fbpx

SWBs avelsvärderingsnämnd, AVN,  sätter varje år ihop användningsråd för de hingstar om godkänts bruksprovet. Råden är tänkta som hjälp för dig som stoägarna att välja rätt hingst till ditt sto. Nedan kan du läsa användningsråden för hingstarna som godkändes på premierad nivå vid bruksprovet 2021 på Strömsholm.

3-åriga hingstar – Dressyr

Oneofakind OM (SWB)
Oneofakind OM (SWB) kan användas för dressyravel till de flesta typer av inte alltför korta ston för att förbättra lätthet, naturlig lösgjordhet och spänst i samtliga gångarter och bärighet i galopp samt för att bidra med inställning och energi.

Valley
Valley kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston för att förbättra typ och kvalitén i samtliga grundgångarter avseende aktivitet, spänst och naturlig lösgjordhet.

3-åriga hingstar – Hoppning

Caribbean Blue
Caribbean Blue kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förädla samt förbättra inställning, scope, balans, rygg- och benteknik vid hoppning.

Lloyd (SWB)
Lloyd (SWB) kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förbättra inställning, reaktionsförmåga, benteknik och ryggverkan vid hoppning.

SJ Royal Chacoon
SJ Royal Chacoon kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förädla och för att förbättra inställning, bakbensteknik och ryggverkan vid hoppning.

4-åriga hingstar – Dressyr

Benchmark
Benchmark kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston för att förbättra exteriör och kvalitén i samtliga grundgångarter avseende rörlighet, elasticitet och bärighet.

Glasgow (SWB)
Glasgow (SWB) kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston för att förbättra typ, rörlighet, bärighet och elasticitet i samtliga gångarter samt ridbarhet och inställning.

4-åriga hingstar – Hoppning

Diavant Blue
Diavant Blue kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förbättra typ, balans, bärighet och elasticitet i galoppen samt benteknik och reaktionsförmåga i hoppningen.

Montevideo VDL
Montevideo VDL kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förbättra typ, exteriör, balans, bärighet och elasticitet i galoppen, avstamp, taxeringsförmåga och reaktionsförmåga i hoppningen samt ridbarhet.

Rimaro van de Looise Heide
Rimaro van de Looise Heide kan användas för hoppavel till de flesta typer av inte alltför korta ston för att förbättra typ, bärighet i galopp, hinderuppfattningsförmåga, atletiskt scope, frambensteknik vid hoppning ridbarhet och inställning.

Tinder (SWB)
Tinder (SWB) kan användas för hoppavel, med fördel till ston med lite längd i bålen för att förbättra hoppkapacitet, ryggverkan i språnget, bakbensteknik och inställning.

Zezar Hästak (SWB)
Zezar Hästak (SWB) kan användas för hoppavel till de flesta ston för att förbättra typ, bärighet och elasticitet i galoppen, inställning, balans, ryggverkan, benteknik, reaktionsförmåga, atletiskt scope och hinderuppfattningsförmåga i hoppningen samt känslighet och ridbarhet.

5-åriga hingstar – Hoppning

Chacootino PS
Chacootino PS kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förädla och förbättra typ, lätthet och balans i trav, rytm, elasticitet och balans i galopp samt kapacitet, atletiskt scope, försiktighet, reaktionsförmåga och inställning i hoppningen samt ridbarhet.

York Hästak (SWB)
York Hästak (SWB) kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston, med fördel till ston med lite längre linjer. Han kan tillföra bärighet, elasticitet och rörlighet i galopp, balans, avstamp, försiktighet och bakbensteknik i hoppningen, samt ridbarhet.

Hingstar med direktkvalificerande meriter för Premierad från bruksprov, sport eller avel – Hoppning

Cristallo II
Kan användas för hoppavel till ädlare typer av ston.

Warrant
Kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förbättra hinderuppfattningsförmåga kapacitet och bakbensteknik.

Hingstar med direktkvalificerande meriter för Premierad från bruksprov, sport eller avel – Dressyr

Cannobio och Chacoolou PS färdigställs efter inspektion på hemmaplan för beskrivning av hingstens prestationsegenskaper

Hometown och Janeiro Platinum färdigställs efter inspektion på hemmaplan för beskrivning av hingstens prestationsegenskaper

Poäng och omdömen – Premierade hingstar godkända 2021 

Användningsråd 2009 – 2021

Bruksprovsvinnaren i dressyr Glasgow (SWB) tillsammans med Mia Runesson. Foto: Roland Thunholm