fbpx
Välj en sida

SWB Elitfölauktion och selektering 2022

Selekteringen till SWBs Elitfölauktioner 2022 kommer att ske mellan den 31 juli – 5 augusti. Fölen granskas på plats an selekteringsteamet samt filmas och fotograferas. 2022 års Elitfölauktioner kommer presenteras i ett hybridformat både online och fysiskt på plats under SWB Equestrian Weeks. Under fredagen 30 september går dressyrfölen under klubban och hoppfölen följer veckan efter, fredagen den 7 oktober.

Det kommer bli en spännande blandning av internationellt gångbara blodslinjer innehållande  intressanta hingstar kombinerat med meriterade stolinjer som erbjuds både svenska och utländska spekulanter.

-Vi siktar alltid på att erbjuda kunderna föl av riktigt hög kvalitet och som har goda förutsättningar att bli fina ambassadörer i sporten för vår starka svenska uppfödning. Vårt selekteringsteam känner till våra svenska sto-stammar oerhört väl och ser alltid till att plocka ut talangfulla och internationellt gångbara föl, berättar Helén Uddefors, SWBs VD.

 

Anmälan till selektering

-Selektering till SWBs Elitfölauktioner 2022 sker 31 juli – 4 augusti på nio olika platser i Sverige.
-Du behöver vara medlem i SWB.
-Anmälningen görs via Tävlingsdatabasen (TDB).
-Avgiften till selekteringen är 550 kr för PLUS-medlemmar och 750 kr för AKTIV-medlemmar.
-Fölet anmäls med sitt registreringsansökans-nummer som finns i Språngrulla när födseln är rapporterad.

Med anmälan bifogas:
– Medlemsnummer
– Fölets födelsedatum
– Möderneinformation, det vill säga moder, mormor och mormorsmor samt deras syskon och avkommors meriter och tävlingsresultat från MSV-placeringar och uppåt. Den här informationen är en viktig del för att ditt föl ska ha de bästa förutsättningarna att bli selekterat.

Selekteringsplatser
Datum Plats Tid Arrangerande förening
31 juli, söndag Flyinge Kungsgård Heldag SWB Malmöhus
1 aug, måndag Lynga Gård, Heberg Förmiddag Halländska Hästavelsföreningen
1 aug, måndag Sörsjö Gård, Värnamo Eftermiddag SWB Jönköping Län
2 aug tisdag Råbäcks Egendom, Hällekis Förmiddag Ädla Hästen i Skaraborg
2 aug, tisdag Lillerud, Karlstad Eftermiddag Wermlands Hästavelsförening
3 aug, onsdag Mälardalsområdet, anläggning publiceras inom kort Förmiddag SWB Mälardalen
3 aug, onsdag Flemminge Gård, Vikbolandet Eftermiddag Eva Gudmundsson
4 aug, torsdag Björnö Slott, Kalmar Förmiddag SWB Norra Kalmar Län
4 aug, torsdag Tingsryds rid- och körklubb, Mårslycke Eftermiddag SWB Kronoberg

 

Selektering av föl i norra Sverige

SWB erbjuder uppfödare som bor i norra Sverige att delta i selekteringen till Elitfölauktionerna genom att skicka in foto och film till selektionskommittén.

För att ha möjlighet att delta i selekteringen gäller att:
– fölet är under registrering hos SWB
– ägaren är medlem i SWB

Anmälan skall innehålla:

 1. Fölinformation: Fölets namn, registreringsansökansnummer, födelsedatum, kön, färg, härstamning.
 2. Ägaruppgifter: Namn, adress, medlemsnummer, fakturaadress för selekteringsavgiften.
 3. Möderneinformation: Dvs information om moder, mormor och mormorsmor samt deras syskon och avkommors meriter och tävlingsresultat (end placeringar i MSV och uppåt). Max 500 tecken. OBS! Denna information är mycket viktigt för att ditt föl ska ha chans att bli selekterat!
 4. Film på fölet: Filmen ska visa fölet i rörelse i skritt, trav och galopp. Tänk på:
  1. Använd en filmkamera av god kvalitet (en nyare iPhone eller Android fungerar bra).
  2. Tänk på att platsen för filmningen har en lugn bakgrund och gott ljus.
  3. Håll kameran stadigt.
  4. Föl och sto skall precis som vid ordinarie selekteringar vara upputsade och i bästa skick. Fölet ska vara flätat och friserat. Stoet får gärna var flätat.
  5. Filmen ska läggas upp på YouTube och länken bifogas i mailet till SWB alternativt skickas filmen via www.sprend.se Max 2-3 minuter i hög upplösning.
 5. Porträttbilder: Huvudbild, bild i rörelse samt exteriörbild från sidan där fölet är uppställt av mycket god upplösning.

Anmälan sker genom att maila information om fölet samt film och bilder till  info@swb.org. Anmälan är öppen mellan den 4 juli – 1 augusti. Selekteringen kostar 350 kr för PLUS-medlemmar och 450 kr för Aktiva medlemmar inkl. moms. Denna kostnad faktureras när anmälan inkommit.

