fbpx

Ettåriga hopphästar på ASVTs Kriterieauktion

Årets Kriterieauktion arrangeras på Solvalla den 27-29 september. Kriterieauktionen är Sveriges största unghästauktion för travhästar och listan är lång över travstjärnor har bytt ägare just på denna auktion. SWB har nyligen inlett samarbete ASVTs auktionsbolag Trottex och första steget i samarbetet är att öppna Kriterieauktionen för ett mindre antal ettåriga hopphästar med absolut toppstam. SWB-hästarna är inbjudna till torsdagens select sale där våra hopphästar får en perfekt exponering bland travets svenskfödda dyrgripar.

Selektionen av hästar kommer att göras av den mångåriga hoppdomaren och SWBs representant när det gäller uttagning av hopphästar till unghäst-VM, Lasse Berglund.

– När vi får en sådan här chans gäller det verkligen att plocka russinen ur kakan, säger Lasse Berglund. De hästar jag väljer ut ska representera SWB och Sverige ur ett internationellt perspektiv och på pappret vara aspiranter för mästerskap i framtiden, fortsätter han. Det är otroligt viktigt att vi hittar hopphästar med topphärstamning och vi kommer att lägga stor vikt vid att de har en riktigt stark och prestationssäker mödernelinje.

-Jag tror att detta är starten på ett större samarbete som jag tror kommer att kunna bli givande för alla parter. Vi tror att det finns en stor potential i ett samarbete med SWB då det ännu inte är så vanligt med auktioner för ridhästar i Sverige. Det är roligt och givande att lära av varandra och samarbeta kring gemensamma frågor över rasgränserna. Hästintresset är ju hos många mer generellt och överordnat den ras de för tillfället är engagerade i säger Sara Lennartsson, generalsekreterare ASVT.

-Det är en unik möjlighet för oss att hitta nya intressenter, både för hoppsporten i stort och för att skapa nya konstellationer av hästägande, säger förbundskaptenen i hoppning och SWBs styrelseledamot Henrik Ankarcrona. Vi är ett litet land och jag ser bara fördelar med ett sådant här samarbete över gränserna. Det är definitivt win-win för alla parter.

Det finns verkligen möjlighet att njuta av både trav och auktioner den här veckan då Solvalla först kör V86 på onsdagen och sedan V75 på lördagen med uttagningslopp till Grand Prix d’UET och på söndagen är det V75 igen när Svenskt Travkriterium skall avgöras.

 

SWB-kollektionen med ettåriga hopphästar till Kriterieauktionen 2018

SWB har tillsammans med selekteringsansvarige Lasse Berglund valt ut följande kollektion av ettåriga hopphästar att representera SWB och gå under klubban på travets Kriterieauktion:

Copine (F.2) SWB
Mörbrun, sto e. Copycat u. Sammy Joe SN (F.2) – Cardento
Uppfödare & säljare: Stig H Johansson AB
Länk till BLUP

Mer info

Cool Cornet PWR (SWB)
Skimmel, hingst e. Cornet Obolensky u. Sunrise I – Colman
Uppfödare & säljare: Stuteri PWR
Länk till BLUP

Mer info

Crumble de Reve (SWB)
Skimmel, hingst e. Glasgow-W vh Merelnest – Corland
Uppfödare & säljare: Anna Svensson
Länk till BLUP

Mer info

No Broken Hearts (SWB)
Brun, sto e. Heartbeat u. Nokia – Corrado II
Uppfödare & säljare: Art Vox PBC AB / Stall Skaft
Länk till BLUP

Mer info

Salvia af Hagalund (SWB)
Brun, sto e. Frontier Ask u. Nayana van de Winterbeek – Emerald van’t Ruytershof
Uppfödare & säljare: Hagalunds Sporthästar
Länk till BLUP

Mer info

Är du intresserad av någon av dessa hästar ska du inte missa chansen att besöka Kriterieauktionens Select Sale torsdagen den 27 september på Solvalla.  

