fbpx

Varudeklarerade hästar

Swedish Warmblood – SWB – har skapat BLUP.se, en webbaserad och sökbar databas där du kan hitta all information om SWB-hästar. Få avelsförbund i världen har idag den öppenhet som SWB via BLUP.se erbjuder. Här kan du på ett lätt och enkelt sätt få en överblick och snabbt få fram matnyttig information om olika hästar, vilket är ett utmärkt och ovärderligt hjälpmedel för både köpare, säljare, uppfödare och andra intressenter.

BLUP.se hittar du uppgifter om hästens registreringsnummer, uppfödare, ägare och liknande men även utförlig information om till exempel:
– Härstamning
– Syskon
– Avkommor
– Resultat från Unghästtester
– Resultat och omdöme från Hingstprov
– Tävlingsresultat direkt från TDB
– Avelsindex för ston och hingstar
– Prestations- och Avelsvärdeklasser

Sökalternativen på BLUP.se är många och går att kombinera på en mängd olika sätt, vilket gör din möjlighet att få fram just det du söker om en viss häst mycket stor!

Vad är avelsindex?
Avelsindex, i folkmun kallat för BLUP, är ett mått på hästens avelsvärde. Som underlag ingår resultat från hästens egna unghästtester och tävlingar och även resultat från till exempel avkommor, syskon, kusiner och föräldrar. I beräkningarna har man dessutom tagit hänsyn till viktiga miljöfaktorer som kan påverka, bland annat poängnivåer vid olika unghästtester, kön och födelseår och därför kan man jämföra alla hästars index med varandra, även över generationerna.

I Sverige använder vi oss av samma metod när vi räknar ut avelsindex för ridhästar som flera andra länder, bland annat Holland, Danmark, Irland och Belgien.

Vilka hästar får avelsindex?
– Godkända hingstar med minst 15 bedömda avkommor vid unghästtester.
– Ston med minst en avkomma bedömd vid unghästtester eller med tävlingsresultat.
– ston som själva blivit bedömda eller tävlat.
– ston som inte uppfyller något av ovan men vars båda föräldrar har ett avelsindex får ett preliminärt avelsindex, baserat enbart på sin härstamning och dess meriter.

SWB i samarbete med

Agria-logo-high-res