fbpx

En av våra för hoppning bästa inhemska hingstlinjer är på utdöende. Det handlar om Irco Marcos 622 hingstlinje. Irco Marco 662 föddes i Holland 1971 och importerades till Sverige 1976. Fadern var Irco Polo, själv framgångsrik i svår klass hoppning samt även placerad svår klass dressyr och fälttävlan. Han tillhörde Hollands då ledande hingstlinje och var efter Marco Polo, som i kombination med ston efter hingsten Sinaeda bl.a. lämnat hingstarna Legaat och Marius, båda framgångsrika i såväl avel som sport. Den senare kanske mest känd som far till legenden Milton.

Irco Marco

Irco Marco 662 tävlade själv framgångsrikt i svår hoppning och blev far till otaliga tävlingshästar i framförallt hoppning samt nio godkända söner verksamma i SWB-aveln. Efter att Hip Hop (SWB) 1045 gick bort förra året är de enda kvarvarande levande representanterna För Irco Marcos hingstlinje i SWB avel Fetcher N (SWB) 1134 som är 16 år och King Louie (SWB) 1171 som är 27 år. Få hingstlinjer har som Irco Marcos bidragit till hoppsporten i Sverige.  Ättlingarna tävlar på alla nivåer, från amatör upp till absoluta toppsporten. Irco Marcos hingstlinje kännetecknas av att producera mycket hållbara hästar och flera av de hingstar som representerar linjen lämnar ofta avkommor med bra temperament. En väldigt nyttig hingstlinje helt enkelt. Tyvärr har vi haft svårt att få fram nya hingstar ur denna hingstlinje på senare år. Mycket få har ens visats fram för SWBs Avelsvärderingsnämnd. Emma Thorén Hellsten, Avelsledare på SWB, kommenterar. ”Irco Marcos ättlingar har producerat avkommor både för amatörer och yttersta toppsport. Få hingstlinjer kan visa på både sådan bredd och topp. Utöver att flera hingstar ur linjen har visat på god hållbarhets- och temperamentsförärvning är det inte ovanligt att hästar efter dessa hingstar varit lite sena i utvecklingen. Kanske har det påverkat att man inte velat visa fram dem som unga hingstar i avelsvärderingssammanhang? Vi är medvetna om att vi är sent ute om vi vill bevara den här hingstlinjen, men vill ändå göra ett försök.”

Nu gör SWB en satsning på att bevara Irco Marcos hingstlinje. Vi uppmanar alla som har en hingst ur Irco Marcos hingstlinje att visa fram dem vid rådgivande bedömning i höst, oavsett ålder.

Vi vill dock betona att SWB naturligtvis, precis som vanligt, också är intresserade av att se alla andra potentiella hingstämnen vid rådgivande bedömning, oavsett härstamning!

Rådgivande bedömning arrangeras på tre platser i Sverige under andra halvan av november. Mer information och länk till anmälan hittar du HÄR.

SWB-godkända hingstar ur Irco Marcos Hingstlinje:
Söner till Irco Marco
Irco Mena 763
Feliciano 823
Jägermeister 882
Marco Mitras 891
Niklas 916
Greve Molke 937
King Marco 938
Garonne Marco 944
King Louie 1171

Söner till Irco Mena 763
Hamilton 904
So What 908
Dirco Hästak 1005

Söner till Feliciano 823
Hip Hop 1045
Fetcher N 1134