fbpx
Välj en sida

SWB Elitauktion

Det nya konceptet SWB Equestrian Weeks har en dressyr- och en hoppvecka och SWBs framgångsrika Elitauktion kommer att hållas under båda veckorna. Breeders Trophy och Saab International Grand Prix Dressage intar Flyinge under vecka 39 och tillsammans med dressyr på toppnivå, spännande unghästfinaler och Charlotte Dujardins testridning blir Elitauktionen för dressyrföl och unga dressyrtalanger 2-5 år fredagen den 27 september en av veckans stora höjdpunkter. 

Vecka 40 drar Breeders Trophy i hoppning igång och nytt för i år är att veckan även breddas med öppna nationella hoppklasser. Detta som ett led i att skapa en attraktiv tävling för ännu fler ryttare och uppfödare och därmed även locka en större publik. Efter en dag med nervpirrande hoppfinaler arrangeras Elitauktionen för hoppföl och lovande unghästar, 4-7 år, under lördagskvällen den 5 oktober. Nytt för i år är att hoppauktionen arrangeras i samarbete med Swedish Selected Horse Sales.

SWB kommer tillsammans med Trottex att arrangera en Online-auktion och de föl som inte selekteras till någon av SWBs Elitauktioner har istället möjlighet att selekteras till denna auktion. Den 15 oktober går Online-auktionen av stapeln och totalt 40 föl kommer bli selekterade.

SWBs Elitauktion var 2018, liksom tidigare år, välbesökt och förutom de 250 VIP-gästerna nere i ridhuset var läktarna välfyllda och intresset att följa auktionen via web-tv stort. Ett antal ridsportprofiler och välkända ryttare sågs både buda och handla och fölen som såldes hittade ägare både i Sverige, men även bland annat i Schweiz och på Irland. Skicklige belgaren Frederik de Backer var utmärkt och föredömligt snabb som auktionsförrättare och Karl-Henrik Heimdahl vid hans sida levererade som vanligt allt du behövde veta om fölen och lite till.

När vi summerade årets auktion kunde vi konstatera det såldes föl och embryo för totalt 4 195 000 kr under kvällen. Av de 44 utropen såldes 41 föl och ett embryo, uppdelat på 19 hopp- och 20 dressyrstammade, och snittpriset landade till slut på fina 107 381 kr. Prelude CML (Franklin – Don Primero) blev kvällens dyraste föl och såldes efter en häftig budgivning för 300 000 kr. Kvällens bäst betalda hoppföl blev Main Menu (Cornet Obolensky – Nintender) som klubbades för 260 000 kr.

 

Boka VIP-paket & biljetter till SWB Elitauktioner

Köp läktarbiljett eller VIP-paket till SWB Elitauktioner via TICKSTER

Anmälan till selektering av hopp- och gångartsföl

För att delta i selekteringen måste fölet vara registreringbart på gröna papper hos SWB och ägaren måste vara medlem i SWB. Alla föl selekteras av Johan Ifverson och Andreas Jönsson. Selekteringsplatser:

Datum

Plats

Länk till TDB

11 augusti, förmiddag Flyinge Kungsgård ANMÄL
11 augusti, eftermiddag Tullstorps Gård, Vankiva ANMÄL
12 augusti, förmiddag Hanell Dressage Stable, Heberg ANMÄL
12 augusti, eftermiddag GJ Dressage, Hyltebruk ANMÄL
13 augusti, förmiddag Stall of East, Mariestad ANMÄL
13 augusti, eftermiddag Karlstad ANMÄL
14 augusti, förmiddag Eklunda Stuteri, Örebro ANMÄL
14 augusti, eftermiddag Stjärnborg, Upplands Väsby ANMÄL
15 augusti, förmiddag Flemminge Gård, Vikbolandet ANMÄL
15 augusti, eftermiddag Frödinge ANMÄL

 

Information om selektering av 2-5 åriga gångartshästar

För att delta i selekteringen måste hästen vara grundregistrerad med gröna papper hos SWB och ägaren måste vara medlem i SWB. Hästen ska vara röntgad i kotor, hasar och knäled bak. Selekteringen av 2–5 åriga gångartshästar görs av Johan Ifverson och Andreas Jönsson.

Selekteringen sker först via film. De hästar som selekteras utifrån filmerna bjuds sedan in och visas under selekteringsturnén den 11-15 augusti (se platser under ’Selektering av hopp- och gångartsföl). Beslut om vilka hästar som är uttagna till auktionen tas i slutet av augusti.

