fbpx


Med Malin Josefsson i sadeln tog Albertina V (8)(SWB) (e Heartbeat u Alice G (8) (SWB) – Irco Mena, uppfödare & ägare Miki och Per Josefsson) hem segern i Breeders Trophy för 6-åriga hästar 2022. Foto Kim C Lundin

Breeders Trophy i fälttävlan för SWB-hästar avgörs i år hos Össjö Hästsällskap utanför Ängelholm som har en av Sveriges vackraste banor.

Förra årets domarteam bestående av Staffan Lidbeck och den brittiska profilen Angela Tucker granskade de 4- och 5-åriga hästarna efter ett nytt upplägg med inspiration från unghästtävlingar i klassiska Burghley, vilket blev mycket uppskattat.
– Det blev en mycket lyckad tävling förra året, säger SWB Equestrian Weeks senior advisor Tomas Torgersen. Tillsammans med Gärds kunde vi ge både hästar och domare bra förutsättningar för en rättvis bedömning och nu vill vi förfina och förbättra konceptet vidare, fortsätter han.

Under samma tävling går Svenska Ridsportförbundets öppna championat och Fälttävlanskommitténs ordförande Marie Carlerbäck ser positivt på samarbetet:

– Jag var på plats i Gärds vid Breeders Trophy förra året och gillade verkligen det jag såg, säger hon. Sporten är relativt liten och det är oerhört viktigt för oss att ha ett gemensamt arbete och samsyn redan från unghästnivå. Det är många guldkorn som kommit fram via Breeders Trophy och tidpunkten är också perfekt för de 6-åriga fälttävlanshästarna som siktar på Unghäst-VM, fortsätter hon.

Svenska Ridsportförbundets öppna championat och Breeders Trophy avgörs i samma klass. SWB-hästarna tävlar om både championat- och Breeders Trophy-titlarna medan de utlandsfödda hästarna konkurrerar om championat-titlarna.

– Grundtanken med upplägget är att det ska vara en trevlig och förtroendebyggande upplevelse för dessa relativt orutinerade hästar, berättar Tomas. Och upplägget med ”alla-moment-i-ett” tryggar både en positiv upplevelse för både de unga hästarna som för publiken, avlutar han.

Breeders Trophy i fälttävlan avgörs hos Össjö Hästsällskap 23-24 september.
Deltagarbevis löses via TDB. Fullständiga regler finns på
https://equestrian-weeks.swb.org/kval-och-finalregler/