fbpx

Utbildningar och regionala aktiviteter

SWB arrangerar varje år en rad utbildningar, både praktiska och teoretiska, för dig som är medlem och i visa fall även för icke medlemmar. Fokus ligger på avel och sport och vi erbjuder spännande och lärorika föreläsningar, läktarguidningar, paneldebatter ledda av erfarna tränare, ryttare och forskare, både svenska och internationella.

Har du frågor kring våra utbildningar, kontakta oss på info@swb.org

Kommande utbildningar

Anmäl dig till seminassistentkurs 2023!

SWB och ASVT i samarbete med Bollerup Lantbruksinstitut bjuder in till en kurs för stuteripersonal att utbilda sig till seminassistent. Kursen sker delvis på distans med webbinarier under januari och februari samt kräver deltagande på Bollerup under vecka 9 eller 10 (ej valbart vilken vecka). Webbinarierna hålls delvis på engelska.

Utbildningsmål
Att ge deltagarna praktiska och teoretiska kunskaper som krävs för att de, under ansvarig veterinärs ledning, ska kunna medverka vid artificiell insemination av häst. Utbildningen anordnas enligt Jordbruksverkets föreskrifter SJVFS 2015:1.

Kursinnehåll
1. De honliga könsorganens anatomi och funktion.
2. Den normala sexualcykeln.
3. De hanliga könsorganens anatomi.
4. Ejakulation och spermans sammansättning.
5. Samling, bedömning och hantering av sperma.
6. Inseminationsteknik och dess betydelse för dräktighetsresultat.
7. Hantering av transportsperma, sändning och mottagning.
8. Hantering och insemination av fryssperma.
9. Smittskydd och de vanligaste orsakerna till störningar i stonas könsfunktioner.
10. Tecken på störningar i hingstens könsfunktioner.
11. Bestämmelser rörande seminverksamhet inkl. hygienföreskrifter.
12. Ansvarsförhållande.

Efter avslutad kurs utfärdas intyg. Kursen avslutas med praktiskt och skriftligt prov.

Anmälan, pris och urval
Anmälan till SWB skall ske senast 20 december 2022. Deltagare ansvarar själv för kost och logi.
Kurspriset är 19 800 kr inkl. moms.
För att bli antagen måste du vara medlem i SWB eller ASVT.
Du skickar in din ansökan via detta formulär.
Välkommen med din ansökan!

SWB on the Road – nu digitalt!

Vad är SWB?
SWBs avelsledare Emma Thorén Hellsten presenterar SWB och berättar om rasen SWB, om SWBs unghästbedömningar och om vad SWB gör med resultaten från bedömningarna.
Länk till föreläsningen
Hållbara och friska föl

Agria Djurförsäkring presenterar en föreläsning med veterinär Karl-Henrik Heimdahl och uppfödaren Aja Blomberg Andersson berättar om vägen till ett hållbart och friskt föl.

Länk till föreläsningen

Från tanke till föl
Emma Thorén Hellsten tar upp hur man kan tänka när man väljer sto och hingst till avel, vilka kostnader som är kopplade till betäckning och föl och var man kan hitta mer fakta för att kunna göra ett genomtänkt val av sto och hingst.
Länk till föreläsningen
Tankar kring hingstval
Eva Gudmundsson berättar om hur hon tänker i sitt avelsarbete samt vad man ska tänka på kring val av hingst till sitt sto. Eva är en mycket erfaren uppfödare och har fött upp flera godkända hingstar och framgångsrika tävlingshästar. Hon är även en mycket uppskattad SWB-domare i hoppning.
Länk till föreläsningen
SWBs avelsindex
Åsa Viklund presenterar SWBs avelsindex och förklarar hur de är uppbyggda och varför. Åsa är husdjursagronom med doktorexamen inom just avelsvärdering av ridhästar och arbetar nu på SLU som universitetslektor för hippologprogrammet och institutionen för husdjursgenetik.
Länk till föreläsningen
Hästens exteriör
Christina Olsson föreläser om hästens exteriör, hur den har förändrats över tid, varför vi bedömer hästens exteriör samt vad vi tittar på när vi bedömer hästens exteriör. Christina är A-domare i SWB och sitter även som ordförande i SWBs Avelsvärderingsnämnd. Hon har själv fött upp flera framgångsrika tävlingshästar i dressyr med meriter från bland annat Breeders Trophy och Unghäst-VM.
Länk till föreläsningen
SWB-filmer: Hur och varför ska du visa din häst på unghästtest?
Under 2018 tog SWB fram flera bra och informativa filmer om hur och varför du ska visa din häst på unghästtest. Alla filmer hittar du här!
Utfodring på hästens villkor
Eva Johansson föreläser om vad som är viktigt att tänka på vid utfodring av hästar och hur man tar fram en bra och heltäckande foderstat efter hästens behov. Under föreläsningen kommer Eva gå igenom viktiga faktorer vid anpassning av foderstaten för dräktiga och digivande ston samt växande unghästar i olika åldrar. Eva Johansson arbetar som foderexpert på Krafft och har gedigen kunskap och lång erfarenhet av utfodring av hästar.

Länk till föreläsningen!

Utfodring av föl vid avvänjning från stoet

Vad är viktigt, vilka faktorer ska man ha koll på och vilket foderbehov har egentligen en fölunge när den ska klara sig utan sin mamma? Foderexpert Eva Johansson guidar oss rätt i djungeln och tar upp viktiga faktorer kring utfodring av föl.

Till föreläsningen!

