fbpx

Horse of Fame

Den svenska varmblodiga hästen har gång efter annan fått stor uppmärksamhet både på de nationella och internationella arenorna. Här presenterar vi några av våra stora hjältar och föredömen. De är alla exempel på hur väl den svenska modellen fungerar och att framgång både inspirerar och föder ny framgång.

Har redan en mycket lång meritlista tillsammans med Steve Guerdat innehållande ett stort antal segrar och placeringar i internationell Grand Prix på allra högsta nivå. Ekipaget har även flertalet höga placeringar i värlscupkval, var med i det schweiziska laget som tog brons vid EM i Göteborg 2017 och tog en individuell bronspeng vid VM i Tryon 2018. World Breeding rankade 2018 Bianca  och Steve som världens näst bästa hoppekipage.

Har tillsammans med Helena Persson skördat stora framgångar i både nationell och internationell Grand Prix och representerat Sverige vid flertalet nationhoppningar. Var med i det svenska laget vid EM i tyska Aachen 2015 och har även två SM-guld på meritlistan.

Har nått stora framgångar tillsammans med Jan Brink. Var en av de yngsta hästarna i startfältet vid OS 2000 i Sydney. Tog brons både individuellt och i lag vid EM 2005 och vann samma år Grosse Preis på de anrika tävlingarna i tyska Aachen. Briar har även flera segrar i världscupkval och kan även stoltsera med hela fem SM-guld.

Topp tio-rankad i världen tillsammans med Patrik Kittel. Ett stort antal prestigefulla segrar i Grand Prix på femstjärnig nivå och meritlistan fylls ständigt på. Ekipaget var med i det svenska laget vid de olympiska spelen i Rio 2016 och nådde individuellt även final. 2018 tog ekipaget SM-guld.

Med sin ryttarinna Meredith Michaels Beerbaum har Fibonacci nått otroliga framgångar på kort tid. På den redan långa meritlistan kan bland annat nämnas EM-silver i lag 2015 och OS-brons i lag 2016. Tillsammans har de även ett stort antal segrar och placeringar i Grand Prix världen över och har även flera segrar i nationshoppningar för Tyskland. Fibonacci tävlas nu av amerikanska Lillie Keenan.

Tillsammans med Malin Baryard 2003 rankad som världens bästa ekipage. Lång meritlista med otaliga framgångar, bland annat EM-silver i lag 2001, VM-silver i lag 2002, 3:a i world cup-finalen 2003 och OS-silver i lag 2004 i Aten. Vann utomhus-SM 2005 och avslutade sin karriär 2008.

Har tillsammans med Sebastian Numminen meriter i internationell och deltog i EM i Aachen 2015 för Finland. Karriären har fortsatt framgångsrikt med Malin Baryard-Johnsson som tillsammans med H&M Cue ChAnna representerat Sverige i både nationshoppningar och vid olympiska spelen i Rio 2016. Ekipaget var med i det svenska lag som tog lagsilver vid EM i Göteborg 2017. 2018 tog Olivier Philippaerts över tyglarna och framgångarna har inte låtit vänta på sig.

I svenska fälttävlanslandslaget mellan 1999 och 2010 tillsammans med Linda Algotsson och har deltagit i ett stort antal internationella mästerskap och stortävlingar. EM-silver individuellt både 1999 och 2003 och vann även world cup-finalen 2003. Har två SM-guld och ett SM-brons och penisionerades 2001.

Miebello har haft framgångar, både nationellt och internationellt först tillsammans med Johan Lundh och Charlotte Mordasini och nu med irländaren Mark Mcauley. Miebello har representerat både Sverige och Irland i nationshoppningar och har placerat sig i World Cup-kval och Grand Prix på femstjärnig nivå.

