fbpx

Användningsråd för hingstar godkända vid bruksprov

SWBs avelsvärderingsnämnd, AVN, sätter varje år ihop användningsråd för de hingstar om godkänts bruksprovet. Råden är tänkta som hjälp för dig som stoägarna att välja rätt hingst till ditt sto. Behöver du avelsråd? SWBs kompetenta avelsrådgivare hjälper dig med hingstvalet! Vår ambition är att du ska kunna få avelsråd inom två veckor, från det att vi har registrerat din ansökan. Så skicka gärna in ansökan i god tid före planerad betäckning. För mer information, se HÄR. 

 

Hingstar godkända 2021 (Premierade)

Användningsråd nygodkända hingstar på premierad nivå 2021

3-åriga hingstar

Dressyr

Oneofakind OM (SWB)
Oneofakind OM (SWB) kan användas för dressyravel till de flesta typer av inte alltför korta ston för att förbättra lätthet, naturlig lösgjordhet och spänst i samtliga gångarter och bärighet i galopp samt för att bidra med inställning och energi.

Valley
Valley kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston för att förbättra typ och kvalitén i samtliga grundgångarter avseende aktivitet, spänst och naturlig lösgjordhet.

Hoppning

Caribbean Blue
Caribbean Blue kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förädla samt förbättra inställning, scope, balans, rygg- och benteknik vid hoppning.

Lloyd (SWB)
Lloyd (SWB) kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förbättra inställning, reaktionsförmåga, benteknik och ryggverkan vid hoppning.

SJ Royal Chacoon
SJ Royal Chacoon kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förädla och för att förbättra inställning, bakbensteknik och ryggverkan vid hoppning.

4-åriga hingstar

Dressyr

Benchmark
Benchmark kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston för att förbättra exteriör och kvalitén i samtliga grundgångarter avseende rörlighet, elasticitet och bärighet.

Glasgow (SWB)
Glasgow (SWB) kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston för att förbättra typ, rörlighet, bärighet och elasticitet i samtliga gångarter samt ridbarhet och inställning.

Hoppning

Diavant Blue
Diavant Blue kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förbättra typ, balans, bärighet och elasticitet i galoppen samt benteknik och reaktionsförmåga i hoppningen.

Montevideo VDL
Montevideo VDL kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förbättra typ, exteriör, balans, bärighet och elasticitet i galoppen, avstamp, taxeringsförmåga och reaktionsförmåga i hoppningen samt ridbarhet.

Rimaro van de Looise Heide
Rimaro van de Looise Heide kan användas för hoppavel till de flesta typer av inte alltför korta ston för att förbättra typ, bärighet i galopp, hinderuppfattningsförmåga, atletiskt scope, frambensteknik vid hoppning ridbarhet och inställning.

Tinder (SWB)
Tinder (SWB) kan användas för hoppavel, med fördel till ston med lite längd i bålen för att förbättra hoppkapacitet, ryggverkan i språnget, bakbensteknik och inställning.

Zezar Hästak (SWB)
Zezar Hästak (SWB) kan användas för hoppavel till de flesta ston för att förbättra typ, bärighet och elasticitet i galoppen, inställning, balans, ryggverkan, benteknik, reaktionsförmåga, atletiskt scope och hinderuppfattningsförmåga i hoppningen samt känslighet och ridbarhet.

5-åriga hingstar

Chacootino PS
Chacootino PS kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förädla och förbättra typ, lätthet och balans i trav, rytm, elasticitet och balans i galopp samt kapacitet, atletiskt scope, försiktighet, reaktionsförmåga och inställning i hoppningen samt ridbarhet.

York Hästak (SWB)
York Hästak (SWB) kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston, med fördel till ston med lite längre linjer. Han kan tillföra bärighet, elasticitet och rörlighet i galopp, balans, avstamp, försiktighet och bakbensteknik i hoppningen, samt ridbarhet.

Hingstar med direktkvalificerande meriter för Premierad från bruksprov, sport eller avel

Dressyr

Janeiro Platinum
Janeiro Platinum kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston för att förbättra typ och exteriör samt för att förbättra samtliga gångarter, i synnerhet avseende rörlighet och elasticitet.

Hometown
Hometown kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston för att tillföra storlek och längd på hals, gångartsmässigt för att förbattra balans i framförallt galopp.

Hoppning

Cannobio
Cannobio kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förbättra halsansättning samt rytm, balans, galopp, ridbarhet och inställning till hoppning.

Chacoolou PS
Chacoolou PS kan användas för hoppavel till de flesta typer av nöjaktigt korrekta ston för att förbättra typ samt galopp, benteknik, avstamp, spänst, ridbarhet och inställning till hoppning.

Cristallo II
Kan användas för hoppavel till ädlare typer av ston.

Warrant
Kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förbättra hinderuppfattningsförmåga kapacitet och bakbensteknik.

 

Hingstar godkända 2020

Användningsråd nygodkända hingstar 2020

3-årig hingst
Sorrento HQS
Sorrento HQS kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston. Han kan bidra med scope, spänst, ryggverkan i språnget, snabba reflexer samt mycket god inställning till hinder.

4-åriga hingstar

Dressyr

Fortnite
Fortnite kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston för att förbättra skritt och galopp, rörlighet, ridbarhet och inställning.

Saint Louis (SWB)
Saint Louis (SWB) kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston för att tillföra lätthet, förbättra typ, skritt och galopp, ridbarhet och inställning.

Hoppning

Capriolo VDL (ex Laphriog VDL) 
Capriolo VDL kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston med god ridbarhet för att förbättra exteriör, galopp, avstamp på hinder, ryggverkan och bakbensteknik.

Dom Perignon Z
Dom Perignon Z kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förbättra typ, scope, reaktionsförmåga, hinderklokhet, ridbarhet och inställning.

Enelzkey SR
Enelzkey SR kan användas för hoppavel till de flesta typer av inte alltför korta ston för att förbättra typ, galopp, scope, reaktionsförmåga, ridbarhet och inställning.

Everton VDL (ex Linus M)
Everton VDL kan användas för hoppavel till de flesta typer av inte alltför små ston för att förbättra benteknik, ryggverkan, reaktionsförmåga och taxeringsförmåga.

5-åriga hingstar

Dressyr

Fürst Sinclair S
Fürst Sinclair S kan användas för dressyravel till de flesta ston av lättare typ för att förbättra gångartskvalitéer, ridbarhet och inställning.

King Olymbrio L
King Olymbrio L kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston för att ta upp storlek, förbättra samtliga gångarter, i synnerhet bakbensaktivitet, bärighet, elasticitet, energi och reaktivitet.

Quercus (SWB)
Quercus (SWB) kan användas för dressyravel till de flesta typer av inte alltför små ston för att förbättra lätthet i rörelserna, galoppkvalité, samarbetsvilja och ridbarhet.

Hoppning

C-Future 1370
C-Future kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förbättra galoppkvalité, tillföra kraft i avstampet, god ryggverkan och benteknik bak, taxeringsförmåga, balans, ridbarhet och inställning.

Prestationshingstar

Cujo
Cujo kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förbättra typ, scope, reaktionsförmåga, ridbarhet, samarbetsvilja och inställning.

Direktkvalificerade hingstar

Hoppning

Cornetto du Lys PS
Cornetto du Lys PS kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förbättra galopp, scope, balans, ryggverkan och benteknik.

Insider VDL (ex. Itoulon vd Katenhorst)
Insider VDL kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förbättra typ, scope, hoppteknik, reaktionsförmåga, energi och ridbarhet.

Kaiser des Forets VDL
Kaiser des Forets VDL kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förbättra galoppkvalité, kvickhet i avstamp, bakbensteknik, inställning och ridbarhet.

Fullblodshingst

Aces Star xx
Aces Star xx kan användas som förädlare i sporthästaveln till inte alltför små ston. Han kan förbättra typ och lätthet i rörelserna.

Hingstar godkända 2019

Användningsråd nygodkända hingstar 2019

4-åriga hingstar

Dressyr

Dantes Specter
Dantes Specter kan användas för dressyravel till de flesta typer av lättare ston. Han kan bidra med bakbensaktivitet, galoppkvalité samt ridbarhet och inställning.

Kane
Kane kan användas för dressyravel till de flesta typer av ej krokhasiga ston för att förbättra storlek, typ, gångartskvalité i samtliga gångarter, rörelseriktning i uppförsbacke, elasticitet, självbärighet och ridbarhet.

Liberace for U (SWB)
Liberace for U kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston för att förädla och förbättra typ, gångartskvalité i samtliga gångarter, självbärighet, ridbarhet och inställning.

Vivaldon 1372
Vivaldon kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston. Han kan förbättra typ och exteriör och bidra med ridbarhet, rörelseriktning i uppförsbacke, elasticitet och självbärighet, framförallt i galopp.

Hoppning

Balstakko
Balstakko kan användas för hoppavel till ston som inte är alltför mycket i framvikt. I hoppningen kan han bidra med kraft i avstampet, snabba reflexer, elasticitet i språnget (atletiskt scope), säker taxeringsförmåga, positiv försiktighet på hinder samt hoppvilja och ridbarhet.

Chageorge
Chageorge kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston med nöjaktigt korrekt frambensställ och kan bidra med hoppteknik, positiv försiktighet, inställning och ridbarhet.

Kintaro
Kintaro kan användas för hoppavel till de flesta typer av inte alltför tunga ston för att förbättra inställning, ridbarhet, scope och hoppteknik, framförallt användning av bålen i språnget.

Main Cornet (SWB)
Main Cornet kan användas för hoppavel till de flesta typer av ridbara ston som har en naturlig balans och bärighet för att förbättra sporthästtyp, hoppteknik och elasticitet i språnget (atletiskt scope).

Quebec VDL
Quebec VDL kan användas för hoppavel till ston som inte är alltför mycket i framvikt. Han kan bidra med kraft och snabbhet i avstamp på hinder och inställning till hoppning.

