Bruksprov

Bruksprov för hingstar är en avelsvärdering som genomförs varje år i februari/mars. I bruksprovet deltar hingstar i åldern 3-5 år samt även äldre hingstar som uppnått bedömningsbar prestation på officiell tävling eller vid utländskt bruksprov. När prövningen av hingsten är gjord tilldelas den vid godkännande en avelsvärdebokstav och blir godkänd för avel i SWB. Detta finns utförligare beskrivet i Hingstreglementet.

Bruksprovet 2018 kommer att arrangeras på Flyinge Kungsgård under vecka 9, 27/2 – 4/3.

Förfrågningar till ann-charlotte.cadier@swb.org eller 046 – 646 49

Generell information

Information om hingströntgen

För att bli godkänd avelshingst inom svensk varmblodsavel skall hingsten vara röntgad utan anmärkning avseende osteochondros i has-och knäleder (bak).

– Hingströntgen kan äga rum tidigast 1/7 det år hingsten fyller 2 år.

– Deadline för röntgenbilder till bruksprovet 2017 är 30/1.

– Hingst ska vara chipmärkt innan eller i samband med röntgen. Chipnummer alternativt registreringsnummer måste vara inpräntat på röntgenbilderna för att bli avlästa av SWBs veterinär.

– Hingströntgen består av fyra bilder:
Knäleder, båda bak – rak, lateral bild
Hasleder, båda bak – palmo bild snett bakifrån/utifrån, ca 30 grader från rak PA-projektion. (PI30L-DMO)

Dessa skall skickas till:
SWB
Box 2
247 29 Flyinge
Alternativt mailas till ann-charlotte.cadier@swb.org

Efter avläsning skickas ett utlåtande från SWB till hingstägare. Observera att en kostnad på 400 kr inkl moms faktureras i samband med utlåtandet.

Vill du ha din hingsts röntgenbilder i retur, bifoga då ett frankerat svarskuvert. I annat fall skickas bilderna inte tillbaka och lagras inte heller hos SWB.

 

 

Anmäl

Anmälan till Bruksprovet sker via TDB. Tänk på att anmälan ska åtföljas at information om hingstens möderne. Utan denna information kan hingsten gå miste om viktiga härstamningspoäng.

Proposition

Anmälan – TDB

Möderneinformation – formulär

 

Swede Horse Hingstklasser i hoppning & dressyr

Fredagen den 2 mars under sen eftermiddag/kväll arrangeras Swede Horse traditionella hingstklasser i hoppning och dressyr. Klasserna är öppna för SWB-godkända hingstar (ordinarie licens), både stationerade i Sverige och utomlands. Det är en fantastisk möjlighet både för hingsthållare och stoägare att få se dessa hingstar i tävlingssammanhang.

Proposition, anmälan och övrig information hittar du på Swede Horse hemsida.

Preliminärt dagsupplägg

Fas I
Tisdag 27/2

Hela dagen
– Veterinärbesiktning 3-, 4- och 5-åriga hingstar samt prestationshingstar
– Exteriörbedömning 3-, 4- och 5-åriga hingstar samt prestationshingstar

Onsdag 28/2
Förmiddag
– Uppsutten hoppning 4- och 5-åriga hingstar samt prestationshingstar (hoppning)
Eftermiddag
– Löshoppning 4- och 5-åriga dressyrhingstar
– Löshoppning I 3-åringar (samtliga)

Torsdag 1/3
Förmiddag
– Gångarter 4- och 5-åriga hingstar samt prestationshingstar (dressyr)
Eftermiddag
– Gångarter I 3-åriga hingstar (samtliga)

Fredag 2/3
Förmiddag
– ”Kvartsamtal”
Eftermiddag
– Veterinärbesiktning och exteriörbedömning direktkvalificerade hingstar
– Swede Horse Hingstklasser i hoppning och dressyr

Fas II
Lördag 3/3

Förmiddag
– Löshoppning II 3-åringar hopphingstar
– Gångarter II 3-åriga dressyrhingstar
Eftermiddag
– Testryttare hoppning, 4- och 5-åriga hingstar samt prestationshingstar
– Testryttare dressyr, 4- och 5-åriga hingstar samt prestationshingstar
Kväll
– Bruksprovsmingel i Chefsbostaden

Söndag 4/3
Förmiddag
– Gångarter 4- och 5-åriga dressyrhingstar samt prestationshingstar.
– Uppsutten hoppning 4- och 5-åriga hingstar samt prestationshingstar (hoppning).

