fbpx

Uppfödningsfilosofi & avelsmål

Långsiktig och hållbar uppfödningsfilosofi
Sverige är ett land med få hästar jämfört med de stora hästnationerna världen över. Trots det har vi många fina och framgångsrika hästar på tävlingsarenorna. Det finns fler förklaringar till det. Grunden är det långsiktiga och historiska avelsmålet om den snabba och lätta hästen som ändå är kraftfull.

Klimatet och vår natur har varit och är perfekt både för hästarnas fysiska och psykiska välbefinnande. De har oftast stora ytor att röra sig på, går ute i naturlig frihet och får social kontakt med andra hästar redan som mycket unga föl. Och de utfodras i enlighet med en sund och hållbar djurhållning. De svenska varmblodiga hästarna har helt enkelt fötts upp med stor respekt för deras naturliga livsbetingelser.

Många drar åt samma håll
Det perfekta råmaterialet är en sak men utan tränare och ryttare blir det inga framgångar. I Sverige finns ett tydligt och starkt samarbete mellan avel och sport, träning och framtida prestation. Att jobba tillsammans med samma mål för ögonen är en förutsättning för att lyckas.

Att förstå att djuren är individer vilket kräver respekt för varje hästs egenskaper och naturliga förutsättningar. Genom tradition, samarbete och förändring i takt med tiden har SWBs uppfödare uppnått kvalitet och resultat som är bland de bästa i världen. Det finns ingen genväg för att nå vårt avelsmål, vilket är en ädel, korrekt och hållbar varmblodshäst som genom sitt prestationsinriktade temperament, goda rörelser, sin ridberhet och/eller hoppförmåga är konkurrenskraftig internationellt.