sig lämna god bakbensteknik och försiktighet samt arbetsvilja och vägvinnande galopp (linjär beskrivning BWP). De äldsta avkommorna är födda 2008 och flera är placerade upp t.o.m. 1.45 hoppning. Kan rekommenderas till ston som har god och genomsläpplig överlinje för att förbättra hoppvilja, försiktighet och bakbensteknik.

For Laubry
For Laubry kan användas för hoppavel till de flesta typer av inte alltför kompakta ston med korrekt frambensställ för att förbättra hopptekniken bak, scope och snabbheten i avsprånget.

Hervé d’Ive VDL
Hervé d’Ive kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston som inte är alltför mycket i framvikt för att förbättra scope och språngkurva. Används med fördel till ston med snabb reaktionsförmåga och god balans/bärighet i galoppen.

Incanto VDL (Ex Ikarov)
Incanto VDL kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förbättra energi i galoppen samt kvickhet och spänst i avsprånget på hinder. Han kan vidare bidra med gott temperament – avspändhet i kombination med energi – samt hoppvilja. Används med fördel till ston med god bakbensteknik.

Orlando
Orlando är en avkommeprövad hingst som i Sverige visat sig förärva mycket goda kvalitéer för hoppning. Används med fördel till inte alltför kortlinjerade ston för att generellt förbättra hoppteknik och galoppkvalitet.

Hingstar godkända vid bruksprov 2016

3-åriga hingstar

Dressyr:

Zafferano (SWB)
Exterio?rt kan Zafferano bidra med goda proportioner och korrekt bensta?llning. Prestationsma?ssigt kan han bidra med ba?righet, takt och elasticitet i ga?ngarterna samt med gott temperament, ridbarhet och samarbetsvilja.

Hoppning:
Copycat
Exterio?rt kan Copycat fo?rba?ttra typ genom att bidra med goda proportioner och linjer. Prestationsma?ssigt kan han bidra med god ryggverkan och benteknik samt snabb reaktionsfo?rma?ga och bra insta?llning till hinder.

Kannatol
Exterio?rt kan Kannatol bidra med goda proportioner och linjer. Prestationsma?ssigt kan han bidra med galoppkvalite?, scope, god ryggverkan, reaktionsfo?rma?ga och hinderklokhet.

Mr Vain GJ (SWB)
Exterio?rt kan Mr Vain GJ tillfo?ra viss a?delhet. Anva?nds med fo?rdel till lite mer la?nglinjerade ston. Prestationsma?ssigt kan han fo?rba?ttra grundga?ngarter, framfo?rallt balans och ba?righet galopp samt ryggverkan, benteknik, spa?nst och reaktionsfo?rma?ga i hoppning. Generellt kan han bidra med en ora?dd och positiv insta?llning.

4-a?riga hingstar

Dressyr:

Fairway
Fairway kan bidra med a?delhet och elegans samt la?tta ga?ngarter i uppfo?rsbacke. Beho?ver va?lbenade ston med bra hovar.

Gammelengga?rds Zappa
Gammelengga?rds Zappa kan bidra med elegans samt la?tthet, takt och spa?nst i trav och galopp. Kan ocksa? fo?rba?ttra ridbarhet och reaktionsfo?rma?ga.

Klifton
Klifton kan bidra med ro?rlighet och ba?righet i samtliga ga?ngarter samt fo?rba?ttra galoppkvalite? i synnerhet.

Total Hope
Total Hope kan bidra med ro?rlighet, elasticitet, ba?righet och bogfrihet i samtliga ga?ngarter samt arbetsvilja, avspa?ndhet och ridbarhet. Anva?nds med fo?rdel till lite mer la?nglinjerade ston.

4-a?riga hingstar

Hoppning:

Harvy
Harvy kan framfo?rallt bidra med scope och a?ven med spa?nst, snabb reaktionsfo?rma?ga och god hoppteknik. Anva?nds med fo?rdel till va?lproportionerliga ston med god o?verlinje och god ridbarhet.

Ha?kkinen
Exterio?rt kan Ha?kkinen bidra med storlek och linjer. Prestationsma?ssigt kan han bidra med scope, fo?rsiktighet och ridbarhet.

Triton Ha?stak
Triton Ha?stak kan bidra med bra avstamp, scope, god hoppteknik och snabb reaktionsfo?rma?ga.

5-a?riga hingstar

Dressyr:

Deodoro
Exterio?rt kan Deodoro bidra med a?delhet. Prestationsma?ssigt kan han bidra med mycket god bakbensaktivitet, bogfrihet, reaktionsfo?rma?ga, positiv ka?nslighet, energi och ridbarhet. Anva?nds med fo?rdel till va?lutvecklade ston med storlek.

Hoppning:

Gamelus R
Exterio?rt kan Gamelus R bidra med viss a?delhet och linjer. Prestationsma?ssigt kan han bidra med energi, kvickhet, snabbhet, positiv fo?rsiktighet, starkt avstamp och hinderklokhet. Anva?nds med viss fo?rsiktighet till heta/ka?nsliga ston.

Prestationshingstar

Hoppning:

Karmel van de Watering
Karmel van de Watering kan bidra med galoppkvalite?, spa?nst, reaktionsfo?rma?ga scope och ridbarhet. Anva?nds med fo?rdel till lite mer la?nglinjerade ston.

Fullblodshingst

Bosuns Watch xx
Bosuns Watch xx kan anva?ndas som fo?ra?dlare och kan bidra med god skrittkvalite?, la?tthet i ro?relserna och energi.

Direktkvalificerade hingstar

Dressyr:

Hesselho?j Donkey Boy
Exterio?rt kan Hesselho?j Donkey Boy bidra med ho?gsta?lldhet och a?delhet. Prestationsma?ssigt kan han bidra med ro?rlighet, aktivitet, ba?righet och ridbarhet. Anva?nds med fo?rdel till va?lbenade ston.

Touchdown
Exterio?rt kan Touchdown bidra med goda proportioner och resning. Prestationsma?ssigt kan han bidra med takt, spa?nst, bogfrihet och ba?righet.

Skovens Rafael
Skovens Rafael a?r en avkommepro?vad hingst som i Sverige visat sig fo?ra?rva goda kvalite?er i samtliga tre ga?ngarter da?r han ofta ger ba?de ba?righet och elasticitet samt mycket bra ridbarhet. Typ och storleksma?ssigt a?r fo?ra?rvningen blandad med ba?de sma? och stora avkommor samt ba?de eleganta och lite gro?vre i modellen. Ofta dock va?lproportionerliga med god linjering. Anva?nds med fo?rdel till va?lbenade ston.

Hoppning:

Quo Saltas
Quo Saltas kan bidra med galoppkvalite? och bra benteknik o?ver hinder.

Colmander
Colmander kan bidra med god exterio?r, viss a?delhet och linjering. Prestationsma?ssigt kan han bidra med galoppkvalite?, fo?rsiktighet, bra teknik framfo?rallt bak och god ridbarhet.

Heartbeat
Heartbeat a?r en avkommepro?vad hingst som i Sverige avseende hoppning visat sig fo?ra?rva snabb reaktionsfo?rma?ga, energi, bra benteknik framfo?rallt fram och god insta?llning. Anva?nds med fo?rdel till inte alltfo?r tunga ston a?t det la?nglinjerade ha?llet.

Hingstar godkända vid bruksprov 2015

3-åriga hingstar

Dressyr:

Amplitud SD
Amplitud SD kan förbättra galopp- och skrittkvalité samt ridbarhet. Bör användas med försiktighet till
intåade ston.

Dragon Welt
Dragon Welt kan förbättra bakbensaktivitet, temperament och ridbarhet. Används med fördel till
högställda ston.

Elholms Bonito
Elholms Bonito används helst till lätta eleganta ston med bra bogfrihet och kan bidra med takt och
kraft i gångarterna.

Fairway
Fairway kan bidra med ädelhet och elegans och lätta gångarter i uppförsbacke. Behöver välbenade
ston med bra hovar.

Total Hope
Total Hope kan bidra med rörlighet, elasticitet, bärighet och bogfrihet i samtliga gångarter samt
arbetsvilja, avspändhet och ridbarhet. Kan behöva ston med linjer och storlek (höjd).

Hoppning:

Toronto
Toronto kan förbättra frambensteknik och hinderklokhet. Behöver långlinjerade, gärna välbenade
ston.

4-åriga hingstar

Dressyr:

Heston for U
Heston for U kan förbättra ridbarhet och reaktionsförmåga samt bidra med storlek. Bör användas
med försiktighet till ston som har långa skankar/bakben.

Hoppning:

Bengt Nabab
Bengt Nabab kan bidra med hoppvilja, scope, tryck i avstampet, ryggverkan, benteknik, positiv
försiktighet, kvicka reflexer och hinderklokhet. Han är elektrisk och explosiv på ett sansat sätt.

Conthinder 1278
Conthinder kan bidra med typ, galoppkvalité, lätthet och ridbarhet, hoppvilja, elasticitet i
hoppningen, reaktionsförmåga och positiv försiktighet.

Diero Lux N
Diero Lux kan bidra med galoppkvalité, hoppvilja, ridbarhet, positiv försiktighet och
reaktionsförmåga. Kan med fördel användas till långlinjerade ston.

Gare du Nord
Kan bidra med försiktighet och noggrannhet i hoppningen samt samarbetsvilja och avspändhet. Kan
med fördel användas till lätta, energiska, inte alltför kortlinjerade ston.

Gisborne VDL
Gisborne kan bidra med galoppkvalité, hoppvilja, starkt avstamp, positiv försiktighet, ryggverkan och
bakbensteknik samt mod. Kan med fördel användas till typmässigt lätta ston.

5-åriga hingstar

Dressyr:

Flambeau
Flambeau kan bidra med takt, naturlig spänst och kraft i gångarterna. Används med fördel till
eleganta och mentalt avspända ston.

Hoppning:

Dylan N
Dylan N kan förbättra typ och exteriör, galoppkvalité, kraft i avstampet, språngkurva, rygg och
bakbensteknik, reaktionsförmåga samt ridbarhet.
Prestationshingstar

Dressyr:

Sibelius
Sibelius kan förbättra rörlighet, elasticitet, bärighet och reaktionsförmåga i samtliga gångarter samt
ridbarhet och samarbetsvilja. Kan med fördel användas till lite högre ston.

Hoppning:

New Port – W
New Port – W kan bidra med ädelhet, elasticitet i hoppningen, noggrannhet, hinderklokhet,
hoppteknik och kvickhet samt temperament och inställning. Behöver välbenade ston.
Direktkvalificerade hingstar

Dressyr:

Justify AS
Justify AS kan bidra med storlek och linjer samt trav- och galoppkvalitet. Behöver välbenade ston.

Eclectisch
Eclectisch kan bidra med ridbarhet samt takt, rörlighet, elasticitet, bogfrihet och bärighet i trav och
rytm och bärighet i galopp. Används med fördel till högställda, eleganta ston.

Hoppning:

Complete
Complete kan förbättra galoppkvalité och balans samt hoppförmåga.