Ramsbergs Vincent (SWB)
Ramsbergs Vincent kan användas för hoppavel till inte alltför korta ston med storlek. Han kan bidra med galoppkvalité, bra avstamp på hinder, hoppteknik, ridbarhet och inställning.

Direktkvalificerade hingstar

Hoppning

Casall Sem
Casall Sem kan användas för hoppavel till de flesta typer av nöjaktigt korrekta ston med bra frambensteknik. Han kan förbättra typ, galopp och ridbarhet.

Coupe de Coeur
Coupe de Coeur kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förbättra typ, exteriör, galoppkvalité, hoppteknik och scope.

L’Esprit
L’Esprit kan användas för hoppavel till de flesta typer av inte alltför långa ston för att förbättra galopp och hoppteknik, särskilt frambensteknik.

Hampshire VDL
Hampshire VDL kan användas för hoppavel till ston av modern sporthästtyp. Han kan bidra med hoppteknik, särskilt snabba reflexer.

Party Dance
Party Dance kan användas för hoppavel till ston av modern sporthästtyp. Han kan bidra med galoppkvalité och hoppteknik.

Viking Hästak (SWB)
Viking Hästak kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förbättra taxering på hinder, galopp, avstamp på hinder, kvickhet, frambensteknik och ridbarhet.

Dressyr

Bon Coeur
Bon Coeur kan användas för dressyravel till de flesta typer av lätta, kvicka ston. Han kan bidra med skrittkvalité, rörlighet och bogfrihet i alla tre gångarter samt ridbarhet.

Fullblodshingst

Center Divider xx
Center Divider kan användas som förädlare i sporthästaveln till ston med naturlig resning. Kan bidra med god inställning, bakbensaktivitet i alla gångarter och balans i galopp.

Hingstar godkända 2018

Användningsråd nygodkända hingstar 2018

3-åriga hingstar

Dressyr

Go First
Go First kan användas för dressyravel till långlinjerade ston som inte har för små hovar. Han kan förbättra halsansättning och halsens form. I gångarterna kan han tillföra lätthet samt god bakbensaktivitet och bärighet.

Vivaldon
Vivaldon kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston. Han kan förbättra frampartiets exteriör. I gångarterna kan han bidra med rörelseriktning uppförsbacke samt galoppkvalité, framförallt självbärighet.

Hoppning

Balstakko
Balstakko kan användas för hoppavel till ston som inte är för långa och alltför mycket i framvikt. I hoppningen kan han tillföra kraft i avstampet, elasticitet i språnget, säker taxeringsförmåga, positiv försiktighet på hinder samt hoppvilja.

C-Future
C-Future kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston. I hoppningen kan han tillföra kraft i avstampet, god ryggverkan och benteknik bak, taxeringsförmåga, balans och inställning.

CCStuds Kuba Libre (SWB)
CCStuds Kuba Libre kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston. I hoppningen kan han tillföra god teknik, snabb reaktionsförmåga, balans och inställning.

4-åriga hingstar

Dressyr

Demand (SWB)
Demand (SWB) kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston för förbättring av sporthästtyp. I gångarterna kan han bidra med rörelseriktning uppförsbacke samt förmåga till samling, förbättra trav och galoppkvalitet, framförallt avseende bakbensaktivitet, bärighet och elasticitet.

Dortheasmindes Rockey
Dortheasmindes Rockey kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston, gärna ston med god bakbensaktivitet och förmåga till samling. I gångarterna kan han bidra med bogfrihet, elasticitet och steglängd.

Hoppning

Baloué Hp (SWB)
Baloué Hp (SWB) kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston med nöjaktigt korrekt benställning. Han kan förbättra typ, galopp, ridbarhet och bidra med storlek. I hoppningen kan han tillföra bra avstamp, snabba reflexer och försiktighet.

Calido’s Sohn
Calido’s Sohn kan användas för hoppavel till de flesta typer av inte alltför långa ston med nöjaktigt korrekt frambensställ. I hoppningen kan han kan bidra med ett atletiskt scope, god benteknik, snabb reaktionsförmåga och försiktighet. Han kan också tillföra god ridbarhet och en positiv inställning.

Point Break (SWB)
Point Break (SWB) kan användas för hoppavel till de flesta typer av inte alltför korta ston med nöjaktigt korrekt benställning. I hoppningen kan han kan bidra med ett starkt kvickt avstamp, atletiskt scope, god benteknik och ryggverkan, mycket snabb reaktionsförmåga och spänst.

 5-åriga hingstar

Dressyr

Americano GJ (SWB)
Americano GJ (SWB) kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston. Han kan bidra med naturlig resning och storlek. Prestationsmässigt kan han bidra med bogfrihet, självbärighet och elasticitet i samtliga gångarter samt positiv känslighet, reaktivitet och god ridbarhet.

Bergsjöholms Valbonne (SWB)
Bergsjöholms Valbonne (SWB) kan användas för dressyravel till de flesta typer av inte alltför korta ston med nöjaktigt korrekt frambensställ. Han kan bidra med storlek och typ. Prestationsmässigt kan han bidra med bärighet, framförallt i galopp och ”power”.

Shiseido GJ (SWB)
Shiseido GJ (SWB) kan användas för dressyravel till ston med modern typ, bra självbärighet och god förmåga till samling. Prestationsmässigt kan han förbättra skrittkvalité och bidra med avspändhet, mycket bra ridbarhet och inställning, rörlighet och bogfrihet.

Hoppning

Copycat
Copycat kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston med nöjaktigt korrekt frambensställ och god bakbensteknik vid hoppning. I hoppningen kan han bidra med god frambensteknik, snabb reaktionsförmåga och god inställning.

Kannatol
Kannatol kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston och bidra med goda proportioner och linjer. Prestationsmässigt kan han bidra med bärighet och elasticitet i galoppen, mycket scope, försiktighet och reaktionsförmåga.

Knockout RMH (SWB)
Knockout RMH (SWB) kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston, gärna ston med en stark överlinje. Prestationsmässigt kan han bidra med mycket bra ridbarhet, funktionell reglerbar galopp, atletiskt scope med såväl god benteknik som god ryggverkan, samt snabb reaktionsförmåga och god hinderuppfattning.

Direktkvalificerade hingstar

Hoppning

Cascari
Cascari kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston av god sporthästtyp.

Crown Z
Crown Z kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förbättra sporthästtyp, ridbarhet och hoppteknik.

Fidelio Ask
Fidelio Ask kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston. Han kan bidra med storlek, galoppkvalité och positiv ridbarhet.

For Ever Jump
For Ever Jump kan användas för hoppavel till ston av god sporthästtyp som inte är för mycket i framvikt och har ett korrekt bakbensställ. Han kan bidra med bra hoppteknik.

Jack
Jack kan användas för hoppavel till de flesta typer av inte alltför tunga ston. Han kan bidra med god ridbarhet och bra hoppteknik.

Kannando Hästak
Kannando Hästak kan användas för hoppavel till de flesta typer av nöjaktigt korrekta ston. Han kan förbättra typ, frambensteknik, scope och ridbarhet.

Singular LS La Silla
Singular LS La Silla kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston. Han kan förbättra scope, elasticitet, försiktighet och hinderklokhet.

Utrillo Hästak
Utrillo Hästak kan användas för hoppavel till ston av god sporthästtyp med ett avspänt sinnelag. Han kan bidra med ridbarhet.

 

 

 

Hingstar godkända 2017

Användningsråd nygodkända hingstar 2017

3-åriga hingstar

Dressyr

Demand (SWB)
Demand (SWB) kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston. Han kan tillföra energi och samarbetsvilja samt förbättra trav och galoppkvalitet, framförallt avseende bakbensaktivitet, bärighet och elasticitet. Han kan vidare bidra med god sporthästtyp och korrekt benställning.

Formalin (SWB)
Formalin (SWB) kan användas för dressyravel till de flesta typer av inte alltför små ston. Han kan tillföra samarbetsvilja, spänst och rörlighet samt takt, bärighet, och elasticitet i samtliga gångarter, särskilt i galopp.

Hoppning

Baloé Hp (SWB)
Baloué Hp (SWB) kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston med nöjaktigt korrekt benställning. Han kan tillföra snabba reflexer, försiktighet och bra avstamp på hinder. Sannolikt kan han också tillföra viss storlek.

Calido’s Sohn
Calido’s Sohn kan användas för hoppavel till de flesta typer av inte alltför långa ston. Han kan bidra med ett atletiskt scope, god benteknik, snabb reaktionsförmåga och försiktighet.

4-åriga hingstar

Dressyr

Aideean (SWB)
Aideean (SWB) kan användas för dressyrhästavel till de flesta typer av ston. Exteriört kan han bidra med god sporthästtyp i form av goda proportioner och linjer, mycket god halsansättning samt korrekt benställning. Prestationsmässigt kan han ffa tillföra kvalitéer i skritt och i galopp i form av rytm, bärighet och elasticitet samt överlag god ridbarhet.

Conde Nord
Conde Nord kan användas för dressyrhästavel till de flesta typer av ston som inte är för raka i ländparti och kors. Prestationsmässigt kan han ffa tillföra kvalitéer i trav och galopp där han kan bidra med framåtgripande frambensrörelser samt i galopp rytm, bärighet och elasticitet, samt överlag god samarbetsvilja och energi.

Ironman H
Ironman H kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston. Exteriört kan han användas som typförbättrare och för att tillföra ädelhet. Prestationsmässigt kan han bidra till att förbättra ridbarhet, samarbetsvilja, talang för samling samt gångartskvalitéer överlag.

4-åriga hingstar

Hoppning

Ike
Ike kan användas för hoppavel samt allroundavel till de flesta typer av ston. Exteriört kan han tillföra goda proportioner och linjer. I hoppningen kan han tillföra scope, god ryggverkan, samt förbättra benteknik bak. I övrigt kan han bidra med balans och bärighet i galopp och god ridbarhet.

I’m very special F
I’m very special F kan användas för hoppavel till de flesta typer av inte alltför korta ston. Prestationsmässigt kan han till föra scope och förbättra bakbensteknik.

