fbpx

Många nya hingstar har fått index, beskrivande index även till ston och nytt sätt att redovisa indexens säkerhet. Det är huvudnyheterna när vi nu kan publicera de alldeles färska avelsindexen.

SWB publicerar numera två typer av avelsindex: Värderande avelsindex och Beskrivande avelsindex. De värderande avelsindexen baseras på tävlingsresultat och poäng från unghästtest och finns för 9 egenskaper. Ju högre index desto bättre är det. De beskrivande avelsindexen baseras på den linjära beskrivning som genomförts vid SWB:s 3-årstest sedan 2013 och finns för 50 egenskaper. De beskrivande avelsindexen värderar inte vad som är bra eller dåligt, det dokumenterar hur en individ ser ut och agerar.

Från och med 2017 har SWB valt att sänka antalet testade avkommor som behövs för att en hingst ska få officiella index från 15 till 10. Det ger hela 101 nya hingstar som inte haft värderande index tidigare. En del av de ”nya” är sedan länge döda hingstar, som aldrig kom upp i 15 testade avkommor under sin livstid. En kvartett förärvningsstarka ”oldies but goldies” tar sig direkt in på hoppningens 10-i-topplista: Stakkato (f. 1993) är ny 1:a på listan, direkt följd av Baloubet du Rouet (f. 1989). På 4:e plats hittar vi nyligen pensionerade Casall (f. 1999) och på 10:e plats Escudo I (f. 1991). På dressyrsidan finner vi endast ett nytt namn bland hingstarna på 10-i-topp-listan: Fürstenball går in på en 10:e plats med fina 159 i dressyrindex. I takt med att allt fler hingstar får färre ston och även färre avkommor till test, minskar antalet hingstar som kommer upp i 10 testade avkommor. I år blev det tre unga hopphingstar som lyckades med det i sin första årgång: Canvas Plus (SWB), med 144 i hoppindex, Diamantino VDL (130 i hoppindex) och Armani Code (128 i hoppindex).

 

Armani Code, en av hingstarna som fått avelsindex. Foto: Laila Berglund

Sänkta krav på antal testade avkommor leder till låg säkerhet på index för en del hingstar, vilket gör att deras index kan komma att variera mer från år till år. För att förenkla och tydliggöra indexens säkerhet har SWB beslutat att införa graderingen ”Hög – Medel – Låg” även för de värderande indexen från och med i år. Tidigare har säkerheten för de beskrivande indexen angivits på det sättet. Läs mer om indexens säkerhet här.

De flesta av hingstarna som ligger högst i index är gamla, döda eller har lämnat landet. Hingstar med äldre avkommor som hunnit en bit upp i klasserna på tävling gynnas i indexen, vilket är helt korrekt, då framgång i tävling är avelsmålet. För uppfödaren är det dock viktigt att få en uppfattning om vilka hingstar som är framtidens topphingstar. För att ge en bättre uppfattning om framförallt de yngre hingstarnas förärvning publicerar SWB listor med de 20 bästa hingstarna som har max 10 år gamla avkommor i SWB:s databas. Bland dessa finns en stor del fortfarande tillgängliga för avel.

Årets raket med god marginal är dressyrhingsten Quaterback som tagit ett rejält skutt på 18 enheter och rakt in på 10-i-topplistans 8:e plats, tack vara avkommornas tävlingsframgångar. Fler dressyrhingstar som klättrat rejält är Johnson, Blue Hors Zack, Highlander och Zuidenwind. På hoppsidan är raketerna färre, men både Baltimore och Ci Ci Senjor har klättrat 10 enheter tack vare fler avkommor på tävlingsbanorna och bättre resultat för dessa avkommor.

I april 2017 släppte SWB för första gången avelsindex baserade på de så kallade linjära beskrivningarna vid unghästtesten. Totalt 107 hingstar med minst 10 linjärt beskrivna avkommor har fått beskrivande avelsindex liksom ston som själva blivit beskrivna vid 3-årstest, sammanlagt 2184 individer. De beskrivande indexen hjälper uppfödaren att hitta en hingst som optimalt förstärker och kompletterar stoets egenskaper. Läs mer här.

HÄR kan du läsa mer om olika sorters avelsindex och hur du tolkar och använder dem. Där finns också listor på alla hingstar rankade efter index.

En längre version av denna artikel med bl.a. listorna med de 20 bästa yngre hingstarna i dressyr respektive hoppning hittar du HÄR.