Cillarney
Cillarney kan bidra med kraft i avstampet, snabba reflexer och spänstighet över hinder. Behöver
välbenade ston.

Clinton
Clinton kan förbättra linjer, typ och storlek och bidra med kvicka reaktioner och hoppteknik – särskilt
frambensteknik.

Prince Nandor
Prince Nandor kan bidra med kraft i avstampet och bra ryggverkan. Behöver välbenade ston.

Hingstar godkända vid bruksprov 2014

3-åringar

Conthinder 1278
En ädel och långlinjerad hopphingst. Kan användas i målinriktad hoppavel till inte alltför rakhasiga ston för att förbättra typ, hoppteknik, spänst samt reaktionsförmåga.

Deodoro 1279
En ädel gångartshingst av det mindre slaget. Kan användas i målinriktad dressyravel och bör passa till välutvecklade ston med storlek för att lätta upp typen. Gångartsmässigt kan han bidra med mycket god bakbensaktivitet, självbärighet, bogfrihet och reaktionsförmåga. Han kan sannolikt också bidra med ridbarhet och samarbetsvilja.

Diero Lux N 1280
En högställd hopphingst av kortare modell. Kan användas i målinriktad hoppavel till inte alltför korta ston och kan förbättra avstamp, reaktionsförmåga och scope.

Vilancio 1281
En välutvecklad långlinjerad gångartshingst som bör passa till de flesta ston för målinriktad dressyravel. Gångartsmässigt kan den förbättra mjukhet, rörlighet och steglängd särskilt i skritt. Han är avspänd men lyhörd och kan sannolikt bidra till att förbättra ridbarhet.

4-åringar

Bergåkras Amaranth (SWB) 1282
En ädel kvadratisk gångartshingst av mindre modell som kan passa till långlinjerade ston med storlek. Gångartsmässigt kan han passa till ston med lite raka benrörelser och bidra med rörelser i uppförsbacke, reaktionsförmåga, arbetsvilja och energi.

Contador 1283
Långlinjerad välproportionerlig hopphingst som kan användas till de flesta typer av ston för målinriktad hoppavel. Används med viss försiktighet till ston med vinklad has. Används med fördel till ston med register i galoppen. Kan förbättra hoppteknik, ridbarhet och hinderklokhet.

RayMore (SWB) 1284
Stor, välproportionerlig och långlinjerad gångartshingst som med fördel kan användas till lite kortare, mindre ston för målinriktad dressyravel. Kan bidra med mjukhet och steglängd i rörelserna samt god ridbarhet och gott temperament. Används med fördel till ston med luftig frambensaktion.

Red Hot Chilli (SWB) 1285
En högställd och ädel hopphingst med lätta gångarter. Kan passa till de flesta typer av ston för målinriktad hoppavel och kan förbättra galopp och rörlighet i hoppningen samt ge ridbarhet och reaktionsförmåga.

Van Vivaldi 1286
Ädel, elegant och välproportionerlig gångartshingst som kan användas till de flesta typer av ej gracila ston för målinriktad dressyravel. Kan bidra med både typmässig lätthet och lätthet i rörelserna samt rörelser i uppförsbacke, reaktionsförmåga, självbärighet och utstrålning.

5-åringar

Cortino (SWB) 1287
Harmonisk och högställd hopphingst. Kan användas till de flesta typer av ston för målinriktad hoppavel. Kan förbättra avstamp, scope försiktighet och arbetsvilja.

Elliot 1288
Välproportionerlig, långlinjerad och harmonisk hopphingst med en aktiv kraftfull och reglerbar galopp. Bör kunna användas till de flesta typer av ston för målinriktad hoppavel. Kan tillföra scope, ”power”, ridbarhet, galoppkvalité och rörlighet. Kan med fördel användas till ston som behöver lite mer ”power” i temperamentet när det gäller hoppning.

Frans Andreo II (SWB) 1289
En ädel, elegant och harmonisk gångartshingst med elastiska gångarter. Kan passa till de flesta typer av ston för målinriktad dressyravel. Används med försiktighet till ston med vinklad has. Kan bidra med utstrålning, linjer, elasticitet i gångarterna och galoppkvalité.

Prestationshingstar

Uncanto di Villagana 1290
Ädel lätt och långsträckt hopphingst. Kan användas till de flesta typer av ston för målmedveten hoppavel, gärna till lite kortare ston med inte alltför plana kors. Kan användas för att förbättra hoppteknik, smidighet, hinderklokhet och ridbarhet i hoppningen.

Direktkvalificerade hingstar

Dessa hingstar har Avelsvärderingsnämnden enbart sett exteriört och veterinärt. Några av hingstarna har de även sett vid hingstklassen i hoppning under bruksprovet (markerade med ”Hingstklass BP -14”). Följaktligen har nämnden mycket mindre att gå på när de gör användningsråd för dessa hingstar, än för de hingstar de kunnat följa under hela bruksprovet. Det gör att användningsråden i många fall blir mycket kortfattade och ganska generella för Direktkvalificerade hingstar.

Fango In Blue x 1277
Ädel, långlinjerad och elegant angloarabhingst med mycket goda avkommemeriter i fälttävlan och goda avkommemeriter i hoppning. Bör kunna användas för målinriktad fälttävlansavel, såväl som i förädlingssyfte inom hoppaveln.

Casiro 1291
Långlinjerad, maskulin hopphingst. Kan användas till de flesta typer av ej intåade ston för målinriktad hoppavel.

Comfortuna VDL 1292 Hingstklass BP -14
Välproportionerlig hopphingst åt det massivare hållet och med kort trav. Han använder sin kropp bra i språnget och har mycket bra hoppteknik. Kan användas till ston av det lättare slaget och bör kunna förbättra hoppteknik, särskilt bak.

Corino VDL 1293 Hingstklass BP -14
Långlinjerad hopphingst i framvikt. Kan användas till de flesta typer av kortare och ej intåade ston med bra hoppteknik bak för målinriktad hoppavel.

Coventry 1294 Hingstklass BP -14
Högställd, något kortlinjerad hopphingst med kort trav. Kvick i sin teknik. Bör kunna användas till de flesta typer av ston för målinriktad hoppavel.

Crusador 1295 Hingstklass BP -14
Välproportionerlig högställd hopphingst med oelastiska gångarter. Bör kunna användas till de flesta typer av någorlunda korrekta och rörliga ston för målinriktad hoppavel.

Detroit 1296
Långlinjerad dressyrhingst som bör kunna användas till de flesta typer ston för målinriktad dressyravel. Används med fördel till ston som är byggda i ”uppförsbacke”.

Diabeau van de Heffinck 1297
En högställd hopphingst med kort skritt och trav men god hoppteknik. Bör kunna användas till de flesta typer av ston för målinriktad hoppavel och bör kunna förbättra hoppteknik. Bör med fördel kunna användas till något tyngre och längre ston för att förbättra typen.

LaCross 1298 Hingstklass BP -14
Långlinjerad välproportionerlig hopphingst. Kommer upp bra fram, bra teknik. Bra galopp. Skulle kunna vara lite kvickare från marken. Kan användas till de flesta typer av någorlunda korrekta ston för målinriktad hoppavel.

Quality 1299
Långlinjerad, välproportionerlig hopphingst. Kan användas till de flesta typer av ston för målinriktad hoppavel.

Quin I 1300 Hingstklass BP -14
Högställd hopphingst med stor galopp, bra balans och scope. Kan användas till de flesta typer av ston för målinriktad hoppavel. Används med viss försiktighet till uttåade ston.

Hingstar godkända vid bruksprov 2013

3-åringar

Certus NL (SWB) 1257 Reg.nr: 04-10-3673
Ägare: Bengt Nilsson Uppfödare: Bengt Nilsson
e.Zuidenwind 1187 u.Celica (F. 4) (SWB) e.Figaro R 1085

Är en tilltalande lätt typ av ridhäst. Det är en svenskfödd hingst ur Zuidenwinds första årgång och ur välkända stofamilj F. 4, Gakenda-familjen. Han har tre lätta, elastiska gångarter. Vägvinnande, taktmässig skritt. Lätt, elastisk, spänstig trav. Rytmisk, elastisk och välbalanserad galopp. Certus NL bör kunna användas för målinriktad dressyravel och kan bidra med lätthet och elasticitet i gångarterna.

Diador 1258 Reg.nr: 04-10-3753
Ägare: Stall Österlund Uppfödare B.J.M. Wezenberg
e.Diarado 95337 u.Grandessa e.Polydor

Är en välutvecklad och långlinjerad hingst, inte så kort i ryggen som många andra Diarado-söner. Det som särskilt utmärker honom i hoppningen är hans kvicka reflexer och att han är snabb från marken men han har ändå inga problem att räcka över hindren på ett bra sätt. Han bör kunna användas för målinriktad hoppavel och kan bidra med hoppkapacitet, balans, framåtbjudning och ryggverkan samt benteknik bak.

4-åringar

Armani Code 1259 Reg.nr: 04-09-4332
Ägare: Paul Schockemöhle Pferdehalt. GmbH Uppfödare: Heinrich Dultmeyer
e.Armitage 95210 u.La Contessa e.Landfriese II

Ädel sporthäst med mycket god modell. En hingst med stor kapacitet, god rytm och balans, framåtbjudning, ryggverkan och benteknik i sin hoppning. Kommer upp bra från marken och har snabb reaktionsförmåga, god samarbetsvilja och gott förtroende. Han har en mycket funktionell kropp, atletisk och spänstig. Han har bra trav och galopp. Bör kunna användas till de flesta typer av ston både för målinriktad hoppavel och allroundavel och kan bidra med typmässig (lätthet), atleticism, hoppkapacitet, ridbarhet, teknik och balans.

Ballumé (SWB) 1260 Reg.nr: 04-09-2310
Ägare: Carl WalterFox & Elise Fredriksson Uppfödare: Åke Nyberg
e.Balougraph 1150 u.Cassiopeja (41) (SWB) e.Cardento 933

En svenskfödd hingst ur stofamilj 41. Han utmärker sig genom mycket bra ridbarhet och mun samt mycket bra hoppteknik. Han är intelligent och använder den energi han behöver och överhoppar sig inte, men när han ställs inför högre krav och
utmaningar löser han dem lätt och på ett mycket bra sätt. Bör kunna användas för målinriktad hoppavel till ston med elastisk galopp och kan bidra med ridbarhet, teknik och hinderklokhet.

Edison O 1261 Reg.nr: 04-09-4329
Ägare: Björkås C & M Uppfödare: P. Oosterbosch
e.Johnson 95254 u.Zialita O e.Rousseau 95328

Stor välutvecklad och långlinjerad hingst. Kännetecknas av energiska gångarter, arbetsvilja och framförallt en bärig galopp där han visar särskild talang för samling. Bör kunna användas till de flesta typer inte alltför rejäla ston för målinriktad dressyravel och kan exteriört bidra med storlek och linjer och gångartsmässigt med energi, förmåga till samling och galoppkvalité.

