fbpx

Årets betäckningsstatistik är klar och visar på ännu ett positivt år för SWB-aveln. Vi summerar antalet betäckta ston till 4374, vilket är en uppgång på 6 % sedan 2016. Dessutom brukar det alltid trilla in ett gäng eftersläntrande betäckta ston till årsskiftet (50-60 st), så ökningen kan tänkas stiga något.

Efterfrågan ökar på allroundbegåvning och stor vikt vid temperament
Sett till hingstanvändningen har 65 % av stona gått till en hopphingst, eller allround mot hopp. 35 % av stona har gått till hingstar meddressyrinriktning. Den totala 10-i-topplistan toppas av tre hopphingstar, medan fyra dressyrhingstar tar sig in på listan. Fördelningen mellan disciplinerna på topplistan stämmer alltså väl med fördelningen totalt i betäckningsstatistiken. Det är dock tydligt att det finns en trend i att använda allroundbegåvade hingstar. Mr Vain (SWB) som toppar statistiken är godkänd som hopphingst, men utan tvekan en allroundbegåvning. Flera, i synnerhet hoppstammade, hingstar med goda grundgångarter, eller som är kända för att lämna allroundbegåvade avkommor med bra temperament, får mycket ston. I SWB:s avelsrådgivning är hingstar med allroundbegåvning mycket efterfrågade. Ännu mer efterfrågat vid avelsrådgivning är ”gott temperament”. Det kan innebära olika saker för olika ryttarkategorier, men vi ser att hingstar som har rykte om sig att lämna gott temperament eller själva visat prov på ett sådant drar ston, medan de mer elektriska hingstarna får färre ston än för några år sedan.

Unga hingstar attraktiva
För flera av de för året nygodkända hingstarna har det varit ett bra år. Hela tre nykomlingar tar sig in på den totala 10-i-topp-listan: Crusader Ice (SWB) på 2:a plats, bruksprovssegraren i dressyr Ironman H på 4:e plats, och Harlem D på 9:e plats. Som vanligt är dressyruppfödarna mer benägna att använda riktigt unga hingstar. På 10-i-topp-listan för enbart dressyrhingstar har vi tre nygodkända hingstar med många ston vardera. Faktum är att endast två hingstar av tio på dressyrhingstarnas 10-i-topplista har varit i SWB-avel i mer än tre år, 2017 inräknat. På hoppningens 10-i-topp-lista är motsvarande siffra fem hingstar.

Crusader Ice (SWB) 1357 är tvåa på 2017 års betäckningsstatistik. Foto: Roland Thunholm

 

Ett-sto-licens fortsatt populärt
132 hingstar användes i år på 1-sto-licens. Det är en handfull fler än förra året. Totalt betäckte dessa hingstar ca 12 % av stona, vilket är större andel än 2016 och lika stor andel som 2015. Flest ston av ett-sto-licens hingstarna fick Kannando Hästak, 59 stycken. Gruppen hingstar som går på ett-sto-licens är mycket blandad och innehåller såväl gamla elitförärvare som hingstar som tävlar på högsta nivå (och som därför är svåra att få sperma ifrån) till hingstar som inte uppnått kraven för ordinarie licens hos SWB. Fördelningen mellan disciplinerna är snudd på exakt densamma som för den totala statistiken; 64 % hoppning/36 % dressyr.

Ökad popularitet för SWB-hingstar
Andelen SWB-hingstar i toppen går uppåt. Hela totala listan toppas ju av två SWB-hingstar; Mr Vain (SWB) och Crusader Ice (SWB). Även nestorn Hip Hop (SWB) är fortsatt populär och tar sig in på sjunde plats. Även på de disciplinvisa rankingarna har vi tre SWB-hingstar på respektive topplista. De tre tidigare nämnda i hoppning och Zafferano (SWB), Formalin (SWB) och Dalwhinnie (SWB) på 7:e, 9:e och 10:e plats på dressyrlistan. Sett till blodslinjer får Casalls gener allt större spridning i SWB, främst genom sonsöner i form av Crusader Ice (SWB) och Ike. Även Kannans gener har fått betydlig ökad spridning i år. Utöver honom själv står tre söner för den spridningen. På dressyrsidan blir det alltmer ovanligt med hingstar utan Donnerhallblod, men i år är det faktiskt hela tre hingstar på dressyrens 10-i-topp-lista som helt saknar Donnerhall-blod: Van Vivaldi, Zafferano (SWB) och Gammelenggårds Zappa. Intressant och en välkommen uppdatering av genbanken, som komplement till de förträffliga Donnerhall-generna.

Hela betäckningsstatistiken hittar du HÄR