Ipanema CC
Ipanema CC kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston med nöjaktigt korrekt frambensställ. Prestationsmässigt kan han bidra med en avspänd inställning i kombination med försiktighet på hinder samt ett bra scope.

Mr Vain GJ (SWB)
Mr Vain GJ (SWB) kan användas för hoppavel till de flesta typer av inte alltför korta ston. Han kan med stor sannolikhet med fördel även användas till allroundavel, tack vare sina goda grundgångarter. Exteriört kan han användas för att tillföra ädelhet och elegans. Prestationsmässigt kan han förbättra grundgångarter, framförallt balans och bärighet galopp samt ryggverkan, avstamp och reaktionsförmåga i hoppning. Generellt kan han bidra med en orädd och positiv inställning.

 5-åriga hingstar

Dressyr

Dragon Welt
Dragon Welt kan användas för dressyravel till inte alltför lågställda ston. Prestationsmässigt kan han förbättra bakbensaktivitet, bärighet, rörlighet, elasticitet och energi i samtliga gångarter. Generellt kan han bidra med ett synnerligen ändamålsenligt temperament – en kombination av uppmärksamhet, avspändhet och energi – samt utmärkt ridbarhet.

Harlem D
Harlem D kan användas för dressyravel till de flesta typer av inte alltför korta ston och kan exteriört bidra med harmoni och viss ädelhet. Prestationsmässigt kan han tillföra steglängd och rörlighet i skritt samt bärighet och rytm i galopp.

Hoppning

Cayenne de Clarence
Cayenne de Clarence kan användas för hoppavel till ston som inte är alltför mycket i framvikt, gärna med överlag god exteriör. Prestationsmässigt kan han tillföra bra avstamp, atletiskt scope, bra benteknik och ryggverkan, hinderklokhet och försiktighet samt tilltalande mod och fin balans i språnget.

Conthallon Rouge
Conthallon Rouge kan användas för hoppavel samt allroundavel till de flesta typer av avspända ston och kan exteriört bidra med ädelhet och goda proportioner. Kan i hoppningen bidra med starkt avstamp, scope och försiktighet. I övrigt kan han tillföra goda galoppkvalitéer i form av bärighet, energi och elasticitet.

Quintet
Quintet kan användas för hoppavel till ston med nöjaktigt korrekt frambensställ och god galoppkvalité för hoppning. I hoppningen kan han tillföra snabba reflexer, försiktighet och hinderklokhet.

 Prestationshingstar

Hoppning

Crusader Ice (SWB)
Crusader Ice (SWB) kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston. Han kan förbättra både typ och hoppegenskaper där han kan bidra med såväl atletiskt scope, rygg- och benteknik, försiktighet och reaktionsförmåga.

Vinnio II W Z
Vinnio II W Z kan användas för hoppavel till de flesta typer av inte alltför små ston. Han kan bidra med stor hinderklokhet, mycket god inställning, scope och bra avstamp.

Agathon S (SWB)
Agathon S (SWB) kan användas för hoppavel till ston av lätt, ädel modell med stark överlinje och goda galoppkvalitéer. Han kan i hoppningen bidra med scope, starkt avstamp, reaktionssnabbhet, mod, positiv känslighet och hoppvilja.

Direktkvalificerade hingstar

Dressyr

Zafferano (SWB)
Prestationsmässigt kan Zafferano (SWB) bidra med bärighet, bakbensaktivitet och takt i gångarterna samt med gott temperament, ridbarhet och samarbetsvilja. Exteriört kan han bidra med goda proportioner och korrekt benställning.

Romeo
Exteriört kan Romeo bidra med fina långa linjer, resning och viss ädelhet. Kan i övrigt bidra med fin frambensaktion men bör användas till ston med god bakbensaktivitet och förmåga till samling.

Görklintgårds Quinto
Exteriört kan Görklintgårds Quinto bidra med goda proportioner och viss resning. Kan i övrigt bidra med en god spänst i trav och god galoppkvalité avseende bärighet och energi.

Hoppning

Casanova Hästak
Casanova Hästak kan bidra med bra avstamp på hinder, kvick och lätt hoppning, hinderklokhet och samarbetsvilja. Han kan också bidra med power och balans i galoppen samt en mycket fin sporthästtyp.

Cooper van de Heffinck
Cooper van de Heffinck är en i Belgisk Varmblod (BWP) avkommeprövad hingst. Han har där visast sig exteriört lämna storlek, avkommor som är längre än genomsnittet, med rak överlinje, upprätade kotor samt smala hovar med höga trakter.  I hoppningen har han visat sig lämna god bakbensteknik och försiktighet samt arbetsvilja och vägvinnande galopp (linjär beskrivning BWP). De äldsta avkommorna är födda 2008 och flera är placerade upp t.o.m. 1.45 hoppning. Kan rekommenderas till ston som har god och genomsläpplig överlinje för att förbättra hoppvilja, försiktighet och bakbensteknik.

For Laubry
For Laubry kan användas för hoppavel till de flesta typer av inte alltför kompakta ston med korrekt frambensställ för att förbättra hopptekniken bak, scope och snabbheten i avsprånget.

Hervé d’Ive VDL
Hervé d’Ive kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston som inte är alltför mycket i framvikt för att förbättra scope och språngkurva. Används med fördel till ston med snabb reaktionsförmåga och god balans/bärighet i galoppen.

Incanto VDL (Ex Ikarov) – Hopprov behöver genomföras för slutligt godkännande.
Incanto VDL kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förbättra energi i galoppen samt kvickhet och spänst i avsprånget på hinder. Han kan vidare bidra med gott temperament – avspändhet i kombination med energi – samt hoppvilja. Används med fördel till ston med god bakbensteknik.

Orlando
Orlando är en avkommeprövad hingst som i Sverige visat sig förärva mycket goda kvalitéer för hoppning. Används med fördel till inte alltför kortlinjerade ston för att generellt förbättra hoppteknik och galoppkvalitet.

Hingstar godkända 2016

Användningsråd nygodkända hingstar 2016

3-åriga hingstar

Dressyr

Zafferano (SWB)
Exteriört kan Zafferano bidra med goda proportioner och korrekt benställning. Prestationsmässigt kan han bidra med bärighet, takt och elasticitet i gångarterna samt med gott temperament, ridbarhet och samarbetsvilja.

Hoppning

Copycat
Exteriört kan Copycat förbättra typ genom att bidra med goda proportioner och linjer. Prestationsmässigt kan han bidra med god ryggverkan och benteknik samt snabb reaktionsförmåga och bra inställning till hinder.

Kannatol
Exteriört kan Kannatol bidra med goda proportioner och linjer. Prestationsmässigt kan han bidra med galoppkvalité, scope, god ryggverkan, reaktionsförmåga och hinderklokhet.

Mr Vain GJ (SWB)
Exteriört kan Mr Vain GJ tillföra viss ädelhet. Används med fördel till lite mer långlinjerade ston. Prestationsmässigt kan han förbättra grundgångarter, framförallt balans och bärighet galopp samt ryggverkan, benteknik, spänst och reaktionsförmåga i hoppning. Generellt kan han bidra med en orädd och positiv inställning.

4-åriga hingstar

Dressyr

Fairway
Fairway kan bidra med ädelhet och elegans samt lätta gångarter i uppförsbacke. Behöver välbenade ston med bra hovar.

Gammelenggårds Zappa
Gammelenggårds Zappa kan bidra med elegans samt lätthet, takt och spänst i trav och galopp. Kan också förbättra ridbarhet och reaktionsförmåga.

Klifton
Klifton kan bidra med rörlighet och bärighet i samtliga gångarter samt förbättra galoppkvalité i synnerhet.

Total Hope

Total Hope kan bidra med rörlighet, elasticitet, bärighet och bogfrihet i samtliga gångarter samt arbetsvilja, avspändhet och ridbarhet. Används med fördel till lite mer långlinjerade ston.

4-åriga hingstar

Hoppning

Harvy
Harvy kan framförallt bidra med scope och även med spänst, snabb reaktionsförmåga och god hoppteknik. Används med fördel till välproportionerliga ston med god överlinje och god ridbarhet.

Häkkinen
Exteriört kan Häkkinen bidra med storlek och linjer. Prestationsmässigt kan han bidra med scope, försiktighet och ridbarhet.

Triton Hästak
Triton Hästak kan bidra med bra avstamp, scope, god hoppteknik och snabb reaktionsförmåga.

5-åriga hingstar

Dressyr

Deodoro
Exteriört kan Deodoro bidra med ädelhet. Prestationsmässigt kan han bidra med mycket god bakbensaktivitet, bogfrihet, reaktionsförmåga, positiv känslighet, energi och ridbarhet. Används med fördel till välutvecklade ston med storlek.

Hoppning

Gamelus R
Exteriört kan Gamelus R bidra med viss ädelhet och linjer. Prestationsmässigt kan han bidra med energi, kvickhet, snabbhet, positiv försiktighet, starkt avstamp och hinderklokhet. Används med viss försiktighet till heta/känsliga ston.

Prestationshingstar

Hoppning

Karmel van de Watering
Karmel van de Watering kan bidra med galoppkvalité, spänst, reaktionsförmåga scope och ridbarhet. Används med fördel till lite mer långlinjerade ston.

Fullblodshingst

Bosuns Watch xx
Bosuns Watch xx kan användas som förädlare och kan bidra med god skrittkvalité, lätthet i rörelserna och energi.

Direktkvalificerade hingstar

Dressyr

Hesselhöj Donkey Boy
Exteriört kan Hesselhöj Donkey Boy bidra med högställdhet och ädelhet. Prestationsmässigt kan han bidra med rörlighet, aktivitet, bärighet och ridbarhet. Används med fördel till välbenade ston.

Touchdown
Exteriört kan Touchdown bidra med goda proportioner och resning. Prestationsmässigt kan han bidra med takt, spänst, bogfrihet och bärighet.

