fbpx

Under två dagar på Strömsholm och Flyinge samlades ekipage som nominerats till unghäst-VM i hoppning i belgiska Lanaken i mitten av september. Syftet var teknikträning under översyn av Henrik Ankarcrona och SWBs uttagningsansvarige Lasse Berglund. Arrangemanget är ett samarbete mellan SWB och Agria och ett led i den gemensamma hållbarhetssatsningen för ökad hästhälsa och med målet att hästar och ryttare ska komma väl förberedda, både till det stundande mästerskapet, men också inför framtida utmaningar på tävlingsbanan.

Dagarna var inspirerande och lärorika för de deltagande ekipagen och den publik som var på plats. Förbundskapten Ankarcrona och gav en hel del matnyttiga tekniktips för ekipagen att ta med sig till VM:et. I samband med den efterföljande lunchen höll Henrik och Lasse ett föredrag på temat hållbarhet och unghästars tävlande.

Henrik Ankarcrona. Foto: Roland Thunholm

 

– På senare år har det dykt upp en rad tävlingar för våra unga hästar, säger Henrik under sitt besök på Flyinge. Tävlingar som har mycket bra förutsättningar med fina banor, bra prispengar och det är verkligen ett lyft för sporten, fortsätter han. Men det ökar också vikten av att man tidigt lägger en plan tillsammans med till exempel hästägare över vilka tävlingar som är aktuella för respektive häst.

Både Henrik och Lasse är rörande överens om att inga unghästar gynnas av att gå alla dessa tävlingar och att varje start ska ha ett syfte.

– Vi har ett bra avels- och utbildningssystem i Sverige, menar Lasse. Vi har bra hästar och duktiga ryttare och låter det ta tid och det ska det få göra, fortsätter han.

Unghäst-VM ser båda som en bra tävling som ger en god portion erfarenhet för häst och ryttare. Tävlingarna på berömda Zangersheide är tuffa och de som når en finalplats ska vara med än nöjda, anser de.

– Det viktiga på unghäst-VM tycker jag är att man åker därifrån med en häst som fått trevliga rundor, tycker Henrik och får medhåll av Lasse. Det går så otroligt fort i de avgörande omhoppningarna och det sliter mentalt på en ung häst att träna mycket på detta.

Vikten av att hästar inte bara ska matchas rätt, utan också ska hamna hos rätt ryttare är en annan punkt som tas upp.

– Att använda duktiga unghästryttare som ger hästarna en bra grundutbildning och tävlar dem en bit upp i klasserna och sedan lämna hästen vidare till en ren tävlingsryttare är många gånger bra plan, anser Lasse.

Duon är överens om att de svenskfödda hästarna som ska representera SWB på unghäst-VM i år håller en hög kvalité.

– Det ska bli mycket spännande att följa mästerskapet, säger Lasse. Och ni som vill se riktigt bra riktigt bra unghästar – åk dit! Och så får ni dessutom träffa mig, fortsätter han och skrattar.

Unghäst-VM avgörs på Zangersheide i Lanaken, Belgien 13-16 september. Förutom unghästklasser för 5-7-åriga hästar arrangeras samtidigt Sires of the World, hingstpremiering, fölauktion och även belgiska mästerskapen i hoppning avgörs.

Arrangörens hemsida

Alonzo (SWB) (f. 2013 e. Arlando Z u. Treat me Nice (SWB) – Elmshorn, uppf. Kristina & Maria Blad äg. Equiqlaris & Glada Hästen) och Anna-Clara Pettersson är ett av de ekipage som representerar SWB på unghäst-VM i hoppning. Foto: Roland Thunholm