fbpx
Välj en sida

Utbildningar

SWB arrangerar varje år en rad utbildningar, både praktiska och teoretiska, för dig som är medlem och i visa fall även för icke medlemmar. Fokus ligger på avel och sport och vi erbjuder spännande och lärorika föreläsningar, läktarguidningar, paneldebatter ledda av erfarna tränare, ryttare och forskare, både svenska och internationella.

Har du frågor kring våra utbildningar, kontakta utbildningsansvarig elisabeth.olsson@swb.org

Aktuella utbildningar

Seminassistentkurs 2019

Utbildning av stuteripersonal i spermahantering och insemination av häst
SWB och ASVT (Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen) inbjuder i samarbete med Bollerup Landsbruksinstitut  till en kurs för stuteripersonal på Bollerup utanför Tomelilla den 4-15 mars 2019.

Målet med kursen är att ge deltagarna praktiska och teoretiska kunskaper som krävs för att de, under ansvarig veterinärs ledning, ska kunna medverka vid artificiell insemination av häst. Utbildningen anordnas enligt Jordbruksverkets föreskrift, SJVFS 2015:1.

Förkunskaper för sökande är erfarenhet från arbete med aktiv hästhållning minst ett år, varav minst en betäckningssäsong på stuteri eller motsvarande. Sökande skall även vara medlem i SWB eller ASVT.

SWB och ASVT har ungefär 7 platser vardera på kursen. Som deltagare svarar du  själv för kost och logi under kursen.

Kursavgiften är 19 800 kr inkl. moms och skall vara betald innan kursstart.

Sista ansökningsdag är 15 januari 2019. Besked om antagning kommer senast 25 januari. Intyg kan komma att begäras in om fler sökanden än platser.

ANMÄLAN

Vid frågor kontakta: 
SWB elisabeth.olsson@swb.org eller 046-646 56
ASVT Sara Lennartsson sara.lennartsson@asvt.se  070-748 03 93

Kursinnehåll
Utbildningen anordnas enligt Jordbruksverkets föreskrift, SJVFS 2012:6.

 1. De honliga könsorganens anatomi och funktion.
 2. Den normala sexualcykeln.
 3. De hanliga könsorganens anatomi.
 4. Ejakulation och spermans sammansättning.
 5. Samling, bedömning och hantering av sperma.
 6. Inseminationsteknik och dess betydelse för dräktighetsresultat.
 7. Hantering av transportsperma, sändning och mottagning.
 8. Hantering och insemination av fryssperma.
 9. Smittskydd och de vanligaste orsakerna till störningar i stonas könsfunktioner.
 10. Tecken på störningar i hingstens könsfunktioner.
 11. Bestämmelser rörande seminverksamhet inkl. hygienföreskrifter.
 12. Ansvarsförhållande.
 13. Kursen avslutas med praktiskt och skriftligt prov.

Vid urval av inkomna ansökningar använder SWB nedan beskrivna kriterier som vägledning:

 1. SWB avelsgodkänd hingst som används med färsk och transporterad sperma finns vid stationen.
 2. Aktuell station ska ha tillstånd att inseminera. Prioritering ges till stationer som har en volym på antal ston som är 30 stycken eller fler per år.
 3. Förkunskaper inom området hästens biologi är meriterande för att kunna tillgodogöra sig seminassistentutbildningen. Denna kan ha skaffats via t.ex. hippolog- eller stallchefsutbildning.
 4. Arbetslivserfarenhet inom hästverksamhet, framför allt stuteriverksamhet, är meriterande.
 5. Geografisk placering kan komma ifråga om det innebär en fördel för SWBs avelsverksamhet i landet.

Vid urval av inkomna ansökningar använder ASVT nedan beskrivna kriterier som vägledning. 

