fbpx

Ännu ett par skarpa, internationella ögon kommer att döma de 3-4- och 5-åriga hopphästarna under Breeders Trophy som avgörs i samband med SWB Equestrian Weeks at Flyinge. Det är ingen mindre än irländska Jessica Kürten som ska ta sig till Sverige och döma tillsammans med förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Jessica Kürten som många kommer ihåg från de stora mästerskapen där hon tävlade med bland annat Castle Forbes Libertina och Quibell, lade själv stövlarna på hyllan 2015. Idag bor hon i Frankrike tillsammans med sin man och efter avslutad tävlingskarriär har Jessica varit aktiv som tränare och uppskattad som expertkommentator i TV.

Både från ryttar- och uppfödarhåll har vi fått önskemål om att lägga ännu tydligare internationell ”touch” på unghästklasserna som avgörs under SWB Equestrian Weeks at Flyinge. Vi försöker hela tiden vara lyhörda och fånga upp de tankar och idéer vi får till oss. Att kunna knyta Jessica till evenemanget känns som ett rejält lyft som vi är övertygade om är ett viktigt steg mot vår vision om att skapa ett evenemang som kopplar ihop avel och sport på ett tydligt sätt, säger tävlingsledaren Tomas Torgersen.

Jessica Kürten, född Chesney, från Cullybacky på Irland har haft en lång och framgångsrik tävlingskarriär. Bland meriterna finns bland annat ett lagguld vid EM 2001 och en silverplats på världscupfinalen 2006 i Kuala Lumpur. Uppdraget som internationell sportrepresentant vid SWB Equestrian Weeks at Flyinge är något hon fram emot.

– Det ska bli otroligt kul att komma till Sverige och Flyinge och göra detta tillsammans med Henrik Ankarcrona. Jag har ett gott öga till de svenska hästarna som jag sett, både på unghäst-VM och på andra stora internationella tävlingar och det ska bli mycket intressant få se och vara en del av dessa unga hästars start i karriären, säger Jessica Kürten.

SWB Equestrian Weeks at Flyinge är ett samarrangemang mellan SWB, Flyinge AB och RS Strömsholm. Fälttävlansdelen avgörs på Strömsholm vecka 37 och dressyrens och hoppningens finaler avgörs under vecka 39 och 40 på Flyinge.

– Regler för samtliga klasser under SWB Equestrian Weeks, se HÄR.

Jessica Kürten. Foto: Sports Press / Laurence Dunne