fbpx

SWB tar nu nästa steg i sin breddsatsning med SWB-hästen i fokus. Inför höstens evenemang på Flyinge och RS Strömsholm presenteras nu nyheten SWB Riders Cup i samtliga tre grenar.

Tidigare presenterades SWB Prospects för de unga, lite oerfarna hästarna och nu utökas höstens stora avel- och sporthändelse med ytterligare klasser, denna gång för äldre SWB-hästar. Det handlar om SWB Riders Cup, en breddklass för ryttare som tävlar SWB-hästar äldre än 8 år på tvåstjärnig nivå. Medelsvår C dressyr, 125 hoppning och H100 är det som gäller i de nya klasserna och SWB tror att intresset kommer att vara stort.

– Ja, det är jag helt övertygad om, säger SWBs VD Helén Uddefors. Det känns helt rätt att även inkludera SWB-ekipage på äldre hästar i evenemanget. Vi vill erbjuda alla våra duktiga SWB-ekipage på den här nivån ett spännande tävlingsmål under bästa förutsättningar och med fina priser i potten.

För fälttävlan kommer den nysa satsningen att ridas som en klass i klassen i H100, för dressyrens och hoppningens del är det finalomgångar och slutfinal under SWB Equestrian Weeks dressyr- respektive hoppvecka.

– Vi kommer att lägga in finalerna för SWB Riders Cup i programmet så att de placeras på attraktiva tidpunkter under tävlingsveckorna, säger tävlingsledaren Tomas Torgersen. För oss är det också otroligt viktigt att lyfta fram och hylla alla framgångsrika uppfödare, oavsett vilken av klasserna deras uppfödningar deltar i.

För SWB Riders Cup krävs inga deltagarbevis och arrangören ser fram emot att även en de icke yrkesverksamma, sannolikt en stor målgrupp för just dessa klasser, snart får börja tävla.

– Ja, det är väl det vi alla väntar på och längtar efter just nu. Att allt får komma i gång, både tävlingar för alla men även den sociala biten med att bara få träffas på träningar och tävlingar och utbyta tankar och erfarenheter, säger Tomas. Vi har tät kontakt med Ridsportförbundet och är naturligtvis flexibla och kommer att anpassa oss om det behövs med kvalregler och liknande för alla klasser vi erbjuder. Klart är i alla fall att vi planerar fullspäckade SWB-veckor på Flyinge och Strömsholm och det ser vi verkligen fram emot, avslutar han.

SWB Riders Cup är finansierat via medel från Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS). Under 2021 har HNS avsatt närmare två miljoner kronor till projekt som ska främja utvecklingen av svensk avel och uppfödning. HNS är en paraplyorganisation inom hästsektorn och finansieras genom ett avtal mellan staten och Svensk Travsport samt Svensk Galopp. Läs mer om HNS på www.hastnaringen.se

SWB Equestrian Weeks är ett samarrangemang mellan SWB, Flyinge AB och RS Strömsholm. Fälttävlansdelen avgörs på Strömsholm vecka 37 och dressyrens och hoppningens finaler avgörs under vecka 39 och 40 på Flyinge.

Regler för samtliga klasser under SWB Equestrian Weeks, se HÄR.

Arkivbild från SWB Equestrian Weeks 2020. Foto: Roland Thunholm