fbpx

Sedan drygt 30 år tillbaka har SWB som tradition att varje år dela ut priser till hästar som varit framgångsrika inom sport. Priserna delas ut till uppfödaren av de hästar som ligger högst på World Breedings ranking i augusti månad inom respektive disciplin.

I hoppning delas Valörpokalen ut, en silverbuckla som skänktes 1982 av Stig Nordkvist i Örebro för att överlämnas som ett vandringspris till uppfödaren av årets främsta svenskfödda hopphäst. I år är det bröderna Hansson på Walltorps Lantbruk AB som får ta emot priset för sin uppfödning Hansson WL (SWB) 04083092 (e Hip Hop 1045 u Indra WL (SWB) 04043078 e Iowa 960). Fadern Hip Hop är Elitpremierad hingst med internationell svår hoppning på sin meritlista, och både modern Indra WL, liksom mormodern Lorilei har meriter i 135-140 hoppning. Hansson WL har under det senaste året tävlats mycket framgångsrikt av Peder Fredricson med bland annat segrar i Globan Champions Tour och flertalet placeringar i de svåraste klasserna. Detta gör att Hansson WL är på en finfin fjärdeplats på World Breedings ranking.


Deja och Patrik Kittel. Foto: Roland Thunholm

I dressyr delas Gasparipokalen ut till uppfödaren av den dressyrhäst som ligger högst på World Breedings ranking i augusti månad. Gasparipokalen donerades 1984 av Stig Nordkvist för att överlämnas till uppfödaren av främsta svenskfödda tävlingshäst i dressyr. Det är nu fjärde året i rad som priset tillfaller Marie Haward för sin fina uppfödning Deja (SWB) 04041481 (e Silvano 107 u Donellie 04003140 e Don Schufro DVE 690). Tillsammans med ryttaren Patrik Kittel segrade Deja i både Grand Prix och Grand Prix Kür i Falsterbo. Dessförinnan har ekipaget också framstående placeringar i Stockholm, Amsterdam och Paris. Detta räcker till en sjunde plats på World Breedings ranking för Deja.


Hansson WL och Peder Fredricson. Foto: Roland Thunholm

Illusterpriset tillkom 1984 och är en sexkantig silvertallrik framtagen av den berömde silverdesignern Wiven Nilsson i Lund. Det är Avelsföreningen själv som införskaffat detta vandringspris till uppfödaren av främsta svenskfödda tävlingshäst i fälttävlan. Årets högst rankade fälttävlanshäst är Allan V (SWB) 04071302 (e Lucky Point HE (SWB) 1121 u Alice G (8) (SWB) 28253 e Irco Mena 763) och uppfödarna Miki och Per Josefsson får ta emot Ilusterpriset. Modern Alice G (8) (SWB) är ett Elitsto där Allan V är äldst i syskonskaran. De yngre bröderna följer i Allan Vs fotspår; Agaton V har segrat i Breeders Trophy för sexåriga hästar och tävlar nu på ** nivå, och Alvin V blev tredjeplacerad i Breeders Trophy som fyraåring och tävlar nu i unghästklasser. Under årets Breeders Trophy-tävlingar segrade Albert V i fyraårsklassen. Alla hästarna rids av uppfödarnas dotter Malin Josefsson.
Under året som gått har ekipaget två fina andraplaceringar i internationell *** klass i Strzegom och Sopot, samt även framskjutna placeringar i Luhmühlen och Jardy. Detta räcker till en 38 plats på World Breedings ranking.

Allan V och Malin Josefsson. Foto: Roland Thunholm