fbpx

Beslut

SWBs Avelsvärderingsnämnd (AVN) har beslutat att ge hingsten Chacoon Blue (f. 2009 e. Chacco-Blue – Cartoon – Domino) dispens från SWBs hälsoregler för ett tidsbegränsat godkännande på två år. Chacoon Blue är sedan tidigare ej godkänd i SWB-avel pga att han själv har osteochondros i båda bakhasorna, vilket är en defekt som är kasserande för hingstar i SWB-avel.

Dispensbeslutet omfattar avkommor födda 2021-2024. Ny uppföljning av prestationer och förärvning ska göras hösten/vintern 2023/24. Information beträffande hälsostatus hos hingstens avkommor ska också tas i beaktande vid uppföljningen, i den mån den finns tillgänglig. Finns det då tecken på försämrad prestation i förhållande till hans egen/avkommornas ålder eller uppgifter som tyder på hälsoproblem orsakade av osteochondros kommer godkännandet att omprövas.

Motivering till beslut

Chacoon Blue har själv hittills uppvisat exceptionellt goda resultat på bruksprov och goda resultat på tävling och hans förärvning ser mycket lovande ut än så länge. Han genomförde ett 30-dagarsprov som 5-åring 2015 i Schlieckau, Tyskland, med det exceptionellt höga resultatet 9,40 i slutbetyg i hoppning och var högst bedömda hingst vid sitt bruksprov. Han slutgodkändes i Tyskland 2016, efter att ha kompletterat bruksprovsresultatet med tävlingsresultat. Chacoon Blue var vice-champion i Bundeschampionat som 7-åring. Han har vunnit några andra större unghästtävlingar i Tyskland och har därefter placeringar upp t.o.m. trestjärnig internationell 150 hoppning med Philip Rüping. Senaste resultaten är från december 2019. Han har inte tävlat igen efter corona-pandemin.

Förärvningen är hittills mycket lovande på de än så länge mycket unga avkommorna (de äldsta födda 2016). Chacoon Blue har nio godkända söner i Tyskland. Vid SWBs bruksprov 2021 startade fyra söner till Chacoon Blue efter att de fått dispens, då han ej var godkänd för SWB-avel. Samtliga fyra söner kunde godkännas på premierad nivå efter att de visat god kvalitet under provet. I BWP har han två godkända söner, varav en blev vice champion vid BWPs bruksprov 2021.

Han har också en intressant härstamning. Fadern Chacco-Blue är en av världens absolut bästa hopphästförärvare. Senast vid OS 2021 var han far till segraren Explosion W men även till ytterligare en placerad häst. Han har toppat världsrankingen för fadershingstar i hoppning under flera år, ligger nu 2:a. Han tävlade även själv framgångsrikt under sin livstid. Han har omkring 50 godkända söner världen över.

Morfadern Cartoon  (e. Carthago) f. 2001 gjorde ett bra bruksprov med 8,74 för hoppning. Han har själv tävlat sparsamt med resultat upp till 1,35 hoppning, bl.a. med Helena Torstensson. I avel verkar han ha använts relativt sparsamt. 82 avkommor har tävlat men av dessa har hela 27 gått svår klass och 5 av dessa internationell 160 hoppning. Hans avelsvärde för hopptävling i Tyskland är 137 med 91 % säkerhet.

Det finns inget underlag som kan visa i vilken utsträckning Chacoon Blue förärver osteochondros. Vidare är avkommorna ännu alltför unga för att det ska gå att uttala sig om vilken hållbarhet de har. Men, med anledning av hingstens lovande förärvning och de egna goda meriterna anser AVN att hingsten är intressant att pröva i SWB-avel, förutsatt att både hans egna och avkommornas resultat följs upp inom en begränsad tidsperiod om två år. Då bör några årgångar avkommor haft möjlighet att delta i unghästbedömningar och unghästtävlingar runtom i Europa och han själv har haft möjlighet att meritera sig ytterligare i tävling.

Registrering av avkommor

För betäckningar gjorda i år (2021) kommer man från och med 2021-10-20 att kunna anmäla sitt sto till betäckning på Språngrulla i efterhand samt lösa en ett-sto-licens till ordinarie pris. Detta bör dock vara gjort innan 2021-11-30, då Språngrulla stängs för säsongen. Du som har föl e. Chacoon Blue som är fött i år, 2021, vänligen kontakta hingstansvarig Ulrica Holst på ulrica.holst@swb.org. Länk till språngrulla: https://www.sprangrulla.se/start