Etalon Lux N (SWB) 1262 Reg.nr: 04-09-3354
Ägare: Katarina Edlund & Fredrik Landin Uppfödare: Patricia Norrman och Mikael Björk
e.Heartbreaker 95123 u.Luxemburg H (SWB) e.Lux Z 95191

En svenskfödd hingst ur en svensk stofamilj med mycket prestationer i form av svårklasshästar i hoppning på mödernet kombinerat med internationella topphingstar. Exteriört är han högställd med kort rygg. Han har stor kapacitet och är snabb från marken. Kommer upp bra från marken och öppnar upp bra bak. Etalon Lux N bör kunna användas för målinriktad hoppavel till inte allt för korta ston med väl ansatta halsar och kan bidra med typmässig lätthet, hoppkapacitet, energi, och bakbensteknik.

Gustav (SWB) 1263 Reg.nr: 04-09-3094
Ägare: Per Holmestrand Uppfödare: Per Holmestrand
e.Damino SD (SWB) 1157 u.Taiga (72) (SWB) e.Rambo (SWB) 910

En svenskfödd hingst ur stofamilj 72 ur där det finns prestation i både dressyr och hoppning på mödernet. Han kommer ur fadern Damino SD:s (bruksprovsvinnare) första årgång. Gustav utmärker sig med tre mycket mjuka, vägvinnande, taktmässiga gångarter. Skritten är rörlig och vägvinnande, traven är bogfri och rörlig och galoppen är reglerbar och rörlig. Bör kunna användas för målinriktad dressyravel, gärna till högställda ston med stark överlinje, och kan bidra med rörlighet och bogfrihet.

Lynch Bages 1264 Reg.nr: 04-09-4258
Ägare: Helena Lindmark Uppfödare: Dorothea och Hermann Osmers
e.Londontime u.Cinderella e.Cordoba

Utmärks framförallt av en mycket bra, ädel och lätt typ. Mycket känslig häst på ett oftast positivt sätt, stundtals spänd. Har lätta rörelser och använder bakbenen på ett bra sätt. Kan användas som typförbättrare och förädlare för målinriktad dressyravel, gärna till rörliga avspända ston med bra skritt.

Sankt Erik II (SWB) 1265 Reg.nr: 04-09-1774
Ägare: Forty Invest AB Uppfödare: Forty Invest AB
e.Johnson 95254 u.Weuchette e.Weltmeyer 95029

En svenskfödd hingst ur ett välmeriterat möderne. Utmärker sig framförallt genom utmärkt ridbarhet. Mycket
samarbetsvillig. Han har mycket lätt för övergångar mellan och inom gångarter, lätt att samla sig och behålla rytm, energi, bärighet och elasticitet. Kan användas för målinriktad dressyravel och kan framförallt bidra med ridbarhet och samarbetsvillighet och för att förbättra trav och galopp.

5-åringar

Conzil 1266 Reg.nr: 04-08-4480
Ägare: Holsteiner Verband Ägare: Alessandro Mingoli
e.Cristo u.N-Misscoriano VP e.Coriano 95175

Är en hingst som i sin hoppning utmärkts av att vara snabb från marken och snabb upp med framdelen. Han har tre goda gångarter. Bör kunna användas för målinriktad hoppavel och kan framförallt bidra med frambensteknik. Förmodligen kan han också bidra med storlek exteriört.

Diamantino VDL 1267 Reg.nr: 04-08-4376
Ägare: VDL Studs Uppfödare: A.J.M. Ploegmakers
e.Quaprice Z u.Sapphire e.Mr. Blue

En hingst med god exteriör och riktigt bra gångarter. Han har visat stor kapacitet i hoppningen, har en kraftfull galopp och är smidig i kroppen. Han har också utmärkt sig genom ett riktigt bra tryck i avsprånget. Bör kunna användas till de flesta typer av inte alltför långa ston för såväl målinriktad hoppavel – där han framförallt kan bidra med galoppkvalité, ryggverkan och bakbensteknik – som för allroundavel där han både kan förbättra hoppegenskaper och gångarter, särskilt galoppen.

Prestationshingstar

Magic Park (SWB) 1268 Reg.nr: 04-07-4048
Ägare: Royne Zetterman AB Uppfödare: Sisse Sejrbo
e.Armitage 95210 u.Magic Feeling e.Ahorn 95038

Magic Park är en svenskfödd hingst ur ett mycket välmeriterat svenskt möderne med både diplomhästar och svårklasshästar i hoppning. Magic Park är en hingst med god exteriör, bra gångarter med framförallt en mycket bra reglerbar galopp. Han har en naturlig och avspänd hoppteknik och hoppar jämt, dvs likadant oavsett höjd och är mycket bra i sin benteknik bak. Han kan användas till de flesta typer av ston för såväl målinriktad hoppavel – där han kan bidra med kapacitet, god benteknik, framförallt bak, balans, bra ridbarhet och bra galopp – som för allroundavel där han både kan förbättra hoppegenskaper och gångarter, särskilt galoppen.

Quintero 8 1273 Reg.nr: 04-00-4042
Ägare: Clearviewfarm AB Uppfödare: Hans Meves
e.Quinar 95195 u.Isabell e.Capitol I

Quintero 8 är en 13-årig hingst som kvalificerat sig för bruksprov genom att placera sig i internationell 150 hoppning. Han är en mycket intelligent och ridbar hingst, hinderklok och med stor kapacitet. Hoppar med jämn och hög kvalité. Hans teknik utmärks ffa av att han öppnar upp bra bak. Bör kunna användas för målinriktad hoppavel till ston med god exteriör och kan framförallt bidra med ridbarhet, hoppkapacitet, teknik och hinderklokhet.

Direktkvalificerade hingstar

Boss VDL 1255 Reg.nr: 04-06-4300
Ägare: R. Rikkert och VDL Stud Uppfödare: W Abbring
e.Indoctro 95108 u.Nisolde e.Nimmerdor

Boss VDL gick 70-dagarsprov i Holland 2009 med en total poäng i Hoppning på 84 p. Enligt KWPN:s premieringsnämnd är han en mycket ridbar hingst som har mycket bra balans i galoppen och en mycket bra hoppteknik med jämna språng. Det är i övrigt en komplett hopphingst med bra gångarter och god exteriör, där man särskilt kan nämna att det är en ovanligt korrekt hingst. KWPN:s uppföljning av Boss första fölårgång anger att fölen har god exteriör och lätta, bäriga rörelser. Galoppen var överlag vägvinnande och rörlig. Boss bör kunna användas till de flesta typer av ston både för målinriktad hoppavel och allroundavel och kan förbättra galoppkvalité, hoppteknik och ridbarhet.

Daquar CC 1236 Reg.nr: 04-09-4182
Ägare: CC Holsteiner Breeding Uppfödare: Klaus-Peter Wiepert
e.Diarado 95337 u.Valentina II e.Quinar 95195

Godkändes som 3-åring vid ASVH:s bruksprov och har sedan dess genomfört 70-dagars bruksprov i Schlickau, Tyskland med slutbetyg i hoppning på 8,33. Daquar CC är en ädel och kort hingst som i sin hoppning utmärker sig med att vara mycket elektrisk och kvick. Bör kunna användas för målinriktad hoppavel och kan särskilt bidra med snabba reflexer och reaktionsförmåga. Kan med fördel användas till ston av lite tyngre och längre modell.

Don Primus 1270 Reg.nr: 04-05-4433
Ägare: Paul Schockemöhle Pferdehalt. GmbH Uppfödare: Gestuet Lewitz
e.Don Primero 981 u.Landine e.Sandro Hit 95130

Gick 70-dagarstest i Schlickau i Tyskland 2010 med ett slutbetyg i dressyr på 8,54. Hans starkaste sidor är enligt det tyska provresultatet galopp och ridbarhet. Don Primus är en högställd, elegant och välproportionerlig hingst med lätt, framåtgripande trav. Bör kunna användas för målinriktad dressyrhästavel, särskilt som typförbättrare.

Durrant 1271 Reg.nr: 04-08-4488
Ägare: Lena och Benny Zeiloth Uppfödare: P. Keunen
e.Warrant 95326 u.Tanagra e.Voltaire 95025

Var premieringssegrare i KWPN 2011 och genomförde därefter sitt holländska bruksprov med poängen 83,5 vilket gjorde honom till bruksprovssegrare 2011. Durrant är en välproportionerlig och välbenad hingst. Enligt KWPN:s premieringsnämnd har han en mycket bra, kraftfull galopp och ett kraftfullt avstamp när han hoppar och bör kunna användas till de flesta typer av ston, gärna av långlinjerad modell, för målinriktad hopphästavel, särskilt för att förbättra galopp, snabba reflexer och atletisicm.

Cormac N (SWB) 1269 Reg.nr: 04-07-1450
Ägare: Olle Kindberg Uppfödare: Ingrid och Olle Kindberg
e.Corlensky G 1101 u.Isis N (SWB) e.Indoctro 95108

Cormac N är en svenskfödd hingst som gick 70-dagarsprov i Schlickau i Tyskland 2012 med 9 p i slutbetyg i hoppning. Han kommer ur ett ursprungligen holländskt möderne, som sedan några generationer finns i Sverige och har producerat såväl diplomhästar samt tävlingshästar med placeringar upp till Svår klass hoppning. Cormac N är långlinjerad och ädel och bör kunna avvändas för målinriktad hoppavel, särskilt till lite tyngre ston.

Last Man’s Hope 1272 Reg.nr: 04-07-4449
Ägare: Gestuet Lewitz Uppfödare: Zuchthof Gebr. Mu?ller GbR
e.Last Man Standing u.Caletta e.Conteros

Gick 70-dagarstest I Schlickau 2010 med ett hoppindex på 126. Han gick i topp vid Oldenburgs hingstpremiering 2009 och har därefter godkänts i Dansk Varmblod och placerat sig 2:a i de Danska Årgångsfinalerna i hoppning 2011. Last Man’s Hope är en högställd, långlinjerad hingst med vinklade haser. Bör kunna användas för målinriktad hoppavel till ston med korrekt bakbenställning.

Qurinell (SWB) 1274 Reg.nr: 04-08-3924
Ägare: Sundsmåla Gård AB Uppfödare: Sundsmåla Gård AB
e.Quaterback 95235 u.Cavatina (20) (SWB) e.Ampere 859

Är en Svenskfödd hingst som gått 70-dagarsprov I Neustadt Dosse i Tyskland 2012 med slutbetyget 8,8 i dressyr. Modern Cavatina tillhör stofamilj 20, Corryfamiljen. Flera hästar på moderns sida har fått diplom och mormodern Cavaletti, helsyster till hingsten Cavalotti, har vunnit Riksutställningen för 3-åriga ston. Quirinell är en något kortlinjerad hingst med goda gångarter. Hans starkaste sidor enligt det tyska bruksprovet är galoppen och ridbarheten. Bör kunna användas för målinriktad dressyrhästavel och används med fördel till ston av långlinjerad typ.

