fbpx

Entrébiljetterna till årets bruksprov på Strömsholm är släppta och publiken kan glädja sig åt att få se ovanligt många hingstar. Över 60 hingstar ska bedömas och det innebär att provet förlängs med en dag.  

I mitten på mars är det dags för Bruksprovet att avgöras och på SWB är man något förvånad – men också glada för antalet anmälda hingstar. Totalt 47 hopphingstar, 13 dressyrhingstar och sex kvalificerade hingstar.  

Det stora antalet gör att man får förlänga evenemanget en dag, och trots förlängningen kommer de som anmält sent att bli reserver.
Vi har satt en övre gräns på hur många hingstar som kan bedömas, men det är några veckor kvar till bruksprovet och av erfarenhet så vet vi att det brukar hända saker på anmälningsfronten så än finns det goda chanser för reserver att komma med. Dygnet har bara 24 timmar, och testryttarna kan inte rida – och göra en rättvis bedömning, på hur många hästar som helst, säger Helen Uddefors, VD på SWB.  

Årets testryttare är Jennifer Fogh Pedersen och Dave Maarse i hoppning samt Philipp Hess och Theo Hanzon i dressyr. De kommer att testrida de 4- och 5-åriga hingstarna samt prestationshingstarna.

Diamant de Semilly är den hingst som har flest anmälda avkommor, hela fyra stycken. Chacoon Blue och Conthargos har tre avkommor var bland de anmälda hästarna.   

Det stora intresset tror man beror på den nya regeln som gör att fler hingstar än tidigare blir godkända för avel. De godkända hingstarna klassificeras sedan som ”accepterade” eller premierade. För att få kallas ”premierad” ska hingsten uppfylla högt uppsatta krav för prestation, exteriör och hälsa.
– Vi är väldigt glada och tacksamma för det stora intresset och kommer ta höjd för det när vi planerar nästa års Bruksprov, säger Helen Uddefors. 

Bruksprovet börjar den 26 mars och slutar den första april.  

Länk till biljetter 

Program: 

Beskrivningen nedan är utan inbördes ordning.  

Söndag 26/3 Veterinär- och exteriörbedömning 4- och 5-åriga hingstar samt prestationshingstar  

Måndag 27/3 Veterinär- och exteriörbedömning 3-åriga hingstar Uppsutten hoppning 5-åriga hingstar samt prestationshingstar  

Tisdag 28/3 Löshoppning 3-åringar (alla) + 4- och 5-åriga dressyrhingstar Uppsutten hoppning 4-åriga hingstar

Onsdag 29/3 Gångarter 3-, 4- och 5-åriga hingstar samt prestationshingstar (med dressyrinriktning)  

Torsdag 30/3 Kvartsamtal Veterinär- och exteriörbedömning kvalificerade hingstar Testryttare hoppning, 4-åriga hingstar

Fredag 31/3 Testryttare hoppning, 5-åriga hingstar samt prestationshingstar (med hoppinriktning) Testryttare dressyr, 4- och 5-åriga hingstar samt prestationshingstar (med dressyrinriktning)

Lördag 1/4 Löshoppning 3-åriga hopphingstar Uppsutten hoppning 4- och 5-åriga hingstar samt prestationshingstar (med hoppinriktning) Gångarter 3-åriga dressyrhingstar Gångarter 4- och 5-åriga dressyrhingstar samt prestationshingstar (med dressyrinriktning)