Skovens Rafael
Skovens Rafael är en avkommeprövad hingst som i Sverige visat sig förärva goda kvalitéer i samtliga tre gångarter där han ofta ger både bärighet och elasticitet samt mycket bra ridbarhet. Typ och storleksmässigt är förärvningen blandad med både små och stora avkommor samt både eleganta och lite grövre i modellen.  Ofta dock välproportionerliga med god linjering. Används med fördel till välbenade ston.

Hoppning

Quo Saltas
Quo Saltas kan bidra med galoppkvalité och bra benteknik över hinder.

Colmander
Colmander kan bidra med god exteriör, viss ädelhet och linjering. Prestationsmässigt kan han bidra med galoppkvalité, försiktighet, bra teknik framförallt bak och god ridbarhet.

Heartbeat
Heartbeat är en avkommeprövad hingst som i Sverige avseende hoppning visat sig förärva snabb reaktionsförmåga, energi, bra benteknik framförallt fram och god inställning. Används med fördel till inte alltför tunga ston åt det långlinjerade hållet.

Hingstar godkända 2015

3-åriga hingstar
Dressyr

Amplitud SD
Amplitud SD kan förbättra galopp- och skrittkvalité samt ridbarhet. Bör användas med försiktighet till intåade ston.

Dragon Welt
Dragon Welt kan förbättra bakbensaktivitet, temperament och ridbarhet. Används med fördel till högställda ston.

Elholms Bonito
Elholms Bonito används helst till lätta eleganta ston med bra bogfrihet och kan bidra med takt och kraft i gångarterna.

Fairway
Fairway kan bidra med ädelhet och elegans och lätta gångarter i uppförsbacke. Behöver välbenade ston med bra hovar.

Total Hope
Total Hope kan bidra med rörlighet, elasticitet, bärighet och bogfrihet i samtliga gångarter samt arbetsvilja, avspändhet och ridbarhet. Kan behöva ston med linjer och storlek (höjd).

Hoppning
Toronto
Toronto kan förbättra frambensteknik och hinderklokhet. Behöver långlinjerade, gärna välbenade ston.
4-åriga hingstar

Dressyr
Heston for U
Heston for U kan förbättra ridbarhet och reaktionsförmåga samt bidra med storlek. Bör användas med försiktighet till ston som har långa skankar/bakben.

Hoppning
Bengt Nabab
Bengt Nabab kan bidra med hoppvilja, scope, tryck i avstampet, ryggverkan, benteknik, positiv försiktighet, kvicka reflexer och hinderklokhet. Han är elektrisk och explosiv på ett sansat sätt.

Conthinder 1278
Conthinder kan bidra med typ, galoppkvalité, lätthet och ridbarhet, hoppvilja, elasticitet i hoppningen, reaktionsförmåga och positiv försiktighet.

Diero Lux N
Diero Lux kan bidra med galoppkvalité, hoppvilja, ridbarhet, positiv försiktighet och reaktionsförmåga. Kan med fördel användas till långlinjerade ston.

Gare du Nord
Kan bidra med försiktighet och noggrannhet i hoppningen samt samarbetsvilja och avspändhet. Kan med fördel användas till lätta, energiska, inte alltför kortlinjerade ston.

Gisborne VDL
Gisborne kan bidra med galoppkvalité, hoppvilja, starkt avstamp, positiv försiktighet, ryggverkan och bakbensteknik samt mod. Kan med fördel användas till typmässigt lätta ston.

5-åriga hingstar
Dressyr
Flambeau
Flambeau kan bidra med takt, naturlig spänst och kraft i gångarterna. Används med fördel till eleganta och mentalt avspända ston.

Hoppning
Dylan N
Dylan N kan förbättra typ och exteriör, galoppkvalité, kraft i avstampet, språngkurva, rygg och bakbensteknik, reaktionsförmåga samt ridbarhet.

Prestationshingstar
Dressyr:
Sibelius
Sibelius kan förbättra rörlighet, elasticitet, bärighet och reaktionsförmåga i samtliga gångarter samt ridbarhet och samarbetsvilja. Kan med fördel användas till lite högre ston.

Hoppning
New Port – W
New Port – W kan bidra med ädelhet, elasticitet i hoppningen, noggrannhet, hinderklokhet, hoppteknik och kvickhet samt temperament och inställning. Behöver välbenade ston.

Direktkvalificerade hingstar
Dressyr
Justify AS
Justify AS kan bidra med storlek och linjer samt trav- och galoppkvalitet. Behöver välbenade ston.

Eclectisch
Eclectisch kan bidra med ridbarhet samt takt, rörlighet, elasticitet, bogfrihet och bärighet i trav och rytm och bärighet i galopp. Används med fördel till högställda, eleganta ston.

Hoppning
Complete
Complete kan förbättra galoppkvalité och balans samt hoppförmåga.

Cillarney
Cillarney kan bidra med kraft i avstampet, snabba reflexer och spänstighet över hinder. Behöver välbenade ston.

Clinton
Clinton kan förbättra linjer, typ och storlek och bidra med kvicka reaktioner och hoppteknik – särskilt frambensteknik.

Prince Nandor
Prince Nandor kan bidra med kraft i avstampet och bra ryggverkan. Behöver välbenade ston.

Hingstar godkända 2014

Användningsråd nygodkända hingstar 2014

3-åringar

Conthinder 1278
En ädel och långlinjerad hopphingst. Kan användas i målinriktad hoppavel till inte alltför rakhasiga ston för att förbättra typ, hoppteknik, spänst samt reaktionsförmåga. 

Deodoro 1279
En ädel gångartshingst av det mindre slaget. Kan användas i målinriktad dressyravel och bör passa till välutvecklade ston med storlek för att lätta upp typen. Gångartsmässigt kan han bidra med mycket god bakbensaktivitet, självbärighet, bogfrihet och reaktionsförmåga. Han kan sannolikt också bidra med ridbarhet och samarbetsvilja.

Diero Lux N 1280
En högställd hopphingst av kortare modell. Kan användas i målinriktad hoppavel till inte alltför korta ston och kan förbättra avstamp, reaktionsförmåga och scope.

Vilancio 1281
En välutvecklad långlinjerad gångartshingst som bör passa till de flesta ston för målinriktad dressyravel. Gångartsmässigt kan den förbättra mjukhet, rörlighet och steglängd särskilt i skritt. Han är avspänd men lyhörd och kan sannolikt bidra till att förbättra ridbarhet.

4-åringar

Bergåkras Amaranth (SWB) 1282
En ädel kvadratisk gångartshingst av mindre modell som kan passa till långlinjerade ston med storlek. Gångartsmässigt kan han passa till ston med lite raka benrörelser och bidra med rörelser i uppförsbacke, reaktionsförmåga, arbetsvilja och energi. 

Contador 1283
Långlinjerad välproportionerlig hopphingst som kan användas till de flesta typer av ston för målinriktad hoppavel. Används med viss försiktighet till ston med vinklad has. Används med fördel till ston med register i galoppen. Kan förbättra hoppteknik, ridbarhet och hinderklokhet.

RayMore (SWB) 1284
Stor, välproportionerlig och långlinjerad gångartshingst som med fördel kan användas till lite kortare, mindre ston för målinriktad dressyravel. Kan bidra med mjukhet och steglängd i rörelserna samt god ridbarhet och gott temperament. Används med fördel till ston med luftig frambensaktion.

Red Hot Chilli (SWB) 1285
En högställd och ädel hopphingst med lätta gångarter. Kan passa till de flesta typer av ston för målinriktad hoppavel och kan förbättra galopp och rörlighet i hoppningen samt ge ridbarhet och reaktionsförmåga.

Van Vivaldi 1286
Ädel, elegant och välproportionerlig gångartshingst som kan användas till de flesta typer av ej gracila ston för målinriktad dressyravel. Kan bidra med både typmässig lätthet och lätthet i rörelserna samt rörelser i uppförsbacke, reaktionsförmåga, självbärighet och utstrålning. 

5-åringar

Cortino (SWB) 1287
Harmonisk och högställd hopphingst. Kan användas till de flesta typer av ston för målinriktad hoppavel. Kan förbättra avstamp, scope försiktighet och arbetsvilja.

Elliot 1288
Välproportionerlig, långlinjerad och harmonisk hopphingst med en aktiv kraftfull och reglerbar galopp. Bör kunna användas till de flesta typer av ston för målinriktad hoppavel. Kan tillföra scope, ”power”, ridbarhet, galoppkvalité och rörlighet. Kan med fördel användas till ston som behöver lite mer ”power” i temperamentet när det gäller hoppning.

Frans Andreo II (SWB) 1289
En ädel, elegant och harmonisk gångartshingst med elastiska gångarter. Kan passa till de flesta typer av ston för målinriktad dressyravel. Används med försiktighet till ston med vinklad has. Kan bidra med utstrålning, linjer, elasticitet i gångarterna och galoppkvalité. 

Prestationshingstar

Uncanto di Villagana 1290
Ädel lätt och långsträckt hopphingst. Kan användas till de flesta typer av ston för målmedveten hoppavel, gärna till lite kortare ston med inte alltför plana kors. Kan användas för att förbättra hoppteknik, smidighet, hinderklokhet och ridbarhet i hoppningen.

Direktkvalificerade hingstar

Dessa hingstar har Avelsvärderingsnämnden enbart sett exteriört och veterinärt. Några av hingstarna har de även sett vid hingstklassen i hoppning under bruksprovet (markerade med ”Hingstklass BP -14”). Följaktligen har nämnden mycket mindre att gå på när de gör användningsråd för dessa hingstar, än för de hingstar de kunnat följa under hela bruksprovet. Det gör att användningsråden i många fall blir mycket kortfattade och ganska generella för Direktkvalificerade hingstar.

Fango In Blue x 1277
Ädel, långlinjerad och elegant angloarabhingst med mycket goda avkommemeriter i fälttävlan och goda avkommemeriter i hoppning. Bör kunna användas för målinriktad fälttävlansavel, såväl som i förädlingssyfte inom hoppaveln.

