fbpx

Bruksprovet är över och efter nästan en vecka på ett soligt Strömsholm har vi nu 54 nya hingstar godkända för avel inom SWB. 14 hopphingstar och 6 dressyrhingstar klarade de högt uppsatta kraven för Premierad, resterande hamnade på den nya nivån Accepterade hingstar. Bruksprovsvinnare i hoppning blev Zezar Hästak (SWB) e. Casanova Hästak u. Utopia Hästak (SWB) e. Cabachon – Cortus – Alme Z och på dressyrsidan var det Glasgow (SWB) e. Grand Galaxy Win u. Barcelona (76) (SWB) e. Figaro R – Bernstein (SWB) – Toe Hold xx som knep den åtråvärda titeln. Båda hingstarna är svenskfödda och är resultatet av många generationers målmedvetet avelsarbete hos uppfödarna och ägarna Hästak respektive Gränsbo Stuteri.

Årets prov var speciellt redan innan det började. Inte bara för att de nya avelsvärdeklasserna Premierad och Accepterad skulle användas för första gången, utan naturligtvis också för de speciella omständigheter det innebär att genomföra ett evenemang av det här slaget mitt under en pandemi. Det visade sig att de inte skulle bli de enda utmaningarna; sent under bruksprovets sista dag kom informationen om att en deltagande hingst insjuknat med hög feber. Med tanke på smittläget i både Europa och Sverige just nu ansågs det enda rimliga beslutet vara att omgående avbryta provet. På lördag eftermiddag kom besked om att hingsten drabbats av Ekvint coronavirus och övriga hingstar kunde lämna Strömsholm med isoleringsrekommendationer. Eftersom nästan hela provet klarats av och alla hingstar hade haft möjlighet att visas fram minst en gång i alla moment och de äldre hingstarna dessutom hunnit gå med testryttare beslutade SWB i samråd med avelsvärderingsnämnden att bruksprovsresultatet 2021 baseras på befintliga underlag för hingstarna.

Under veckan kommer SWB att sammanställa användningsråd för de Premierade hingstarna. Det står helt klart att det är en rad nya hingstar med intressanta kombinationer av blodslinjer och det ska bli mycket spännande att se vilka av dem som kommer att falla stoägarna i smaken när betäckningssäsongen drar igång.

Vi vill också rikta ett stort tack till RS Strömsholm och SWB Mälardalen för ert fantastiska engagemang och stöd som ligger till stor grund för att vi kunde genomföra årets bruksprov på bästa sätt!

Poäng och omdömen – Premierade hingstar

Poäng och omdömen – Accepterade hingstar

Bruksprovsvinnare i hoppning Zezar Hästak (SWB). Foto: Roland Thunholm

Bruksprovsvinnare i dressyr Glasgow (SWB). Foto: Gränsbo Stuteri