fbpx

Avelsvärderingsnämnd

Avelsvärderingsnämnden – AVN – är den del av SWBs organisation som beslutar om hingstars avelsgodkännande och ansvarar för den avelsvärdering som styr dessa hingstars fortsatta användning i aveln. Inom AVN finns kompetens inom avelskunskap och genetik samt erfarenhet av och kunskap om praktisk hästbedömning i ett internationellt perspektiv gällande exteriör, löshoppning, hoppning under ryttare och gångarter under ryttare. Det finns mycket god insikt och kännedom om svensk och internationell ridsport och både praktisk och teoretisk kompetens inom veterinärmedicin.

SWB i samarbete med

Agria-logo-high-res

Avelsvärderingsnämndens ledamöter:

Christina Olsson

Ordförande, huvuddomare exteriör

Christina har i över 30 års tid framgångsrikt fött upp hästar med inriktning på framför allt gångarter men även hoppning. Listan med hennes framgångsrika uppfödningar kan göras lång, en i raden är fantastiska Astoria (SWB) som tillsammans med Jeanna Högberg haft stora framgångar i både Breeders Trophy och unghäst-VM. Christina är A-domare i både exteriör och gångarter med mer än 20 års erfarenhet. Hon arbetar till vardags som chef på Svensk Travsports avelsavdelning med ansvar för avel- och registreringsfrågor. Ledamot i AVN sedan 2002 och har sedan 2009 varit ordförande.

Bo Jenå

Huvuddomare gångarter

Bo är gångartsdomare inom SWB sedan mer än 20 år. Han är internationell dressyrdomare på 4-stjärning nivå, Sveriges förbundskapten i dressyr och flitigt anlitad dressyrtränare. Bo har egna tävlingsmeriter t o m Grand Prix dressyr och har utbildat och visat flertalet hingstar vid bruksprov. Han har även i flera decennier varit dressyrlärare på Flyinge.

Mikael Nolin

Huvuddomare hoppning

Mikael jobbar som unghästutbildare, är aktiv tävlingsryttare och har utbildat en rad hästar upp till svår klass hoppning. Han har genom åren själv visat flertalet hingstar vid bruksprov och är en uppskattad domare vid SWBs unghästtester runt om i landet. Mikael är även uppfödare i mindre skala och har bland annat fött upp den godkände hingsten Niveau (SWB) 1136 som även har meriter i internationell svår hoppning. Han har ett brett kunnande och intresse inom internationell hoppsport och har varit huvuddomare i hoppning i AVN sedan 2012.

Malena Behring

Veterinär ledamot

Malena har arbetat som veterinär i över tjugo år och har specialkompetens i hästens sjukdomar. Malena har arbetat som distriktsveterinär och även med travhästar på nuvarande stuteri Broline. Under många år arbetade hon som klinikchef på stordjusavdelningen på Hallands djursjukhus i Slöinge. Sedan 2008 driver Malena egen privat veterinärpraktik. Hon är ledamot av AVN sedan 2003.

Pieter Kersten

Sportrepresentant hoppning

Pieter kommer närmast från KWPNs motsvarighet till AVN där han varit ansvarig hopprepresentant sedan 2002. Han började sin karriär på 70-talet i dressyr och tävlade på internationell nivå innan han 1980 sadlade om till hoppning och blev även här framgångrik svårklassryttare. Pieter driver Stal Kersten där han både föder upp och tränar dressyr- och hopphästar upp till internationell Grand Prix.

Hella Kuntz

Sportrepresentant gångarter

Hella  har tävlat upp till och med Grand Prix dressyr och har unghästar som specialitet. Hon har arbetat som auktionsryttare och har varit testryttare för både hingstar och ston i Tyskland. Hella är också dressyrdomare och håller clinics från Unghäst till Grand Prix med hela världen som arbetsfält. Hon var tidigare chefsberidare vid Stall Ramsbrock i Tyskland och har mycket lång erfarenhet av att välja ut och förbereda hingstämnen för bruksprov.

Suppleanter:
Enar Tollig – Veterinär
Elisabeth Ljungstorp – Exteriör
Susanne Axén – Hoppning
Marie Knutsson – Gångarter