Listan över framgångar kan göras lång. Tog tillsammans med Helena Lundbäck guld i EM för unga ryttare 1997 och fortsatte mer internationella framgångar i Grand Prix. EM-silver i lag 2001, 4:a individuellt och VM-silver i lag 2002. Representerat Sverige vid ett stort antal Nations Cup och har även ett SM-silver på meritlistan.

Har otroliga framgångar tillsammans med Lauren Hough och har bland annat vunnit ett flertal penningstinna Grand Prix på fyr- och femstjärnig i både Europa och USA. Ohlala har vunnit världscupkval och har även representerat USA både i nationshoppningar och i Pan American Games.

Har tillsammans med Jens Fredricson representerat Sverige i hela 25 nationhoppningar och har ett stort antal internationella segrar och placeringar, bland annat seger i Falsterbo Grand Prix 2013. Var i OS-final vid OS i London 2012 och var med i laget som tog EM-brons i lag i danska Herning 2013.

Paridon Magi har haft stora framgångar både nationellt och internationellt först med Caroline Darcourt och nu med Tinne Wilhelmsson Silfvén. Bland meriterna finns seger i Nations Cup, segrar och placeringar i Grand Prix på femstjärning nivå och 2017 var Paridon Magi med i det svenska laget som tog EM-brons I Göteborg.

Ett stort antal internationella segrar och placeringar i fälttävlan på tre- och fyrstjärning nivå med Sara Algotsson-Ostholt, både individuellt och i lag, bland annat 2:a i tyska Luhmühlen 2012, 3:a i polska Sopot och 5:a i franska Le Pin au Haras 2014- Ekipaget följde upp detta med ett fantastiskt silver vid de olympiska spelen i London 2012 och deltog sedan i VM i Tryon 2018.

Yajamila har via stora nationella framgångar med flera olika ryttare nått allra högsta internationella nivå tillsammans med Henrik von Eckerman. Ekipaget har radat upp placeringar på både fyr- och femstjärnig nivå världen över och även flertalet gånger representerat Sverige i nationshoppning och vid olympiska spelen i Rio 2016 deltog de i finalen.

Focus Filiocus har radat upp placeringar, först på nationell nivå och nu i både två- och trestjärnig internationell fälttävlan. Tillsammans med Niklas Lindbäck var han med i det svenska lag som tog brons vid fälttävlans-EM i polska Strzegom 2017 och deltog även i VM i Tryon 2018.

Zernard har haft stora internationella framgångar med Louise Etzner Jakobsson. Tillsammans tog ekipaget dubbla brons vid paralympics i Rio de Janiero 2016 och vid EM i paradressyr i Göteborg 2017 blev det ett silver och ett brons. Ekipaget deltog även vid VM i Tryon 2018.

Zacramento har tillsammans med Douglas Lindelöw ett stort antal placeringar i internationell Grand Prix på både fyr- och femstjärnig nivå. Han har varit framgångsrik med segrar och placeringar i World Cup-kval, representerat Sverige i flertalet nations- hoppningar och var med i det svenska lag som tog silver vid EM i Göteborg 2017. Zacramento tävlar nu framgångsrikt med Peder Fredricson.

Hansson WL har varit mycket framgångsrikt under det senaste året tillsammans med Peder Fredricson, bland annat genom segrar och placeringar Globan Champions Tour och World Cup-kval och i femstjärnig Grand Prix. 2018 rankades Hansson WL och Peder Fredricson som världens bästa ekipage i hoppning.

Flip’s Little Sparrow startade sin framgångsrika internationella karriär tillsammans med Peder Fredricson och den har sedan fortsatt med Stefanie Holmén. Ekipaget har bland annat vunnit ett världscupkval, varit reserv vid VM i Tryon och vunnit guld på svenska mästerskapet i hoppning.

Catch Me Not S har tillsammans med Peder Fredricson en rad internationella framgångar på sin meritlista. Paret vann bland annat Falsterbo Derby 2018 och vid 2019 års världscupfinal i Göteborg tog de ett brons.