fbpx

Under den här tiden på året och fram till fölsäsongen händer det ju tyvärr att ston av olika anledningar kastar sina föl. Det är ofta viktigt att ta reda på orsaken till varför ett sto har kastat sitt föl. Om det är något smittsamt som virusabort så vill man veta det för att försöka begränsa smittspridningen. Råd om hur du går tillväga i samband med att stoet kastat finner du här.

Det kan också finnas genetiska orsaker till att stoet kastar. T.ex. om fölet fått anlaget för Warmblood Fragile Foal Syndrome i dubbel upplaga. Detta kan endast ske om båda fölets föräldrar bär på anlaget. Det går att kontrollera om det kastade fostret hade WFFS genom att ta en bit muskelvävnad, ca ½ cm, och skicka in för analys. Vävnadsprovet läggs i torrt, rent provrör och skickas t.ex. till Husdjursgenetiska laboratoriet vid Sveriges Lantbruksuniversitet. För att undvika smittspridning till laboratorierna vill de att man först utesluter abortvirus som orsak till kastningen. Spara provet i frysen tills abortvirus eventuellt har uteslutit och skicka provet först efter det.

Länk till remiss hittar du här.

Språngrulla rapporteras kastningen under ”skapa fölresultat”, något som måste göras för att stoet ska kunna anmälas igen i framtiden. Vet du varför stoet kastat och det är på grund av ärftliga eller potentiellt ärftliga orsaker är det också jättebra om du rapporterar in det till SWB genom att maila oss på info@swb.org, så vi kan sammanställa statistik för att upptäcka ärftliga sjukdomar och defekter och sprida information om dessa. Vi kan också hjälpa dig med råd och svar på frågor om ärftliga sjukdomar och defekter som kan vara till stor nytta i ditt fortsatta avelsarbete.