Om fölet blir selekterat kan det krävas att föl och sto filmas igen om inte befintliga filmer och foton håller tillräckligt hög kvalitet.

Råd och anvisningar inför och under selektering

Sto och föl visas först upp för selekteringsteamet och filmning och fotografering sker samtidigt. SWBs professionella visare Johan Ellenrider finns tillgänglig för att springa med sto och föl. Visningen sker på en ridbana ute eller i en manege inomhus. Direkt efter ska fölets benställning filmas på rakt spår på anvisad plats och detta behöver uppfödaren/visaren själva vara beredda att göra och även här gäller klädkoden.

Vi har krav på enhetlig och vårdad klädsel vid selektering för att fölen och auktionerna ska presenteras på filmerna på ett professionellt sätt som bidrar till goda priser. Filmerna är den allra viktigaste sättet att marknadsföra fölen! Vid selekteringstillfället vill vi att visarna bär vita eller ljusa byxor, gärna av jeanstyp, dock inte ridbyxor, samt mörkblå tröja. Tröjan ska vara en kortärmad piké med krage alternativt långärmad tröja med vit/ljus krage under. Vi kommer att erbjuda rabatt på SWBs profilsortiment till er som visar föl på selekteringar!

Stoet ska ha träns under selekteringsvisningen. När fölet visas lös ska grimman om möjligt tas av eftersom en grimma skymmer ett vackert fölhuvud vid fotografering och filmning. När filmning av benställning genomförs ska fölet ledas i grimma.Stoet och fölet behöver vara i absolut bästa skick på selekteringsdagen! Tänk på att för de kunder som bjuder online är filmen den enda möjligheten att fastna för fölet.  Det är därför viktigt är att filmen blir riktigt bra för att kunna marknadsföra fölet innan auktionsdagen. För att stoet och fölet skall ha extra energi för att visa sig optimalt på selekteringsdagen bör de få möjlighet till god vila några dagar innan selekteringen. Det är även viktigt att se till att de är i gott hull och tränade inför visningen.

Sto och föl ska var rena, blanka och välfriserade. Manen ska var knoppade på både sto och föl.

Titta gärna på filmerna från tidigare auktioner här.

Datum för SWB Elitfölauktioner

SWBs Elitfölauktion för dressyrföl 2022
Fredag 30 september i samband med SWB Equestrian Weeks

SWBs Elitfölauktion för hoppföl 2022
Fredag 7 oktober  i samband med SWB Equestrian Weeks

Information inför auktionen

Filmer och foton
Samtliga föl filmas och fotograferas under selekteringarna 31 juli – 4 augusti. Filmer och foton används vid marknadsföring av SWBs Elitfölauktion samt på respektive föls katalogsida.

Var kommer SWBs Elitfölauktion att arrangeras?
Elitfölauktionerna 2022 kommer arrangeras som hybridauktioner. Det innebär att fölen kommer finnas tillgängliga för bud både online och i samband med en fysisk auktion på Flyinge Kungsgård under SWB Equestrian Weeks. SWB har hittills haft ett samarbete med företaget HorseMedia GmbH som har tagit fram den internationella och mycket väletablerade auktionsplattformen horse24.com. HorseMedia samarbetar med flera stora förbund och företag, bland andra Helgstrand Dressage, Schockemöhle, Westfahlen och Hannoveranarförbundet, och har stor erfarenhet av att arrangera internationella auktioner med föl och hästar av absolut toppklass.

Klicka här för att komma till Horse24

Hur marknadsförs Elitfölauktionen?
Både SWB och HorseMedia kommer marknadsföra auktionen i sina kanaler och via annonser, banners och reportage. SWB kommer marknadsföra auktionen både i Sverige och utomlands.

Auktionsvillkor
Publiceras senare.

Vilka avgifter tillkommer om jag vill sälja mitt föl på SWBs Elitauktion?

Anmälningsavgift 2 500 kr
Säljprovisionen beror på klubbat pris enligt nedan presenterad provision:

Försäljningsprovision
10%

Vad händer om jag vill köpa tillbaka mitt föl?
Du kan alltid välja att köpa tillbaka ditt föl på auktionen. Som säljare äger du rätt att köpa tillbaka fölet för upp till angivet återköpspris utan att betala någon försäljningsprovision. Den totala avgiften blir då 2 500 kr i anmälningsavgift.

Väljer du att köpa tillbaka ditt föl för över angivet återköpspris blir du skyldig att betala köpprovision på 6% och försäljningsprovision på 10%. Totala avgifter blir då 2 500 kr i anmälningsavgift + 16% i provision.

Kontakt

 

Helén Uddefors
046 – 646 52
VD SWB
helen.uddefors@swb.org
Josefine Tinglöf
046 – 646 48
Auktionsansvarig, dressyr
josefine.tinglof@swb.org
Ulrica Holst
046 – 646 51
Auktionsansvarig, hoppning
ulrica.holst@swb.org
Niklas Samuelsson
0705 – 73 54 71
Selekteringsansvarig
Johan Ifverson
0735 – 45 94 50
Selektionskommittén
Andreas Jönsson
0707 – 82 21 42
Selektionskommittén