Casiro 1291
Långlinjerad, maskulin hopphingst. Kan användas till de flesta typer av ej intåade ston för målinriktad hoppavel.

Comfortuna VDL 1292 Hingstklass BP -14
Välproportionerlig hopphingst åt det massivare hållet och med kort trav. Han använder sin kropp bra i språnget och har mycket bra hoppteknik. Kan användas till ston av det lättare slaget och bör kunna förbättra hoppteknik, särskilt bak.

Corino VDL 1293 Hingstklass BP -14
Långlinjerad hopphingst i framvikt. Kan användas till de flesta typer av kortare och ej intåade ston med bra hoppteknik bak för målinriktad hoppavel.

Coventry 1294 Hingstklass BP -14
Högställd, något kortlinjerad hopphingst med kort trav. Kvick i sin teknik. Bör kunna användas till de flesta typer av ston för målinriktad hoppavel.

Crusador 1295 Hingstklass BP -14
Välproportionerlig högställd hopphingst med oelastiska gångarter. Bör kunna användas till de flesta typer av någorlunda korrekta och rörliga ston för målinriktad hoppavel.

Detroit 1296
Långlinjerad dressyrhingst som bör kunna användas till de flesta typer ston för målinriktad dressyravel. Används med fördel till ston som är byggda i ”uppförsbacke”.

Diabeau van de Heffinck 1297
En högställd hopphingst med kort skritt och trav men god hoppteknik. Bör kunna användas till de flesta typer av ston för målinriktad hoppavel och bör kunna förbättra hoppteknik. Bör med fördel kunna användas till något tyngre och längre ston för att förbättra typen.

LaCross 1298 Hingstklass BP -14
Långlinjerad välproportionerlig hopphingst. Kommer upp bra fram, bra teknik. Bra galopp. Skulle kunna vara lite kvickare från marken. Kan användas till de flesta typer av någorlunda korrekta ston för målinriktad hoppavel.

Quality 1299
Långlinjerad, välproportionerlig hopphingst. Kan användas till de flesta typer av ston för målinriktad hoppavel.

Quin I 1300 Hingstklass BP -14
Högställd hopphingst med stor galopp, bra balans och scope. Kan användas till de flesta typer av ston för målinriktad hoppavel. Används med viss försiktighet till uttåade ston.

 

 

Hingstar godkända 2013

Hingstar godkända vid Bruksprovet 2013

Certus NL (SWB) 1257
Är en tilltalande lätt typ av ridhäst. Det är en svenskfödd hingst ur Zuidenwinds första årgång och ur välkända stofamilj F. 4, Gakenda-familjen. Han har tre lätta, elastiska gångarter. Vägvinnande, taktmässig skritt. Lätt, elastisk, spänstig trav. Rytmisk, elastisk och välbalanserad galopp. Certus NL bör kunna användas för målinriktad dressyravel och kan bidra med lätthet och elasticitet i gångarterna.

Diador 1258
Är en välutvecklad och långlinjerad hingst, inte så kort i ryggen som många andra Diarado-söner. Det som särskilt utmärker honom i hoppningen är hans kvicka reflexer och att han är snabb från marken men han har ändå inga problem att räcka över hindren på ett bra sätt. Han bör kunna användas för målinriktad hoppavel och kan bidra med hoppkapacitet, balans, framåtbjudning och ryggverkan samt benteknik bak.

4-åringar

Armani Code 1259
Ädel sporthäst med mycket god modell. En hingst med stor kapacitet, god rytm och balans, framåtbjudning, ryggverkan och benteknik i sin hoppning. Kommer upp bra från marken och har snabb reaktionsförmåga, god samarbetsvilja och gott förtroende. Han har en mycket funktionell kropp, atletisk och spänstig. Han har bra trav och galopp. Bör kunna användas till de flesta typer av ston både för målinriktad hoppavel och allroundavel och kan bidra med typmässig (lätthet), atleticism, hoppkapacitet, ridbarhet, teknik och balans.

Ballumé (SWB) 1260
En svenskfödd hingst ur stofamilj 41. Han utmärker sig genom mycket bra ridbarhet och mun samt mycket bra hoppteknik. Han är intelligent och använder den energi han behöver och överhoppar sig inte, men när han ställs inför högre krav och utmaningar löser han dem lätt och på ett mycket bra sätt. Bör kunna användas för målinriktad hoppavel till ston med elastisk galopp och kan bidra med ridbarhet, teknik och hinderklokhet.

Edison O 1261
Stor välutvecklad och långlinjerad hingst. Kännetecknas av energiska gångarter, arbetsvilja och framförallt en bärig galopp där han visar särskild talang för samling. Bör kunna användas till de flesta typer inte alltför rejäla ston för målinriktad dressyravel och kan exteriört bidra med storlek och linjer och gångartsmässigt med energi, förmåga till samling och galoppkvalité.

Etalon Lux N (SWB) 1262
En svenskfödd hingst ur en svensk stofamilj med mycket prestationer i form av svårklasshästar i hoppning på mödernet kombinerat med internationella topphingstar. Exteriört är han högställd med kort rygg. Han har stor kapacitet och är snabb från marken. Kommer upp bra från marken och öppnar upp bra bak. Etalon Lux N bör kunna användas för målinriktad hoppavel till inte allt för korta ston med väl ansatta halsar och kan bidra med typmässig lätthet, hoppkapacitet, energi, och bakbensteknik.

Gustav (SWB) 1263
En svenskfödd hingst ur stofamilj 72 ur där det finns prestation i både dressyr och hoppning på mödernet. Han kommer ur fadern Damino SD:s (bruksprovsvinnare) första årgång. Gustav utmärker sig med tre mycket mjuka, vägvinnande, taktmässiga gångarter. Skritten är rörlig och vägvinnande, traven är bogfri och rörlig och galoppen är reglerbar och rörlig. Bör kunna användas för målinriktad dressyravel, gärna till högställda ston med stark överlinje, och kan bidra med rörlighet och bogfrihet.

Lynch Bages 1264
Utmärks framförallt av en mycket bra, ädel och lätt typ. Mycket känslig häst på ett oftast positivt sätt, stundtals spänd. Har lätta rörelser och använder bakbenen på ett bra sätt. Kan användas som typförbättrare och förädlare för målinriktad dressyravel, gärna till rörliga avspända ston med bra skritt.

Sankt Erik II (SWB) 1265
En svenskfödd hingst ur ett välmeriterat möderne. Utmärker sig framförallt genom utmärkt ridbarhet. Mycket samarbetsvillig. Han har mycket lätt för övergångar mellan och inom gångarter, lätt att samla sig och behålla rytm, energi, bärighet och elasticitet. Kan användas för målinriktad dressyravel och kan framförallt bidra med ridbarhet och samarbetsvillighet och för att förbättra trav och galopp.

5-åringar

Conzil 1266
Är en hingst som i sin hoppning utmärkts av att vara snabb från marken och snabb upp med framdelen. Han har tre goda gångarter. Bör kunna användas för målinriktad hoppavel och kan framförallt bidra med frambensteknik. Förmodligen kan han också bidra med storlek exteriört.

Diamantino VDL 1267
En hingst med god exteriör och riktigt bra gångarter. Han har visat stor kapacitet i hoppningen, har en kraftfull galopp och är smidig i kroppen. Han har också utmärkt sig genom ett riktigt bra tryck i avsprånget. Bör kunna användas till de flesta typer av inte alltför långa ston för såväl målinriktad hoppavel – där han framförallt kan bidra med galoppkvalité, ryggverkan och bakbensteknik – som för allroundavel där han både kan förbättra hoppegenskaper och gångarter, särskilt galoppen.

Prestationshingstar

Magic Park (SWB) 1268
Magic Park är en svenskfödd hingst ur ett mycket välmeriterat svenskt möderne med både diplomhästar och svårklasshästar i hoppning. Magic Park är en hingst med god exteriör, bra gångarter med framförallt en mycket bra reglerbar galopp. Han har en naturlig och avspänd hoppteknik och hoppar jämt, dvs likadant oavsett höjd och är mycket bra i sin benteknik bak. Han kan användas till de flesta typer av ston för såväl målinriktad hoppavel – där han kan bidra med kapacitet, god benteknik, framförallt bak, balans, bra ridbarhet och bra galopp – som för allroundavel där han både kan förbättra hoppegenskaper och gångarter, särskilt galoppen.

Quintero 1278
Quintero  är en 13-årig hingst som kvalificerat sig för bruksprov genom att placera sig i internationell 150 hoppning. Han är en mycket intelligent och ridbar hingst, hinderklok och med stor kapacitet. Hoppar med jämn och hög kvalité. Hans teknik utmärks ffa av att han öppnar upp bra bak. Bör kunna användas för målinriktad hoppavel till ston med god exteriör och kan framförallt bidra med ridbarhet, hoppkapacitet, teknik och hinderklokhet.

Direktkvalificerade hingstar 

Spitfire Z 1276
Spitfire är godkänd i Dansk Varmblod efter att där 2012 ha genomfört sitt 35-dagarstest med 882 p som slutbetyg i hoppning. Han är en ädel och långlinjerad hingst. Enligt den danska premieringsnämnden är Spitfire Z försiktig på hinder och hoppar smidigt med stor kapacitet.

Boss VDL 1255
Boss VDL gick 70-dagarsprov i Holland 2009 med en total poäng i Hoppning på 84 p. Enligt KWPN:s premieringsnämnd är han en mycket ridbar hingst som har mycket bra balans i galoppen och en mycket bra hoppteknik med jämna språng. Det är i övrigt en komplett hopphingst med bra gångarter och god exteriör, där man särskilt kan nämna att det är en ovanligt korrekt hingst. KWPN:s uppföljning av Boss första fölårgång anger att fölen har god exteriör och lätta, bäriga rörelser. Galoppen var överlag vägvinnande och rörlig. Boss bör kunna användas till de flesta typer av ston både för målinriktad hoppavel och allroundavel och kan förbättra galoppkvalité, hoppteknik och ridbarhet .

