fbpx

Christoffer Forsberg på Camille K (e.Canterbury u.Scarlet K (SWB) – Stalypso. Ägare & uppfödare: Marianne Kjellberg) vinnare i Breeders Trophy 2021 för 5-åringar. Foto: Roland Thunholm

Årets ansökan till Unga fälttävlanstalanger, som funnits sedan 2019 för att hitta unga lovande hästar och skapa goda förutsättningar för deras utveckling i sporten, har nu öppnat. Anmälan är kostnadsfri och är inriktad på 4- och 5-åriga hästar. Ansökan är öppen fram till den 15 juni.

– Vi letar efter lätta moderna hästar, med mycket god hoppförmåga. En härstamning med starka blodslinjer för hoppning och gärna med fullblodsinslag, säger Fredrik Bergendorff som följer utvecklingen av vilka hästar som passar i dagens sport på högsta nivå.

Unga fälttävlanstalanger startade 2019 och är ett samarbete mellan Svenska Ridsportförbundet och SWB. Projektet ska stimulera svenska uppfödare och hästägare att våga satsa på fälttävlan med mästerskap som långsiktigt mål. Syftet är att sprida kunskap om vilka kvalitéer man vill se i en fälttävlanshäst, och att hitta fler lovande unghästar.

Alla som tror sig ha lämpliga hästar för fälttävlan kan skicka in en ansökan. Hästar som blir uttagna i projektet får stöttning och mentorskap av en expertjury för vidare satsning. Uttagna hästar kan även lotsas vidare med Breeders Trophy som ett mål i en längre satsning.

– Vi letar efter framtidens landslagshästar och projektets mål är att ha minst en häst per årgång till start i unghäst-VM som är öppet för 6- och 7-åriga hästar, säger Gunilla Fredriksson, tidigare förbundskapten i fälttävlan.

Anmälaren skickar in en film som domarna tittar på för att skapa sig en uppfattning om hästen har talang för fälttävlan. De som är intressanta för projektet bjuds in till mönstring i augusti/september (datum publiceras under våren) på platserna Flyinge, Hermanstorp och Strömsholm.

Filmen kan antingen skickas via Whatsapp 0706-011053 eller mejla länk från You Tube till levinlottis@gmail.com

Filmen ska innehålla:

  • hästens exteriör från sidan, utan utrustning.
  • ridning i skritt, trav och galopp där ryttaren försöker visa hästens register i alla tre gångarter. Inklusive minst en långsida i galopp i ett högre tempo.
  • Uppsutten hoppning över en enklare bana, efter hästens utbildningsståndpunkt och ålder.
  • Om hästen är 5 år ser vi gärna att det finns film från terränghoppning.

Tillsammans med filmen ska nedanstående information bifogas:

  • Hästens namn och registreringsnummer i SWB
  • Härstamning
  • Eventuella meriter på mödernet
  • Mankhöjd
  • Eventuella tävlingsmeriter/starter (5-åriga hästar)

Uttagningen görs av en expertjury bestående av förbundskapten Fredrik Bergendorff, Anne Persson, välmeriterad domare i fälttävlan och dressyr och tidigare mångårig ledare för juniorer och unga ryttare samt Gunilla Fredriksson, tidigare förbundskapten för fälttävlanslandslaget.

Ytterligare information:
HÄR kan du läsa en längre presentation av projektet Unga fälttävlanstalanger (PDF)

Kontaktpersoner:
Lottis Levin, administrativt ansvarig levinlottis@gmail.com
Fredrik Bergendorff, förbundskapten fälttävlan fredrik.bergendorff@ridsport.se
Gunilla Fredriksson, ansvarig, SvRFs fälttävlanskommitté gunilla@gullbringa.com
Anne Persson, domare SvRF anne-hermanstorp@telia.com