För lämplighet krävs stuterierfarenhet och god kunskap om:

 1. Rutiner vid betäckning och insemination
 2. Stons och hingstars könsfunktioner
 3. Känsla för god hygien
 4. Ordningssinne
 5. Stor noggrannhet
Läktarguidning på Bruksprovet

Lördagen den 2 mars erbjuder SWB läktarguidning under bruksprovet för hingstar på Flyinge. Under löshoppningen för 3-åriga hopphingstar guidar SWBs A-domare i hoppning Marianne Alverhed Leffler och under gångarter för 3-åriga gångartshingstar guidar Christina Olsson A-domare i gångarter. Kom och lyssna och ställ frågor till våra kompetenta domare. Christina Olsson är ju dessutom en av våra domare som har störst erfarenhet av att själv döma hingstarna under bruksprovet.

Att vara med på läktarguidningen och låna ett mottagarset från SWB kostar 50 kr för PLUS-medlemmar, 100 kr för medlemmar och 250 kr för icke medlemmar (exklusive entréavgift.Gratis för PLUS-medlemmar, 100 kr för övriga). Betalning via swish 123 092 58 59 på plats. Ta gärna med egna hörlurar med rund stickkontakt men finns självklart också att låna! Vi finns på plats 15 min innan första start!

Information om Bruksprovet hittar du HÄR

Information om SWB medlemskap hittar du HÄR

Välkomna!

Avelskurs på webben - din väg till föl

Din väg till föl
Svensk Travsport har flera webbaserade kurser i samarbete med Hästsportens Folkhögskola som är öppna för alla att gå helt kostnadsfritt. Din väg till föl är den senast publicerade kursen och den vänder sig till dig som redan avlar eller står i begrepp att ta ditt första föl, oavsett ras. Du kommer att få inblick i olika situationer och möjliga problem inom hästavel. Du kommer också att få lyssna på andras erfarenheter och lära dig förstå viktiga samband.

Din väg till föl är en grundläggande avelsutbildning framtagen av Hästnäringens Avelskommitté. Kommittén är ett nätverk för avels- och uppfödarfrågor och består av representanter från Svensk Travsport, SWB, Svensk Galopp, Svenska Hästavelsförbundet, Svenska Islandshästförbundet, Lantbrukarnas Riksförbund och Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS).

Här kan du se vilka experter som står bakom kursen:

Åsa Viklund,
agronomie doktor, SLU
Maria Edshammar,
leg. veterinär, Djursjukskötarprogrammet, SLU
Maria Andersson,
disp. etolog, SLU
Anna Lundberg,
disp. etolog, SLU
Carina Palmgren Karlsson,
agronomie doktor, SLU

Sofia Mikko,
agronomie doktor, SLU
Margareta Rundgren,
agronomie doktor, SLU
Dan-Axel Danielsson,
agronom, Svenska Hästavelsförbundet
Vanja Linde Sandgren,
leg. djursjukskötare och redaktör, SLU
Therese Östrand,
datapedagog SLU

Anmäl dig till kursen HÄR

Kursen omfattar 8 timmar och avslutas med ett test och när du klarat det kan du enkelt själv skriva ut ditt kursintyg.

Frågor om kursen besvaras av anna.frick@travsport.se 

Välkommen till lanseringen av initiativet Schysst stall!

Alla har rätt att känna sig trygga i stallet. Kom och lyssna på Ellen Landberg – expert, föreläsare och utbildare – som berättar hur vi tillsammans kan sätta stopp för sexuella trakasserier inom hästnäringen. Hör också företrädare för branschen berätta hur de vill få fler hästföretag att
börja jobba mot sexuella trakasserier.

Tid: 11 mars klockan 16.00–17.15. Därefter mingel med bubbel och goodiebag.
Plats: Lokal Champagne, Fatburen, Södermalmsallén 36–38, Stockholm (T-bana Medborgarplatsen eller pendel till Södra station).

Schysst stall är ett initiativ som ska främja arbetet för att förhindra sexuella trakasserier inom hästnäringen. Bakom initiativet står Sveriges största hästorganisationer samt Almega, Kommunal, Gröna arbetsgivare och arbetsmiljöorganisationen Prevent. Schysst stall utbildar och informerar om vad sexuella trakasserier är, hur arbetsgivare kan jobba förebyggande med frågan och vad arbetstagare och elever kan göra om de blir utsatta. Vi har till
exempel tagit fram filmer, en digital utbildning och en handledning för yrkesskolorna. Schysst stall verkar för en nolltolerans mot sexuella trakasserier i hästnäringen. För att nå dit behöver vi stallens engagemang. Tillsammans kan vi göra stora förändringar!

