fbpx

När ”alla andra” valde Cardento testade de en relativt okänd ung hingst – Ci Ci Senjor Ask. Valet var lyckat. Jonas Sohlman och Marjut Sohlman Carlström hade lyckats föda upp Cicci BJN som går världscupfinalen med Wilma Hellström i helgen.

 SWB Stoet Cicci BJN, född på Björnnäs Gård, har röjt enorma framgångar i sin första säsong av världscupen som hon gör tillsammans med Wilma Hellström.  Bakom ekipaget står

Cicci BJN tillsammans med Tittut

supportrar, vänner, familj, hästägare men också som alltid – uppfödarna som skrev receptet till Cicci BJN: Jonas Sohlman och Marjut Sohlman Carlström. De båda drev Björnnäs Gård tillsammans men gick sedan skilda vägar. Marjut gick tyvärr bort 2020.
– Totalt födde vi upp ett tiotal hästar. Det började egentligen med att vi hade ett par riktigt välmeriterade ston, som reds och tävlades. De betäcktes så småningom, berättar Jonas Sohlman som idag bor i centrala Stockholm men fortfarande har ett gediget engagemang i ridsporten, bland annat som ordförande i Flyinge & Ridskolan Strömsholm.

Urstoet var Imelda Marco (F2.) e. Irco Marco – Facette (F.2) – Furidant som tävlade upp på 1,40 nivå.
– Det var ett helt underbart sto, från en bra stostam, som vi inledde vår avel med. Inför det andra fölet betäckte vi med en ung Tornesch varför vi låg tidigt i hans avelskarriär. Resultatet blev det fina stoet Tittut BJN, Ciccis mamma som också har haft framgångar på tävlingsbanorna. Därefter försökte vi betäcka Imelda Marco  med Ci Ci Senjor Ask men det tog sig inte. Då valde vi i stället att betäcka den då treåriga Tittut BJN med Ci Ci Senjor Ask vilket gav oss Cicci BJN.
Att välja unga hingstar har varit lite av Jonas filosofi.
– För att avelsframstegen ska gå snabbare så behöver man välja unga hingstar. När vi skulle välja hingst så var det enormt mycket Cardento avkommor i alla unghästklasser. Hingstvalen var då många gånger koncentrerade till äldre och beprövade hingstar.  Vi var lite djärva och tog en ung och ännu oprövad hingst.

– Cicci BJN var redan från början en riktig karaktär, precis som Wilma beskriver. Hon var oerhört självständig och sprang i väg från sin mamma. Hon tog god tid på sig att komma ut, vi fick hjälpa till och dra, minns Jonas.

Gothenburg
Wilma Hellström med Cicci Bin i 150-hoppningen.
Photo: Roland Thunholm

Nu är resten som man säger historia. Cicci BJN går alltså världscupfinalen och på läktaren sitter Jonas.

– Visst blir man lite sugen på att börja med avel igen. Jag har en valack, som också är min egen uppfödning, samt ett tvåårigt sto med en för mig intressant mödernelinje. Jag ska nu ”bara” övertyga min sambo att det är en bra idé att avla hästar…