Embryotransfer i avelsarbetet
Genom att avla via embryotransfer kan givarstoet fortsätta sin tävlingskarriär eller få fler än ett föl per år genom att både ge embryon till ett mottagarsto och bära ett eget föl. Embryotransfer öppnar alltså för möjligheten att få in de högpresterande stona i avel, utan något nämnvärt avbrott i tävlingskarriären. De ston som presenterar bra och länge i sporten har dessutom bevisat sig vara hållbara och det är naturligtvis bra avelsmässigt sett. Embryotransfer kan även passa för mycket lovande unga ston som är på väg in i en
tävlingskarriär eller för 2-åriga ston som har en extremt värdefull härstamning men det är för tidigt att låta bära ett föl. Möjlighet att kunna använda toppston i avel ökar avelsframsteget i populationen och det är självklart viktigt att även vi i Sverige använder oss av denna teknik då resten av Europa gör det. Väljer man lämpliga givarston och hingstar för embryotransfer så är dräktigheten i nivå med vanlig seminering.
SWB arbetar för embryotransfer
Arbetet med att verka för embryotransfer inleddes på Breeders Trophy på Flyinge år 2015 då anordnande SWB en mycket välbesökt paneldebatt och föreläsning med Dr Peter Daels från Belgien som är en ledande expert på ET hos häst. Under 2017 och 2018 arbetar SWB med att anordna workshops och regionala arbetsmöten för att öka användningen av embryotransfer på ett kostnadseffektivt och praktiskt genomförbart sätt i Sverige. Detta projekt delfinansieras via Hästnäringens Nationella Stiftelse och projekt har vänt sig till de som vill vara en aktiv del av embryotransfer i Sverige och inte till de som vill använda sig av tekniken. Ett stort tack till veterinär Görel Nyman och Lövsta Stuteri som bidragit med kunskap och input om embryotransfer till projektet.
FAQ – Embryotransfer
Historik
Vad är det och hur går det till?
Vid brunst växer en eller flera äggblåsor (folliklar) till i äggstockarna. Vid brunstens slut sker ägglossningen (ovulationen) då en eller två äggblåsor spricker och äggen kommer ut till äggledaren. Befruktningen sker i äggledaren, och vid en lyckad befruktning vandrar det befruktade ägget ned mot livmodern där det kommer ut på den sjätte dagen efter ägglossningen. Embryot flyter sedan fritt i livmodern under ett par dagar, och det är då det är möjligt att spola ur för en embryotransfer.
Var kan jag göra det i Sverige?
För vilka ston?
- Ston som gått Svår klass och är i fertil ålder
- 3-stjärniga selektionsston (inkluderar svårklasston)
- Välstammade unga ston (från 2 år) från mycket förärvningssäkra mödernen
- 2-stjärniga selektionsston
- A- och Elit-ston om de är i fertil ålder
Vad krävs av mottagarston?
Vad kostar det?
Att göra embryotransfer kostar ca 40 000 – 60 000 kr utöver de vanliga kostnader för seminering av sto. I detta ingår även en leasingkostnad av mottagarsto under ca 1,5 år. Mottagarstoet sköter man precis som sitt eget avelssto. Det finns försäkringar anpassade för mottagarsto och embryo hos bland annat Agria Djurförsäkrning.
Registrering av jämngamla syskon med samma mor hos SWB
Ston som deltagit i sista finalomgången i Breeders Trophy 2020
Ston som deltagit i sista finalomgång I Breeders Trophy 2020 och under betäckningssäsongen 2018 betäckts via embryotransfer är direktkvalade till finalomgång 1, 2021. Läs mer om Breeders Trophy HÄR.
Jordbruksverkets föreskrifter om verksamhet med embryon från häst
Utförsel av embryon får endast ske från anläggning som är registrerad av Jordbruksverket för utförsel till EU för häst. FÖRESKRIFT
Hittade du inte svar på din fråga?
Kontakta Emma Thorén 046-646 53 eller emma.t.hellsten@swb.org