fbpx

Tävlingssäsongen för landets alla unga hästar är på väg att dra i gång på riktigt och på unghästutbildarna ligger ett stort ansvar.
– Långsiktighet och tålamod är A och O. Planera in vila i kalendern, säger Ann-Catrin ”Ancan” Carlsson som ger tips på hur du planerar för unghästens tävlingssäsong.

Ann-Catrin ”Ancan” Carlsson är senior advisor för hopplandslaget, A-tränare och coachar flera av landets mest framgångsrika ryttare. När det kommer till att planera för utbildningen av unga hästar är Ann-Catrin av den bestämda åsikten att tävlingarna inte är det viktiga.

Ann-Catrin Carlsson

– Många ryttare vill göra allt. Alla unghästchampionaten. Det är varken långsiktigt eller hållbart, åtminstone inte för de yngsta hästarna, säger Ann-Catrin Carlsson.

Att sätta upp ett utomhus- och ett inomhus mål tycker hon är mer lämpligt och när man sätter målen bör man också planera in ordentlig vila. Ann-Catrin uppmuntrar också till att ta hjälp av en erfaren tränare.

-Hur lång vilan behöver vara beror förstås på vad hästen gjort. Har man varit i Falsterbo, som är ett långt meeting för unga hästar, behöver vilan vara ett par veckor. Har man tävlat unghäst-VM i september så får säsongen anses vara slut därefter om hästen är fem eller sex år. Unghäst-VM är en enorm urladdning med en tillhörande lång resa.

Med vila menar Ann-Catrin bete helt utan ridning för den unga hästen och för den lite äldre – hagvistelse och eventuellt uteritter. Hästen ska slippa hoppträning helt. En ordentlig vila ger såväl huvud som kropp återhämtning. Om den unga hästen tränas och tävlas så mycket att den blir omotiverad samt trött och sliten i kroppen får det ses som ett misslyckande i utbildningen.
– Har man gjort sin vinterträning ordentligt så tappar hästen inget på att vila. Kondition och muskler försvinner inte på ett par veckor, säger Ann-Catrin.

Vilka unghästtävlingar man väljer att satsa på bör anpassas efter individen. Unghästklasserna är bra utbildningsmål tycker Ann-Catrin men kommer man inte till start är det inte hela världen om ryttaren har ett långsiktigt mål.
– Det är viktigt att tävlingsmålet inte ersätter träningsmålet, menar Ann-Catrin.

De olika unghästtävlingarna har olika upplägg. SWB:s egna unghästtävling; Breeders Trophy som avgörs vecka 40 har till exempel en testryttare som bedömer 5-åringarna i finalen. I fjol var Henrik von Eckermann testryttare och åren innan har Jeroen Dubbeldam, som vunnit såväl EM som VM och OS individuellt hoppat upp i sadlarna och sagt sitt.
– Breeders är en bra tävling för unga hästar och femårsklassen har ett intressant upplägg som alla hästar klarar av. Framförallt för de väldigt unga hästarna, 4-5 åringarna, behöver man vara selektiv med sitt tävlande och Breeders passar dem ofta väldigt väl.

Att hästens bästa ska gå först är självklart för Ann-Catrin.

-Talangfulla hästar måste vårdas och varje häst har rätt till den resa den förtjänar och behöver.

Breeders Trophy för 4- 5 – och 6-åriga SWB-hästar avgörs i hoppning och dressyr under SWB Equestrian Weeks vecka 39 och 40. Samma veckor går även klasser för 3- och 7-åringar.   Du kan nu lösa deltagarbevis via TDB.

 

Regeländringar nu online!

Nu ligger regeländringarna inför årets Breeders Trophy online.