Snap Shot 1275 Reg.nr: 04-06-4332
Ägare: Calista Holding AS Uppfödare: Kamma Beirholm
e.Sir Donnerhall 95209 u.Ally e.Alabaster

Har gått 30-dagarstest i Mu?nchen Riem i Tyskland med en slutpoäng på 9,44. Han har därefter placerat sig på 2:a plats i bundeschampionatet i dressyr för 4-åringar 2010. Snap Shot är en hingst av mycket bra typ, med energisk vägvinnande skritt och lätt, framåtgripande trav. Bör kunna användas för målinriktad dressyrhästavel till de flesta typer av ston, gärna med väl vinklade kors.

Spitfire Z 1276 Reg.nr: 04-09-4340
Ägare: Stald Cajus Uppfödare: M. Bolke och H. Hooge
e.Stalypso 95313 u.Uramie e.Lux Z 95191

Spitfire är godkänd i Dansk Varmblod efter att där 2012 ha genomfört sitt 35-dagarstest med 882 p som slutbetyg i hoppning. Han är en ädel och långlinjerad hingst. Enligt den danska premieringsnämnden är Spitfire Z försiktig på hinder och hoppar smidigt med stor kapacitet.

Hingstar godkända vid bruksprov 2012

3-åriga hingstar

Chatender
En hopphingst av mycket god modell. Hans starkaste sidor i hoppningen är hans snabba
reaktionsförmåga. Bör kunna användas till de flesta typer av ston för att förbättra reaktionsförmåga i
hoppningen, samt för att förbättra modellen. Hingsten har en bra trav för att vara hopphingst. Den
svagaste egenskap är skritten, vilken han inte kan förväntas förbättra hos avkomman.

Daquar CC
En ädel hopphingst som av kortare modell. Hingsten har inga direkta svagheter i sin hoppning som
karaktäriseras av ett starkt avstamp, spänst och god teknik. Hingstens svaga sidor är de långa veka
kotorna samt en något knipt hasinskening. Bör kunna användas som förbättrare av hoppteknik,
särskilt då man vi få ett starkare avstamp, till inte alltför korta ston med någorlunda korrekta
extremiteter.

4-åriga hingstar

Don de Jeu
En dressyrhingst av det lättare slaget som är byggd och rör sig i uppförsbacke. Bör kunna användas
till de flesta inte alltför korta ston för målinriktad dressyravel, särskilt för att förbättra trav, galopp
och arbetsvillighet. Då hingsten är vinklad i sina haser bör man undvika att kombinera honom med
ston som har samma svaghet.

Dunhill
En dressyrhingst med god exteriör som utmärker sig genom en kraftfull bakbensaktivitet, särskilt i
galopp. Något rak frambensaktion i skritt och trav. Bör kunna användas till de flesta ston för en
målinriktad dressyravel, särskilt för att förbättra galopp och bakbensaktivitet.

Floricello
En stor komplett dressyrhingst av modern typ, i övrigt mycket god exteriör och tre mycket goda
gångarter. Han har mycket lätt för samling och mycket god ridbarhet. Han kan rekommenderas till de
flesta ston för målinriktad dressyravel för att förbättra storlek, typ, gångarter, förmåga till samling,
ridbarhet och arbetsvillighet.

Quintus RAA
En långlinjerad hopphingst med stor kapacitet och ridbarhet. Bör kunna användas för målinriktad
hoppavel till någorlunda korrekta, ej överbyggda ston med stark överlinje, framförallt för att
förbättra hoppkapacitet, teknik och ridbarhet.

Zaladin MI
En hög, komplett dressyrhingst med tre gångarter av allra högsta kvalité. Han är av modern
sporthästtyp och rör sig alltid i uppförsbacke. Hans starkaste sida är övergångarna och han har ett
bra register i samtliga gångarter. Bör kunna användas till de flesta välbenade, ej alltförstora ston för
målinriktad dressyravel. I synnerhet för att förbättra gångarter, storlek, förmåga till samling och
ridbarhet.

5-åriga hingstar

Al Cendo
Maskulin hopphingst vars starkaste sida är stor kapacitet och starkt avsprång. Bör kunna användas
för målinriktad hopphästavel för att förbättra just dessa egenskaper. Hingstens svagaste egenskaper
är skritt och trav som han inte kan förmodas förbättra hos avkomman. I samband med bruksprov
visade hingsten upp ett något skarpt temperament vid hantering på marken, men vid ridning var
hingsten uppmärksam och samarbetsvillig.

Caca
En i sin hoppning komplett hopphingst. Han hoppar med god rytm, balans och ryggverkan. Han har
stor kapacitet, god framåtbjudning och visar uppmärksamhet och gott förtroende för ryttaren. Han är
försiktig och mycket hinderklok. Korrekta extremiteter. Bör kunna användas för målinriktad hoppavel
till de flesta inte alltför tunga ston för att förbättra de flesta hoppegenskaper.

Character
En långlinjerad hopphingst som är framåt, orädd och framförallt har en riktigt bra språngkurva där
han använder sin kropp på ett bra sätt i hoppningen. Bör kunna användas till ston med stark ländrygg
och bra skritt och trav för målinriktad hopphästavel.

Faustino
En rörlig dressyrhingst med tre mycket goda gångarter som framförallt utmärker sig genom bogfria
luftiga rörelser i trav och galopp. Hingsten är mycket ridbar och arbetsvillig samt har lätt för samling.
Hingsten är lågställd i sin typ och med något kort hals, vilket dock förbättras under ryttare. Den har
korrekta extremiteter. Bör kunna användas för målinriktad dressyrhästavel till de flesta ston där man
vill förbättra rörlighet, bogfrihet, ridbarhet och förmåga till samling.

Hasard
En välbenad hopphingst som hoppar med god teknik, rytm och balans. Den är uppmärksam,
samarbetsvillig och visar stort förtroende för sin ryttare samt hinderklokhet. Bör kunna användas för
målinriktad hoppavel till de flesta typer av ston för att förbättra benställningens korrekthet,
hoppteknik samt inställning till hoppning.

Luxus CML
En dressyrhingst av god modell som framförallt utmärker sig genom sin arbetsvilja och
samarbetsvillighet. Han har tre goda gångarter och visar talang för samling. Bör kunna användas för
målinriktad dressyravel till de flesta typer av ston, i synnerhet för att förbättra inställning till arbete
och förmåga till samling.

Hingstar godkända vid bruksprov 2011

3-årshingstar

Floricello
En mycket välstammad dressyrhingst både på fädernet och mödernet. Fadern Florencio I är verksam i svensk avel via importsperma och ligger i absoluta toppen på avkommestatistiken för dressyrförärvare. Floricello är en för sin ålder komplett och välutvecklad gångartshingst med tre jämna högkvalitativa och rörliga gångarter. Han kan rekommenderas till de flesta välbenade ston för målinriktad dressyrhästavel, särskilt med tanke på att förbättra typ och galopp.

Sandro Gold
Hopphingst som på fädernet representerar framgångsrikt hoppblod. Sandro Gold är med undantag av Ladykillerblodet via Landadel relativt obesläktad med många av de hopphingstar med mycket Holsteinerblod som finns tillgängliga i svensk avel. Hingsten är fortfarande av något mindre format och har begränsade gångarter. Bör kunna användas för målinriktad hoppavel till inte alltför små, rörliga ston med avsikt att förbättra hoppförmågan, särskilt med avseende på kapacitet och bakbensteknik.

4-årshingstar

Centaurus (SWB)
Hopphingst som på mödernet representerar en meriterad och förärvningssäker svensk stolinje, kombinerat med den i sporten välmeriterade fadern Careful. Hingsten är väl hopkommen och har goda gångarter i framförallt skritt och galopp. Han visar en mycket bra hoppvilja förenat med bra balans och framförallt mycket bra bakbensteknik. Centaurus kan rekommenderas för målinriktad hoppavel till de flesta typer av inte alltför små ston för att kunna förbättra attityd, avstamp och hoppteknik.

Clever Hill Q
Gångartshingst efter den i dressyrsammanhang eftertraktade Holländske hingsten Uphill. Hingsten har fullblodsinslag på både fäderne och möderne då han är linjeavlad på fullblodshingsten Apollonios xx. Hans naturliga rörlighet och moderna typ bör passa för målinriktad dressyravel till en stor grupp välbenade svenska ston. Kan med fördel användas för ston som är lite längre i bålen.

Sohn der Sonne
En gångartshingst med välmeriterad härstamning på både fäderne och möderne. Hingsten är ej helt korrekt i sina extremiteter och svag i sin överlinje och kan därför rekommenderas för målinriktad dressyravel till ston med god exteriör och korrekt benställning för att lätta upp typen och förbättra trav, galopp och framförallt ridbarhet.

5-årshingst

Corporal VDL
En rejäl hopphingst med en intressant kombination av på fädernet Holsteinska blodslinjer via den i avel och sport så framgångsrike Cardento och på mödernet den Hannoveranska G-linjen i dubbel uppsättning (går tillbaka på Gotthard). Hingsten har begränsade gångarter i skritt och trav. Bör kunna användas för målinriktad hoppavel till ej alltför tunga/grova ston för att förbättra kapacitet, hoppteknik, styrka och ridbarhet.

Prestationshingst

Wellington (SWB)
En svenskfödd, tyskstammad gångartshingst med goda sportmeriter för sin ålder. Han har tre jämna gångarter och har visat mycket god ridbarhet och samlingsförmåga. Kan därför rekommenderas för målinriktad dressyravel till ston av god typ och exteriör för att förbättra ridbarhet och förmåga till samling.

Direktkvalificerade hingstar

Chin Top
En stor och högställd hopphingst efter den både i sport och avel mycket välmeriterade hingsten Chin Chin. Härstamningen företräder en kombination av väldokumenterade Holsteinska och Holländska blodslinjer. Visade vid sitt tyska bruksprov mycket stor hoppkapacitet. Bör kunna användas för målinriktad hoppavel till de flesta typer av ston.

Hot Shot TP
Stor, maskulin dressyrhingst med mycket välkänt tyskt dressyrblod. Härstamningen innehåller dubbel uppsättning Donnerhallblod. Har meriterat sig för avel genom ett bra genomfört tyskt bruksprov. Han bör tillföras välbenade ston av lätt typ och med naturlig bärighet för målinriktad dressyravel.

Shooting Star
Ädel gångartshingst av mycket god typ. Han blev bruksprovssegrare totalt och i dressyr vid sitt 70-dagarsprov i Tyskland 2010. Härstamningsmässigt en intressant kombination av etablerade tyska gångartsförärvare och en mycket förärvningssäker stofamilj, där bl.a. modern själv tävlat upp i svår klass dressyr med placeringar. Kan rekommenderas för målinriktad dressyravel till de flesta typer av ston, särskilt för att förbättra typ, trav, galopp och ridbarhet.

Ampère
Gångartshingst med välkänd och mycket välmeriterad Holländsk dressyrhärstamning. Bruksprovssegrare i dressyr vid sitt 70-dagarsprov i Holland 2008. Rekommenderas för målinriktad dressyravel till de flesta typer av ej intåade ston, framförallt för att förbättra trav, galopp och ridbarhet.

