fbpx

Årets värderande avelsindex för avelshingstar är nu klara och spännande mellandagsläsning väntar för uppfödarna! Blup.se kommer att uppdateras med de nya indexen så snart som möjligt, dock senast i januari 2020. Det gäller såväl värderande som beskrivande avelsindex, för både avelshingstar och ston samt testresultat från årets unghästtester. Avelsindexen anger med siffror hur hingstar och ston förväntas förärva sig.

För den som vill veta mer om avelsindex, hur det egentligen fungerar och teorin bakom finns en hel del material HÄR. Vi kan också rekommendera ett besök på Avelssajten Breedly. Breedly är en digital avelstjänst som utvecklas i samarbete mellan Svensk Travsport och Travronden.

I år finns en del nyheter i beräkningarna av avelsindex som du kan läsa mer om i en utförlig artikeln HÄR. Mer tillgängligt tävlingsdata innebär bl.a. att indexen ger en ännu bättre bild av verkligheten. Högre samband än vi tidigare trott fanns mellan Unghästtest och tävlingsresultat i dressyr påverkar rankingen av dressyrhingstar.

Utförlig artikel om indexen

Ranking avelsindex hingstar dressyr 2019

Ranking avelsindex hingstar hoppning 2019

Dylan N (SWB) är en av de hopphingstar som fick sitt första index 2019. Foto. Roland Thunholm