 

Säker och hållbar unghästutbildning

Karin Engström har över 30 års erfarenhet av unghästar och har arbetat med unghästprogrammet på både Bollerups Lantbruksinstitut och Flyinge. Under föreläsningen fokserar Karin på den unga hästen från att den ska ridas in till att den förbereds för treårstest. Vikten kommer ligga på att skapa en god grund i den unga hästens första utbildningsår för en hållbar och säker individ i många år framöver.

Länk till föreläsningen!

Projektet SWB on the Road drivs via medel från Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS). Under 2020 har HNS avsatt närmare två miljoner kronor till projekt som ska främja utvecklingen av svensk avel och uppfödning. HNS är en paraplyorganisation inom hästsektorn och finansieras genom ett avtal mellan staten och Svensk Travsport samt Svensk Galopp. Läs mer om HNS på www.hastnaringen.se

Tips på andra digitala utbildningar

Köpa och sälja häst - vad är viktigt att tänka på?
När du ska köpa eller sälja en häst väcks ofta många frågeställningar kopplade till exteriör, besiktning och hållbarhet. Karl-Henrik Heimdahl, veterinär och exteriördomare sedan 45 år tillbaka, kommer att guida oss igenom viktiga områden att ha koll på för att underlätta ditt köp eller försäljning.
 
Faktorer att beakta när man köpt ny häst

I samarbete med Agria och Ridesum kan du nu se uppföljningen av det välbesökta webinaret ”Köpa och sälja häst – vad tittar veterinären på?” med veterinär Karl-Henrik Heimdahl. Denna gången lär du dig mer om vad du som hästägare bör tänka på när den nya hästen kommit hem för att få en bra start. Under webinaret går Karl-Henrik bl.a. igenom:
– Anpassning
– Utbildning
– Underhåll
– Utfodring
– Hälta och rehab

Se föreläsningen nu!

Avelskurs på webben - din väg till föl
Din väg till föl
Svensk Travsport har flera webbaserade kurser i samarbete med Hästsportens Folkhögskola som är öppna för alla att gå helt kostnadsfritt. Din väg till föl är den senast publicerade kursen och den vänder sig till dig som redan avlar eller står i begrepp att ta ditt första föl, oavsett ras. Du kommer att få inblick i olika situationer och möjliga problem inom hästavel. Du kommer också att få lyssna på andras erfarenheter och lära dig förstå viktiga samband.

Din väg till föl är en grundläggande avelsutbildning framtagen av Hästnäringens Avelskommitté. Kommittén är ett nätverk för avels- och uppfödarfrågor och består av representanter från Svensk Travsport, SWB, Svensk Galopp, Svenska Hästavelsförbundet, Svenska Islandshästförbundet, Lantbrukarnas Riksförbund och Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS).

Här kan du se vilka experter som står bakom kursen:

Åsa Viklund,
agronomie doktor, SLU
Maria Edshammar,
leg. veterinär, Djursjukskötarprogrammet, SLU
Maria Andersson,
disp. etolog, SLU
Anna Lundberg,
disp. etolog, SLU
Carina Palmgren Karlsson,
agronomie doktor, SLU
Sofia Mikko,
agronomie doktor, SLU
Margareta Rundgren,
agronomie doktor, SLU
Dan-Axel Danielsson,
agronom, Svenska Hästavelsförbundet
Vanja Linde Sandgren,
leg. djursjukskötare och redaktör, SLU
Therese Östrand,
datapedagog SLU

Anmäl dig till kursen HÄR

Kursen omfattar 8 timmar och avslutas med ett test och när du klarat det kan du enkelt själv skriva ut ditt kursintyg.

Frågor om kursen besvaras av anna.frick@travsport.se 

Webbkurs - Bli bäst på häst!
Den digitala kursen Bli bäst på häst som fokuserar på hästens välfärd. Kursen är helt gratis och indelad i sex avsnitt där du får fördjupa dig inom områden som är viktiga för hästen såsom utfodring, träning, hantering, sjukdomar, skador och mycket mer. Gå den gärna själv och sprid den i dina nätverk!

Gå till kursen!

Digital utbildning om inridning av den unga hästen
Detta är en webbkurs i unghästutbildning för dig som vill lära dig hur inridning går till, steg för steg, eller som har en unghäst att förbereda för inridning, för att sedan rida in och vill ha stöd av en mycket erfaren unghästutbildare. På kurssidan får du tillgång till filmer, bilder och text. Utbildningen går igenom hästens inlärning samt hur du tränar upp och rider in den på ett konfliktfritt och förtroendefullt sätt.

Länk till utbildningen!

SWBs medlemmar får 30% rabatt på kursen och betalar endast 1000 kr. Ange ditt medlemsnummer vid betalningen så rabatteras priset.

Webbutbildning, Svensk Travsport
Svensk Travsport har tagit fram en ny avelsutbildning i flera steg där du som går i tankarna att sätta ditt sto kan ta del av flera intressanta utbildningsblock. Block 4-7 fokuserar på allt det du behöver tänka på innan, under och efter ditt sto ska föla. Utbildningen hittar du här!
Den unga hästens utbildningsstege

Här presenteras ett system för unghästutbildning från 2,5 år fram t.o.m. 6 år. Arbetet med att ta fram generella riktlinjer för Unghästutbildning var ett arbete som genomfördes gemensamt av SWB och Flyinge med finansiering av Hästnäringens Nationella stiftelse

Läs mer om den unga hästens utbildningsstege!

Quiz - Lär dig mer om att ta föl på ditt sto!
Lär dig mer om vad som är viktigt när du tar föl på ditt sto. HästSverige har tagit fram ett enkelt och roligt quiz där du kan testa dina kunskaper i vad du ska tänka på inför betäckningen! Alla HästSveriges quiz hittar du HÄR.