Välj en sida

Utbildningar

SWB arrangerar varje år en rad utbildningar, både praktiska och teoretiska, för dig som är medlem och i visa fall även för icke medlemmar. Fokus ligger på avel och sport och vi erbjuder spännande och lärorika föreläsningar, läktarguidningar, paneldebatter ledda av erfarna tränare, ryttare och forskare, både svenska och internationella.

Har du frågor kring våra utbildningar, kontakta utbildningsansvarig elisabeth.olsson@swb.org

Aktuella utbildningar

Seminassistentkurs 2019

Utbildning av stuteripersonal i spermahantering och insemination av häst
SWB och ASVT (Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen) inbjuder i samarbete med Bollerup Landsbruksinstitut  till en kurs för stuteripersonal på Bollerup utanför Tomelilla den 4-15 mars 2019.

Målet med kursen är att ge deltagarna praktiska och teoretiska kunskaper som krävs för att de, under ansvarig veterinärs ledning, ska kunna medverka vid artificiell insemination av häst. Utbildningen anordnas enligt Jordbruksverkets föreskrift, SJVFS 2015:1.

Förkunskaper för sökande är erfarenhet från arbete med aktiv hästhållning minst ett år, varav minst en betäckningssäsong på stuteri eller motsvarande. Sökande skall även vara medlem i SWB eller ASVT.

SWB och ASVT har ungefär 7 platser vardera på kursen. Som deltagare svarar du  själv för kost och logi under kursen.

Kursavgiften är 19 800 kr inkl. moms och skall vara betald innan kursstart.

Sista ansökningsdag är 15 januari 2019. Besked om antagning kommer senast 25 januari. Intyg kan komma att begäras in om fler sökanden än platser.

ANMÄLAN

Vid frågor kontakta: 
SWB elisabeth.olsson@swb.org eller 046-646 56
ASVT Sara Lennartsson sara.lennartsson@asvt.se  070-748 03 93

Kursinnehåll
Utbildningen anordnas enligt Jordbruksverkets föreskrift, SJVFS 2012:6.

 1. De honliga könsorganens anatomi och funktion.
 2. Den normala sexualcykeln.
 3. De hanliga könsorganens anatomi.
 4. Ejakulation och spermans sammansättning.
 5. Samling, bedömning och hantering av sperma.
 6. Inseminationsteknik och dess betydelse för dräktighetsresultat.
 7. Hantering av transportsperma, sändning och mottagning.
 8. Hantering och insemination av fryssperma.
 9. Smittskydd och de vanligaste orsakerna till störningar i stonas könsfunktioner.
 10. Tecken på störningar i hingstens könsfunktioner.
 11. Bestämmelser rörande seminverksamhet inkl. hygienföreskrifter.
 12. Ansvarsförhållande.
 13. Kursen avslutas med praktiskt och skriftligt prov.

Vid urval av inkomna ansökningar använder SWB nedan beskrivna kriterier som vägledning:

 1. SWB avelsgodkänd hingst som används med färsk och transporterad sperma finns vid stationen.
 2. Aktuell station ska ha tillstånd att inseminera. Prioritering ges till stationer som har en volym på antal ston som är 30 stycken eller fler per år.
 3. Förkunskaper inom området hästens biologi är meriterande för att kunna tillgodogöra sig seminassistentutbildningen. Denna kan ha skaffats via t.ex. hippolog- eller stallchefsutbildning.
 4. Arbetslivserfarenhet inom hästverksamhet, framför allt stuteriverksamhet, är meriterande.
 5. Geografisk placering kan komma ifråga om det innebär en fördel för SWBs avelsverksamhet i landet.

Vid urval av inkomna ansökningar använder ASVT nedan beskrivna kriterier som vägledning. 

För lämplighet krävs stuterierfarenhet och god kunskap om:

 1. Rutiner vid betäckning och insemination
 2. Stons och hingstars könsfunktioner
 3. Känsla för god hygien
 4. Ordningssinne
 5. Stor noggrannhet
Avelskurs på webben - din väg till föl

Vill du prova på att vara uppfödare eller planerar du att betäcka ditt sto? Gå kursen Din väg till föl och lär dig mer om hästavel och uppfödning. Kursen ger dig grundläggande kunskaper oavsett vilken ras du föder upp och tar upp ämnen som grundläggande avelsarbete, betäckning, praktiska råd för uppfödare, dräktighet och fölning, från fölning till avvänjning, hur tänker erfarna uppfödare. Anmäl dig till kursen idag!

 

 

Datum: Kursen sker löpande via webben helt i din egen takt

Anmälan: Sker via mail till lovisa.broms@flyinge.se

Pris: 450 kr

Avelskursen Din väg till föl är framtagen av Hästnäringens Nationella Stiftelse i samarbete med SWB, Svenska Islandshästförbundet, Svenska Hästavelsförbundet, Svensk Galopp, Svensk Travsport och LRF.

Kursen omfattar åtta studietimmar och du kan logga in när du vill och hur många gånger du vill. Du har tre månader på dig att gå klart kursen. När du känner att du har tillgodogjort dig kursen är det dags är att göra examinationsprovet. Du hittar länken till provet på avelskursens startsida och du använder samma inloggningsuppgifter som ovan. Du kan bara logga in en gång på provsidan och måste svara rätt på 20 frågor för att få ett kursintyg.

Kommande utbildningar

SWB On the Road

SWBs projekt SWB On the Road är precis vad det låter som – SWB kommer under året åka ut i Sverige för att träffa medlemmar i samarbete med våra regionala föreningar!

SWB On the Road är ett projekt delfinansierat av HNS (Hästnäringens Nationella Stiftelse) som i samarbete med SWBs regionala föreningar har genomförts på ett tiotal platser i Sverige under 2018. Tanken är att ordna aktiviteter där både teoretiska och praktiska moment finns med, allt efter överenskommelse med de regionala föreningar som vill vara delaktiga.

På programmen står praktisk hästbedömning tillsammans med annan matnyttig information om SWBs arbete. Vad tittar domaren på när den bedömer exteriör, gångarter och hoppning under våra unghästtester, och vad bör du tänka på om du ska betäcka ditt sto? Än så länge har SWB planerat in åtta träffar runtom i landet, där vi tillsammans med de regionala föreningarna och skolorna arrangerar utbildningskvällar i riktig SWB-anda. Alla är välkomna att delta på träffarna!

Vi återkommer med platser för 2019!

faperplace.com