Cormac N (SWB) 1269
Cormac N är en svenskfödd hingst som gick 70-dagarsprov i Schlickau i Tyskland 2012 med 9 p i slutbetyg i hoppning. Han kommer ur ett ursprungligen holländskt möderne, som sedan några generationer finns i Sverige och har producerat såväl diplomhästar samt tävlingshästar med placeringar upp till Svår klass hoppning. Cormac N är långlinjerad och ädel och bör kunna avvändas för målinriktad hoppavel, särskilt till lite tyngre ston.

Daquar CC 1236
Godkändes som 3-åring vid ASVH:s bruksprov och har sedan dess genomfört 70-dagars bruksprov i Schlickau, Tyskland med slutbetyg i hoppning på 8,33. Daquar CC är en ädel och kort hingst som i sin hoppning utmärker sig med att vara mycket elektrisk och kvick. Bör kunna användas för målinriktad hoppavel och kan särskilt bidra med snabba reflexer och reaktionsförmåga. Kan med fördel användas till ston av lite tyngre och längre modell.

Don Primus 1270
Gick 70-dagarstest i Schlickau i Tyskland 2010 med ett slutbetyg i dressyr på 8,54. Hans starkaste sidor är enligt det tyska provresultatet galopp och ridbarhet. Don Primus är en högställd, elegant och välproportionerlig hingst med lätt, framåtgripande trav. Bör kunna användas för målinriktad dressyrhästavel, särskilt som typförbättrare.

Durrant 1271
Var premieringssegrare i KWPN 2011 och genomförde därefter sitt holländska bruksprov med poängen 83,5 vilket gjorde honom till bruksprovssegrare 2011. Durrant är en välproportionerlig och välbenad hingst. Enligt KWPN:s premieringsnämnd har han en mycket bra, kraftfull galopp och ett kraftfullt avstamp när han hoppar och bör kunna användas till de flesta typer av ston, gärna av långlinjerad modell, för målinriktad hopphästavel, särskilt för att förbättra galopp, snabba reflexer och atletisicm.

Last Man’s Hope 1272
Gick 70-dagarstest I Schlickau 2010 med ett hoppindex på 126. Han gick i topp vid Oldenburgs hingstpremiering 2009 och har därefter godkänts i Dansk Varmblod och placerat sig 2:a i de Danska Årgångsfinalerna i hoppning 2011. Last Man’s Hope är en högställd, långlinjerad hingst med vinklade haser.  Bör kunna användas för målinriktad hoppavel till ston med korrekt bakbenställning.

Qurinell (SWB) 1274
Är en Svenskfödd hingst som gått 70-dagarsprov I Neustadt Dosse i Tyskland 2012 med slutbetyget 8,8 i dressyr. Modern Cavatina tillhör stofamilj 20, Corryfamiljen. Flera hästar på moderns sida har fått diplom och mormodern Cavaletti, helsyster till hingsten Cavalotti, har vunnit Riksutställningen för 3-åriga ston. Quirinell är en något kortlinjerad hingst med goda gångarter. Hans starkaste sidor enligt det tyska bruksprovet är galoppen och ridbarheten. Bör kunna användas för målinriktad dressyrhästavel och används med fördel till ston av långlinjerad typ

Snap Shot 1275
Har gått 30-dagarstest i München Riem i Tyskland med en slutpoäng på 9,44. Han har därefter placerat sig på 2:a plats i bundeschampionatet i dressyr för 4-åringar 2010. Snap Shot är en hingst av mycket bra typ, med energisk vägvinnande skritt och lätt, framåtgripande trav. Bör kunna användas för målinriktad dressyrhästavel till de flesta typer av ston, gärna med väl vinklade kors.

Hingstar godkända 2012

Användningsråd hingstar godkända 2012

3-åriga hingstar

Chatender
En hopphingst av mycket god modell. Hans starkaste sidor i hoppningen är hans snabba reaktionsförmåga. Bör kunna användas till de flesta typer av ston för att förbättra reaktionsförmåga i hoppningen, samt för att förbättra modellen. Hingsten har en bra trav för att vara hopphingst. Den svagaste egenskap är skritten, vilken han inte kan förväntas förbättra hos avkomman.

Daquar CC
En ädel hopphingst som av kortare modell. Hingsten har inga direkta svagheter i sin hoppning som karaktäriseras av ett starkt avstamp, spänst och god teknik. Hingstens svaga sidor är de långa veka kotorna samt en något knipt hasinskening. Bör kunna användas som förbättrare av hoppteknik, särskilt då man vi få ett starkare avstamp, till inte alltför korta ston med någorlunda korrekta extremiteter.

4-åriga hingstar

Don de Jeu
En dressyrhingst av det lättare slaget som är byggd och rör sig i uppförsbacke. Bör kunna användas till de flesta inte alltför korta ston för målinriktad dressyravel, särskilt för att förbättra trav, galopp och arbetsvillighet. Då hingsten är vinklad i sina haser bör man undvika att kombinera honom med ston som har samma svaghet.

Dunhill
En dressyrhingst med god exteriör som utmärker sig genom en kraftfull bakbensaktivitet, särskilt i galopp. Något rak frambensaktion i skritt och trav. Bör kunna användas till de flesta ston för en målinriktad dressyravel, särskilt för att förbättra galopp och bakbensaktivitet.

Floricello
En stor komplett dressyrhingst av modern typ, i övrigt mycket god exteriör och tre mycket goda gångarter. Han har mycket lätt för samling och mycket god ridbarhet. Han kan rekommenderas till de flesta ston för målinriktad dressyravel för att förbättra storlek, typ, gångarter, förmåga till samling, ridbarhet och arbetsvillighet.

Quintus RAA
En långlinjerad hopphingst med stor kapacitet och ridbarhet. Bör kunna användas för målinriktad hoppavel till någorlunda korrekta, ej överbyggda ston med stark överlinje, framförallt för att förbättra hoppkapacitet, teknik och ridbarhet.

Zaladin MI
En hög, komplett dressyrhingst med tre gångarter av allra högsta kvalité. Han är av modern sporthästtyp och rör sig alltid i uppförsbacke. Hans starkaste sida är övergångarna och han har ett bra register i samtliga gångarter. Bör kunna användas till de flesta välbenade, ej alltförstora ston för målinriktad dressyravel. I synnerhet för att förbättra gångarter, storlek, förmåga till samling och ridbarhet.

5-åriga hingstar

Al Cendo
Maskulin hopphingst vars starkaste sida är stor kapacitet och starkt avsprång. Bör kunna användas för målinriktad hopphästavel för att förbättra just dessa egenskaper. Hingstens svagaste egenskaper är skritt och trav som han inte kan förmodas förbättra hos avkomman. I samband med bruksprov visade hingsten upp ett något skarpt temperament vid hantering på marken, men vid ridning var hingsten uppmärksam och samarbetsvillig.

Caca
En i sin hoppning komplett hopphingst. Han hoppar med god rytm, balans och ryggverkan. Han har stor kapacitet, god framåtbjudning och visar uppmärksamhet och gott förtroende för ryttaren. Han är försiktig och mycket hinderklok. Korrekta extremiteter. Bör kunna användas för målinriktad hoppavel till de flesta inte alltför tunga ston för att förbättra de flesta hoppegenskaper.

Character
En långlinjerad hopphingst som är framåt, orädd och framförallt har en riktigt bra språngkurva där han använder sin kropp på ett bra sätt i hoppningen. Bör kunna användas till ston med stark ländrygg och bra skritt och trav för målinriktad hopphästavel.

Faustino
En rörlig dressyrhingst med tre mycket goda gångarter som framförallt utmärker sig genom bogfria luftiga rörelser i trav och galopp. Hingsten är mycket ridbar och arbetsvillig samt har lätt för samling. Hingsten är lågställd i sin typ och med något kort hals, vilket dock förbättras under ryttare. Den har korrekta extremiteter. Bör kunna användas för målinriktad dressyrhästavel till de flesta ston där man vill förbättra rörlighet, bogfrihet, ridbarhet och förmåga till samling.

Hasard

En välbenad hopphingst som hoppar med god teknik, rytm och balans. Den är uppmärksam, samarbetsvillig och visar stort förtroende för sin ryttare samt hinderklokhet. Bör kunna användas för målinriktad hoppavel till de flesta typer av ston för att förbättra benställningens korrekthet, hoppteknik samt inställning till hoppning.

Luxus CML
En dressyrhingst av god modell som framförallt utmärker sig genom sin arbetsvilja och samarbetsvillighet. Han har tre goda gångarter och visar talang för samling. Bör kunna användas för målinriktad dressyravel till de flesta typer av ston, i synnerhet för att förbättra inställning till arbete och förmåga till samling.

 

Hingstar godkända 2011

Användningsråd hingstar godkända 2011

3-årshingstar

Floricello
En mycket välstammad dressyrhingst både på fädernet och mödernet. Fadern Florencio I är verksam i svensk avel via importsperma och ligger i absoluta toppen på avkommestatistiken för dressyrförärvare.  Floricello är en för sin ålder komplett och välutvecklad gångartshingst med tre jämna högkvalitativa och rörliga gångarter. Han kan rekommenderas till de flesta välbenade ston för målinriktad dressyrhästavel, särskilt med tanke på att förbättra typ och galopp.

Sandro Gold
Hopphingst som på fädernet representerar framgångsrikt hoppblod. Sandro Gold är med undantag av Ladykillerblodet via Landadel relativt obesläktad med många av de hopphingstar med mycket Holsteinerblod som finns tillgängliga i svensk avel. Hingsten är fortfarande av något mindre format och har begränsade gångarter. Bör kunna användas för målinriktad hoppavel till inte alltför små, rörliga ston med avsikt att förbättra hoppförmågan, särskilt med avseende på kapacitet och bakbensteknik.

4-årshingstar

Centaurus
Hopphingst som på mödernet representerar en meriterad och förärvningssäker svensk stolinje, kombinerat med den i sporten välmeriterade fadern Careful. Hingsten är väl hopkommen och har goda gångarter i framförallt skritt och galopp. Han visar en mycket bra hoppvilja förenat med bra balans och framförallt mycket bra bakbensteknik. Centaurus kan rekommenderas för målinriktad hoppavel till de flesta typer av inte alltför små ston för att kunna förbättra attityd, avstamp och hoppteknik.

