fbpx

Avkomma efter icke SWB-godkänd hingst

Sedan avelsvärderingstvånget upphörde för hingstar, är det fritt fram att använda sig av icke godkänd hingst för betäckning under förutsättning att hingsten är frisk och fri från kända genetiska defekter. Däremot finns det ett lagstadgat tvång på att språngrulla förs av hingstägaren. Det innebär att för alla hingstar, oavsett om det är egen hingst som används till eget sto, skall språngrulla rapporteras till den registrerande förening där en eventuell avkomma skall registreras. Observera att hingsten måste vara registrerad hos SWB för att kunna registrera avkomman. Registrera språnget på språngrulla, avgift för rapporteringen tillkommer utöver passkostnad.

För att registrera häst efter icke godkänd hingst behövs:

Ifylld registreringsansökan
För att kunna registrera din häst behöver du fylla i en registreringsansökan. Denna kommer att finnas tillgänglig på ditt konto på www.sprangrulla.se. Det är hingsthållaren som gör din registreringsansökan tillgänglig. Vid problem med tillgänglighet/utskrift kontakta din hingsthållare.

2+1+1 tagelprov 
2 st tagelprov skall tas från hästen, ett för DNA-analys och ett i samband med chipmärkning. Dessutom skall 1 st tagelprov tas från modern, då  DNA-analys krävs även för moder, om hon inte sedan tidigare är DNA-testad. Är inte fadern testad sedan tidigare skall även 1 st tagelprov tas från honom. Tagelproven skall monteras i påsar enl. anvisningar från SLU (se information ID-kontrollant). Avgiften för DNA-analysen faktureras hästägaren eller den som beställt passet. I de fall B-prov behövs kommer ägaren att underrättas. Hästägaren står för denna kostnad.

Konturdiagram
Kontakta en ID-kontrollant/chipmärkare eller veterinär i din närhet. Lista på godkända ID-kontrollanter finns på www.svehast.se.

Chipmärkning
Chipmärkning obligatorisk på alla nyregistreringar. Utförs av ID-kontrollant/veterinär. OBS att fr.o.m 7/7-2021 måste chipnumret börja med landskod 752.

Rätt ägaruppgifter
Kontrollera att du är registrerad som stoägare hos SWB (stoägare vid fölningstillfället blir automatiskt ägare/uppfödare till avkomma). Om du inte är registrerad stoägare eller om du har lånat stoet skicka med köpekontrakt, fodervärdsavtal, överlåtelse eller dylikt. Det räcker alltså inte att bara skriva nya ägarens namn på t.ex. chiprapport.

Fullständig härstamning
Om stoet inte är registrerat hos SWB, måste kopia på pass (härstamningen) bifogas. I annat fall kan inte ditt föl få fullständig härstamning i sitt pass och detta kan även påverka färgen på passet.

Om du är osäker på vilka uppgifter som finns på stoet gällande härstamning och ägare, kontrollera gärna på www.blup.se.

Kontrollera att alla uppgifter är korrekt ifyllda. Skicka sedan samtliga handlingar till SWB, Box 2, 24729 Flyinge.

OBS! Icke kompletta handlingar debiteras med 125 kr per kompletteringsbegäran.