fbpx

En efterfrågad plantskola för de yngre, ännu lite orutinerade SWB-hästarna som behöver känna på hetluften – så beskrivs den nya klassen SWB Prospects som tar plats under paraplyet SWB Equestrian Weeks.

Till hösten arrangerar SWB tillsammans med Flyinge AB den tredje upplagan av SWB Equestrian Weeks med Breeders Trophy. Precis som tidigare år samlas avel och sport under två veckor på ett Flyinge i höstskrud för att nätverka, utbyta kunskap och erfarenheter och framför allt njuta av att följa de unga SWB-talangerna när de göra upp om de åtråvärda championats- och Breeders Trophy-titlarna.

I år tar SWB ytterligare ett steg mot att skapa ett arrangemang med SWB-hästen i fokus och en ny unghästklass har premiär till hösten. Det handlar om SWB Prospects, en klass för 5- och 6-åriga hästar i dressyr och hoppning.

– SWB Prospects har vi lite internt kallat för plantskolan, säger SWBs Senior Advisor Tomas Torgersen, och det är faktiskt precis vad det är. Vi har upplevt en efterfrågan från ryttare att kunna ta med sina unga hästar, som av en eller annan anledning inte haft möjlighet att kvala, men som fortfarande skulle behöva den här typen av tävling på erfarenhetskontot. Det sådde ett frö hos oss och ur det har vi skapat SWB Prospects, fortsätter han.

SWB Prospects rids i två omgångar på en nivå lägre än för motsvarande ålder när det gäller Breeders Trophy-klasserna i både hoppning och dressyr och i stället för att utse en segrare premieras goda prestationer generellt.

– För dressyren kommer vi att slå ihop procenten och premiera ekipagen enligt en guld-silver-bronsnivå och för hoppningens del handlar det naturligtvis om att belöna felfria rundor, förklarar Tomas vidare. Det viktigaste är framför allt att vi vill att både hästar och ryttare ska kunna få en bra upplevelse med sig och få smaka på atmosfären, men på en snäppet lägre nivå.

I den nya klassen kommer även uppfödarna att uppmärksammas och premieras, något som är oerhört viktigt för SWB.

– Uppfödarna är navet i hela vår verksamhet och det är väldigt betydelsefullt för SWB att de ska känna både glädje och stolthet över sina avkommor, säger Helén Uddefors, VD på SWB. Genom SWB Prospects skapar vi ytterligare en möjlighet att lyfta fram dem, avslutar hon.

SWB Equestrian Weeks är ett samarrangemang mellan SWB, Flyinge AB och RS Strömsholm. Fälttävlansfinalen avgörs på Strömsholm vecka 37 och dressyrens och hoppningens finaler avgörs under vecka 39 och 40 på Flyinge. För information om Equestrian Weeks med Breeders Trophy, kval- och finalregler se HÄR.

Foto: Roland Thunholm