fbpx

Under några intensiva dagar i mitten av oktober hölls World Breeding Federation for Sport Horses (WBFSH) årliga konferens och årsmöte i franska Saumur/Cadre Noir. Över 100 deltagare från hela världen fanns på plats och för SWBs representerades av avelsledare Emmas Thorén Hellsten, ordförande Olle Kindberg och AVNs ordförande Christina Olsson.

I våras bestämde WBFSHs styrelse att man ville satsa på internationella avelsvärden och gav arbetsgruppen CIGA (Collaborative Implementation of Genomic Applications in Sport Horse Breeding) i uppdrag att utreda förutsättningarna. I samband med årsmötet hölls ett seminarium och workshop som var en del i det arbetet, genom att ge medlemmarna fakta om internationell avelsvärdering och sondera intresset för deltagande i ett sådant projekt bland medlemmarna. Deltagarna var genomgående mycket positiva och intresserade av projektet. Ett par större stamböcker är lite mer försiktigt positiva (KWPN, BWP) medan de tyska stamböckerna är mycket positiva och vill sätta igång genast.

Presentationer från seminariet

Under dagarna i Frankrike hölls även WHIRDEC-möte (information och diskussioner om EU-lagstiftning på avelsområdet), möte om spårbarhet av hingstsperma och information om värdarna: Selle Francais och Franska Angloarabföreningen.

Emma Thorén Hellsten och Christina Olssons rapport från mötena hittar du HÄR.

SWBs avelsledare Emma Thorén Hellsten. Foto: Wiegaarden