fbpx

I tisdags förra veckan avgjordes Swedish Warmblood Trophy på Scandinavium och 5-, 6- och 7-åriga hopp- och dressyrhästar som kvalat via Breeders Trophy gjorde upp om de åtråvärda titlarna. Inför tävlingarna bjöd Agria Djurförsäkring, SWB, Swede Horse och GHS in till ett uppsnack på temat unghästar. Konferencieren Hillevi Brasch lotsade publiken genom den knappa timmen och först ut på scen var Sveriges förbundskapten Henrik Ankarcrona och världsryttaren Marco Kutcher som även dömde hopphästarna senare. På frågan om vad de tittar på hos en unghäst var duon eniga.

– Inställningen är helt klart viktigast. Inget är rätt eller fel och alla hästar är olika. Det gäller att plocka fram det bästa ur varje individ. Vi tittar på hur de tar sig an olika uppgifter redan som unga hästar sedan är det viktigt att individanpassa träningen.

Hur ska man då tänka som uppfödare för att optimera förutsättningarna för att få fram en framtida stjärna?

– Vi är väldigt duktiga i Sverige på att studera hingstar, säger Henrik, men vi kan naturligtvis bli ännu bättre. Man ska göra sin research ordentligt och låta det ta tid innan man bestämmer sig, fortsätter han.

Marco inflikar att mödernet är viktigt och att man ska välja de bästa stona till avel.

– Men till Cornet Obolensky kan man välja vilket sto som helst till och med dressyrstammade, för alla hans avkommor kan hoppa, skrattar han.

Han berömmer även de svenska hopphästen och menar att den framgång den visat på de internationella arenorna är både välförtjänt och imponerande.

Marco Kutcher, Henrik Ankarcrona och Karl-Henrik Heimdahl

Karl-Henrik Heimdahl, chefsveterinär på Agria Djurförsäkrnig Häst pratade om deras nya satsning #stoppahältan.

– Vi har sett att 50% av alla pengar som betalas ut går till hältrelaterade fall, berättar Karl-Henrik. Det betyder enorma pengar för både försäkningsbolaget och för den enskilde hästägaren, fortsätter han. Vi har så många talangfulla unga hästar och det är lätt att man bara rullar på och glömmer att ge dem pauser och det sliter på dem.

Tre råd för att främja en hållbar häst ville Karl-Henrik skicka med publiken:

  • Ge hästen tid för att bygga sin fysiska styrka och tillgodogöra sig arbetet.
  • Ge hästen variation genom olika underlag, uteritt, ridning på volten. Inte nöta på med samma hela tiden.
  • Rid hästen i balans.

Gott om publik på plats

Cilla och Einar Kristoffersen hade Breeders Trophy-vinnaren Skywalker till start i femårsklassen. Modern Montesse har själv tävlat Grand Prix och när hon skulle fortsätta sin karriär i avelsboxen så stötte paret på patrull.

– Det var 2012 och vi kämpade hela säsongen med att få henne dräktig utan framgång, berättar Cilla. Jag var på OS i London med Minna Telde och beklagade mig över att det inte skulle bli något föl. Minna grep in och ringde Gränsbo Stuteri och sa till dem ”tappa Zuidenwind och kör sedan i ilfart till Flyinge med seminen”. Sagt och gjort, Montesse seminerades och den spanske veterinären i Flyinge sa ”Now we’re making love, now we’re making babies”, skrattar Cilla.

Montesse blev dräktig och året efter föddes Skywalker. Varken Cilla eller Einar var särskilt imponerade av honom under de första åren, men hos Torsten Pehrsson där han växte upp lät det annorlunda.

– Torsten sa hela tiden att vi hade fått en stjärna, men vi trodde honom inte för varje gång vi var och hälsade på honom så var han som en gammal lektionshäst, säger Cilla. Men sedan när vi fick hem honom så kände vi wow, vilken stjärna!

Einar rider runt tio hästar om dagen och många av dem är unga hästar. Han tycker att det är väldigt viktigt att ta dem som individer och att det får ta sin tid.

– Det är också viktigt att tro på sin utbildningsplan, menar Einar, men samtidigt kunna anpassa den efter varje häst.

Cilla och Einar berättade vidare att de skyndat långsamt med Skywalker. Han gick Falsterbo som fyraåring och fick sedan sex veckors semester innan han matchades mot Breeders Trophy. Segern där firades med ytterligare tre månaders semester.

Som en röd tråd kan man konstatera att det är viktigt att ge den unga hästen den tid den behöver för att bli stark och hållbar och att alla hästar är olika och att när vi matchar dem så måste vi läsa av dem och anpassa träningen efter varje unik häst.

Cilla och Einar Kristoffersen

Resultat Swedish Warmblood Trophy

Text och bild Elisabet Ernblad