fbpx

Helgen 23-24 september arrangeras Breeders Trophy och SWB Riders Cup i fälttävlan på Össjö, utanför Ängelholm. Foto Kim C Lundin.

I helgen hamnar Össjö utanför Ängelholm i centrum när det arrangeras Breeders Trophy, Svenskt Unghästchampionat och SWB Riders Cup i fälttävlan. 

Fälttävlan, en unik sport med tre grenar i tävlingsupplägget där ekipagen tävlar i dressyr, banhoppning och i ett ofta spektakulärt terrängmoment. Under stora mästerskap gör ekipagen upp under flera dagar men för dessa yngre hästar som gör upp nu i helgen är upplägget med ”alla-moment-i-ett” som tryggar en positiv upplevelse både för de unga 4- och 5-åriga hästarna liksom för publiken.

– Ett ypperligt tillfälle att bekanta sig med sporten som publik, säger Lars Christensson, tävlingsledare, banbyggare och som senast kommenterat EM i fälttävlan i SVT.

Internationell domarduo
Thies Kaspareit, tidigare tysk olympisk lagguldmedaljör i fälttävlan dömer Breeders Trophy tillsammans med erfarna brittiska domaren och fälttävlansprofilen, Angela Tucker.

– Det har hela tiden varit vår ambition att utveckla domarduon och blicka internationellt, fortsätter Lars Christensson. Vi vill att det skall vara utvecklande både för de unga fälttävlanshästarna och deras ryttare, vilket vi tycker att både Thies och Angela tillför.

– Jag ser framemot att återigen få komma och döma Breeders Trophy i Sverige. Förra årets hästmaterial höll oerhört hög klass och det skall bli spännande att få se ännu fler startande ekipage som gör upp om titlarna i år, säger Angela.

Som domare har Angela mångårig erfarenhet från de femstjärniga tävlingarna, EM, VM och OS. Hon har också representerat England vid de brittiska mästerskapen och unghästchampionaten liksom vid Unghäst-VM.  Hon dömer de brittiska unghästchampionaten i Burghely och hon tränar fälttävlansryttare på högsta nivå, bland annat ryttare ur det japanska OS-laget som tog silvermedalj i Tokyo.

Thies Kaspareit var med och vann tyskt lagguld i fälttävlan under de olympiska spelen i Seoul 1988. Individuellt placerade han sig på en nionde plats. Sedan tio år tillbaka är Thies chef för avdelningen utbildning och träning hos det tyska ridsportförbundet. Nyligen jobbade han som info-steward på EM i dressyr i Risenbeck vilket är en del i det tyska ridsportförbundets arbete med hästvälfärd på tävling, som också kommit väldigt långt. Theis har tidigare erfarenhet som domare i fälttävlan då han dömt Bundeschampionaten i Warendorf under flera år.

Breeders Trophy i fälttävlan avgörs hos Össjö Hästsällskap 23-24 september. Publik är välkommen att ta del av tävlingarna från 10.00- ca 15.30 på lördagen och 10.00- ca 16.30 på söndagen.

Båda dagarna från klockan 10.00 bjuds du som är fälttävlansintresserad och som har en unghäst som du tror skulle passa för fälttävlan på fika och prata just fälttävlan!
På plats finns bland annat:
🔸 Helén Uddefors, VD för SWB
🔸 Lars Christensson, tävlingsledare, A-tränare, internationell banbyggare och känd som kommentator från fälttävlans-EM i SVT. Han är också med i fälttävlansgruppen i SWBs satsning på grenspecifika expertgrupper.
🔸 Per Jansson, ordförande i SWB och mångårig uppfödare.
🔸 Tomas Torgersen,mångårig tävlingsledare för Gothenburg Horse Show, aktiv ryttare och även uppfödare.
🔸 Fredrik Bergendorff, förbundskapten fälttävlan,
Gunilla Fredriksson, SvRFs fälttävlanskommitté tillsammans med Lottis Levin, håller i populära initiativet ”Unga fälttävlanstalanger” vars mål är att sprida kunskap om vilka kvalitéer man vill se i en fälttävlanshäst, stimulera uppfödare och att komma i kontakt med fler lovande unghästar. Att skapa kontakter med nuvarande och nya hästägare i sporten och att Sverige som land har hästar i världsklass på unghäst-VM och stora internationella mästerskap. Målet är att minst en häst per år från projektet deltar i unghäst-VM i fälttävlan.

Se vårt Facebook-event.