fbpx

När anmälan till SWB Equestrian Weeks med Breeders Trophy öppnade var trycket hårt och inom några minuter var klasserna i princip fulla, framför allt på hoppsidan.

– Det är fantastiskt roligt att så många vill komma till Flyinge och tävla med sina unga hästar, säger Tomas Torgersen, senior advisor för SWB Equestrian Weeks. Det är ett märkligt år i år och hela organisationen har under våren fått arbeta med en helt ny typ av tävling, men jag är övertygad om att vi skapat förutsättningar för bra sport i slutändan, fortsätter han.

Alla klasser har ett maxantal och reservlistorna fylls löpande på med nya anmälningar. Intresset för bland annat hoppningen för de 7-åriga hästarna är större än vad SWB räknat med och en naturlig fråga som dykt upp är om man kommer med, även om man står som reserv.

– Vi behöll deltagarbevisen, men lyfte bort avgiften i april och vi har i stället sett dessa som en intresseanmälan, berättar Tomas. När vi satte maxantal i de olika klasserna använde vi det som underlag, och vi har sett att det slagit väl ut med några undantag. Men det är naturligtvis vår målsättning att alla som har anmält ska få rida.

När beskedet om att kraven på kval togs bort mötte SWB en del kritik riktat mot att det finns en risk att det kommer hästar som inte är tillräckligt förberedda för uppgiften. Peter Lundström, internationell banbyggare och sedan några år tillbaka är den som designar banorna för Breeders Trophy, ger sin syn på saken.

– Det är utan tvekan en extra utmaning i år, men jag ser det som ett delat ansvar, menar han. Både ryttare och hästägare måste naturligtvis se till att deras hästar har varit ute och sett en del och är väl förberedda innan de kommer till Flyinge. Men samtidigt ser jag det som min uppgift att de få en så angenäm upplevelse som möjligt när de väl är på plats med tanke på att vi vet att det varit färre tävlingstillfällen, fortsätter han.

En inbjudande första runda, med aningen lägre hinder och trevliga distanser är banbyggare Lundströms plan. Och han poängterar även att om man ska se något positivt i att tävlingarna i år är helt publikfria så bidrar det till en väldigt lugn tävlingsmiljö för de unga hästarna.

– Jag har en kontinuerlig och bra kommunikation med SWB och kikar även på hur unga hästar reagerat på tävlingar nu innan Breeders, säger Peter. Det ger mig en bra grund att stå på när jag sätter mig ner och ritar banorna innan jag åker till Flyinge. Jag ser med stor spänning fram emot evenemanget och att vi mot slutet av veckan står där med en rad nya vinnare. Vi är faktiskt alla, både organisation, uppfödare, ägare och ryttare, delaktiga i att genom denna unika tävling varje år vaskar fram nya talanger för framtiden, avslutar han.

SWB Equestrian Weeks med Breeders Trophy arrangeras på Flyinge 22 – 27 september i dressyr och 29 september – 4 oktober i hoppning. Fälttävlan avgörs på Strömsholm 12 – 13 september. All information om evenemanget hittar du här.

Peter Lundström, banbyggare under Breeders Trophy. Foto: Roland Thunholm