 

 

Testryttare

Testryttare – hoppning

Dave Maarse, Holland
Dave är född och uppvuxen i Aalsmeer i Nederländerna. Hans föräldrar hade en plantskola och drev för nöjes skull även ridskola vid sidan av, något som senare kom att utvecklas till en professionell ridskola i Nistelrode. Dave har utbildat sig på Deurne och tog sin examen 1986. Därefter har han arbetat som beridare för den nederländska stiftelsen ”Den Olympiska Hästen” och som beridare hos Ger Poels innan han 1995 startade eget tillsammans med sin fru Gaby. Idag driver paret ”De Droogstal” och Dave tävlar upp till svår hoppning både nationellt och internationellt.

 Jennifer Fogh Pedersen, Danmark
Jennifer är uppvuxen i en hästfamilj och har jobbat hela livet med hästar. Hon har bedrivit tävlingsstall i Danmark och jobbat som beridare både i Tyskland och Belgien samt drivit försäljningsstall i Tyskland. På meritlistan finns bl a segrar och placeringar i internationell GP, nationshoppningar, Scandinavian Open, unghäst-VM och Bundeschampionatskval. Jennifer tjänstgör i år som testryttare i SWB för fjärde gången.

Testryttare – dressyr

Eva Möller, Tyskland
Eva kommer från Tyskland och är en mycket erfaren unghäst- och hingstberidare. Hon har flertalet segrar i både unghäst-VM och Bundeschampionat på meritlistan. Eva har under många år varit anställd på Hof Kasselmann, men jobbar sedan en tid tillbaka för Helgstrand Dressage.

Vi kommer inom kort att presentera ytterligare en testryttare i dressyr.

Fotografering

Vi erbjuder möjligheten att att skicka in en egen bild på deltagande hingstar. Här hittar du vilka kriterier bilden ska uppfylla.

 • Hingsten ska vara flätad och vidgjord
 • Bilden ska vara tagen rakt från sidan
 • Hingsten ska titta rakt framåt
 • Hingsten ska vara korrekt uppställd så att alla ben är synliga
 • Bakgrunden ska vara så enhetlig som möjligt
 • Bilden får inte vara äldre än 1/1-2018
 • Bildens storlek ska vara minst 1535 x 1024 pixlar
 • Bildens upplösning ska vara minst 260 dpi
 • Bilden ska vara i färg
 • Fotografens namn ska anges
 • SWB har rätt att neka bilder som håller för dålig kvalité
 • Bilden ska skickas till ann-charlotte.cadier@swb.org senast 2018-02-13

Bilderna kommer, liksom tidigare, att publiceras på start- och resultatlistor på Equipe Online. För er som skickar in bilderna i förväg så kommer dessa att publiceras på listorna så fort dessa blir officiella. Bilderna kommer även att publiceras på SWBs hemsida, Facebook och Tidningen Ridsport, vilket innebär att det är mycket viktigt att du som hingstägare har gjort upp detta med fotografen innan så att bilderna är friköpta även för dessa ändamål.

Samtliga hingstar ska ha en officiell bruksprovsbild. För de som inte har skickat in någon bild innan bruksprovet ska hingsten fotograferas i samband med bruksprovets första dag. Fotoform Laila Berglund kommer att ha en enklare fotostudio uppsatt för detta och den officiella bilden väljs ut i samråd med hingstägaren. Följande alternativ finns då:

Exteriörfotografering under Bruksprovet                                                  500 kr + moms
Officiell bruksprovsbild till SWB och Tidningen Ridsport. Inkluderat i priset är även bruksprovsbilden  för webpublicering för hingstägaren.

Längre fotosession under Bruksprovet inkl. exteriörbild                           850 kr + moms
Officiell bruksprovsbild till SWB och Tidningen Ridsport. Inkluderat i priset är bruksprovsbilden + 1 st porträtt för webpublicering för hingstägare,  därefter kan fler bilder köpas enligt prislista. Målet är att ta ca 3 bra porträtt på hingsten.

För dig som väljer att fotografera innan bruksprovet är det förstås fritt att använda vem ni vill som fotograf, men Fotoform Laila Berglund erbjuder följande:

Fotosession innan Bruksprovet                                   1495 kr + resa (25 kr/mil) + moms
En exteriörbild + 2 porträtt för webbpublicering ingår för hingstägare, därefter kan man köpa till efter prislista. Målet är att ta ca 8 bra porträtt på hingsten.

För eventuell bokning av fotografering innan bruksprovet, kontakta Laila Berglund på 0709 – 77 01 10 eller info@lailaberglund.se

 

 

 

Godkända bett

Vid all motionering, framridning och bedömning under Bruksprovet ska hingsten bära träns bestående av huvudlag och nosgrimma samt bett. Bettet ska vara av metall, ledat på ett eller två ställen med rörliga eller fasta bettringar. Minsta diametern på bettet ska vara 14 mm.

