Buskhagas Ramayana (SWB) med Linnéa Holmgren i sadeln under SWB Trophy i Skandinavium 2023. Foto Michaela Swärd/SWB
En av landets mest framgångsrika ungdomsryttare från ponnyålder till numera blivande U25-ryttare är Linnéa Holmgren. Hon har inte bara varit framgångsrik på äldre mer utbildade hästar utan har även matchat familjens egna uppfödningar. En av dem är Buskhagas Ramayana (SWB) (e. Revolution u. Beverly Beach (SWB) – Del Piero) som representerat SWB i unghäst-VM två gånger. Redan 2023 debuterade ekipaget i Scandinavium och efter ännu en framskjuten placering i 6-årsklassen på SWB Equestrian Weeks ligger vägen till SWB Trophy öppen.
I år blir det entré i 7-årsklassen på Scandinavium och Gothenburg Horse Show för duon som hör hemma några mil väster om Karlstad i på gården Buskhaga i Vålberg. Där föder familjen upp framgångsrika dressyrhästar och Linnéas mamma Malin Holmgren är både uppfödare, ryttare och tränare i familjen.
Under 2023 hade Linnéa Holmgren lite av ett mellanår med sin häst för högre klasser QC Sir Dennis, en period som har ägnats åt att göra dem båda redo för utmaningarna inom U25. Mer tid på tävlingsplatser har spenderats med inte mindre än fem av familjens egna uppfödningar i olika åldrar alla med stuterinamnet Buskhagas. Till SWB Equestrian Weeks åkte Linnéa och hela team Holmgren med tre hästar i 5-, 6- och 7-årsklassen. Där gick 7-årige Buskhagas Tsjai (SWB) till final med en andraplats och 6-årige Ramayana tog hem en tredje plats.
– Buskhagas Ramayana har haft lite vintervila tillsammans med de flesta av mina hästar. Nu har vi börjat komma igång igen och faktiskt påbörjat lite inför 7-årsprogrammen, vi känner lite på det här med samling och inte minst galoppombyten, berättar Linnéa.
– Jag gillar galoppombyten och Ramayana har väldigt lätt för det så vi har provat till och med lite mer än vad de måste kunna. Vi leker fram det och det ska ske lugnt och avspänt, det går jättefint, han är så duktig.
Nu är årets första milstolpe SWB Trophy i Scandinavium och det är något hon verkligen ser framemot.
– Det var så kul för det var första tävlingen för oss båda förra året och jag kunde verkligen känna hur Ramayana växte under mig när vi gjorde entré i arenan, faktiskt redan under träningen. Det var bara något varv och sedan var det som om han sa till mig: Yes, nu kör vi Linnea, du och jag, minns hon.
Med en häst som Buskhagas Ramayana som Linnéa har varit med och planerat från spermiestadiet, sett som föl, hanterat och ridit in och sedan gjort så mycket med så känns milstolparna speciellt bra.
– Det är alltid svårt att säga om de är speciella precis de första veckorna. När du börjar hantera dem som unghästar så märks det lite mer hur de är, då kommer personligheten fram mycket mer. Ramayana har alltid utmärkt sig på det sättet. Han har alltid massor av hyss för sig, drar in grejer i boxen, tar fatt i grepar och allt möjligt. Han busar inte i ridningen men desto mer bus i stallet och ta fatt i grimskaft och annat, han har glimten i ögat helt enkelt, förklarar Linnéa.
Är det då nervöst att rida in på Scandinavium igen, det gick ju bra förra året?
– Jag tycker det ska bli så roligt i år, sen är det är alltid ett pirr av fjärilar i magen, men inte så farligt. Mest nervös är jag faktiskt när jag står och knoppar och gör iordning Ramayana, väl uppe i sadeln så försvinner det bort och jag fokuserar bara på honom.
Årets mål förutom att göra fint ifrån sig i Scandinavium och SWB Trophy är att rida ett antal 7-årskval som Linnéa tror kommer att passa Ramayana bra. Förhoppningsvis leder kvalen till en startplats i Falsterbo och längre bort i horisonten finns unghäst-VM. Tredje gången gillt på unghäst-VM känns som möjligt om det fortsätter att gå bra.
– Först hoppas jag vi kan rida in på häftiga Scandinavium och glänsa, vi ska göra vårt bästa jag och Ramayana, hälsar en av landets mest rutinerade 22-åringar med många hästess i rockärmen.
SWB Trophy presented by Hyperion
Hyperion Stud är möjliggörare till SWB Trophy och genom det kan några av landets bästa unghästar kan visa upp sig i Scandinavium under Gothenburg Horse Show. Det amerikanska stuteriet med verksamhet på båda sidor Atlanten har säkrat upp tävlingen och det innebär att klassen där de hästar som tagit topplaceringar under SWB Equestrian Weeks är säkrad fram till 2025 i sin nuvarande form.
Maucca Kärki är Hyperions representant i Europa:
– Möjligheten för unga talanger att visa upp sig under Gothenburg Horse Show ligger Hyperion varmt om hjärtat. Talent spotting eller talangjakt är något som vi och alla uppfödare ständigt jobbar med. Här får de unga hästarna möjlighet att under fina former se en bit av stora världen. Scandinavium är en av många arenor som de unga hästarna kan inta om några år i toppsporten, säger hon.
Hyperion Stud är ett amerikanskt stuteri med inriktning mot internationell sporthästavel. Stuteriet har hästar i såväl Tyskland som Nederländerna och Sverige – utöver i USA med baser i både Virginia och Florida. Hyperion föder själva upp hästar men köper också in och förädlar hästar över tid för försäljning till lämpliga ryttare.
– Drivkraften för Hyperions verksamhet är avel och sport i skön förening, för oss är båda lika viktiga, säger Maucca Kärki.
SWB Trophy är öppen för de hästar som tagit topplaceringar i Breeders Trophys 4- och 5-årsklass under hösten. Bland dressyrhästarna är även 7-åringarna välkomna. I Scandinavium rids de unga hästarna på samma kravnivå som de kvalat på och har på det sättet chans att glänsa redan tidigt på året.
– För Gothenburg Horse Show är det viktigt att kunna hjälpa till och bereda vägen för framtidens mästerskapshästar. Att ha hittat en samarbetspartner som tycker likadant är väldigt betydelsefullt, säger Tomas Torgersen, tävlingsledare i Scandinavium.
Vill du veta mer om Hyperion – läs här – hyperionstud.com
Text: Kim C Lundin