fbpx

Under hela EM i hoppning hoppade Markan Cosmopolit (SWB) med spetsade öron och pigg blick. Foto: Roland Thunholm

EM i hoppning är till ända och det blev ett historiskt lagguld till Sverige. Individuellt hamnade Sverige utanför pallplats med Jens Fredricson och hans Markan Cosmopolit (SWB) på en femteplacering. Sverige var enda landet med alla fyra ekipage till EM-finalen. Wilma Hellström och hennes Cicci BJN (SWB) slutade på en 22:a plats.

– Det är fantastiskt kul att vi i Sverige har så skickliga ekipage i hoppning, säger Helén Uddefors, SWBs VD. Och naturligtvis gläds vi åt att ha två SWB-hästar med i det svenska laget, plus en individuellt för Turkiet. Svensk hoppuppfödning håller verkligen världsklass!

Om Markan Cosmopolits insats har Jens Fredricson bara lovord.
– Han hoppar sista hindret med spetsade öron och kommer i mål och det känns otroligt bra. Jag är så privilegierad att ha en sån fantastisk häst och jag har gått in och haft otroligt kul, jag har gjort mitt absolut bästa. Jag missade lite i första rundan och blir femma i ett EM. Det är inte så tokigt, säger Jens Fredricson till Svenska Ridsportförbundet. Han berättar vidare;

– Jag kunde ha ridit bättre i första rundan. Han galopperade iväg lite och så hade jag i bakhuvudet att Rolf-Göran hade vattnet. Jag tänkte att ”jag ska inte ha vattnet i alla fall”, och det hade jag inte. Men då överred jag det på bekostnad av kombinationen som kom sedan. De sex galoppsprången blir alldeles för obalanserade, analyserar han och fortsätter:
– Banbyggaren är väldigt skicklig. Han sätter banan för att få oss att länga galoppen och korta galoppen.

För Wilma Hellström och Cicci BJN (SWB) var det en lärorik sista dag på EM.
– Jag hade fyra ner, men det kändes inte som en 16-felsrunda. Hon saknar lite bounce från backen. Det är en erfarenhet både för mig och henne att veta hur hon är på en fjärde runda på ett mästerskap. Att veta för framtiden hur man kanske ska ändra och vad man kan utveckla mer, säger Wilma, och pekar särskilt på vikten av en bra plan på mästerskap.
– Vi har lärt oss att hålla våran plan på framhoppningen. Att det verkligen är viktigt att vara välstrukturerad, det har varit otroligt lärorikt för oss båda.

Att ge nya mästerskapsekipage chansen att samla erfarenhet var ett viktigt och uttalat mål före EM.
– Cicci och Wilma har gjort det jättebra. Det finns lite att jobba med och det är därför det är nyttigt att komma till ett mästerskap. Om man inte har varit där så vet man inte hur det är. Jag är jätteglad för Wilmas skull, säger Henrik Ankarcrona till Svenska Ridsportförbundet.

Detta var de tre SWB-ekipagen på EM i hoppning.
Cicci BJN (F.2) (SWB) (f. 2011, e. Ci Ci Senjor Ask u. Tittut BJN (F.2) (SWB) – Tornesch. Uppfödare: JM Sohlman HB Ägare: WH Sporthorses) med ryttare Wilma Hellström.
Markan Cosmopolit (SWB) (f. 2011, e. Cohiba u. Olida – Calido I, uppfödare Sören Savgren, ägare: Strömsholm Markenteri och Interbreed AB) med ryttare Jens Fredricson.
Independent (SWB) (född 2011, e. Diamant de Revel u. Sandburgs Carina – Careful, uppfödare: WestLife AB (Lotta West) ägare: ES Equestrian Team Holding BV) med ryttare  Efe Siyahi.

SWB gratulerar ekipage med team, uppfödare och ägare till en strålande insats.