Clever Hill Q
Gångartshingst efter den i dressyrsammanhang eftertraktade Holländske hingsten Uphill. Hingsten har fullblodsinslag på både fäderne och möderne då han är linjeavlad på fullblodshingsten Apollonios xx. Hans naturliga rörlighet och moderna typ bör passa för målinriktad dressyravel till en stor grupp välbenade svenska ston. Kan med fördel användas för ston som är lite längre i bålen.

Sohn der Sonne
En gångartshingst med välmeriterad härstamning på både fäderne och möderne. Hingsten är ej helt korrekt i sina extremiteter och svag i sin överlinje och kan därför rekommenderas för målinriktad dressyravel till ston med god exteriör och korrekt benställning för att lätta upp typen och förbättra trav, galopp och framförallt ridbarhet.

5-årshingst

Corporal VDL
En rejäl hopphingst med en intressant kombination av på fädernet Holsteinska blodslinjer via den i avel och sport så framgångsrike Cardento och på mödernet den Hannoveranska G-linjen i dubbel uppsättning (går tillbaka på Gotthard). Hingsten har begränsade gångarter i skritt och trav. Bör kunna användas för målinriktad hoppavel till ej alltför tunga/grova ston för att förbättra kapacitet, hoppteknik, styrka och ridbarhet.

Prestationshingst

Wellington
En svenskfödd, tyskstammad gångartshingst med goda sportmeriter för sin ålder. Han har tre jämna gångarter och har visat mycket god ridbarhet och samlingsförmåga. Kan därför rekommenderas för målinriktad dressyravel till ston av god typ och exteriör för att förbättra ridbarhet och förmåga till samling.

Direktkvalificerade hingstar

Chin Top
En stor och högställd hopphingst efter den både i sport och avel mycket välmeriterade hingsten Chin Chin.  Härstamningen företräder en kombination av väldokumenterade Holsteinska och Holländska blodslinjer. Visade vid sitt tyska bruksprov mycket stor hoppkapacitet. Bör kunna användas för målinriktad hoppavel till de flesta typer av ston.

Hot Shot TP
Stor, maskulin dressyrhingst med mycket välkänt tyskt dressyrblod. Härstamningen innehåller dubbel uppsättning Donnerhallblod. Har meriterat sig för avel genom ett bra genomfört tyskt bruksprov. Han bör tillföras välbenade ston av lätt typ och med naturlig bärighet för målinriktad dressyravel.

Shooting Star
Ädel gångartshingst av mycket god typ. Han blev bruksprovssegrare totalt och i dressyr vid sitt 70-dagarsprov i Tyskland 2010. Härstamningsmässigt en intressant kombination av etablerade tyska gångartsförärvare och en mycket förärvningssäker stofamilj, där bl.a. modern själv tävlat upp i svår klass dressyr med placeringar. Kan rekommenderas för målinriktad dressyravel till de flesta typer av ston, särskilt för att förbättra typ, trav, galopp och ridbarhet.

Ampère
Gångartshingst med välkänd och mycket välmeriterad Holländsk dressyrhärstamning. Bruksprovssegrare i dressyr vid sitt 70-dagarsprov i Holland 2008. Rekommenderas för målinriktad dressyravel till de flesta typer av ej intåade ston, framförallt för att förbättra trav, galopp och ridbarhet.

Diamant de Revel
En ganska ädel hopphingst med god exteriör och bra galopp. Härstamningsmässigt en kombination av välmeriterade franska och holländska blodslinjer. Bör kunna användas för målinriktad hoppavel till de flesta typer av ston, särskilt långlinjerade ston, för att förbättra galopp, hoppteknik, spänst och ridbarhet.

Cabachon
En högställd hopphingst med god exteriör och goda grundgångarter, särskilt i galopp, samt ett mycket lätt hopp. För sin ålder mycket välmeriterad i sporten.  Efter den i avel och sport mycket framgångsrike Holsteinerhingsten Casall. Kan rekommenderas för en målinriktad hopphästavel till de flesta typer av ston, särskilt för att förbättra galopp och spänst.

Canterbury
En dubbelbegåvad ganska ädel hingst som i Tyskland visat både goda egna resultat och god förärvning i både hoppning och gångarter. Kan rekommenderas till de flesta typer av inte allt för långa ston för produktion mångsidigt begåvade hästar.

Insterburg
En dressyrhingst av Trakhenerstam efter den i aveln mycket välmeriterade Hohenstein. Mycket välmeriterad tävlingshäst både från unghäst VM och till och med GP dressyr. Han har verkat i tysk avel med mycket höga avelsindex för dressyr. Bör kunna användas för målinriktad dressyravel till de flesta typer av ston, gärna långlinjerade, för att förbättra gångarter, temperament och ridbarhet.

Hingstar godkända 2010

Användningsråd för hopphingstar godkända vid bruksprov 2010

Bravour 1197
En stor och högställd son till den i både hoppsporten och aveln mycket välmeriterade hopphingsten Cornet Obolensky. Tre avspända och rena gångarter med framförallt mycket bra galoppkvalité. Har en stor hoppkapacitet och god teknik samt visar god ridbarhet. Bör passa till ston av lite lättare modell särskilt för att förbättra kapacitet.

Capriano 1205
En ädel och långlinjerad hingst av mindre modell efter den i svår hoppning meriterade Cypriano. Visat goda gångarter, hoppanlag och ridbarhet på tyskt 70-dagarsprov 2009. Bör passa de flesta ej alltför små ston. Även om hingsten i huvudsak är hoppinriktad kan den med sin exteriör och rörlighet även vara ett alternativ inom dressyraveln.

Carême 1153
En högställd och ädel son till den tävlingsmässigt mycket högt meriterade hopphingsten Radiator. Mödernet innehåller utmärkt internationellt hoppblod i kombinationen Contender–Landgraf I. Carême bör med sin lätthet, sin goda galoppförmåga samt sin utmärkta inställningoch förmåga till hoppning, kunna passa till de flesta typer av ston för en målinriktad hoppavel.

Charming Boy 1206
Maskulin, proportionerlig hingst efter den i aveln mycket framgångsrike Contendro I. Vann både sitt 30 dagars och 70 dagars prov i Tyskland med utmärkta betyg för hoppning och temperament. Har därefter tävlat till och med svår hoppning med bra resultat. Bör passa välbenade ston av lättare typ för målinriktad hoppavel.

Cohiba 1198
Stor, långlinjerad och högställd hingst av god typ efter den både i hoppaveln och sporten mycket välmeriterade Chacco-Blue. Tre jämna taktmässiga och elastiska gångarter. Hoppar med god kapacitet och har en bra ridbarhet. Bör passa de flesta ej överbygda ston för målinriktad hoppavel även för att förbättra typ.

Contant Q 1203
Ganska proportionerlig och långlinjerad son till Contender sonen Contendro II. God galopp och bra ridbarhet. Försiktig, spänstig och reaktionssnabb i sin hoppning. Bör passa de flesta ston med bra typ och överlinje för målinriktad hoppavel.

Converter II 1191
Ädel, maskulin och lågställd hingst av mindre modell efter den mycket framgångrike avelshingsten Contender. Tävlat mycket bra på unghästtävlingar och gjort ett 30 dagars prov med utmärkta hoppbetyg. Hoppar med god teknik och med en bra inställning. Bör passa till ej alltför små och lågställda ston för målinriktad hoppavel.

Everglades VDL (ex Bravo-S) 1207
Maskulin, välutvecklad och kvadratisk son till den i hoppsporten välmeriterade Ephebe For Ever med svårklassmerier även på mödernet. Har fått goda hoppoäng på tyskt 30-dagarstest. Bör passa i hoppaveln till långlinjerade ston med inte alltför kort rygg och hals.

Fighting Alpha 1190
En i hoppsporten mycket framgångsrik och välmeriterad maskulin hingst som är välbehållen för sin ålder. Rena gångarter. Har otaliga placeringar i internationell svår hoppning, samt ett avkommeindex i hoppning i Tyskland på 120. Bör passa de flesta ston för målinriktad hoppavel.

Internet 1208
En ädel hingst efter den i svår hoppning placerade Incello med ett förärvningssäkert möderne. Gjorde 2009 gjorde ett positivt Tyskt 70-dagarsprov. Kan rekommenderas till ston med egna meriter och ej för kort hals för en målinriktad hoppavel.

Lavinio 1211
En son till den i svår hoppning placerade Lique de Bryere. Långlinjerad hingst med naturlig resning och med en god galopp. Visar stor kapacitet och bra teknik i sin hoppning och har en bra inställning. Bör passa de flesta typer av ston med väl inskenade hasar för målinriktad hoppavel.

Nintender (ex. V. Sambia) 1189
Ädel, maskulin och högställd hingst efter den i holländsk hoppavel mycket framgångsrike Namelus R. Nintender har ett stort hopp med god teknik, speciellt bak. Reglerbar galopp. Bör passa de flesta typer av ston för målinriktad hoppavel.

Starkko 1200
En son till den i tysk avkommestatistik ledande hopphingsten Stakkato. Maskulin hingst åt det något lågställda hållet med god galopp. Lätt och spänstigt hopp med mycket god frambensteknik. Bör passa högställda ston av god storlek för målinriktad hoppavel.

Turmalin 1202
Långlinjerad och högställd hingst efter den i hoppsporten och i svensk avel välmeriterade Tornesch. Har utmärkt galoppkvalité och hoppar med god teknik både fram och bak. Visar god kapacitet och bra inställning. Bör passa de flesta typer av ston för målinriktad hoppavel, även för att förbättra typ och galopp.

Vivaldi K 1214
En son till den i internationell hoppavel mycket välmeriterade hingsten Indoctro. Ädel och högställd av god sportmodell med fullblodsinslag på mödernet. Stort och lätt hopp med god teknik och ridbarhet. Bör passa de flesta typer av ston för målinriktad hoppavel, särskilt för att förbättra kapacitet och ridbarhet samt förädla.