 

Köpa häst under auktionen

För att köpa häst under auktionen krävs ingen registrering innan DOCK bör du ha löst finansieringsfrågan innan auktionen. Detta eftersom Trottex varken kan ta emot kontanter eller betalning med kort. Nedan följer olika finansieringsformer vilka det också går att läsa i auktionskatalogen på sidorna 18-19

Auktionskonto
Auktionskonto är ett smidigt sätt att lösa betalningen i förväg. Du fyller i ”Auktionskonto” blanketten som du kan ladda ned HÄR eller som finns längst bak i auktionskatalogen. Blanketten skall senast fredagen 21 september finnas hos Trottex. Skicka den via mail, fax eller posten. Alla kontaktuppgifter finns på blanketten. Du kan sedan handla häst upp till det belopp som du fört över till Trottex och om du så önskar ta med dig hästen hem direkt. Skall någon annan ropa in hästen åt dig så krävs det att vederbörande har en fullmakt att handla på ditt auktionskonto, ladda ned fullmakt här.
Om det inte skulle bli något köp eller om köpet understiger det överförda beloppet, överförs resterande belopp till det av dig angivna kontot snarast möjligt efter auktionen. Observera att ingen ränta utgår på pengarna under den tid de finns på Trottex konto.

Postväxel
Köp med dig en postväxel (utställd på dig själv) på det belopp du har tänkt köpa häst för och om du köper häst under auktionen betalar du med din postväxel. Eventuell mellanskillnad återbetalas till dig med check under auktionskvällen eller överförs till önskat konto direkt efter auktionen.

Swish
Genom att ansluta dig till Swish i förväg så kan en direktöverföring till Trottex konto ske i samband med att ni gör upp köpet och ni kan ta hästen hem direkt om så önskas. Kom ihåg att kontrollera, med din bank, vilken gräns ni har på överföring via Swish innan auktionen och eventuellt höja den.

KREDIT
Vid auktioner anordnade av Trottex gäller följande regler för kredit köp

Grönt Kort
Auktionsarrangören kan bevilja köparen max 30 dagars kredit genom utfärdandet av så kallat Grönt Kort (GK). Detta GK skall medtagas till auktionen och visas upp i sekretariatet vid inköp av häst. Utnyttjas krediten skall särskild skuldförbindelse underskriva i sekretariatet vid auktionen och ränta utgår vid utnyttjande av 20 eller 30 dagars kredit med 16% årsränta. Vid 10 dagars så är krediten räntefri. Här kan du ladda ned en ansökan om Grönt Kort. Skall någon annan göra inköpet så krävs det att vederbörande har fullmakt för att handla på ditt Gröna Kort, ladda ned fullmakt här. Här finns fullmakten på engelska. (+) Gå vidare

Säljarkredit
Säljare som är närvarande vid auktionen kan bevilja säljarkredit för köparen vid auktionen. Detta avgör således varje köpare själv, när han/hon vet vem som är köpare. Om säljare godkänner det får hästen utlämnas direkt, och då är kredittiden på beloppet max 10 dagar. Om säljaren inte godkänner utlämnande, kommer hästen att inackorderas för säljarens räkning men på köparens bekostnad på hästhotell som längst fram till 8 oktober 2018, då kredittiden i detta fall utgår. OBS! Hästen lämnas inte ut innan full betalning erlagts.

Spontanköp
Gör du ett spontanköp vid auktionen och inte blir beviljad kredit, och ej heller blir godkänd av säljaren så måste du vända dig till någon annan köpare som tillsvidare är beredd att överta inropet i kommision för dig. Den köparen är då medveten om att han/hon till fullo är betalningsskyldig och att hästen inte får säljas vidare innan full betalning erlagts till ASVT:s Trottex AB.

BETALNING MED CHECK
Hästen uppstallas på hästhotell för säljarens räkning men på köparens bekostnad till checken kunnat inlösas på bank fredag 28 september respektive måndag 1 oktober 2018.

Tidsprogram & karta

Torsdag 27 september

Från 13.00
Hästarna kan ses på uppstallningsområdet

19.00
Auktionen startar

Karta över området

Onlinekatalog

Onlinekatalog hittar du HÄR.

Denna katalog uppdateras löpande med bilder och information.

Auktionsvillkor
Fullständiga auktionsvillkor hittar du HÄR.
Websändning

Kriterieauktionen kommer att visas live via www.asvt.se

Frågor

Välkommen med frågor till:

Sara Lennartsson, Generalsekreterare ASVT sara.lennartsson@asvt.se 08 – 475 24 83, 070 – 748 03 93
Helén Uddefors, VD SWB helen.uddefors@swb.org, 0707 –  93 78 32

Foto: ASVT