Diamant de Revel
En ganska ädel hopphingst med god exteriör och bra galopp. Härstamningsmässigt en kombination av välmeriterade franska och holländska blodslinjer. Bör kunna användas för målinriktad hoppavel till de flesta typer av ston, särskilt långlinjerade ston, för att förbättra galopp, hoppteknik, spänst och ridbarhet.

Cabachon
En högställd hopphingst med god exteriör och goda grundgångarter, särskilt i galopp, samt ett mycket lätt hopp. För sin ålder mycket välmeriterad i sporten. Efter den i avel och sport mycket framgångsrike Holsteinerhingsten Casall. Kan rekommenderas för en målinriktad hopphästavel till de flesta typer av ston, särskilt för att förbättra galopp och spänst.

Canterbury
En dubbelbegåvad ganska ädel hingst som i Tyskland visat både goda egna resultat och god förärvning i både hoppning och gångarter. Kan rekommenderas till de flesta typer av inte allt för långa ston för produktion mångsidigt begåvade hästar.

Insterburg
En dressyrhingst av Trakhenerstam efter den i aveln mycket välmeriterade Hohenstein. Mycket välmeriterad tävlingshäst både från unghäst VM och till och med GP dressyr. Han har verkat i tysk avel med mycket höga avelsindex för dressyr. Bör kunna användas för målinriktad dressyravel till de flesta typer av ston, gärna långlinjerade, för att förbättra gångarter, temperament och ridbarhet.

Hingstar godkända vid bruksprov 2010

Hopphingstar

Bravour 1197
En stor och högställd son till den i både hoppsporten och aveln mycket välmeriterade hopphingsten Cornet Obolensky. Tre avspända och rena gångarter med framförallt mycket bra galoppkvalité. Har en stor hoppkapacitet och god teknik samt visar god ridbarhet. Bör passa till ston av lite lättare modell särskilt för att förbättra kapacitet.

Capriano 1205
En ädel och långlinjerad hingst av mindre modell efter den i svår hoppning meriterade Cypriano. Visat goda gångarter, hoppanlag och ridbarhet på tyskt 70-dagarsprov 2009. Bör passa de flesta ej alltför små ston. Även om hingsten i huvudsak är hoppinriktad kan den med sin exteriör och rörlighet även vara ett alternativ inom dressyraveln.

Carême 1153
En högställd och ädel son till den tävlingsmässigt mycket högt meriterade hopphingsten Radiator. Mödernet innehåller utmärkt internationellt hoppblod i kombinationen Contender –Landgraf I. Carême bör med sin lätthet, sin goda galoppförmåga samt sin utmärkta inställningoch förmåga till hoppning, kunna passa till de flesta typer av ston för en målinriktad hoppavel.

Charming Boy 1206
Maskulin, proportionerlig hingst efter den i aveln mycket framgångsrike Contendro I. Vann både sitt 30 dagars och 70 dagars prov i Tyskland med utmärkta betyg för hoppning och temperament. Har därefter tävlat till och med svår hoppning med bra resultat. Bör passa välbenade ston av lättare typ för målinriktad hoppavel.

Cohiba 1198
Stor, långlinjerad och högställd hingst av god typ efter den både i hoppaveln och sporten mycket välmeriterade Chacco-Blue. Tre jämna taktmässiga och elastiska gångarter. Hoppar med god kapacitet och har en bra ridbarhet. Bör passa de flesta ej överbygda ston för målinriktad hoppavel även för att förbättra typ.

Contant Q 1203
Ganska proportionerlig och långlinjerad son till Contender sonen Contendro II. God galopp och bra ridbarhet. Försiktig, spänstig och reaktionssnabb i sin hoppning. Bör passa de flesta ston med bra typ och överlinje för målinriktad hoppavel.

Converter II 1191
Ädel, maskulin och lågställd hingst av mindre modell efter den mycket framgångrike avelshingsten Contender. Tävlat mycket bra på unghästtävlingar och gjort ett 30 dagars prov med utmärkta hoppbetyg. Hoppar med god teknik och med en bra inställning. Bör passa till ej alltför små och lågställda ston för målinriktad hoppavel.

Everglades VDL (ex Bravo-S) 1207
Maskulin, välutvecklad och kvadratisk son till den i hoppsporten välmeriterade Ephebe For Ever med svårklassmerier även på mödernet. Har fått goda hoppoäng på tyskt 30-dagarstest. Bör passa i hoppaveln till långlinjerade ston med inte alltför kort rygg och hals.

Fighting Alpha 1190
En i hoppsporten mycket framgångsrik och välmeriterad maskulin hingst som är välbehållen för sin ålder. Rena gångarter. Har otaliga placeringar i internationell svår hoppning, samt ett avkommeindex i hoppning i Tyskland på 120. Bör passa de flesta ston för målinriktad hoppavel.

Internet 1208
En ädel hingst efter den i svår hoppning placerade Incello med ett förärvningssäkert möderne. Gjorde 2009 gjorde ett positivt Tyskt 70-dagarsprov. Kan rekommenderas till ston med egna meriter och ej för kort hals för en målinriktad hoppavel.

Lavinio 1211
En son till den i svår hoppning placerade Lique de Bryere. Långlinjerad hingst med naturlig resning och med en god galopp. Visar stor kapacitet och bra teknik i sin hoppning och har en bra inställning. Bör passa de flesta typer av ston med väl inskenade hasar för målinriktad hoppavel.

Nintender (ex. V. Sambia) 1189
Ädel, maskulin och högställd hingst efter den i holländsk hoppavel mycket framgångsrike Namelus R. Nintender har ett stort hopp med god teknik, speciellt bak. Reglerbar galopp. Bör passa de flesta typer av ston för målinriktad hoppavel.

Starkko 1200
En son till den i tysk avkommestatistik ledande hopphingsten Stakkato. Maskulin hingst åt det något lågställda hållet med god galopp. Lätt och spänstigt hopp med mycket god frambensteknik. Bör passa högställda ston av god storlek för målinriktad hoppavel.

Turmalin 1202
Långlinjerad och högställd hingst efter den i hoppsporten och i svensk avel välmeriterade Tornesch. Har utmärkt galoppkvalité och hoppar med god teknik både fram och bak. Visar god kapacitet och bra inställning. Bör passa de flesta typer av ston för målinriktad hoppavel, även för att förbättra typ och galopp.

Vivaldi K 1214
En son till den i internationell hoppavel mycket välmeriterade hingsten Indoctro. Ädel och högställd av god sportmodell med fullblodsinslag på mödernet. Stort och lätt hopp med god teknik och ridbarhet. Bör passa de flesta typer av ston för målinriktad hoppavel, särskilt för att förbättra kapacitet och ridbarhet samt förädla.

Dressyrhingstar

Cashmir 1192
En ädel och elegant holländsk son till den tyske Sandro Hit sonen Serano Gold med fullblodsinslag på mödernet. För sin ålder mycket välbalanserad hingst med högkvalitativ trav och galopp. Kan rekommenderas som förädlar hingst till de flesta typer av ston för målinriktad dressyravel, särskilt för att förädla samt förbättra trav och galopp.

Connaisseur 1193
En välproportionerlig maskulin son till tidigt döde premiehingsten Con Amore. För sin ålder mycket välbalanserad hingst med högkvalitativ trav och utmärkt galopp. Kan rekommenderas till de flesta typer av ston för målinriktad dressyravel, särskilt för att förbättra trav och galopp.

Bellagio 1195
En stor ädel, elegant holländsk född hingst av utmärkt typ efter den i dressyr framgångsrike holländske hingsten United. Högkvalitativ trav och galopp och hög ridbarhet. Kan rekommenderas till de flesta typer av välbenade ston med god skritt för målinriktad dressyravel, speciellt för att förbättra typ, trav och galopp.

Bellman 1196
En son till den svenskfödde för sin ålder i dressyrsporten mycket välmeriterade hingsten Hermes första kull undan ett förärvningssäkert svenskt möderne. Tre jämna avspända gångarter med god elasticitet. Kan rekommenderas till ston av god storlek som är korrekt benade fram för målinriktad dressyravel

Floré Star 1199
En son till den i internationell dressyravel mycket välmeriterade hingsten Florestan undan en moder med allsidig och utmärkt förärvning. Mycket harmonisk och samarbetsvillig hingst med framför allt mkt bra typ och galopp. Även bra hoppegenskaper. Rekommenderas för målinriktad dressyravel för stabilisering av temperament samt utveckling av galopp och naturlig lösgjordhet. Dock bör stona tillföra naturlig styrka i sin bakdel.

JJ Rayban 1173
Ur den Hannoveranske bruksprovsvinnaren Rascalinos första årgång med mycket välmeriterade möderne med fullblodsinslag. Ädel, elegant och högställd med jämna, höga kvalitéer på gångarterna och mycket bra ridbarhet och balans. Rekommenderas till de flesta typer av ston för målinriktad dressyravel, särskilt för att förädla samt förbättra typ och ridbarhet.

Krack C 1209
I sport och avel internationellt mycket välmeriterad dressyrhingst. Han har en väl beprövad härstamning och en mycket tilltalande ädelhet som han också förärver. Kan rekommenderas till ston med avspänd skritt och inte alltför kort rygg, för målinriktad dressyravel där speciellt ädelhet och lätthet ska förstärkas.

Laurentio 1210
En högställd, ädel son till den i internationell dressyravel mycket välmeriterade fullblodshingsten Laures Crusador. Laurentio har förärvt sig väl i Tyskland med tonvikt på typ och galopp och har ett bra tyskt avelsindex. Han har i Sverige på få avkommor tillkomna via spermaimport visat lovande förärvning. Kan rekommenderas som förädlar hingst till de flesta typer av ston för målmedveten dressyravel.

Maserati 1204
En son till den holländske hingsten Ferro sonen Metall, som var verksam några år i svensk avel, undan ett välmeriterat svenskt möderne med inslag av fullblod. Tre jämna spänstiga och elastiska gångarter. Kan rekommenderas till målinrikad dressyravel till ston av god storlek som inte är korta i ryggen.

Shooting Star 1194
En son till den i dressyraveln framgångsrike unga Sandro Hit sonen Sir Donnehall, med välmeriterad moder av trakhener blod. Har en mycket bra överlinje och kvalitéer i trav och galopp där spänst och balans särskilt bör framhållas. Kan rekommenderas i målinriktad dressyravel till ston med naturlig avspänd skritt som typförbättrare och förädlare, särskilt där lätthet och spänst ska förstärkas.

Sir Oldenburg 1212
En mycket elegant tyskfödd hingst som har mycket hopp och fullblodsinslag efter den holländske hingsten Sion. Har framförallt meriterat sig med ett positivt tysktavelsindex i dressyr. Han har också mycket bra placeringar i Bundeschampionatet i dressyr. Kan rekommenderas i sporthästaveln, speciellt som typförbättrare.

Tabasco 1201
En son till den i svensk avel under två år verksamme holländskfödde Jazz sonen Topasch undan ett mycket välmeriterat svenskt möderne med fullblodsinslag. Tre jämna goda gångarter med plus för galopp i uppförsbacke. Kan rekommenderas för målinrikad dressyravel till ston med aktivt bakbensarbete. Hingsten är ej helt korrekt benad varför han bör huvudsakligen tillföras korrekta ston.

