fbpx

Den 1 september införs nya regler för att flytta hästar mellan länder i Norden utan hälsointyg. Reglerna är gemensamma för Sverige, Danmark, Norge och Finland och gäller för hästar som ska delta i tävlingar, utställningar, kulturevenemang och liknande. Förändringen innebär att du måste registrera förflyttningen i e-tjänsten Traces.

Sverige har sedan 1990-talet haft ett undantag från krav på hälsointyg vid förflyttning av registrerade hästar till tävlingar, utställningar, idrotts-, kulturevenemang och liknande aktiviteter i Norge, Danmark och Finland. EU-kommissionen har dock haft synpunkter på undantaget. De nordiska länderna har nu fått gehör hos EU-kommissionen för att få behålla undantaget – men med krav på att hästtransporter inom Norden ska registreras i e-tjänsten Traces.

Regeländringen beslutas av Jordbruksverkets generaldirektör den 15 augusti, och de nya kraven kommer börja gälla den 1 september 2024. Före den 1 september kommer mer information om vad som gäller och instruktioner för hur du ska registrera förflyttningen.

Du kan förbereda dig genom att registrera din anläggning med hästar i Jordbruksverkets anläggningsregister, om du inte redan har gjort det. Kontrollera också så att dina hästar är registrerade på anläggningen. Om du hyr stallplats ska anläggningen där din häst står vara registrerad och din häst ska vara registrerad på anläggningen.

De nya reglerna gäller inte gränsnära förflyttningar som beskrivs under rubriken Förflyttning av hästar nära norska gränsen.
Kort information på Jordbruksverkets hemsida