Användningsråd för dressyrhingstar godkända vid bruksprov 2010

Cashmir 1192
En ädel och elegant holländsk son till den tyske Sandro Hit sonen Serano Gold med fullblodsinslag på mödernet. För sin ålder mycket välbalanserad hingst med högkvalitativ trav och galopp. Kan rekommenderas som förädlar hingst till de flesta typer av ston för målinriktad dressyravel, särskilt för att förädla samt förbättra trav och galopp.

Connaisseur 1193
En välproportionerlig maskulin son till tidigt döde premiehingsten Con Amore. För sin ålder mycket välbalanserad hingst med högkvalitativ trav och utmärkt galopp. Kan rekommenderas till de flesta typer av ston för målinriktad dressyravel, särskilt för att förbättra trav och galopp.

Bellagio 1195
En stor ädel, elegant holländsk född hingst av utmärkt typ efter den i dressyr framgångsrike holländske hingsten United. Högkvalitativ trav och galopp och hög ridbarhet. Kan rekommenderas till de flesta typer av välbenade ston med god skritt för målinriktad dressyravel, speciellt för att förbättra typ, trav och galopp.

Bellman 1196
En son till den svenskfödde för sin ålder i dressyrsporten mycket välmeriterade hingsten Hermes första kull undan ett förärvningssäkert svenskt möderne. Tre jämna avspända gångarter med god elasticitet. Kan rekommenderas till ston av god storlek som är korrekt benade fram för målinriktad dressyravel

Floré Star 1199
En son till den i internationell dressyravel mycket välmeriterade hingsten Florestan undan en moder med allsidig och utmärkt förärvning. Mycket harmonisk och samarbetsvillig hingst med framför allt mkt bra typ och galopp. Även bra hoppegenskaper. Rekommenderas för målinriktad dressyravel för stabilisering av temperament samt utveckling av galopp och naturlig lösgjordhet. Dock bör stona tillföra naturlig styrka i sin bakdel.

JJ Rayban 1173
Ur den Hannoveranske bruksprovsvinnaren Rascalinos första årgång med mycket välmeriterade möderne med fullblodsinslag. Ädel, elegant och högställd med jämna, höga kvalitéer på gångarterna och mycket bra ridbarhet och balans. Rekommenderas till de flesta typer av ston för målinriktad dressyravel, särskilt för att förädla samt förbättra typ och ridbarhet.

Krack C 1209
I sport och avel internationellt mycket välmeriterad dressyrhingst. Han har en väl beprövad härstamning och en mycket tilltalande ädelhet som han också förärver. Kan rekommenderas till ston med avspänd skritt och inte alltför kort rygg, för målinriktad dressyravel där speciellt ädelhet och lätthet ska förstärkas.

Laurentio 1210
En högställd, ädel son till den i internationell dressyravel mycket välmeriterade fullblodshingsten Laures Crusador. Laurentio har förärvt sig väl i Tyskland med tonvikt på typ och galopp och har ett bra tyskt avelsindex. Han har i Sverige på få avkommor tillkomna via spermaimport visat lovande förärvning. Kan rekommenderas som förädlar hingst till de flesta typer av ston för målmedveten dressyravel.

Maserati 1204
En son till den holländske hingsten Ferro sonen Metall, som var verksam några år i svensk avel, undan ett välmeriterat svenskt möderne med inslag av fullblod. Tre jämna spänstiga och elastiska gångarter. Kan rekommenderas till målinrikad dressyravel till ston av god storlek som inte är korta i ryggen.

Shooting Star 1194
En son till den i dressyraveln framgångsrike unga Sandro Hit sonen Sir Donnehall, med välmeriterad moder av trakhener blod. Har en mycket bra överlinje och kvalitéer i trav och galopp där spänst och balans särskilt bör framhållas. Kan rekommenderas i målinriktad dressyravel till ston med naturlig avspänd skritt som typförbättrare och förädlare, särskilt där lätthet och spänst ska förstärkas.

Sir Oldenburg 1212
En mycket elegant tyskfödd hingst som har mycket hopp och fullblodsinslag efter den holländske hingsten Sion. Har framförallt meriterat sig med ett positivt tysktavelsindex i dressyr. Han har också mycket bra placeringar i Bundeschampionatet i dressyr. Kan rekommenderas i sporthästaveln, speciellt som typförbättrare.

Tabasco 1201
En son till den i svensk avel under två år verksamme holländskfödde Jazz sonen Topasch undan ett mycket välmeriterat svenskt möderne med fullblodsinslag. Tre jämna goda gångarter med plus för galopp i uppförsbacke. Kan rekommenderas för målinrikad dressyravel till ston med aktivt bakbensarbete. Hingsten är ej helt korrekt benad varför han bör huvudsakligen tillföras korrekta ston.

Tuschinski 1213
En elegant son till den både i avel och sport mycket framgångsrike holländske hingsten Krack C har framförallt meriterat sig via ett bra holländskt bruksprov och positivt dressyravelsindex i Holland. Kan rekommenderas till de flesta typer av dressyrstammade ston med bra skrittkvalitet där framförallt typ och travkvalitet ska förstärkas.

Hingstar godkända 2009

Användningsråd för nygodkända hingstar vid bruksprov 2009

 Treåringar:

 Common Sense (SWB) 1172
Välutvecklad och högställd med en positiv energi. Stor hoppförmåga. Rekommenderas för målinriktad hoppavel på de flesta typer av ston.

JJ Ray ban 1173
Internationellt välkänd dressyrhärstamning. En högställd, ädel och långlinjerad hingst med mycket välbalanserade och lätta gångarter. Bör passa till de flesta ston för en målinriktad dressyravel, speciellt för att förbättra typ, lätthet och balans.

Fyraåringar:

Damino SD (SWB) 1157
Stor, maskulin hingst ur förärvningssäker stam på både fäderne- och mödernesida med kraftfulla gångarter. Rekommenderas till en målinriktad dressyravel och framförallt till något ädlare typ av ston.

Firenze 1174
Ädel hingst med välkänd internationell härstamning. Intressant fullblodsinslag och jämna bra gångartskvalitéer. Lämplig för de flesta typer av ston och en målinriktad dressyravel.

Flash Dancer I.M (SWB) 1175
Ädel, harmonisk hingst av något mindre typ. Han har en välmeriterad dressyrhärstamning och med lätta, spänstiga gångarter. Dessutom positiva hoppkvalitéer. Bör passa väl för de flesta typer av ston i sprorthästaveln, speciellt med inriktning mot dressyr.

Santiago (SWB) 1176
Långlinjerad hingst med välkänd sporthästhärstamning. Mycket bra gångartskvalitéer och ridbarhet. Rekommenderas för målinriktad dressyravel till ston med korrekta extremiteter för att speciellt förbättra bärighet och balans.

Femåringar:

Avon (SWB) 1177
Välproportionerlig hingst av god typ. Positiv försiktighet på hinder med ett bra avstamp. Rekommenderas för målinriktad hoppavel på ej alltför små ston.

Baltimore 1178
Långlinjerad hingst med taktmässiga gångarter som har stor hoppkapacitet. Rekommenders för målinriktad hoppavel.

Colmar 1179
Stor, högställd och elegant hingst med stor kapacitet god hopphärstamning. Rekommenderas att användas för att förbättra storlek, typ och ridbarhet.

Dalwhinnie (SWB) 1180
Normalstor, maskulin och välproportionerlig hingst med dressyrförärvningssäker härstamning som rör sig med lätthet och elegans. Han har dessutom en bra inställning till hoppning. Rekommenderas till dessyrinriktad avel för de flesta typer av ston med korrekta extremiteter för positiv utveckling av ridbarhet.

Zamboucca 1181
Stor hingst med dressyrinriktad härstamning som speciellt har god galoppkvalité och temperament. Rekommenderas för dressyrinriktad avel till ston med korrekta extremiteter för att framför allt förbättra galopp och storlek.

Prestationshingstar:

Algot (SWB) 1182
Välmeriterad hingst i hoppning. Hoppar lätt med en god teknink. Rekommenderas för målinriktad hoppavel på de flesta typer av ston, dock ej alltför små.

Blue Hors Lodestar 1183
Proportionerlig, välbyggd och välbenad hingst med förädlad hannoveransk härstamning speciellt med avspänt temperament och bra skrittkvalité. Rekommenderas till de flesta typer av ston för dressyrinriktad avel, speciellt för att förbättra ridbarhet och temperament.

Chicago City (ex Chicago Z) 1184
Högställd, långlinjerad hingst. Välmeriterad för sin ålder. Rekommenderas för en målinriktad hoppavel på de flesta typer av ston, särskilt för att förbättra typ och grundgångarter.

Lingh 1185
På dressyrbanorna internationellt mycket meriterad, normalstor, maskulin hingst. Välkänd internationell härstamning med bra fullblodsinslag. Hans gångarter kännetecknas av rörlighet. Rekommenderas till dressyrinriktad avel till de flesta typer av ston för att förbättra rörlighet.

Odermus R 1186
Hingst meriterad i svår internationell hoppning och med goda avkommemeriter från KWPN. Rekommenderas för målinriktad hoppavel på de flesta typer av ston.

Zuidenwind 1187
Holländskfödd med internationellt välkänd dressyrhärstamning och med bra exteriör och gångartskvalitéer. Rekommenderas till alla typer av ston för en målinriktad dressyravel.

Broere Obelisk 1170
Maskulin, långlinjerad hingst med egna prestationer i svår dressyr och med trakhenerbetonad härstamning. Hans gångarter kännetecknas av bra rörlighet och jämn kvalité. Han rekommenderas till ädlare typ av välbenade ston som behöver mer längd på linjer och rörlighet.

King Louie (SWB) 1171
Hingst meriterad i svår internationell hoppning med intressant härstamning. Rekommenderas för målinriktad hoppavel till ej alltför små ston.