Läs mer och anmäl dig här 

Arbetsmiljöutbildning

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE I HÄSTVERKSAMHETER
Det är dags att ta nästa steg i utvecklingen av din verksamhet! Ett väl fungerande arbetsmiljöarbete bidrar både till en positiv utveckling och skapar attraktiva arbetsgivare. Under kursen får du lära dig mer om säkerhetskulturen inom hästnäringen, din egna startpunkt och ambitionsnivå med arbetsmiljöarbetet. Du kommer att få verktyg både för förebyggande arbete och hur du hanterar olyckor. Samtidigt lär du dig mer om arbetsmiljölagstiftningen och samverkan mellan olika intressenter. Vi arbetar tillsammans med olika fall, diskuterar och varvar med teori.

– Arbetsmiljöutbildning
– Hästsportens Hus, Stockholm
– 7–8 mars kl 10.00-16.00

En grundläggande, praktisk arbetsmiljöutbildning anpassad till hästverksamheter. Utbildningen fungerar bra som fortsättning på kursen BAM Häst, men är även möjlig att gå utan förkunskaper. Vi varvar teori med praktiskt arbete utifrån verksamhetens egen arbetsmiljödokumentation.

Kursledare: Johanna Wallin

Johanna Wallin, som alltid haft ett brinnande intresse för hästar, är utbildad verksamhetsledare inom hästrelaterade näringar, är fil.kand. miljövetenskap och Msc miljömanagement och policy. Hon har under många år arbetat både strategiskt och operativt med miljö- och arbetsmiljöfrågor inom flera olika branscher.

Innehåll:
– Under utbildningen varvar vi praktik och teori.
– Vi går igenom vad arbetsmiljö och säkerhetskultur handlar om och hur skyddsorganisationen kan se ut med ansvarsfördelning och samarbete.
– Diskussion om varför det är viktigt att rapportera tillbud, risker och olyckor samt skillnaden på dessa och hur man rapporterar och till vem.
– Förebyggande arbetsmiljöarbete, verktyg för riskinventering och riskanalys.
– Om olyckan inträffar, vad gör man då och hur ska man förbereda sig?
– Efter olyckan, vad kan vi dra för lärdomar och hur kan vi skapa en bättre arbetsmiljö?

Anmälan och kostnad:
3 400 kr inkl. moms. Avgiften inkluderar lunch, för- och eftermiddagsfika samt boken ”Bättre arbetsmiljö Handbok” och övrigt kursmaterial.
Anmälan och betalning via Tickster senast den 15 februari

Frågor besvaras av Ridskolan Strömsholm, kursadmin@stromsholm.com eller 0220-451 02.

Välkomna till två spännande och lärorika dagar!

Kommande utbildningar

SWB On the Road

SWBs projekt SWB On the Road är precis vad det låter som – SWB kommer under året åka ut i Sverige för att träffa medlemmar i samarbete med våra regionala föreningar!

SWB On the Road är ett projekt delfinansierat av HNS (Hästnäringens Nationella Stiftelse) som i samarbete med SWBs regionala föreningar har genomförts på ett tiotal platser i Sverige under 2018. Tanken är att ordna aktiviteter där både teoretiska och praktiska moment finns med, allt efter överenskommelse med de regionala föreningar som vill vara delaktiga.

På programmen står praktisk hästbedömning tillsammans med annan matnyttig information om SWBs arbete. Vad tittar domaren på när den bedömer exteriör, gångarter och hoppning under våra unghästtester, och vad bör du tänka på om du ska betäcka ditt sto? Än så länge har SWB planerat in åtta träffar runtom i landet, där vi tillsammans med de regionala föreningarna och skolorna arrangerar utbildningskvällar i riktig SWB-anda. Alla är välkomna att delta på träffarna!

Vi återkommer med platser för 2019!

faperplace.com