SWB välkomnar tillsammans med Avelsföreningen för Svensk Travsport (ASVT) till en helg i avelns- och sportens tecken! Konferensen genomförs helgen 29-30 oktober på Scandic Infra City i Stockholm.
PROGRAM
Lördag 29 oktober (endast SWB)
09.30 – 17.00 (mer detaljerat program kommer publiceras inom kort.)
SWB-hästen, ett självklart val för alla!
Att SWB-hästar kan ta VM-guld är nyligen bevisat! Men hur gör vi för att rida på vågen och vässa vår avel ytterligare ett snäpp och nå fler medaljer och samtidigt verka för att SWB-hästen ska vara det självklara valet för alla?
Guidar oss genom dagen gör Jan-Ove Olsson med mångårig erfarenhet av både avel och sport i SWB. Han är en erfaren SWB-domare i både exteriör och gångarter, dressyrdomare och en mycket uppskattad tränare med elever på alla nivåer. Jan-Ove har varit SWBs lagledare vid unghäst-VM i dressyr och vice ordförande i Avelsvärderingsnämnden. Han anlitas även flitigt som gästdomare vid hingstprov världen över, bland annat i Finland, Brasilien och Kanada.
Inledning
VD Helén Uddefors presenterar den nya avelsfunktionen och SWBs vision 2025:
“Vi leder och stödjer ett målinriktat, marknadsanpassat och modernt avelsarbete som är högt respekterat och värderat såväl nationellt som internationellt.“
Trendspaning – hur ser det ut i vår omvärld?
Har alla topphästar ett bra möderne? Vilka hingstar dominerar i respektive gren? SWB har kartlagt världens bästa hästar i hoppning, dressyr och fälttävlan och presenterar resultatet och slår hål på en rad myter!
Vi vill hela tiden föda upp ännu bättre hästar!
Inspirationsföreläsning om hur man som uppfödare ska tänka flera år framåt när man väljer hingst och ston i sin avelsverksamhet och hur man sedan förvaltar talanger från föl till svår klass på ett hållbart sätt!
Vilka hästar är attraktiva för verksamheter?
Ett bra temperament och en god exteriör är a och o för alla SWB-hästar, men vad mer kännetecknar en lämplig verksamhetshäst? GP-ryttaren i dressyr Kristian von Krusenstierna som till vardags driver Ågesta Ridskola och Jonas Johnson från Ridskolan Strömsholm berättar om vilka egenskaper som är viktiga för deras verksamheter.
Grenspecifika rum
En gruppövning. Vi delar upp oss i fyra mindre grupper med fokus på hoppning, dressyr, fälttävlan respektive verksamhetshästar. I varje rum finns en moderator och grenspecialister och syftet är att lyfta och diskutera frågor som:
– Framtidsspaning – hur ser avel och sport ut om 10 år
– Vad är en bra ridbarhet?
– Specialprogram, vilka kriterier är viktiga?
– Vilka verktyg behöver uppfödare för att nå ett ytterligare steg i sin avel?
– Hur identifierar vi och fångar vi upp verksamhetshästar?
– Hållbar uppfödning och utbildning av den unga hästen, hur vill den se ut i framtiden?
Wrap up!
Vi knyter ihop säcken med en med frågorna från de grenspecifika rummen i en dynamisk paneldiskussion över grengränserna.
Moderator: Jan-Ove Olsson
19.30 Gemensam middag SWB & ASVT
PROGRAM
Söndag 30 oktober 09.00 – 17 (gemensam dag SWB och ASVT)
How to breed a champion!
Paneldebatt, uppfödning
Eva Gudmundsson, uppfödare hopp/dressyr-hästar och A-domare i hoppning, Flemminge Stuteri (SWB)
Tobias Hansson, uppfödare dressyrhästar , Västra Hoby Stuteri (SWB)
Michael Demmers, tränare och uppfödare, Västerbo Stuteri (ASVT)
Johan Hellander, stuterichef och veterinär, Menhammars stuteri (ASVT)
Moderator: Tony Ryttar
Kvarka
Kvarka orsakar stora ekonomiska förluster när hästanläggningar behöver hålla stängt under långa tider på grund av smitta. Gittan Gröndahl tf stadsveterinär och expert på epidemier och smittspridning berättar om vikten av att allt görs för att begränsa smittspridningen.
Gentestning
Sofia Mikko från SLU berättar hur stor hjälp och vilken vilken viktig pusselbit genforskningen kommer att vara för framtidens uppfödare.
Embryotransfer & kloning
Avancerad teknik ger snabbare avelsframsteg. Görel Nyman, Lövsta Stuteri & avelschef på Christina Olsson, Svensk Travsport reder ut begreppen.
Stora blodmasken
Den stora blodmasken är hästens farligaste parasit. Pia Svedberg, veterinär vid Vidilab berättar om hur häst- och stallägare bör tänka för att framgångsrikt bekämpa den.
Inavel
Ger inavel ger sämre fruktsamhet? Susanne Eriksson från SLU har forskat på effekterna av inavel, miljöfaktorer och arvsanlag.
BILJETTER & PRISER
Biljetter till dagen bokar du här via TicketCo
För att delta måste du vara medlem i SWB. Medlemskap löser du här.
SWB PLUS-medlem 1500kr
SWB Avelskonferens 29-30 oktober. I biljetten ingår 2 x fika, lunch och middag (exklusive dryck) under lördagen samt 2 x fika och lunch på söndagen. Boende ingår ej.
För rabatterat pris på boende på Scandic Infra City, använd koden BASV281022 vid bokning via www.scandichotels.se/infracity eller Scandics centrala bokning.
Priser:
990:-/ enkelrum/natt (inklusive moms)
1 190:-/dubbelrum/natt (inklusive moms)