fbpx
Nu är det återigen dags för SWBs elitauktioner, och med det även återblicken på årets resultat för de hästar som tidigare blivit selekterade. Som så mycket annat i år påverkas naturligtvis resultaten av den rådande corona-situationen. Ett flera månader långt tävlingsuppehåll både i Sverige och resten av världen, inställda finaler i Falsterbo och på Elmia, ett framskjutet Unghäst-VM och slopandet av kval till årets Breeders Trophy gör såklart att möjligheten att samla meriter varit betydligt mer begränsad. Men vi har som tur är fortfarande slutet av säsongen 2019 att rapportera om, och ett par månaders tävlande under corona-anpassade former har också hunnits med.

Något som lyckligtvis kunnat fortgå nästan som vanligt även under våren är SWBs unghästtester, även om bedömningssäsongen förlängts något och i skrivande stund inte är helt avslutad. Tre elitföl är hittills kvalificerade för 3-årschampionatet i dressyr. Högsta gångartspoäng fick Fürst Sir som belönades med 9 8,5 8,5 och totalt 81,7%. Jura JAZ fick tyvärr strykas innan auktionen då det upptäcktes att han behövde opereras för att ta bort en njure, något han verkar ha återhämtat sig bra ifrån. Han belönades med nior för huvud, hals och bål samt sin galopp och fick 81,7 %. Touchstone fick totalt 80% där högsta noteringen var en nia för skritt. Rising Star TH fick gångartsdiplom med 79,2% och nio poäng för trav, och även K-Mr Black Gold fick gångartsdiplom med 78,3%. Allra mest uppmärksamhet ur årgången 2017 har dock hingsten Radius fått, då han under vårens hingstpremiering i Herning blev godkänd för avel i Dansk Varmblod och även högst bedömd i Polen där han är stationerad. I Radius bedömning från Danmark lyfts särskilt fram hans fina typ, skritt och trav.

Radius. Foto: Privat

Från förra årets treårskull kom två tidigare elitföl till start i finalen på Flyinge. Golden Eye YL placerades tia med 79,6% och Twinkle Star fick ihop fina 76,4%. Under årets fyraårssäsong har No Limit GJ varit ute och luftat sig inför Breeders Trophy, med 77% och en andraplacering i fyraårsklassen i Alingsås som resultat. Z MW har visats på unghästtest med 80% och gångartsdiplom och kommer förhoppningsvis också till start i årets Breeders Trophy. Två fyraårsston har producerat föl som visat upp sig under sommarens fölbedömningar. Moxie for U har lämnat ett hingstföl e. Vivaldon som fick hela 85%, och Flyinge Ragazzas stoföl e. Springbank II VH fick 80%.

I kullen 2015 hittar vi Rima som fick ett hingstföl e. Vitalis förra året och tävlar som fölsto i år. Hon har vunnit LB på över 75% och är anmäld till Breeders Trophy för fyraåringar. Chocolát CM vann ett fyraårskval med hela 83,2% under början på förra hösten och gjorde även mycket bra ifrån sig under finalen på Flyinge. Med 78% fick hon den snöpliga elfteplatsen där tio gick vidare till slutfinalens testridning. I år har Vividus QRE debuterat på tävlingsbanorna i Danmark. Han tog en femteplacering i tuff konkurrens med 84,2% i en kvalklass till DRFs 5-årschampionat och har även fått 78% i LA med traditionell bedömning. Även Veni Carneo F har tävlingsdebuterat i grannlandet med fina 77% och vinst i LC. På hemmaplan har First Lady VH tagit en tredjeplacering på 80% i ett femårskval och Black Magic har placerat sig i LB med 71,5% och även debuterat i LA och startat femårskval.

