fbpx

Att svenska hästar lämpar sig för fälttävlan är känt sedan länge. Med vetskapen om att uppfödare som endast föder upp fälttävlanshästar är få väcktes tanken om att fånga upp potentiella talanger för grenen och stimulera både ägare och uppfödare att satsa långsiktigt. 2019 sjösattes därför ”Unga fälttävlanstalanger”, ett samarbetsprojekt mellan SWB och Svenska Ridsportförbundet. Med delmål som Breeders Trophy och unghäst-VM på vägen är slutmålet tydligt, svenska medaljer på internationella mästerskap och främst på svenskfödda hästar.

Knutna till projektet är en rad personer med bred kompetens inom fälttävlan, både när det gäller avel och sport, och det är via deras erfarna ögon och övervakning som nya talanger vaskas fram, förvaltas och förädlas till framtidens fälttävlansstjärnor.

– Ägare till fyra- och femåriga hästar ansöker genom att skicka in en film och information om sin häst under våren. Vi går igenom materialet där vi även väger in härstamningen och försöker skapa en bild av huruvida hästen är en talang för fälttävlan, berättar Lottis Levin, administrativt- och härstamningsansvarig för projektet. Om vi anser att de är intressanta så kallas de till en mönstring under sommaren där slutselekteringen sedan sker, fortsätter hon.

Vi i det här fallet är, förutom Lottis, förbundskapten Fredrik Bergendorff som också håller i träningarna i hoppning och terräng, Anne Persson som står för ekipagens dressyrarbete och Gunilla Fredriksson som coachar ryttare och ägare genom personliga samtal om mål och upplägg för just deras unghäst.

Intresset för projektet är stort och runt 50 hästar anmäls varje år. Vid slutselekteringen sållas agnarna från vetet och uttagna hästar placeras i antingen Elitgruppen eller Utvecklingsgruppen och de hästar som följer utvecklingskurvan och bockar av delmålen stannar kvar i projektet, där den äldsta hästen nu är sju år gammal.

– Det är otroligt kul att så många ansöker, säger Lottis. Jag upplever att kvalitén på de hästar som anmäls har höjts snabbt och jag tror att uppfödarna blir mer och mer medvetna om vad en modern fälttävlanshäst är. Den feedback vi fått under åren talar för att alla inblandade verkligen uppskattar och är tacksamma över initiativet, vilket onekligen ger oss en kick att fortsätta arbeta med och utveckla projektet. Landslagsryttare har också upprepade gånger kontaktat oss i sin jakt på nya talanger och det nätverksbyggande som vi kan bidra med där är oerhört viktigt för fungerande samarbeten mellan uppfödare, ägare och ryttare, menar Lottis vidare.

Under höst och vår hålls träningar för de deltagande hästarna och en gedigen grundutbildning i rätt takt för att nå uppsatta utbildningsmål ligger hela tiden med som en röd tråd. En individuell utbildnings- och tävlingsplan läggs upp för varje häst i samråd med ryttare, ägare och hemmatränare som sedan följs upp och byggs vidare efter hand.

Ett av målen på vägen är Breeders Trophy och vid årets upplaga tillhör segraren i 4-årsklassen, Box Como, samt andra- respektive fjärdeplacerade bland 5-åringarna, Canela och Vintersaga, alla projektet. Fredrik Bergendorff lyfter fram betydelsen av tävlingen.

– Det är både en nyttig erfarenhet för hästarna och ett bra sätt för oss att se unga, lovande hästar bedömda i en tävlingsform som är anpassad får deras ålder, konstaterar han. Det är bra avstämning i hur vårt arbete med hästarna har fungerat och också en vägledning i det fortsatta arbetet mot de stora mästerskapen.

Det första stora mästerskapet för hästarna i projektet är unghäst-VM, den prestigefulla tävlingen mellan världens avelsförbund för sex- och sjuåringar som i mitten av oktober varje år avgörs i franska Le Lion d’Angers. Målbilden som sattes vid starten 2019 var att minst en häst skulle delta i VM:et, ett mål som nog tål att revideras. Både 2020 och 2021 uppfylldes målet med en hästtill start i mästerskapet och redan i år var det dubbelt upp med två hästar till start, som via projektet skolats till blivande topphästar i fälttävlan och som dessutom visade framfötterna med besked vid tävlingen i Frankrike.

– Vi hade både Kitsch Couture HPK och Adele K på startlinjen i 6-årsklassen förra året och båda var placerade, säger Lottis med stolthet i rösten. Jag tror inte att dessa hästar hade blivit fälttävlanshästar om inte ägarna hade anmält hästarna till projektet så det är verkligen ett kvitto på att talangerna finns, vi måste bara hitta dem och ge dem de bästa förutsättningarna att utvecklas. Det känner jag att vi verkligen gjort och framgångarna i unghäst-VM är definitivt ett kvitto på det. Jag är övertygad om att vi inom en snar framtid har ser dessa hästar i ett stort mästerskap, avslutar hon.

Har du en häst som du tror är en talang för fälttävlan? Ansökan till projektet är öppen årligen januari – juni. Information och anmälan här

Följ ”Unga fälttävlanstalanger” på Facebook!

Adele K och Lina Forsberg vid unghäst-VM förra året. Foto: David Pillet