fbpx

Årets Ryttargala hålls på anrika Grand Hôtel i Stockholm den 28 november. En rad prestationer prisas under kvällen och SWB finns representerade i kategorierna Årets uppfödare och Morgondagens Häst.

NOMINERAE TILL ÅRETS UPPFÖDARE:

Per-Arne Persson, Klemedstorp Stuteri, Västra Torup
Klemedstorps kvalitetskoncept har levererat klasshästar i generationer. Per Arne Persson fick rådet av sin far att satsa på stofamilj F2, den så kallade Spindastammen. 46 år senare kan han blicka tillbaka på en fantastisk gärning med över 100 uppfödningar som alla härstammar från stamstoet Romance. Idag finns den sjätte generationen hästar på gårdenNio (!) gånger har Per-Arne Persson varit SWBs representant i unghäst-VM. Han har tagit fram fyra godkända hingstar och fick i våras en fullträff med Demand 1344 (SWB f-14 e Ampere u Delight) som blev bruksprovsvinnare bland gångartshingstarna. Det vinnande samarbetet med unghästutbildaren Yvonne Österholm är förstås en del av framgången.

Lena Nyström, Hässleberga, Genarp
Snacka om bredd! Lena Nyström satsar framgångsrikt på både avel och sport och förser sedan 25 år toppryttare med kvalitetshästar i dressyr och fälttävlan. Numera finns även hopp- och islandshästar i verksamheten! Lenas avkommor har tagit plats i flera unghäst-VM. Bland kända avkommor finns Elitstoet Synovia (SWB e D-Day 935 u Savoia 24849 (36) ue Master 850). För andra året i rad fick Lena ta emot Kungakannan för bästa treåriga dressyrsto när hennes Vesicula, eller “Kulan” (SWB f 15 e Totilas u Vesica ue Ampere) vann Rikssto samt Breeders Trophy för treåriga dressyrhästar med Sandra Sterntorp i sadeln. Men i framtiden blir det fälttävlan för “Kulan” som ska matchas av Therese Viklund.

Christina Olsson, Menhammar, Ekerö
Christina är en tungviktare inom svensk avel med en alldeles särskild känsla för gångartshästar. Ett avelsproffs vars genuina intresse har lagt grunden till en verksamhet där kvalitet alltid går före kvantitet. 2018 var ett riktigt toppår med Astoria (SWB f 12 e Sir Donnerhall II  ue Quaterback) med final i unghäst-VM och braksuccé i Breeders Trophy med två sköna segrar; Astoria som vann sexårsfinalen, skickligt matchad av Jeanna Högberg och Athena (SWB f 13 e Tailormade Temptation x  u. Miami  ue Master) som visades proffsigt av Rebecca Mauléon och tog hem segern i femårsfinalen. Alla hästar växer upp i lösdriften på familjegården i Hälsingland. Christina är chef för Svensk Travsports avelsavdelning och har även fött upp en och annan travhäst.Hon är A-domare i både exteriör och gångarter och Avelsvärderingsnämndens ordförande sedan 2009.

SWB-HÄSTAR NOMINERADE TILL MORGONDAGENS HÄST: 

 HOPPNING
Crusader Ice (SWB) 1357 (hingst, f. 2011 e. Cabachon u. Tarusa – Corland, uppf. Thina Stigsson, äg. Susanne Hobohm/Half Horse AB & Grevlundagården i Vitaby AB) 
Segern i den internationella debuten i Spanien i våras visade vägen men är bara början för Crusader Ice framgångsrika korståg i hoppvärlden. Sedan dess har han staplat segrar och dubbelnollor på varandra i en imponerade resultatrad, skickligt matchad av Stephanie Holmén. I Linz och Samorin var han felfri i samtliga starter. I sjuårschampionatet i Falsterbo var han bäst av de svenskfödda hästarna och kom tvåa med Peder Fredricson som nu tagit över i sadeln. Crusader Ice kom till Grevlunda som treåring och verkar även framgångsrikt i aveln. Rustad med ett fantastiskt temperament och kapaciteten som krävs tar han nu språng mot världstoppen.

DRESSYR
Astoria (sto, f. 2012 e. Sir Donnerhall II u. Aquarell – Sandro Hit, uppf. Christina Olsson, äg. Hipponews KB/Christina Olsson)
I fjol avrundade de ett framgångsrikt år med att vinna femårsfinalen i dressyr i Breeder´s Trophy och Champion of the Winners i Friends Arena. I år har framgångarna fortsatt för superstoet Astoria, mästerligt matchad av Jeanna Högberg. För andra året tog de plats i unghäst-VM i nederländska Emerlo där det bar hela vägen till sexårsfinal, där Astoria blev näst bästa sto. Scandinavian Open i Falsterbo slutade med en tredjeplats. I årets Breeders Trophy spikade Jeanna och Astoria igen sexårsfinalen med 88,4%. Fem segrar av tio starter är en lysande resultatrad för det bruna stoet, som helt klart har Grand Prix i sikte.

Nomineringstexter hämtad från Svenska Ridsportförbundet. Mer om Ryttargalan HÄR.

Crusader Ice (SWB) 1357 nominerade i kategorin Morgondagens Häst. Foto: Krister Lindh.