fbpx
Välj en sida

Ärftliga fel

Prestationsavel i all ära, men hur begåvad en häst än är kan den inte prestera om den inte är frisk och mår bra. Därför är det viktigt för SWB att arbeta med hälsa på ett förebyggande sätt. Enligt Jordbruksverkets föreskrifter är det inte tillåtet att avla på djur som nedärver anlag som orsakar lidande för avkomman. Sidan HästSverige som utgår från tillgänglig forskning om allt som har med hästar att göra listar en rad ärftliga sjukdomar och skador. Letalanlag betyder att anlagen har potential att orsaka hästens död.

Styrkan hos ett avelsförbund i dessa sammanhang är att vi är många som tillsammans kan samla in uppgifter om t.ex. föl som föds med missbildningar eller andra fel. Utifrån de uppgifterna är det möjligt att snabbt identifiera om några nya problem uppstått, eller om något avelsdjur nedärver fel/defekter. Detta förutsätter förstås att alla som får ett föl med problem rapporterar in det till oss, så vi kan sammanställa statistik. Här du fått ett föl eller har en häst som du misstänker har ett ärftligt fel vill vi därför gärna att du rapporterar det till oss. Det ger oss en mycket större möjlighet att genom forskning förebygga att hästar i framtiden inte drabbas. Rapporterar gör du enklast genom att skicka ett mail till info@swb.org eller ring oss på 046-646 50. Vi behöver då veta vilken typ av fel/defekt det handlar om, fölets födelseår, kön, fader, och moder. Naturligtvis offentliggör vi inte de uppgifter du skickar in utan använder dem enbart i syfte att kartlägga de eventuellt ärftliga felen.

Här listar vi information om ärftliga sjukdomar/fel som kan förekomma hos varmblodiga ridhästar. Listan är inte komplett och kommer att fyllas på efter hand.

Missbildning/anlag