fbpx
Välj en sida

Unghästbedömningar

Varje vår arrangerar SWB tillsammans med regionala avelsföreningar unghästbedömningar runtom i Sverige. Unghästbedömning är ett utmärkt utbildningsmål för den unga hästen och är även en möjlighet att kvala till Breeders Trophy Årgångsfinaler.

SWB, i samarbete med de regionala avelsföreningarna, arrangerar två olika typer av Unghästbedömningar: Unghästtest för 3-4-åriga hästar samt Ridhästtest för 4-åriga hästar och 5-åriga ston som haft föl som 4-åring. Ridhästtestet är även öppet för äldre hästar som går i en så kallad ”Öppen klass”.

Vid Unghästtestet visas hästen för hand, lös, i löshoppning samt genomför ett ridprov (frivilligt). Vid Ridhästtestet visas hästarna i huvudsak ridna men möjlighet finns att välja antingen löshoppning eller uppsutten hoppning. Vid Ridhästtestet finns det också möjlighet att visa hästen i enbart gångarter + exteriör eller enbart hoppning + exteriör om den tidigare visats vid Unghästtest.

Varför visa på Unghästbedömning?

  •  ett utbildningsmål för inridningen/kontrollpunkt av unghästen
  •  ett viktigt selektionsurval för ston till avel
  •  en talangjakt för hästar till sporten
  •  en mötesplats för köpare och säljare
  •  en kvalväg till Rikssto, 3-årschampionat & Breeders Trophy
  •  en kvalväg till kvalitetsklasser och selektionspaket
  •  ett tillfälle för råd om fortsatt utbildning och träning av kunniga domare

På en bedömning ska man alltid komma ihåg att det är unga hästar som visas upp, de kan förändras mycket från dag till dag. Domaren bedömer hästen som den visar sig just denna dag.

Unghästbedöningen är inte slutmålet för hästen utan ett delmål i utbildningen innan fortsatt karriär inom sport och avel.

Datum för unghästtest & ridhästtest 2023

Unghästtesterna arrangeras mellan 1 april – 4 september och Ridhästtesterna arrangeras mellan 1 april – 4 september av SWBs regionala avelsföreningar.
Datum och propositioner för unghästbedömningarna publiceras här löpande.

 

Datum & plats (Proposition) Unghästtest/Ridhästtest Regional avelsförening Länk till anmälan
28-29 april, Flyinge Kungsgård Unghästtest SWB Malmöhus  
6-7 maj, Ängelholms Ryttarförening Unghästtest Nordvästra Skånes Hästvänner  
6-7 maj, Strömsholm Unghästtest SWB Mälardalen  
13 maj Unghästtest SWB Jönköpings Län  
13-14 maj Unghästtest Ädla Hästen Skaraborg  
14 maj, Lillerud Unghästtest + Ridhästtest Wermlands Hästavelsförening   
18-19 maj, Strömsholm Ridhästtest SWB Mälardalen  
18-19 maj, Osby Unghästtest SWB Norra Skåne  
19-20 maj Unghästtest SWB Östergötland  
21 maj Ridhästtest SWB Östergötland  
20-21 maj Unghästtest + Ridhästtest Mellersta Norrlands Hästavelsförening  
20-21 maj Unghästtest + Ridhästtest SWB Örebro  
21 maj, Kalmar Hästsportklubb Unghästtest Södra Kalmar Läns Varmblodsklubb  
21 maj Unghästtest SWB Norra Kalmar  
27 maj, Strömsholm (Endast saluhästar) Unghästtest SWB Mälardalen  
27 maj Unghästtest + Ridhästtest SWB Kronoberg  
27-28 maj Unghästtest + Ridhästtest Gävleborgs Hästavelsförening  
27-28 maj Unghästtest Västerbottens Hästavelsförening  
28 maj Unghästtest Södermanlands Hästavelsförening  
28-29 maj, Bollerup Unghästtest Österlens Hästvänner  
31 maj, Flyinge Kungsgård Unghästtest SWB Malmöhus  
3-4 juni Unghästtest SWB Väst  
4 juni Unghästtest Halländska Hästavelsförbundet  
5 juni Unghästtest SWB Gotland  
10-11 juni Unghästtest + Ridhästtest Norrbottens Hästavelsförening  
18-20 juni, Strömsholm Unghästtest SWB Mälardalen  
12 augusti, Lillerud Ridhästtest Wermlands Hästavelsförening   
27 augusti Unghästtest + Ridhästtest Halländska Hästavelsförbundet  
2 sep Ridhästtest SWB Kronoberg  
3-4 sep, Bollerup Unghästtest + Ridhästtest Österlens Hästvänner  
Unghästtest

Öppet för 3-åriga hästar samt 4-åriga hästar som ej visats tidigare.
Unghästtest är ett test där man kan få hästens exteriör, gångarter och hoppförmåga bedömd och beskriven. Vid det exteriöra momentet visas hästen vid hand och vid gångartsmomentet både i frihet och vid hand. Alla deltagande hästar visas i samma moment och på samma sätt.

Ingående delmoment: 

– Mankhöjdsmätning

– Exteriörbedömning

– Bedömning av gångarter i frihet och vid hand

– Bedömning av löshoppning

– Ridprov (frivilligt)

Ridprovet är frivilligt. För att en häst ska kunna få den högsta klassen, diplom (se kap. 3.5. i bedömningsreglementet), krävs dock att den genomfört ett godkänt ridprov.