Tuschinski 1213
En elegant son till den både i avel och sport mycket framgångsrike holländske hingsten Krack C. Har framförallt meriterat sig via ett bra holländskt bruksprov och positivt dressyravelsindex i Holland. Kan rekommenderas till de flesta typer av dressyrstammade ston med bra skrittkvalitet där framförallt typ och travkvalitet ska förstärkas.

Hingstar godkända vid bruksprov 2009

Treåringar

Observera att de 3-åriga hingstarna är godkända för avel ett år efter ett förkortat bruksprov. De måste för fortsatt avelsgodkännande avlägga fullständigt bruksprov 2010.

Common Sense (SWB) 1172
Välutvecklad och högställd med en positiv energi. Stor hoppförmåga. Rekommenderas för målinriktad hoppavel på de flesta typer av ston.

JJ Ray ban 1173
Internationellt välkänd dressyrhärstamning. En högställd, ädel och långlinjerad hingst med mycket välbalanserade och lätta gångarter. Bör passa till de flesta ston för en målinriktad dressyravel, speciellt för att förbättra typ, lätthet och balans.

Fyraåringar

Damino SD (SWB) 1157
Stor, maskulin hingst ur förärvningssäker stam på både fäderne- och mödernesida med kraftfulla gångarter. Rekommenderas till en målinriktad dressyravel och framförallt till något ädlare typ av ston.

Firenze 1174
Ädel hingst med välkänd internationell härstamning. Intressant fullblodsinslag och jämna bra gångartskvalitéer. Lämplig för de flesta typer av ston och en målinriktad dressyravel.

Flash Dancer I.M (SWB) 1175
Ädel, harmonisk hingst av något mindre typ. Han har en välmeriterad dressyrhärstamning och med lätta, spänstiga gångarter. Dessutom positiva hoppkvalitéer. Bör passa väl för de flesta typer av ston i sprorthästaveln, speciellt med inriktning mot dressyr.

Santiago (SWB) 1176
Långlinjerad hingst med välkänd sporthästhärstamning. Mycket bra gångartskvalitéer och ridbarhet. Rekommenderas för målinriktad dressyravel till ston med korrekta extremiteter för att speciellt förbättra bärighet och balans.

Femåringar

Avon (SWB) 1177
Välproportionerlig hingst av god typ. Positiv försiktighet på hinder med ett bra avstamp. Rekommenderas för målinriktad hoppavel på ej alltför små ston.

Baltimore 1178
Långlinjerad hingst med taktmässiga gångarter som har stor hoppkapacitet. Rekommenders för målinriktad hoppavel.

Colmar 1179
Stor, högställd och elegant hingst med stor kapacitet god hopphärstamning. Rekommenderas att användas för att förbättra storlek, typ och ridbarhet.

Dalwhinnie (SWB) 1180
Normalstor, maskulin och välproportionerlig hingst med dressyrförärvningssäker härstamning som rör sig med lätthet och elegans. Han har dessutom en bra inställning till hoppning. Rekommenderas till dessyrinriktad avel för de flesta typer av ston med korrekta extremiteter för positiv utveckling av ridbarhet.

Zamboucca 1181
Stor hingst med dressyrinriktad härstamning som speciellt har god galoppkvalité och temperament. Rekommenderas för dressyrinriktad avel till ston med korrekta extremiteter för att framför allt förbättra galopp och storlek.

Prestationshingstar

Algot (SWB) 1182
Välmeriterad hingst i hoppning. Hoppar lätt med en god teknink. Rekommenderas för målinriktad hoppavel på de flesta typer av ston, dock ej alltför små.

Blue Hors Lodestar 1183
Proportionerlig, välbyggd och välbenad hingst med förädlad hannoveransk härstamning speciellt med avspänt temperament och bra skrittkvalité. Rekommenderas till de flesta typer av ston för dressyrinriktad avel, speciellt för att förbättra ridbarhet och temperament.

Chicago City (ex Chicago Z) 1184
Högställd, långlinjerad hingst. Välmeriterad för sin ålder. Rekommenderas för en målinriktad hoppavel på de flesta typer av ston, särskilt för att förbättra typ och grundgångarter.

Lingh 1185
På dressyrbanorna internationellt mycket meriterad, normalstor, maskulin hingst. Välkänd internationell härstamning med bra fullblodsinslag. Hans gångarter kännetecknas av rörlighet. Rekommenderas till dressyrinriktad avel till de flesta typer av ston för att förbättra rörlighet.

Odermus R 1186
Hingst meriterad i svår internationell hoppning och med goda avkommemeriter från KWPN. Rekommenderas för målinriktad hoppavel på de flesta typer av ston.

Zuidenwind 1187
Holländskfödd med internationellt välkänd dressyrhärstamning och med bra exteriör och gångartskvalitéer. Rekommenderas till alla typer av ston för en målinriktad dressyravel.

Broere Obelisk 1170
Maskulin, långlinjerad hingst med egna prestationer i svår dressyr och med trakhenerbetonad härstamning. Hans gångarter kännetecknas av bra rörlighet och jämn kvalité. Han rekommenderas till ädlare typ av välbenade ston som behöver mer längd på linjer och rörlighet.

King Louie (SWB) 1171
Hingst meriterad i svår internationell hoppning med intressant härstamning. Rekommenderas för målinriktad hoppavel till ej alltför små ston.

Hingstar godkända vid bruksprov 2008

Treåringar

Carême 1153
En högställd och ädel son till den tävlingsmässigt mycket högt meriterade hopphingsten Radiator. Mödernet innehåller utmärkt internationellt hoppblod i kombinationen Contender –Landgraf I. Carême bör med sin lätthet, sin goda galoppförmåga samt sin utmärkta inställning och förmåga till hoppning, kunna passa till de flesta typer av ston för en målinriktad hoppavel.

Damino SD 1157
En son till den i Danmark så framgångsrike Don Romatic, ur en exteriört och gångartsmässigt stark svensk mödernelinje. En stor, för sin ålder mycket välbalanserad hingst med ett utmärkt framparti och med tre högkvalitativa gångarter. Han kan rekommenderas till de flesta typer av ston för en målinriktad dressyravel, allra helst för förbättrande av frampartiet och utav grundgångarterna.

Optic VT 1162
En son till den i avel och hoppsport ytterst framgångsrike Orlando, och med ett hoppmässigt mycket högklassigt möderne. Han har själv visat sig ha en mycket ändamålsenlig galopp, en exceptionell hoppförmåga med utmärkt teknik och med mycket stor hoppkapacitet. Han kan rekommenderas till de flesta typer av ston med god skritt, för en målinriktad hopphästavel.

Fyraåringar

Balougraph 1150
En son till Balou de Rouet, den kanske avelsmässigt mest intressante sonen till den ytterst framgångsrika tävlingshingsten Baloubet du Rouet. En välbenad hingst som imponerat med sin goda ridbarhet, sin galopp och utmärkta hoppförmåga. Han kan rekommenderas till de flesta typer av inte alltför långa ston, för en målinriktad hopphästavel.

Belamour 1151
En son till den i Europa mycket uppmärksammade dressyrhingsten Belissimo M, med framgångsrike Lord Sinclair I som morfar. En mycket välbenad hingst med ett utmärkt temperament, prestationsvillig men samtidigt mycket avspänd, och med mycket hög ridbarhet. Han har tre välbalanserade gångarter med extra plus för galoppen. Han kan rekommenderas till de flesta typer av ston för en målinriktad dressyravel, speciellt för att förutom gångarterna även förbättra extremiteter och ridbarhet.

Breitling TP 1152
En son till oldenburgaren San Rubin som själv bl.a. vunnit Bundeschampionat i Tyskland och som i sig kombinerar attraktivt gångartsblod från Sandro Hit och Rubinstein I. Mödernet är hoppinriktat och representerar hoppblod med god rörlighet. En långlinjerad hingst med tre goda välbalanserade gångarter med extra plus för galoppen. Han kan rekommenderas till de flesta typer av ston för en målinriktad dressyravel.

Dee Jost van Dyke 1158
En mycket välhoppande son till den i hoppsporten mycket framgångsrike Couleur Rubin och med meriterande Irco Marco blod på mödernet. Han bör med sin goda hoppförmåga med både kapacitet och teknik, samt sin goda inställning till hoppning kunna rekommenderas till de flesta typer av ston för en målinriktad hopphästavel.

Hohenstaufen II 1160
Son till den i aveln mycket framgångsrika trakhener hingsten Hohenstein, med fullblod som morfar. Med sin goda exteriör med ett utmärkt framparti och hans högkvalitativa gångarter alldeles särskilt skritt och galopp, samt med sin höga ridbarhet, bör han kunna
rekommenderas som förädlarhingst till de flesta typer av välbenade ston för en målmedveten dressyravel.

Ludwigs Champion 1129
En välstammad och välproportionerlig hopphingst med ett utmärkt framparti, som med sin goda rörlighet i alla gångarter samt sin goda hoppförmåga bör kunna användas till de flesta hoppston där man vill kombinera hoppegenskaperna med god exteriör och god rörelsemekanik. Han kan med fördel tillföras lättare ston, och bör bl.a. kunna passa många lättare Cardento ston för att där förbättra kroppskonstitution och rörlighet med bibehållande av de goda hoppegenskaperna. Även om han huvudsakligen är hoppstammad kan han med sin exteriör och rörlighet även fungera som ett alternativ inom dressyraveln.

Rentino 1165
En för dressyravel mycket välstammad hingst med utmärkta grundgångarter, med ett extra plus för den bäriga och bogfria galoppen samt för den goda ridbarheten. Han kan rekommenderas till de flesta typer av ston för en målinriktad dressyravel, utom till ston med sänkt rygg eller annan typ av svag överlinje.

Tsarevitj 1130
En son till den mycket eftertraktade fullblodshingsten Prince Tatch xx, som med sin ädelhet och sina goda grundgångarter karaktäriserade av lätthet, ”uppförsbacke” och snabb reaktionsförmåga, bör passa som förädlarhingst till de flesta välbenade ston för en målinriktad dressyravel.

Ziezo 1168
En holländsk hingst med välmeriterad hopphärstamning, som med sin goda galopp och sin goda hoppförmåga, där han är mycket ”rädd om sig”, bör kunna rekommenderas till de flesta ston av god storlek och modell för en målinriktad hopphästavel.

Femåringar

Click and Cash 1155
En mycket välstammad hopphingst som med sin utmärkta hoppgalopp, sin goda hoppförmåga med mycket tryck i hoppningen bör kunna rekommenderas till de flesta typer av ston för en målmedveten hopphästavel.

Chairman La Silla 1154
En hopphingst med högklassig prestationshärstamning på internationell nivå. En hingst som bör kunna rekommenderas till de flesta typer av ston för en målmedveten hopphästavel, alldeles särskilt för att förbättra kapacitet och ridbarhet.