Golden Eye YL. Foto: Privat

Under slutet på förra årets femårssäsong vann Bellemare en kvalklass i Danmark med 85,8% och tog sig därmed vidare till DRFs 5-årschampionat. I första finalomgången fick han sedan 79,8% och placerade sig därmed före bland andra avelshingsten Janeiro Platinum. Även Wild Wittra startade i DRFs 5-årskval under förra hösten med 77,4% som resultat, och tidigt i år vann hon två LA-klasser med som bäst 73%. Black Pearl fick under förra hösten en andraplacering i LA med 72,3% och är anmäld till årets Breeders Trophy. Zaphira har debuterat på tävlingsbanan och har bland annat vunnit en LC.

Ur årgång 2013 är det återigen danskstationerade Mio FS som utmärkt sig på tävlingsbanan. Han kvalificerade sig till DRFs 6-årschampionat och placerade sig i första finalomgången på en femte plats med 87%. Det finns även två ston som utmärkt sig via sina framgångsrika avkommor: Jellybean for U har varje år sedan fyra års ålder levererat föl som blivit högt bedömda under på de regionala fölvisningarna. Årets stoföl e. Dante Weltino fick hela 88,9% och blev bästa gångartsföl i Mälardalen. Även Langs Nicole har i år levererat sitt fjärde föl, ett sto e. Quaterhit. Hennes äldsta avkomma e. Benicio visades på unghästtest med 83,3% och är kvalificerad till 3-årschampionatet och Rikssto. My Dream af Sol har placerat sig i LA dressyr i Danmark och även Karaca D och K-Mrs Edison har tagit placeringar i lätta dressyrklasser. Den tidigare Breeders Trophy- och Falsterbofinalisten Amsór THE har bytt sadel mot vagn och debuterat i Lätt B Sportkörning.

Förra året hade vi som ni säkert minns inte bara en, utan två tidigare elitföl som representerade SWB i 7-årschampionatet under unghäst-VM. Efter det gick Icing for U även final i DRFs 7-årschampionat. Hon var enda sto att kvalificera sig till slutfinal och slutade på en sjätteplats. Den andra representanten, Valentin, har i början på året vunnit Msv A på 73,6%. ESC Rosanna har vunnit Msv C på över 70% och även placerat sig i Msv B.

Icing for U. Foto: Pernilla Hägg

Den äldsta kullen från auktionen som hade ungefär samma upplägg som idag blir i år nio år och har därmed lämnat årgångschampionat bakom sig. Två hästar rids av yngre ryttare på mästerskapsnivå; Attraction gick i år danska mästerskapen för juniorer med en tredjeplacering i andra kvalklassen och en sammanlagd femteplacering och Betty Boop har placeringar i Msv A, resultat i Prix S:t Georges på 66% och startar i SM för Young Riders. X-Cilent har vinster och placeringar i Prix S:t Georges med som bäst 68%. I Holland tävlar Zandberg på medelsvår nivå, där han nått över 70%. Igeral D har tävlat på Msv B-nivå tillsammans med danska landslagsryttaren Anna Zibrandtsen och har ett imponerande facit med tre vinster på lika många starter, med som bäst 74,6%. Även Tiramisu tävlar framgångsrikt i Danmark med placeringar i Msv B på upp till 74,9%. Zinfandel som sedan tidigare är placerad i Msv B har efter ett ryttarbyte fortsatt göra fina resultat med flera vinster i Msv C på upp till 72,4% och även startat Msv B på 67%.

Betty Boop. Foto: BLUP

Sammantaget kan vi alltså konstatera att många tidigare framgångsrika elitföl fortsätter att leverera fina resultat, och att flera av de yngre fått en lovande start på sin karriär. Vi gläds lite extra åt en tredje godkänd hingst från auktionen, och självklart är vi glada att vi trots allt kommer att kunna följa flera av de tidigare elitfölen under SWB Equestrian Weeks, även om årets kollektion får hålla sig hemma!

Årets SWB Elitauktion – Dressyr går av stapeln online på den välrenommerade auktionssajten Horse24. Budgivningen är i full gång och den digitala klubban slår i bordet lördagen den 26 september kl 19.30. Filmer, bilder och all information om hur du lägger bud hittar du HÄR.

/Gabriella Lynghed