fbpx

Efter att en ansökan om dispens från hälsokraven i SWB:s hingstreglemente för hingsten Sezuan har inkommit till SWB har Avelsvärderingsnämnden (AVN) beslutat att avkommor efter hingsten Sezuan  (DWB e. Blue Hors Zack – Blue Hors Don Schufro) kan registreras på gröna papper, under förutsättning att de uppfyller SWBs röntgenkrav gällande OCD i has- och knäled bak. Beslutet gäller även retroaktivt, vilket innebär att avkommor till Sezuan som idag är registrerade på gråa papper i SWB kan få ändra till gröna papper om röntgenkravet uppfylls.

Sezuan har mycket bra egna meriter och får räknas som en av de allra bästa, om inte den bästa unga dressyrhästen i sin årgång. Hans förärvning ser lovande ut än så länge och baserat på avkommornas testresultat har Sezuan för närvarande ett mycket högt unghästindex för dressyr både i Danmark och i Tyskland.

Dispensen gäller tills vidare ett år i taget och uppföljning ska göras årligen.

Kostnad vid ändring av redan registrerad häst:
Häst med svenskt pass 500 kr
Tilläggsregistrerad häst 250 kr

Röntgenavläsning (samtliga) 400 kr

Tänkt på inför röntgen:
– Häst ska vara chipmärkt innan eller i samband med röntgen. Chipnummer alternativt registreringsnummer måste vara inpräntat på röntgenbilderna för att bli avlästa av SWBs veterinär.
– Röntgen består av fyra bilder:
Knäleder, båda bak – rak, lateral bild
Hasleder, båda bak – palmo bild snett bakifrån/utifrån, ca 30 grader från rak PA-projektion. (PI30L-DMO)

Mer information och motivering till beslutet kan du läsa HÄR