Rolex TP 1166
En välstammad mycket ambitiös dressyrhingst med en utmärkt trav i ”uppförsbacke” och med mycket god bakbensaktivitet. Han bör kunna rekommenderas till de flesta typer av ston för en målmedveten dressyrhästavel, han bör dock inte användas till ston med svag skritt.

Scharmeur 1167
En son till den i Danmark verksamme trakhenerhingsten Schwadroneur, med utmärkt svenskt dressyrblod med Napoleon – Gaspari – Moderne xx i mödernelinjen. En välproportionerlig, ridbar hingst med tre goda och jämna gångarter. Han bör kunna rekommenderas till de flesta typer av ston för en målinriktad dressyravel, med undantag för ston med stramt/styvt ländparti.

Prestationshingstar

Cartier vd Heffink 1148
En Contender son med Capitol I – Landgraf I möderne, och som därmed kombinerar några av Holsteins mest framgångsrika blodslinjer. Han har i sporten bevisat sin goda hoppförmåga som är kombinerad med för en hopphingst osedvanligt god trav och en bra galopp. Han bör kunna rekommenderas till de flesta typer av ston för en målinriktad hopphästavel.

Cyrano de Bergerac 1156
En i hoppsporten väl meriterad son till den i Holstein så framgångsrike Coriano. En rörlig hingst som bör kunna rekommenderas till de flesta typer av välbenade ston för en målinriktad hopphästavel. Han bör inte användas till ston med långa och/eller veka kotor.

Lovson 1161
Förste sonen i Sverige till den i hoppsporten mycket uppmärksammade Levisto. En hingst av mindre modell, rörlig med en utmärkt trav och med goda hoppbetyg från sitt bruksprov i Tyskland. Han bör kunna rekommenderas till de flesta ston av tillräcklig storlek för en målinriktad hopphästavel.

VDL Sheraton 1149
En Indoctro son som varit framgångsrik i bruksprov och unghästtävlingar i Holland. Han har nu debuterat i Svår hoppning. Han bör kunna rekommenderas till de flesta icke alltför långa ston för en målinriktad hopphästavel.

Radisson VDL 1164
En för hoppning mycket välstammad holländsk hingst, av utmärkt modell. Han bör kunna användas till de flesta typer av ston med god egen mekanik, för en målinriktad hopphästavel.

Easy Boy 1159
En Quite Easy son som kommer ur ett mycket prestationsstarkt möderne, där modern efter den utmärkte Cardento tävlas i Svår klass i hoppning. Han bör kunna rekommenderas till de flesta ston för en målinriktad hopphästavel.

Pessoa VDL 1163
En holländsk hingst med en stark prestationshärstamning för hoppning. Han har själv tävlats framgångsrikt på högsta nivå. Han bör kunna rekommenderas till de flesta icke kortlinjerade ston för en målinriktad hopphästavel.

Hingstar godkända vid bruksprov 2007

Treåringar:

A Dandy Man 1128
En mycket välstammad dressyrhingst efter den nu mycket välmeriterade Don Primero 981,
och med GP prestationer i ett flertal led i mödernelinjen. Hingsten besitter tre högkvalitativa
gångarter som kännetecknas av takt, energi, god bakbensaktivitet och elasticitet. Han har visat
prov på ett utmärkt avspänt temperament. Han kan rekommenderas till de flesta inte alltför
grova eller lågställda ston för en målinriktad gångartsavel. Som treåring har A Dandy Man nu
fått ett ettårigt avelstillstånd. För att fortsättningsvis kunna verka i avel fodras att han
genomför ett godkänt bruksprov 2008.

Ludwigs Champion 1129
En välstammad och väl hopkommen hopphingst, som med sin goda rörlighet i alla gångarter
samt sin goda hoppförmåga bör kunna användas till de flesta hoppston där man vill
kombinera hoppegenskaperna med god exteriör och god rörelsemekanik. Han bör
huvudsakligen tillföras lättare ston, och bör bl.a. kunna passa på många lättare
Cardento-ston för att där förbättra kroppskonstitution och rörlighet med bibehållande av de
goda hoppegenskaperna. Som treåring har Ludwigs Champion nu fått ett ettårigt
avelstillstånd. För att fortsättningsvis kunna verka i avel fodras att han genomför ett godkänt
bruksprov 2008.

Tsarevitj 1130
En son till fullblodshingsten Prince Tatch xx, som med sin ädelhet och sina goda
grundgångarter karaktäriserade av lätthet, och ”uppförsbacke”, bör passa som förädlarhingst
till de flesta ston för en målinriktad dressyravel. Tsarevitj 1130 har även visat prov på en god
inställning till hoppning och på en mer än tillfredsställande hoppteknik. Som treåring har
Tsarevitj nu fått ett ettårigt avelstillstånd. För att fortsättningsvis kunna verka i avel fodras att
han genomför ett godkänt bruksprov 2008.

Fyra och femåringar:

Charon 1132
Den som unghäst ytterst välmeriterade hingsten Rubinrots första godkända son. Charon 1132
har en välmeriterad dressyrhärstamning. Hans gångarter karaktäriseras av mycket god takt,
mjukhet och elasticitet. Han har också visat ett mycket arbetsvilligt temperament och hög
ridbarhet. Charon 1132 bör kunna rekommenderas till de flesta ston av ädlare typ, för att
förbättra ridbarheten och mjukheten i rörelserna. Ha bör dock inte användas till ston med rakt
kors.

Double Diamond 1133
Ännu en godkänd son till ELIT hingsten Don Primero 981. Modern Fräulein representerar
ytterligare utmärkt gångartsblod via Romadour II – Flamingo – Gaspari. Hon är även mor till
godkände hingsten Warsteiner 946. Double Diamond har visat prov på ett gott temperament,
han har tre jämna gångarter av god grundläggande kvalitet, han är dock inte helt korrekt
benad. Han bör kunna rekommenderas till de flesta välbenade ston för en målinriktad
dressyravel.

First Wish 1103
Ende godkände sonen till den tidigt bortgångne framgångsrike dressyrhingsten Fürst Heinrich.
First Wish är en hingst av utmärkt modern modell som med sitt utmärkta temperament, sin
stora ridbarhet och sina högkvalitativa jämna gångarter där galoppen är av extra hög kvalitet,
kan rekommenderas till alla typer av ston för en målinriktad dressyravel, alldeles särskilt för
att förbättra balans och bärighet.

Highcruiser 1135
En hingst som med sin kombination av för dressyravel högintressant trakehnerblod från
Hohenstein, förädlarblod från Lauries Crusador xx och stadga från Bolero, kan
rekommenderas som förädlare till ston med god skritt, för en målinriktad dressyravel.

Impuls 1139
Hingst med gedigen svensk gångartshärstamning på högsta nivå. Impuls har visat prov på
utmärkt ridbarhet i kombination med utmärkta jämna grundgångarter. Han kan med fördel
rekommenderas till de flesta icke lågställda ston för en målinriktad dressyravel.

Wilton 1137
En son till den i Holland så framgångsrike hingsten Jazz, som nu visat prov på mycket rörlig
och elastisk mekanik i framförallt trav och galopp. Han kan rekommenderas till de flesta ston
med god skritt för en målinriktad dressyravel, framförallt för förbättrande av naturlig rörlighet
och lösgjordhet. Han bör inte tillföras ston med vinklade hasar.

Wladimir OA 1138
En mycket välstammad hingst som kombinerar något av det bästa ur holländsk och tysk
dressyravel. En hingst som visat prov på mycket god ridbarhet, utmärkta bäriga
grundgångarter, alldeles speciellt i galopp. Hingsten är ej helt korrekt benad och
rekommenderas därför huvudsakligen till korrekta, inte alltför korta ston för en målmedveten
dressyravel.

Callahan VDL 1131
Hingst med utmärkt härstamning för hoppning. Förste i Sverige godkände sonen till den
internationellt så framgångsrika hingsten Contendro, här i kombination med For Pleasure på
mödernet. Hopphingst av utmärkt modell, ridbar med tryck i sprången. Ej helt korrekt i sitt
benställ. Han har en utmärkt galopp men är svagare i skritt och trav. Callahan VDL kan
rekommenderas till de flesta korrekta, gärna rörliga ston för förbättrande av typ och
hoppförmåga för en målinriktad hoppavel.

Colensky G 1101
En hingst med hoppinriktad härstamning. Han är själv av mycket god typ, har goda
grundgångarter, alldeles särskilt en utmärkt galopp, samt en stor hoppförmåga. Corlensky G
bör kunna rekommenderas till de flesta inte alltför känsliga eller heta ston, för en målinriktad
hopphästavel, alldeles särskilt för att dessutom förbättra typ och galoppförmåga. Han bör inte
tillföras ston med vinklade hasar.

Fetcher N 1134
En för hoppning mycket välstammad Feliciano son, som kommer att bidra till att Irco Marco´s
mycket värdefulla hingstlinje lever vidare i landet.
Fetcher N är en mycket komplett hingst som har god exteriör, är välbenad med god rörlighet,
har hög ridbarhet och en utomordentlig hoppförmåga. Han bör kunna användas till de flesta
inte alltför tunga ston för en målmedveten hopphästavel, alldeles särskilt för att dessutom
förbättra ridbarhet, temperament och ge en för hopphästar tilltalande rörlighet.

Niveau 1136
En för hoppning välstammad hingst med goda tävlingshästar på både fäderne och möderne.
Niveau har visat sig vara en mycket arbetsvillig och energisk hingst vars hoppning präglas av
kvickhet i reflexerna och stor hoppvilja. Han bör kunna rekommenderas till icke lågställda
ston med god resning, för en hoppinriktad avel, speciellt när man vill förbättra kvickhet och
spänst.

Prestationshingstar:

Danzas 1058
En för dressyravel internationellt mycket välstammad hingst med storheter som De Niro,
Weltmeyer och Argentan närmast i antavlan. Han är naturligt lösgjord i sin rörelsemekanik
med tre utmärkta gångarter där han framförallt imponerar med sin excellenta trav med dess
mycket god bakbensaktivitet. Han kan rekommenderas till de flesta icke lågställda ston för en
målmedveten dressyravel, för förbättrande av såväl grundgångarter som ridbarhet.

Daytona VDL 1141
En osedvanligt ädel och elegant son till den utmärkte dressyrförärvaren Don Primero 981. Här
har morfadern Belfalas xx kommit att i stor utsträckning slå igenom i typförärvningen. Han
har lätta och välbalanserade gångarter med ett extra plus för galoppen. Han är ej helt korrekt i
sitt benverk. Daytona VDL bör kunna rekommenderas som förädlare och typförbättrare till
välbenade, dressyrstammade ston för en målinriktad dressyrhästavel.

Don Laurie 1142
En son till den mycket gode dressyrförärvaren Don Schufro, och med den ytterst
framgångsrike fullblodshingsten Lauries Crusador xx som morfar. Han bör kunna
rekommenderas till rörliga ston för en målmedveten dressyrhästavel.

Heslegård’s Rubin 1146
En GP meriterad hingst med den för dressyravel mycket väl beprövade härstamningskombinationen
Rubinstein – Inschallah x. Heslegårds Rubin bör kunna rekommenderas till
icke lågställda och icke kortlinjerade ston för en målinriktad dressyravel, framförallt för
förbättrande av rörlighet genom kroppen.

