fbpx

Patrik Kittel och Touchdown (SWB) under SIHS tidigare år. Foto: Roland Thunholm

Sveriges Olympiska Kommitté och dressyrens förbundskapten Bo Jenå har nu presenterat det svenska dressyrlaget och det står klart att SWB-valacken Touchdown (SWB) får representera Sverige i OS i Paris.

– Vi är oerhört stolta över att ha fött upp en häst som nu skall representera Sverige i ett OS, säger Gunnel Skeppstrand som nås av nyheten på plats under Falsterbo. Det är ju det absolut största man kan göra, och förhoppningsvis har vi fler blivande talanger i stallet, säger hon med ett leende.

Patrik Kittel har varit nominerad till OS i Paris på flera hästar. Det blir världscupfinalvinnaren och Kittels mångårige mästerskapspartner Touchdown (SWB) som får förtroendet att representera de blågula färgerna i Paris. Tolvårige valacken Touchdown har flera gånger varit en klippa i det svenska laget. Under världscupsäsongen 2023/2024 red Kittel hem en seger och en tredjeplats tillsammans med Touchdown innan ekipaget tog hem totalsegern i världscupfinalen i april.

– Det är ett angenämt problem att ha två så fina hästar att välja på. Det har varit ett svårt beslut vilken häst jag ska ta med till Paris. Till slut föll ändå valet på Touchdown. Främst beroende på att jag har känt honom så länge och att vi verkligen har presterat enormt bra i år, säger Patrik Kittel, och fortsätter:
– Jovian är en fantastisk häst som jag tror kan bli enormt bra i framtiden. Men jag har inte ridit honom tillräckligt mycket och på ett OS tycker jag att man verkligen behöver känna varandra till 100 procent om man ska prestera för Sverige, säger han till Svenska Ridsportförbundet i ett pressmeddelande. 

SWB-ekipage
Patrik Kittel
Född: 10 juni 1976, hemort: Dülmen, Tyskland, klubb: Tranås Ridklubb
Häst: Touchdown (SWB) 1338 f-12, e. Quaterback u. La´Mour (SWB) – Sack (SWB), uppfödare: Verbena AB, ägare: Sommarkvarn AB.
Meriter: Världscupfinalseger 2024, EM-brons lag 2019, EM-brons lag 2017, EM-brons individuellt Grand Prix Kür 2011
Tidigare OS: 2016 Rio, 2012 London, 2008 Hongkong

Ytterligare ekipage
Therese Nilshagen
Född: 24 januari 1983, hemort: Löningen, Tyskland, klubb: Hogsta Dressyrryttare
Häst: Dante Weltino OLD
Meriter: EM-brons lag 2019, EM-brons lag 2017
Tidigare OS: 2021 Tokyo

Juliette Ramel
Född: 12 april 1987, hemort: Guttecoven, Holland, klubb: Lejondals Ryttarförening
Häst: Buriel K.H.
Meriter: EM-brons lag 2019
Tidigare OS: 2021 Tokyo, 2016 Rio

Maria von Essen (reserv)
Född: 20 juli 1980, hemort: Lund, klubb: Flyinge Hästsportklubb
Häst: Invoice
Meriter: Flera internationella GP-segrar 2023/2024
Tidigare OS: –

Länk till Svenska Ridsportförundets pressmedelande.