fbpx


Förra årets vinnare i SWBs  Championat för 3-åriga dressyrhästar RIKSSTO presented by Agria, K. Xantorini (SWB) med ryttare Emma Evaldsson.
(e. Vivaldon u. Henriett – Blue Hors Hertug. Uppfödare och ägare: Åsa Nyström och AB Kopparkulla Gård) med ryttare Emma Evaldsson) Foto: Michaela Swärd/SWB

Formatet på SWBs 3-års championat presented by Ackordhäststiftelsen, är nytt för i år, ridningen för gångartshästarna är bortplockad och de yngsta hästarna i båda disciplinerna kommer visas lösa i trav och galopp, både på fyrkantspåret samt på en ”åtta” innanför löshoppningsringen. 

-Bakgrunden är att man velat ha ett kvalsystem som korrelerar bättre till finalen, speciellt för gångartshästarna, och som inte lockar till att träna de unga hästarna för tidigt under ryttare, berättar Christina Olsson, SWB-domare och ordförande i AVN.

Hästarna visas också, precis som vid sitt unghästtest, för hand av egen visare i skritt och trav. Alla hästarna bedöms av en domarduo exteriört. För gångartshästarna är det tonvikt på gångarterna samt allmänt intryck medans hopphästarna bedöms för sin galopp, teknik och förmåga i löshoppningen samt allmänt intryck.

Årets format kommer också bjuda på mer publikunderhållning, med inspiration hämtat från holländska KWPNs 3-årsfinaler.
-Det ska vara en upplevelse att vara där som uppfödare och ägare till sin kvalade häst, men givetvis skall det ge övrig publik inspiration och kunskap, där sitter ju förhoppningsvis framtidens uppfödare! säger Gustav Johansson, domare och styrelseledamot.

Möjligheten att visa och kvala sin 3-åring pågick fram till den 9 september. Hittills har 128st 3-åriga gångartshästar och 110st hoppstammade unghästar kvalat via sitt unghästtest, du hittar dem här.

Så här kommer SWBs 3-årschampionat presented by Ackordhäststiftelsen för gångartshästar gå till:

  1. Hästens egen visare leder in hästen till mitten och ställer upp. Hästen presenteras.
  2. SWB´s visningspersonal tar över och visar hästen ut i åttan.
  3. SWB´s visningspersonal visar hästen ut till den yttre ringen där hästen visar upp galopp och trav.
  4. Hästens egen visare  fångar in hästen tillsammans med SWB´s visningspersonal utmed publika långsidan.
  5. Hästens egen visare visar hästens trav och skritt under ett varv.
  6. Bedömningen är avslutad och muntligt omdöme ges.

Video på hur ”åttan” går till hittar du här.
Regler för SWBs 3-års championat inklusive Rikssto och SWB Stallion Trophy hittar du här.
För frågor, kontakta tävlingsledare Christoffer Syldevik, christoffer.syldevik@swb.org Tel: 072-233 22 40