Painted Black II 1145
Hingst som härstamningsmässigt kombinerar eftertraktat trakehnerblod från Gribaldi med
gediget holländskt gångartsblod från Ferro.
En elegant hingst med taktmässiga och mjuka gångarter som kan rekommenderas till inte
alltför korta, samt korrekt benade ston, för en målinriktad dressyravel.

Alligator Fontaine 1140
En ytterst välmeriterad hopphingst som tävlat med stor framgång på allra högsta
internationella nivå. Med sitt i härstamningen stora fullblodsinslag, och med även på
mödernet gedigen produktion av hopphästar på hög nivå i flera generationer, bör han kunna
användas till de flesta hoppstammade ston för en målinriktad hopphästavel.

Jaguar Mail 1144
En stor, för sin ålder mycket tävlingsmeriterad hopphingst, som i sin härstamning kombinerar
blod från två inom hoppsporten mycket framgångsrika fullblodshingstar. Fadern Hand in
Glove xx tävlade framgångsrikt upp till WC nivå i hoppning. Morfadern Laudanum xx är
sannolikt en av Europas mest lyckade fullblodshingstar inom hopphästaveln. Även i övrigt är
Jaguar Mail´s möderne mycket stark i sin förärvning av hoppegenskaper.
Jaguar Mail bör, tills vi vet mer om hans storleksförärvning, kunna rekommenderas som
förädlarhingst till inte alltför stora ston för en målinriktad hopphästavel. Inte minst bör han
vara intressant till hoppston efter våra gamla hopphingstar som ex. vis Irco Marco och Robin
Z.

Stockdals Livanos 1147
En hingst med gedigen hopphärstamning som med sin rörlighet, sin goda galopp och säkra
noggranna hoppning bör kunna rekommenderas till de flesta typer av inte alltför grova ston
för en målinriktad hopphästavel.

Roven xx 1146
En inom hoppsporten välmeriterad fullblodshingst med internationella placeringar upp tom
1.50 hoppning. Med sin för ridsport ändamålsenliga exteriör, goda välbalanserade lätta
gångarter, sin goda ridbarhet och sin väl dokumenterade hoppförmåga bör Roven xx kunna
rekommenderas som förädlarhingst till de flesta typer av ston för produktion av tävlingshästar
i framförallt hoppning och fälttävlan, men i viss mån också för att förädla dressyrinriktade
ston.

Hingstar godkända vid bruksprov 2006

Treåringar

Coriall 1101
En hoppbegåvning med intressant hopphärstamning som även visat prov på ett sansat och avspänt temperament. Han bör kunna rekommenderas till de flesta typer av ston för en målinriktad hopphästavel, dock med en viss försiktighet till ston med svag rygg.

Corlensky G 1101
En komplett hingst med hoppinriktad härstamning. Han är av mycket god typ, har goda grundgångarter, alldeles särskilt i galopp, samt utmärkt hoppförmåga. Han bör kunna rekommenderas till de flesta typer av inte alltför korta ston för en målinriktad hopphästavel. Han bör vara särskilt användbar när man dessutom vill förbättra såväl typ som grundgångarter.

Donelli 1102
Dressyrstammad hingst som kan rekommenderas till de flesta inte alltför korta ston för målinriktad dressyravel.

First Wish 1103
Enda hingsten i Sverige fallen efter den tidigt bortgångne Füst Heinrich. Välstammad dressyrhingst som bör kunna rekommenderas till de flesta korrekta ston för en målinriktad dressyravel, särskilt för att förbättra balans och bärighet.

Playtime (ex. Penthagon) 1104
Hingst med prestationsinriktad härstamning för såväl dressyr som hoppning. Han bör dock i första hand rekommenderas för användning för produktion av dressyrhästar, framförallt när man önskar förbättra bakbensaktiviteten samt för att tillföra mera massa till avkommorna.

Fyraåringar och femåringar

Caressini L 1105
En stor, något tung hingst med utmärkt prestationshärstamning för hoppning. Han bör med fördel kunna användas till lättare ston, gärna ston med god galopp, för en målinriktad produktion av hopphästar. Framförallt användbar för förbättrande av hoppkapacitet.

Highlander 1106
Dressyrstammad hingst med förädlande kombination av gångartsmeriterade blodslinjer från trakhener och från fullblod.
Hingsten kan rekommenderas som förädlare till de flesta typer av ston, särskilt till sådana med god skritt, för en målinriktad dressyravel.

Loredes 1107
En stor och för dressyravel mycket välstammad hingst med förädlande fullblodsinslag. Han bör kunna rekommenderas till de flesta typer av välbenade ston för en målinriktad dressyravel, speciellt i avseende att förbättra storlek och galoppförmåga.

Quin 1108
Välstammad hopphingst, den första i Sverige efter den berömde Quick Star. Genom sin lätta modell bör han kunna användas till de flesta typer av ston, även tyngre, för en målinriktad produktion av hopphästar, dock med försiktighet till ston med svag trav.

Ronaldinho H 1109
En stor, ännu något outvecklad hingst, med utmärkt hopphärstamning. Robin Z´s ende godkände son i Sverige. Inte så tung som många andra hingstar efter Robin Z. Han bör kunna användas till de flesta typer av ston, särskilt till de kortlinjerade och av något
lättare modell, för en målinriktad produktion av hopphästar,

Rosevelt 1110
Utmärkt dressyrhärstamning med förädlande fullblodsinslag på mödernet. Kan rekommenderas till de flesta typer av inte alltför korta ston för en målinriktad produktion av dressyrhästar. Speciellt i avseende att förbättra ”uppförsbacke” och ridbarhet.

Sandakan 1078
En mycket välstammad dressyrhingst av utmärkt modell. Han bör kunna rekommenderas till de flesta typer av ston för en målinriktad dressyravel. Sandakan 1078 kan dessutom anses som typförbättrare.

Santana 1111
En mycket välstammad dressyrhingst som bör kunna rekommenderas till de flesta typer av ston för en målinriktad dressyravel.

Prestationshingstar

Careful 1112
En Contender son med förädlande angloarab blod på mödernet. Hoppar runda språng med god teknik och god kapacitet.
Bör kunna användas till de flesta typer av korrekta ston för en ändamålsenlig produktion av hopphästar.

Carland 1113
En mycket ridbar Contender son med Landgraf I möderne, som kombinerar utmärkt hoppförmåga med goda grundgångarter.
Bör kunna användas till de flesta typer av inte alltför korta ston för produktion av hopphästar. Carland 1113 bör vara särskilt användbar när man även vill förbättra rörelseförmågan.

Chicago Z 1114
Den enda Carthago sonen i svensk hästavel, med ett mycket meriterat möderne för hoppning. En för sin ålder mycket välmeriterad hopphingst som därmed förtjänat sitt godkännande. Han bör kunna användas för en målinriktad produktion av hopphästar, särskilt för förbättrande av hoppkapacitet. AVN avråder dock från att använda hingsten till ston med lång rygg o länd, samt avråder definitivt för användning till ston med veka bakkotor.

Empire VDL 1115
Hoppstammad, ridbar, väl hopkommen hingst med bra framparti och halsansättning. Visar prov på teknisk hoppning och har en ändamålsenlig galopp. Bör kunna användas till de flesta typer av ston för en målinriktad produktion av hopphästar. Kan särskilt rekommenderas till hoppston för förbättrande av frampartiet och ridbarheten.

Fielmann 1116
En i utlandet högt bedömd Florestan I son som även har förädlande fullblodsinslag genom morfadern Laruies Crusador xx.
Han bör kunna användas till de flesta inte alltför korta ston för en målinriktad produktion av dressyrhästar.

Gagarin 1117
En dressyrstammad dansk hingst, representerande Florestan I blod genom fadern French Kiss, här kombinerat med förädlande blod från Michelangelo. Hingsten är av god typ och modell, med energiska o lätta gångarter. Han bör därmed passa till de flesta typer av ston för avel av dressyrhästar.

Jazz Time 1118
Gångartshingst med lätta, luftiga och energiska gångarter. Han bör kunna användas till de flesta typer av ston för en målinriktad dressyravel.

Kennedy 1119
En son till den berömde Ferro som själv tävlat dressyr med stor framgång i framförallt unghästsammanhang. En käkskada satte stopp för den fortsatta karriären. Han har verkat i avel i Holland och har höga avelsindex för sin dressyrförärvning. Kennedy bör kunna rekommenderas till de flesta typer av korrekta ston för en målmedveten avel av dressyrhästar

Kricket du Hequet 1120
Hingst med utmärkt franskt hoppblod. Har varit mycket framgångsrik i franska unghästchampionaten. Kricket du Hequet 1120 bör kunna användas till hoppston med goda grundgångarter för en målinriktad produktion av hopphästar.

Lucky Point HE 1121
En son till nyligen bortgångne Leuthen I med Pilot blod på mödernet. Linjeavlad på Landgraf I. En mycket komplett hingst av god modell, mycket korrekt och med goda grundgångarter. Bör kunna användas till de flesta typer av ston för ändamålsenlig sporthästavel, dock framförallt med inriktning på hoppning. Bör passa särskilt bra när man även vill förbättra egenskaper som storlek, typ och korrekthet. Bör inte användas till ston med Landgraf I nära i stamtavlan.

Manhattan 1122
Ende sonen i Sverige efter den berömde Burggraaf. Manhattan har höga avelsindex i Holland för sin hoppförärvning och bör kunna rekommenderas till de flesta typer av icke lågställda ston för en ändamålsenlig produktion av hopphästar i Sverige.

Mr Carrera xx 1123
En stor fullblodshingst av god ridhästmodell som genom många säsonger med imponerande löpmeriter bevisat sin goda hållbarhet. Han visar, efter endast kort tids omskolning från löphäst, goda och för ridhästavel ändamålsenliga grundgångarter. Mr Carrera xx 1123 bör kunna användas som förädlare till de flesta typer av ston för produktion för alla typer av sporthästar, dock särskilt med inriktning på gångarter samt för fälttävlan.

Radiator 1124
En i tävlingsverksamhet mycket högt meriterad hopphingst. Bör kunna användas till de flesta typer av inte alltför tunga ston för produktion av hopphästar.

Saint Amour 1125
En liten välstammad hingst för hoppning. Förste Stakkato-sonen i Sverige. Han är för sin ålder mycket välmeriterad i tävlingssammanhang, och har visat prov på spektakulär hoppning, med framförallt en mycket bra bakbensteknik. Bör kunna användas till större, korrekta ston för målinriktad produktion av hopphästar. Framförallt för förbättrande av reaktionsförmåga, lätthet och bakbensteknik.

San Brasil 1126
En mycket maskulin hingst som verkat på Celle i Tyskland. Han har där fått höga avelsindex för sin förärvning av hoppförmåga. Han kan rekommenderas till de flesta typer av ston för produktion av hopphästar. Kan även med fördel användas till hoppston för att förbättra typ och högställdhet