Ett godkänt ridprov behöver också genomföras av ston som ska kvalitetsgraderas. För att kunna bli s.k ”Selektionssto” redan som 3- eller 4-åring är ridprov ett krav.

Ridhästtest

Öppet för alla 4-åriga hästar samt 5-åriga ston som haft föl som 4-åring. I anslutning till Ridhästtestet finns också ”Öppen klass”, där äldre hästar får delta i valfritt visningsalternativ.
Ridhästtest är ett test där man kan få hästens exteriör, gångarter och hoppförmåga bedömd och beskriven.
Om hästen visats vid Unghästtest (3-årstest t.o.m 2018) som 3- eller 4-åring kan man välja vilket av de tre olika visningsalternativen man vill visa sin häst i. Vid det exteriöra momentet visas hästen vid hand och vid gångartsmomentet under ryttare. När det gäller hoppmomentet kan ägaren (vid anmälan) välja om hästen skall visas i löshoppning eller under ryttare. För att kunna kvala till årgångsfinal i hoppning ska hästen dock visas under ryttare. För de äldre hästarna som går ”Öppen klass” gäller inte kravet på att ha visats vid Unghästtest/3-årstest för att få välja visningsalternativ.

De tre visningsalternativen vid Ridhästtest:

1. Allsidigt; Öppet för alla hästar  –  Mankhöjdsmätning och ID-kontroll – Exteriörbedömning – Gångarter under ryttare – Löshoppning/Hoppning under ryttare (valfritt vilket)
2 A. Hoppning; Endast för hästar som genomfört SWBs Unghästtest och äldre hästar i ”Öppen klass”  – Mankhöjdsmätning och ID-kontroll – Exteriörbedömning – Hoppning under ryttare
2 B. Gångarter; Endast för hästar som genomfört SWBs Unghästtest och äldre hästar i ”Öppen klass”    – Mankhöjdsmätning och ID-kontroll – Exteriörbedömning – Gångarter under ryttare

Observera: Om häst deltar i alternativ 2A eller 2B utan att ha genomfört SWBs unghästtest senast under samma bedömningssäsong kommer resultatet från Ridhästtestet att ogiltigförklaras.

Visare på SWBs bedömningar

Har du erfarenhet av att visa hästar och vill erbjuda dina tjänster på SWBs unghästbedömningar? Har du en unghäst men ingen som kan visa den? SWB har nu tagit fram ett formulär för att förenkla kontakten mellan visare och hästägare. Klicka på länkarna nedan för att komma till formuläret.

Klicka HÄR för att erbjuda dina tjänster som visare på SWBs bedömningar.

Klicka HÄR om du har en unghäst och  letar efter en visare till bedömningen.

Öppen klass för äldre hästar

I ”Öppen klass” får alla hästar som är registrerade i SWB delta. Även hästar som redan genomfört unghästtest som 3- eller 4-åring får starta igen.
Bedömningen genomförs som ett Ridhästtest och svårighetsgraden är samma som för 4-åringarna. Se de tre olika visningsalternativen under ”Ridhästtest”.
Deltagare i den Öppna klassen kan välja vilket visningsalternativ de vill delta i, detta ska anges vid anmälan. Man kan inte välja att enbart visa hästen exteriört vid Ridhästtest.
Bedömningsresultatet kan användas för avelsvärdering av ston men inte för uträkning av avelsindex eller som kval till championat eller finaler.
Deltagarna kan få diplom.
Resultaten kan ge förärvningspoäng för hästens moder. Exteriörbedömningen från Ridhästtestet kan användas vid kvalitetsgradering av ston för prestationsklass.

Är du intresserad av att delta med din häst? Kontakta en förening som arrangerar unghästtest och förhör dig om möjligheten. Den öppna klassen är frivillig för avelsföreningarna att arrangera.
Utförlig information om testets genomförande m.m. kan du läsa i Bedömningsreglementet.

Bedömningsreglementen 2022
Utbildningsfilmer - Unghästtest för 3-åriga hästar

SWB har tagit fram en rad utbildningsfilmer med matnyttig information, tips och råd inför testet från bland annat domare, visare och uppfödare.

Ta del av filmerna på SWBs youtube-kanal här.

Breeders Trophy - final för 4-åriga hästar & 5-åriga fölston

Vid SWBs Ridhästtester kan 4-åriga hästar och 5-åriga ston som haft föl som 4-åring kvala till Breeders Trophy i hoppning och dressyr. Det arrangeras i samband med Breeders Trophy och Equestrian Weeks på Flyinge varje höst.

Kvalregler kan du läsa om här.

3-årschampionat - final för 3-åringar

Vid SWBs Unghästtester för 3-åriga hästar kan man kvala till 3-årschampionatet i hoppning och dressyr. Det arrangeras i samband med Breeders Trophy och Equestrian Weeks på Flyinge varje höst.

Kvalregler kan du läsa om här.

SWB är helt beroende av alla frivilliga och ideellt arbetande entusiaster i de regionala arrangörsföreningarna. Ett STORT TACK till er alla! Utan era insatser skulle bedömningarna av flera tusen hästar årligen aldrig kunna genomföras.