Tillåtna bett:

1.  Tränsbett, enledat med rörliga ringar:

2. Tränsbett tvåledat med rörliga ringar. Mittdel rörlig med rundad utformning, även tillåtet med fasta ringar:

3. Tränsbett med fasta ringar:

 

 

Information om hudutslag

Till handhavare av bruksprovsanmälda hingstar 2018

Med anledning av att vi tidigare år sett hingstar som visat tecken på stressinducerade reaktioner i huden under vistelsen på Flyinge finns anledning att uppmärksamma Er på några faktorer som kan minska risken för sådana problem.

 • Klipp inte hingsten senare än 10 dagar före resan till Flyinge. Nyklippt, kort päls är känslig och kan orsaka mikroskador i hårsäckar som leder till en ökad risk för hudinfektioner.
 • Undvik överdrivet schamponerande av huden de sista dagarna före visningen. Den skyddande barriär av hudfett som huden normalt har kan ta skada och då ökar risken för hudreaktioner.
 • Använd sparsamt med artificiella pälsprodukter inför visningen såsom balsam, pälsglans etc.
 • Se till att hingsten inte står med överdrivet mycket täcken under resan till och vistelsen på Flyinge. Ta gärna av täcket någon/några timmar varje dag för att lufta huden. Överhettning av huden liksom dålig ventilation av pälsen ökar risken för negativa reaktioner i samband med den stress det innebär för en ung individ att komma till en ny, främmande miljö.
 • Undvik att ändra foderstaten de sista veckorna före avfärd och tillse att allt foder hingsten får under vistelsen är detsamma som den är van att äta sedan flera veckor.

 

Med hopp om en trevlig vistelse på Flyinge!

För SWB

Malena Behring
Veterinär ledamot, AVN

 

Entré

Entré Bruksprov 2018

Tisdag 27 februari        FRI ENTRÉ

Onsdag 28 februari      FRI ENTRÉ

Torsdag 1 mars            FRI ENTRÉ

Fredag 2 mars             FRI ENTRÉ

Lördag 3 mars             100 kr

Söndag 4 mars            100 kr

Naturbruksgymnasium och andra skolor erhåller 25% rabatt på entréavgiften. Maila antal besökare och faktureringsadress i förväg till ann-charlotte.cadier@swb.org

SWB-plusmedlem erhåller FRI ENTRÉ!

Vill du bli medlem? Klicka här

Så går bedömningen till

Treåriga hingstar går ett prov i en fas över fem dagar, varav en vilodag, där veterinärbesiktning, exteriörbedömning, löshoppning och gångarter under egen ryttare ingår. Dressyrhingstarna visas två gånger i gångarter, hopphingstarna bara en. Hopphingstarna visas i stället två gånger i löshoppning, där dressyrhingstarna endast visas en gång.

Fyra- och femåriga hingstar inleder med fas I. Där ingår veterinärbesiktning, exteriörbedömning, löshoppning eller uppsutten hoppning samt gångarter under egen ryttare. De hingstar som ska gå hoppinriktning i fas II måste gå uppsutten hoppning i fas I. I fas II väljer hingstägaren inriktning, dressyr eller hoppning, och hingsten visas därefter enbart i vald disciplin. Dressyrhingstarna visas i gångarter i avdelning (egen ryttare) samt rids av testryttare. Hopphingstarna visas i fas II i hoppning under egen ryttare samt hoppas av testryttare. För 4-5-åriga dressyrhingstar som erhållit G2 som 3-åringar gäller att hoppmomentet är valfritt.

Prestationshingstar (6P) som uppfyller kraven för bedömningsbarhet enligt hingstreglementet, men som meritmässigt inte uppfyller kraven för att vara direkt berättigade till betäckningslicens visas exteriört och veterinärt och genomför i övrigt de moment som AVN beslutat att de vill se hingsten i. Prestationshingstar visas endast i sin specialdisciplin.

Därefter räknas ett index fram för varje hingst (dressyr – eller hoppindex). Treåriga hingstar måste uppnå ett index på minst 10 för ett godkännande och får då avelsvärdebokstaven G2 och får betäckningstillstånd under två år. Fyra- och femåriga hingstar måste uppnå ett index på minst 18 för ett godkännande får då avelsvärdebokstaven G och tilldelas livslångt betäckningstillstånd.

Direktkvalificerade hingstar (6DK) Utländska hingstar som skall vara stationerade i Sverige och som uppfyller kraven för godkännande antingen genom egna prestationer eller genom avkommornas prestationer för att vara direkt berättigade till betäckningslicens. Obligatoriska moment för dessa hingstar är veterinärbesiktning och exteriörbedömning. För hingstar som godkänns på sina meriter i internationell svår klass och/eller genom sina avkommemeriter är deltagandet i Swede Horse hingstklasser frivilligt, för övriga hingstar obligatoriskt. För att bli godkända krävs att de passerar veterinärbesiktningen, uppnår de exteriöra grundkraven samt genomför hingstklass om de tillhör den kategorin för vilka det är obligatoriskt.

För detaljerad information, se SWBs Hingstregelverk 2017