Anmälan ska innehålla:

 1. Hästinformation: Hästens namn, registreringsnummer, kön, färg, härstamning, ev. meriter.
 2. Ägaruppgifter: Namn, adress, medlemsnummer.
 3. Möderneinformation: Dvs. information om moder, mormor och mormorsmor samt deras syskon och avkommors meriter och tävlingsresultat (endast placeringar i MSV nivå och uppåt). Max 500 tecken.
 4. Film på hästen:
  * Hästen ska visas uppsuttet (3-5 år) eller longerad/lös (2 år) i skritt, trav och galopp i båda varven och i en god form och samlingsgrad för sin ålder.
  *Hästen ska visas för hand i skritt framifrån, bakifrån och från sidan
  *Filmen ska innehålla en uppställd exteriörbild (utan sadel).
  *Tänk på att hålla kameran stadigt vid filmning och att platsen för filmningen har gott ljus. Filmen ska vara högupplöst.
 5. Anmälan mejlas till josefine.tinglof@swb.org och filmen laddas upp på Youtube eller skickas via Sprend.com. 

Sista datum för anmälan är den 31 juli. 

Information om selektering av 4-7 åriga hopphästar

För att delta i selekteringen måste hästen vara grundregistrerad med gröna papper hos SWB och ägaren måste vara medlem i SWB. Selekteringen av hopphästar 4–7 år görs av Swedish Select Horse Sales.

All information och hur du anmäler din häst hittar du HÄR.

För frågor, kontakta Swedish Select Horse Sales via mail sshsauktion@gmail.com eller telefon 046 – 646 58.

Selektering av föl från norra Sverige

Även i år kommer vi erbjuda SWB-föl från norra Sverige att delta i selekteringen till Elitauktionen genom att skicka in foto och film till selektionskommittén. Anmälan görs genom att maila information om fölet samt film och bilder till josefine.tinglof@swb.org. Anmälan ska vara SWB tillhanda senast den 15 augusti.

Anmälan skall innehålla:

 1. Fölinformation: Fölets namn, registreringsansökansnummer, födelsedatum, kön, färg, härstamning.
 2. Ägaruppgifter: Namn, adress, medlemsnummer, fakturaadress för selekteringsavgiften.
 3. Möderneinformation: Dvs information om moder, mormor och mormorsmor samt deras syskon och avkommors meriter och tävlingsresultat (end msv placeringar och uppåt). Max 500 tecken. OBS! Denna information är mycket viktigt för att ditt föl ska ha chans att bli selekterat!
 4. Film på fölet: Filmen ska visa fölet i rörelse i skritt, trav och galopp. Är ditt föl hoppstammat kan du även skicka fil när fölet hoppar en bom. Observera att detta är frivilligt. Tänk på att platsen för filmningen har en lugn bakgrund och gott ljus. Filmen ska läggas upp på YouTube och länken bifogas i mailet till SWB alternativt skickas via www.sprend.se Max 2-3 minuter i hög upplösning.
 5. Föl och sto skall precis som vid ordinarie selekteringar vara upputsade och i bästa skick. Fölet ska vara flätat och friserat, inga tofsar som sticker ifrån öronen etc. Stoet får gärna var flätat.
 6. Porträttbilder: Huvudbild, bild i rörelse samt exteriörbild från sidan där fölet är uppställt av mycket god upplösning.

Efter den 15 augusti går selektionsteamet igenom allt material och tar beslut om vilka föl som är uttagna till Elitauktionerna. 

Selekteringen kostar 350 kr för SWB Plusmedlemmar och 450 kr för Aktiva medlemmar inkl. moms. Denna kostnad faktureras när anmälan inkommit.

Online-auktion 15 oktober

SWB kommer tillsammans med Trottex att arrangera en Online-auktion för selekterade föl den 15 oktober. Totalt 40 föl kommer få möjlighet att delta i auktionen som hålls via Trottex redan väletablerade auktionssida.

Organisation & Kontakt

 

Helén Uddefors
046 – 646 52

VD SWB/CEO SWB
helen.uddefors@swb.org

Josefine Tinglöf
046 – 646 48

Auktionsansvarig, dressyr
josefine.tinglof@swb.org

Ulrica Holst
046 – 646 51

Auktionsansvarig, hoppning (föl)
ulrica.holst@swb.org

Lottis Levin
046 – 646 58

Auktionsansvarig, hoppning (SSHS)
lottis.levin@swb.org

Niklas Samuelsson
0705 – 73 54 71

Selekteringsansvarig

Johan Ifverson
0735 – 45 94 50

Selektionskommittén

Andreas Jönsson
0707 – 82 21 42
Selektionskommittén
Frederik de Backer Auktionsförrättare
Clip My Horse Filmning/Web-TV
Equisport TV Web-TV
Flyinge AB Anläggning
Anette Sånesson/Pia Petersson Katalog
Elisabet Ernblad
046 -646 59
Marknadsföring
elisabet.ernblad@swb.org
Göran Smedberg
046 – 646 55
Teknik & Ekonomi
goran.smedberg@swb.org
Cecilia Turesson
046 – 646 57
Uppstallning
cecilia.turesson@swb.org
Klubbade priser 2018

Samtliga klubbade priser från förra årets auktion hittar du här swbelitfol.se

faperplace.com